Slow-jurnalism

22 septembrie 2015
Slow jurnalism jpeg

Cu ocazia aniversării a 5 ani de Premiile Superscrieri, Fundația Friends For Friends lansează cartea Superscrieri: Drumul generației noastre, care regrupează un best of al materialelor care au luat premiul I sau Superscrierea Anului între 2011 și 2014 la Premiile Superscrieri. Antologia cuprinde 24 de materiale de non-ficțiune, purtînd semnătura a 22 de autori români, unele dintre ele la prima lor apariție pe print. Lansarea este însoțită de o expoziție de ciorne ale autorilor din carte, care va avea loc miercuri, 30 septembrie, de la ora 19, la Art Yourself Gallery (Clucerului 8). 

Vintilă Mihăilescu a scris una dintre prefețele cărții, pe care o puteți citi în cele ce urmează.  

Am admirat această inițiativă înainte de a ști prea bine în ce constă și am iubit această carte înainte de a o vedea. Un lucru îmi era clar: încearcă să reabiliteze cuvîntul într-o lume și o vreme de vorbe’n vînt și în care, din semn, cuvîntul a devenit sms. Să descojești cuvîntul, să-i savurezi miezul de înțelesuri și să-l oferi apoi pe o farfurie cu mica ta monogramă în filigran, ce voluptate! Să oferi ospitalitatea unor astfel de nomazi ai cuvîntului bine temperat, așa, de la prieteni la prieteni, ce dăruire! Doar această intenție, doar această străduință și era suficient pentru mine. Bine, trec mai departe înainte de a deveni patetic; dar ce să-i fac, chiar m-am bucurat foarte mult cînd am auzit de toate acestea!... 

Ce era mai departe? Povești... Aici, din tînăr amorez al cuvintelor am devenit, brusc, un bătrîn ironic și am început să mă amuz. I’auzi, „superscrieri”; e super-tare! Le mai zice și altfel: jurnalism narativ / creative non-fiction / story-telling... Ăștia se străduiesc să rebrenduiască apa caldă – mi-am zis eu, amuzat. Într-un fel, așa și este: aceeași Șeherezadă cu altă pălărie... Da, dar aceste narațiuni au și poze! E adevărat, dar și asta este o istorie veche. Oamenii cavernelor își spuneau poveștile vînătorești scrijelind imagini pe pereții peșterilor, povestirile biblice au umplut frescele bisericilor, aventurile lui Jules Verne erau ilustrate, ca să nu mai vorbim despre cărțile de povești pentru copii. Nimic nou deci nici din acest punct de vedere. În alt fel, bineînțeles, lucrurile nu stau așa.

, desigur, dar poveștile au început să dispară din viața noastră și Luca Niculescu are dreptate că acest „gen” trebuie „resuscitat”. Tocmai pentru că e pe cale de dispariție, pentru că trebuie recuperat pentru bunăstarea noastră sufletească. Este aici un soi de nostalgie activă și cu fața spre viitor – căci nostalgia, dacă nu este activă, e simplu ramolisment. Și pentru a scoate din uitare și a trezi publicul din amnezie, e nevoie de ceva marketing, trebuie să apeși puțin pe pedala brandului și să anunți, suficient de convingător: lume, lume, the story strikes back! Fundația Triple F a făcut-o și i-a ieșit.

Există și alte reușite similare, diferite și diferit ambalate, dar care au în centrul lor, sui generis, aceeași idee. Cel mai apropiat este cazul filmului documentar. L-am văzut cu ochii mei la AstraFilmFest, renăscînd din cenușa marginalizării, l-am urmărit în zilele de miercuri de la MTR, dedicate „genului” și unde, luni de zile la rînd nu erau decît doi, trei spectatori în sală. Acum spune povești fascinante pentru un public consistent și fidel. Cel mai depărtat caz și aparent fără nici o legătură cele de față este cel al „produselor tradiționale”. De fapt, acestea nu fac decît să vîndă povești, frumoase și gustoase, nostalgii la pachet. Nostalgii tot cu fața la viitor, căci majoritatea sînt creații recente, precum zecile de tipuri de brînză de capră, ecumenic mondializate, cu ceva franțuzesc, ceva olandez, ceva italian și ceva caș dulce tradițional (de capră) din care nu prea s-a produs vreodată în România. Sînt poveștile gastronomice tot ale unei noi generații, care a reușit să convingă un public tot mai numeros să îi asculte non-ficțiunile creative.

