„Sindromul Greta Garbo. Despre celebritate și anonimat” de Aurora Liiceanu

4 iulie 2020
„Sindromul Greta Garbo  Despre celebritate și anonimat” de Aurora Liiceanu jpeg

Vă invităm să citiți un fragment din volumul Sindromul Greta Garbo. Despre celebritate și anonimat de Aurora Liiceanu, apărut de curînd la Editura Polirom (şi în ediţie digitală).

Astăzi, cînd celebritatea este considerată ca fiind echivalentă cu succesul în viață, cine mai vrea să fie anonim? Oamenii își postează opiniile și fotografiile pe rețelele de socializare, în speranța că le vor vedea cît mai mulți și că vor ajunge astfel vedete, chiar dacă la nivel micro. Cînd o asemenea mentalitate devine dominantă, o atitudine ca a Gretei Garbo poate părea de neînțeles. Artista care strălucea pe ecrane în anii 1920-1930 era renumită pentru insistența cu care își apăra viața privată de indiscreția jurnaliștilor și a fanilor: nu dădea interviuri și nici autografe, nu participa la premierele filmelor sale, nu permitea să fie fotografiată pe stradă. Intrigată de personalitatea ei, Aurora Liiceanu face o analiză a fenomenului celebrității, de la imaginea pe care vedetele aleg să o prezinte publicului pînă la avantajele materiale și costurile psihologice ale faimei. În seria de personaje celebre îl regăsim pe Jack Spintecătorul, cel căruia nimeni nu i-a văzut vreodată chipul, dar întîlnim și vloggeri de succes ca Zoella sau Selly.

Din cuprins: Cine era Greta Garbo? • Singurătatea: realitate sau strategie publicitară? • Un dublu mister: imaginea pe ecran și anonimatul în viață • Sindromul eroului și Jack Spintecătorul • Misterul și cultura imaginarului • Costurile psihologice ale celebrității • Microcelebritățile și efemerul

***

Aurora Liiceanu, doctor în psihologie, a lucrat în cercetare și a predat psihologie la diferite universități din București, dar și la UQAM (Canada) sau EHESS (Franța). În prezent este cercetător senior la Institutul de Filosofie și Psihologie „Constantin Rădulescu-Motru” din cadrul Academiei Române. De aceeași autoare, la Editura Polirom au mai apărut: Rănile memoriei. Nucșoara și rezistența din munți (2003, 2012), Prin perdea (2009, 2012), Rendez-vous cu lumea (2010, 2012), Patru femei, patru povești (2010, 2011), La taifas (2010, 2012, 2016, 2018), Viața nu-i croită după calapod (2011, 2019), Cuvinte încrucișate (2012, 2017), Supuse sau rebele. Două versiuni ale feminității (2013, 2019), Legături de sînge. Povestea Ioanei (2013), Soacre și nurori. La cine este cheia? (2014, 2018), Valurile, smintelile, păcatele. Psihologiile românilor (2015), Nici alb, nici negru. Radiografia unui sat românesc (1948-1998) (2015), Dragostea cea veche îți șoptește la ureche. Primele iubiri (2015, 2016, 2019), Madlena (2017), Putere și sînge. O aventură indiană (2018), Tînăra cu părul alb. Misterul Nabokov (2019), Așteptarea Penelopei (2019) și Fără. Despre iubire, suferință și pierdere (2020).

                         

sindromul great garbo jpg jpeg

Sindromul Greta Garbo. Despre celebritate și anonimat (fragment)

Se știe că imaginea privată a unei persoane diferă de felul în care persoana respectivă se prezintă în spațiul public, deci diferă de imaginea ei publică. Se știe că există dezirabilitate socială. Nimeni, nici o persoană considerată normală nu dorește să facă o impresie proastă în public.

În public, se spune, toți oamenii poartă o mască. Se mai știe că prima impresie este foarte importantă. S‑a constatat că, la interviuri, cel intervievat le creează imediat o impresie celor cu care intră în contact și că după primele 7‑8 secunde aceștia au deja o părere formată. Adică vor avea față de intervievat o reacție de atracție, de simpatie sau de respingere ori una neutră.

Viața personală sau privată nu este o realitate naturală, ci una istorică, gîndită diferit de societăți diferite și grupuri sociale diferite. Nu a existat o viață privată stabilită între anumite limite, definitiv și o dată pentru totdeauna. Ceva fix.