Dar (mai) este nevoie de povești? Dacă nu ni se spun, credem că nu; dacă ni se spun, realizăm că da.

Indiferent ce credem însă,

face parte din viața noastră, căci viața însăși este o poveste – nu vis, ăsta-i altă... poveste. Există o „rațiune narativă” – spunea Ortega y Gasset, pe care îl iubeam cînd era și eu „noua generație”. Există apoi o rațiune a narațiunii, a „poveștii”: prin ea poți comunica cel mai bine. Ca să poți spune o poveste, trebuie să zăbovești în preajma eroilor ei, să renunți la orgoliile profesionale și să ai răbdare să-i asculți, să-i înțelegi și să-i accepți chiar dacă, în cele din urmă, îi vei iubi sau nu.

Fiecare este semnificativ în felul său, fiecare spune ceva despre el, dar și despre societatea în care trăiește. Mai întîi de toate, jurnalismul narativ este astfel un

, care are ca principiu întîlnirea cu oamenii dincolo de evenimentele

În acest sens,

își motivează astfel demersul: „deoarece astăzi ciclul ultra-rapid al știrilor face rating dacă ești primul, nu dacă ai dreptate. Ne spune ce se întîmplă în timp real, dar rareori și ce înseamnă toate acestea”. Cîștigători de Pulitzer pentru reportajele lor minuțioase pledează pentru un jurnalism „din poartă’n poartă”, pentru care important nu este să fii bine echipat, ci bine adaptat la lumea pe care vrei să o descoperi. Unul dintre aceștia, Paul Salopek, îi recomanda, de pildă, unui mai tînăr coleg care intenționa și el să facă un reportaj în  provincia Sichuan din China: „Dacă va trebui să iei un măgar, lasă-ți suficient timp ca să înveți cum să te porți cu el. E mai dificil decît să zbori cu avionul”. Pentru că nu avusese răbdare să discute și cu măgarul, Salopek își spărsese nasul și aparatul de fotografiat la primul său reportaj „din poartă’n poartă”, fiind aruncat cît colo de către animalul nemulțumit de tratamentul la care fusese supus. Uneori, pentru a ajunge la oameni, trebuie să te împrietenești mai întîi cu măgarii lor...

Apoi, după ce ajunge la oameni, fiecare jurnalist își spune povestea cum știe mai bine, căci nu există o rețetă a genului. Volumul de față o dovedește cu prisosință: nu sînt două texte scrise în aceeași „cheie”. Dar toate, indiferent de subiectul ales, sînt în căutarea sensului, nu a evenimentelor și își dau răgazul să-l caute pînă cînd ajung la credința că l-au găsit. Oricum, există un tîlc în fiecare poveste, chiar dacă în majoritatea nu se

mare lucru.

Pe de altă parte, acest slow-jurnalism este unul angajat „pe bune”, angajat omenește înainte și mai presus de ideologic/politic/civic. Căci fiecărui autor

de eroii săi, altminteri nu le-ar mai fi spus povestea. Toți sînt cineva, ai cuiva, de undeva, sînt persoane, nu doar personaje. Uneori autorul este și eroul propriei povești, apropiindu-se cu aceeași răbdare și curiozitate de propria sa persoană; o descoperă, maieutic, prin Celălalt. Oricare ar fi însă eroii, jurnalismul narativ este și o descoperire de sine în oglinda celuilalt. Mai toate textele au undeva, în fibra lor, acest fior al (re)cunoașterii de sine: uite ce mi s-a întîmplat,

, cînd am stat de vorba cu el/ei, nu-mi vine să cred!... Totul e să ne facă pe noi, publicul, să credem. Iar pentru asta trebuie să știi să mînuiești cuvîntul, să știi să-l faci să povestească.