Viața privată are sens și poate fi gîndită doar în raport cu viața publică. Privită așa, se constată că a suferit multe schimbări și sub aspectul conținutului structurat, și al extensiei acestui conținut.

Antoine Prost a scris despre frontierele și spațiile privatului, considerînd că istoria vieții private începe cu istoria frontierelor ei. Dificultăți în definirea vieții private există și apar și pentru că distincția între viața privată și cea publică nu este deloc certă, ea fiind diferită în medii sociale diverse și în culturi diverse. Există însă frontiere, ca acelea spațiale, care se definesc prin ideea de înăuntru și în afară. Într‑un fel ne îmbrăcăm înăuntrul locuinței și altfel în afara ei. În privința spațiilor s‑au făcut diferențieri, dar sediul vieții private considerat ca fiind cel mai important este familia.

Odată ce publicitatea s‑a impus, ea a contribuit în mare măsură la o dezordine a regulilor cunoscute ale vieții private. Totdeauna au existat cenzuri, dar publicitatea s‑a pliat pe tendințele voyeuriste ale oamenilor, pe curiozitatea publicului de a ști ce fac și cum se comportă artiștii dincolo de ecran, în viața lor privată.

Publicitatea a devenit treptat complice cu publicul, făcînd eforturi și nerenunțînd la hăituirea artiștilor. Mediatizarea vieții private a artiștilor stîrnea și întreținea curiozitatea publicului. Imaginarul, atît cel feminin, cît și cel masculin, este alimentat, asaltat mereu de imagini venite din exterior. Visurile și fantasmele individuale căpătau ceva din visurile și fantasmele colective, ale tuturor oamenilor.

Ecranul modela identități, felul de a te arăta, de a te prezenta ca persoană, de a‑ți trăi viața. Publicul participa la succesul vedetelor și toți cei care se ocupau de publicitate au realizat că personalizarea este un principiu de bază al succesului și, evident, al profitului. Dezvoltarea tehnologiei comunicării, a audiovizualului a contribuit substanțial la erodarea frontierelor dintre viața privată și cea publică.

Greta Garbo a devenit de foarte tînără o persoană publică, o stea care strălucea și care, prin apariția și prezența ei, se diferenția de starurile cunoscute deja de public. Ea făcea parte din lumea spectacolului și orice actor, se știe, este o persoană publică. Se expune ochiului public. Succesul lui se măsoară în raport cu renumele lui, adică în raport cu numărul celor care‑l cunosc, care află despre el și despre viața lui. Astfel apare notorietatea.