Nu știu alții cum vor fi, dar eu unul am crezut tot ce am citit în acest volum. Credeți-mă, și descoperiți-vă vecinii – și pe voi înșivă – în cele 23 de povești ale „generației... noastre”! 

Cartea  Superscrieri: Drumul generației noastre  este disponibilă în rețelele Cărturești și Humanitas. Încasările de pe urma vînzării vor fi redistribuite către un premiu la Gala Premiilor Superscrieri 2016. Volumul este un proiect al Fundației Friends For Friends împreună cu BRD Groupe Société Générale. 

chirilov cover jpg
Mihai Chirilov: „Un festival, dacă nu e construit în jurul comunității, e degeaba”
„Filmul de artă te forțează să devii inventiv în a găsi metode de expunere pentru a ajunge la cît mai mulți oameni.”
ILC jpg
Posteritatea Graziellei
În toți acești (mulți) ani în care l-am recitit, periodic, pe Caragiale, m-am întrebat nu o dată cum se face că opera sa a părut să accepte tot felul de interpretări, unele de-a dreptul stupide, reductive și, în fond, absurde.
jocuri noroc populare jpg
Care sînt cele mai populare jocuri de noroc din străinătate?
Oamenii din diferite țări de pe glob au preferințe specifice în materie de jocuri de noroc, modelate de culturi distincte.
boluri diversificare little prints jpg
Diversificarea, acum o joacă de copii – ce am învățat de la generațiile mai vechi de părinți
Din drag pentru copii, din nevoia de a oferi celor mici tot ce mai bun din tot ce mai bun, au apărut și branduri de lux, cu produse premium.
drujba jpg
Există modele de drujbă care să poată fi manevrate cu o singură mînă? Răspunsul specialiștilor!
Un model eficient de drujbă garantează o tăiere rapidă a elementelor de vegetație nedorite, precum și un confort sporit în utilizare.
pantaloni eleganti pentru femei stilizari pentru birou jpg
Pantaloni eleganți pentru femei – stilizări pentru birou
Datorită sfaturilor de mai jos, vei învăța cum să creezi o ținută excepțional de stilată în cîțiva pași simpli, în care te vei simți ca o femeie de succes.
Afis Sala Radio 3 iunie 2022 jpg
Cîștigătorul uneia dintre cele mai prestigioase competiții muzicale din Europa: dirijorul Dmitri Matvienko, invitat la Sala Radio
Cîștigătorul uneia dintre cele mai prestigioase competiții muzicale din Europa – Concursul Malko pentru tineri dirijori (organizat la Copenhaga de Orchestra Simfonică Radio Daneză) este invitat special pe scena Sălii Radio.
interviu job jpg
5 sfaturi de urmat pentru a-ți mări șansele pentru interviul de angajare
Este important să știi cum să te prezinți mai bine în fața oricărui recrutor, cum să-ți pui în valoare calitățile și cum să fii candidatul cu cele mai mari șanse pentru a fi ales.
00 cover event facebook (1) jpg
Viața la 18 ani
„Am 18 ani” este un proiect, produs de Asociația Art No More și cofinanțat de AFCN, la care au participat șapte scriitori români contemporani: Dan Coman, Augustin Cupșa, Andreea Cătălina Drăghici, Andrei Doșa, Jean-Lorin Sterian, Cristina Ștefan, Mara Wagner.
serileRRM25 landscape 1920x1080 jpg
Serile Radio România Muzical – 25. Recital susținut de violonistul Răzvan Stoica și pianista Andreea Stoica
Îndrăgitul violonist Răzvan Stoica, alături de sora sa, pianista Andreea Stoica, vor urca pe scena Sălii Radio joi, 2 iunie, ora 19:00.
Stailer, inspirație pentru cei care merg la saloanele de hair and beauty jpeg
Stailer, inspirație pentru cei care merg la saloanele de hair and beauty
Toți cei care au nevoie de serviciile din saloanele de beauty se pot programa online, la doar cîteva click-uri distanță, la orice salon își doresc.
4 legende pe care merită să le știi jpeg
4 legende pe care merită să le știi
Anumite legende au intrat deja în folclorul popular și, chiar dacă istoricii nu au reușit să le demonstreze veridicitatea în totalitate și unele par simple fabule, ele au un farmec aparte și sînt foarte interesante.
POLIȚIA ROMÂNĂ LANSEAZĂ CAMPANIA DE EDUCAȚIE RUTIERĂ PENTRU PIETONI, CONDUCĂTORI DE BICICLETE ȘI TROTINETE jpeg
POLIȚIA ROMÂNĂ LANSEAZĂ CAMPANIA DE EDUCAȚIE RUTIERĂ PENTRU PIETONI, CONDUCĂTORI DE BICICLETE ȘI TROTINETE
Scopul general al proiectului este ca România să devină o țară cu un trafic rutier mai sigur, prin reducerea progresivă a numărului victimelor accidentelor rutiere.
Fundația Superbet continuă să fie alături de cel mai cunoscut brand cultural românesc prin susținerea seriei „Conferințele Dilema veche” jpeg
Fundația Superbet continuă să fie alături de cel mai cunoscut brand cultural românesc prin susținerea seriei „Conferințele Dilema veche”
În 2022, Fundația Superbet este din nou alături de revista culturală, susținînd organizarea seriei „Conferințele Dilema veche”.
Cum să compari jocurile de masă la cazino? jpeg
Cum să compari jocurile de masă la cazino?
Sînt foarte multe jocuri, foarte multe posibilități, iar dacă ești începător, există riscul să te simți puțin stînjenit, să nu știi exact ce să te joci și să închei sesiunea cu un gust amar.
Modul în care porți geanta poate indica trăsături de personalitate pe care le ai  Zevo te inspiră jpeg
Modul în care porți geanta poate indica trăsături de personalitate pe care le ai. Zevo te inspiră
Iubitoarele și iubitorii de fashion vor găsi la magazinul online Zevo acele accesorii nelipsite din fiecare zi, realizate cu atenție la detalii și cu designuri inedite - GENȚILE!
Unde sa iti cumperi uniforme de calitate pentru bucatari jpeg
Unde sa iti cumperi uniforme de calitate pentru bucatari
Îmbrăcămintea de protecție și echipamentul personal de protecție (EIP) reprezintă o caracteristică de siguranță esențială în orice loc de muncă, iar industria alimentară nu face excepție.
Iată o dilemă nouă: să achiziționezi un dulap metalic clasic sau cu uși glisante? jpeg
Iată o dilemă nouă: să achiziționezi un dulap metalic clasic sau cu uși glisante?
Dulapurile produse din metal sînt structuri solide, foarte sigure și eficiente atunci cînd vine vorba despre depozitarea documentelor, obiectelor vestimentare, dar și a altor obiecte sau accesorii.
Leggings, blugi sau pantaloni de jogging? Ce pantaloni să alegi cu cizmele de damă? jpeg
Leggings, blugi sau pantaloni de jogging? Ce pantaloni să alegi cu cizmele de damă?
Pentru ca ținutele tale să arate perfect, merită să înveți arta purtării botinelor și cizmelor.
Moda de vară   Ce costume de baie vor fi un succes în acest sezon? jpeg
Moda de vară - Ce costume de baie vor fi un succes în acest sezon?
Noile tendinţe în materie de ţinute estivale sînt extrem de ofertante, dîndu-ţi posibilitatea de a jongla cu creativitatea şi de a-ţi dezvolta ideile vestimentare.
Cum a schimbat inteligența artificială joburile din lumea cazinourilor jpeg
Cum a schimbat inteligența artificială joburile din lumea cazinourilor
În ultimii cinci ani, tot mai mulți pasionați de jocuri de noroc au mutat distracția în online, beneficiind de avantajele oferite de acest mediu.
„Viața după Auschwitz” de Eva Schloss și Karen Bartlett – Cînd suferința are chip de femeie jpeg
„Viața după Auschwitz” de Eva Schloss și Karen Bartlett – Cînd suferința are chip de femeie
Sînt cărți care îți schimbă total viziunea despre lume, iar „Viața după Auschwitz” este una dintre ele.
Produsele Olaplex: ce reprezintă și de ce ar trebui să le folosești jpeg
Produsele Olaplex: ce reprezintă și de ce ar trebui să le folosești
Unul dintre principalele obiective ale producătorilor a fost să creeze produse cît mai naturale și au reușit.
Iată o dilemă nouă: cum să nu cheltui o avere pe accesorii de motocoasă? jpeg
Iată o dilemă nouă: cum să nu cheltui o avere pe accesorii de motocoasă?
Pentru a-ți ușura munca, ai nevoie de instrumente specializate, care să te ajute să toaletezi elementele de vegetație în siguranță și fără eforturi fizice prea mari.

Adevarul.ro

image
Factură de aproape 15.000 de euro la telefonul mobil, după accesarea unui link necunoscut
Este păţania unei familii din Sighetu Marmaţiei, după ce fiul lor a deschis un link necunoscut. Apelurile au început să curgă, ajungând la câte 500, zilnic. Factura uriaşă de peste 70.000 de lei va trebui achitată de către titularul abonamentului.
image
Amantele criminale din Bihor, trimise în judecată. Victima, care era soţul uneia, le  „agasa“ pentru că voia sex cu nevasta
Cele două femei din Bihor care i-au plătit 40.000 lei unui interlop, ca să-l ucidă pe soţul uneia dintre ele, au fost trimise în judecată, procurorii susţinând că acestea aveau o relaţie amoroasă, iar soţia victimei se simţea agasată de faptul că el voia să facă sex.
image
Fetiţă de doi ani, căzută de la etajul trei al unui hotel din Eforie Nord. Copila a fost găsită de un turist în iarbă
O fetiţă de doi ani a căzut de la etajul hotelului Delfinul din staţiunea Eforie Nord. Accidentul s-a produs luni, 4 iulie, ora 11.30, la Hotelul Delfinul din staţiunea Eforie Nord. La faţa locului a ajuns un echipaj al Ambulanţei.

HIstoria.ro

image
Diferendul româno-bulgar: Prima problemă spinoasă cu care s-a confruntat România după obţinerea independenţei
Pentru România, prima problemă spinoasă cu care s-a confruntat după obținerea independenței a fost stabilirea graniței cu Bulgaria.
image
Controversele romanizării: Teritoriile care nu au fost romanizate, deși au aparținut Imperiului Roman
Oponenții romanizării aduc mereu în discuție, pentru a combate romanizarea Daciei, acele teritorii care au aparținut Imperiului Roman și care nu au fost romanizate. Aceste teritorii trebuie împărțite în două categorii: acelea unde romanizarea într-adevăr nu a pătruns și nu „a prins” și acelea care au fost romanizate, dar evenimente ulterioare le-au modificat acest caracter. Le descriem pe rând.
image
SUA și Republica Dominicană - Cum a eșuat o anexare dorită de (mai) toată lumea
Pe 2 decembrie 1823, într-o vreme când majoritatea coloniilor spaniole din Americi își declaraseră independența sau erau pe cale s-o câștige, președintele SUA, James Monroe, a proclamat doctrina care-i poartă numele și care a devenit unul dintre documentele emblematice ale istoriei politice a SUA și a lumii.