anunt dilema jpg
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul site: www.dilema.ro
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul șițe: www.dilema.ro
telefoane samsung galaxy s23 ultra jpg
Ai nevoie de un nou smartphone? Comandă telefoane Samsung Galaxy S23 Ultra aici!
Pentru a vedea specificațiile telefonului este necesar să alegi brandul, modelul, condiția estetică a produsului, culoarea și spațiul de stocare.
Depresia jpg
Depresia: semne, simptome și cauze
Sperăm ca această problemă de sănătate să stea cît mai departe de tine.
Header anvelope jpg
Cum să-ți alegi corect anvelopele de iarnă
Dacă pneurile au taloanele prea moi pentru greutatea mașinii.
Păcănele pe bani reali și cazinourile online jpg
Păcănele pe bani reali și cazinourile online
Jocurile de noroc sînt legate de speranța unui cîștig online.
ruj rezistent 24 ore jpg
Christmas tree landscape png
Cadouri de Crăciun pentru cei mai buni prieteni. 3 idei pe care o să le adore și Moșul
Dacă în cercul de prieteni aveți iubitoare de beauty, un calendar advent este o idee minunată.
poza2 jpeg
Industria IT în România: Joburi și Tendințe în Tehnologie
În plus, se observă o creștere a numărului de femei angajate în domeniul IT, ceea ce reflectă o schimbare pozitivă în dinamica forței de muncă în acest sector.
dilema jpg
Cu ce se diferențiază casele de pariuri online
Alegînd o casă de pariuri cu un sistem de suport bine pus la punct, vei depăși mai ușor anumite momente dificile iar problemele pe care le vei întîmpina vor fi rezolvate mai rapid.
pexels andrea piacquadio 941555 jpg
Stresul de sărbători. Cum să îi faci față mai ușor
Amintește-ți că cel mai potrivit cadou pentru mama este, de cele mai multe ori, veselia și buna dispoziție din ziua de Crăciun, cu toată familia la masă.
The Veils Poster Web jpg
Finn & Oigăn, solo
Originar din Londra dar relocat în Noua Zeelandă, Finn Andrews este compozitor și multi-instrumentist.
ILUMA Stardrift KV Landscape jpg
Philip Morris International lansează în România prima ediție limitată IQOS ILUMA – descoperă IQOS ILUMA STARDRIFT
Philip Morris International (PMI) lansează la finalul acestei luni IQOS ILUMA STARDRIFT, prima ediție limitată a celui mai inovator produs din portofoliul său de alternative fără fum.
Grand Hotel Europa  poza 1 jpg
Grand Hotel Europa sau adevărul minciunilor la persoana întîi
Cu atît mai puțin unul în vogă ca autoficțiunea, explorat de nume mari ale ultimelor decenii precum Annie Ernaux sau Karl Ove Knausgård.
foto alex galmeanu jpg
dragostea, regim urban
Poate pentru că dimineața am intrat la loc în mine
ce rol are vitamina e jpg
Top 3 cele mai frecvente probleme ale pielii și cum le poți combate
Nu uita să faci schimbări și în alimentație: consumă produse cu indice glicemic mai scăzut și evită excesul de lactate.
featured image (7) jpg
un parfum clasic de barbati jpg
Idei de cadouri pentru bărbații din viața ta - ce să le dăruiești, în funcție de relația dintre voi
Așa că, o idee bună este să notezi fiecare link pe care ți-l trimite amicul tău, pentru a fi mai ușor să îi găsești cadoul ideal.
DilemaVeche (2) (3) jpg
Aproximativ 33% dintre parfumurile masculine sînt folosite de femei! Ce ingrediente au astfel de parfumuri?
Foarte apreciate sînt și parfumurile orientale pentru bărbați, care au note unice, catifelate, arome de vanilie și alte condimente minunate.
alege o crema pentru tenul uscat jpg
6 produse de îngrijire care să nu îți lipsească din trusa cosmetică
Toate acestea au proprietăți extraordinare și te pot ajuta să îți menții pielea tînără și frumoasă pentru cît mai mult timp.
AM jpg
Depresie
Cum să nu fiu mohorît
caserole mancare unica folosinta snick ambalaje jpg
Caserole pentru mîncare de unică folosință disponibile la Snick Ambalaje
Acest concept este unul care reușește să atragă mulți clienți, consumatori totodată.
Bulucz jpg
Relicve, ustensile
Tocmai îmi vin în minte spălarea picioarelor, Ciubotele lui van Gogh
IQOS x DIPLOMA 5 jpg
Omid Ghannadi, creatorul instalației IQOS x DIPLOMA: Apreciez că sînt companii care se implică atît de vizibil în sprijinul comunității
El este omul din spatele instalației imersive IQOS proiectată special pentru ediția de anul acesta a festivalului DIPLOMA.
Eutanasie
Cum ne-ai învățat să fim atenți

Parteneri

Securitate cibernetica lacat siguranta FOTO Shutterstock
Amenzi drastice pentru companiile care nu iau măsuri de securitate cibernetică. Sancțiunile pot ajunge și la 10 milioane de euro
Companiile din energie, transport, sănătate, financiar-bancar, apă potabilă și infrastructură digitală, servicii poștale și de curierat, gestionarea deșeurilor, industria chimică sau cea alimentară trebuie să ia măsuri de securitate cibernetică, în caz contrar riscând amenzi de până la 10 mil. euro.
JESSIE ELLIS PAPUSI profimedia jpg
Nu poate face copii, așa că are grijă de bebeluși de jucărie: „Păpușile mă ajută!”
Jess Ellis (29 de ani) își dorește nespus să devină mamă, însă din cauza unor probleme de sănătate, acest lucru este aproape imposibil pentru ea. Cu toate acestea, ea își „hrănește” spiritul matern având grijă de păpuși care arată exact ca niște bebeluși reali.
anaf antifrauda sigilare depozit jpg
Cum poți evita să devii ținta controalelor ANAF
În 2025, IMM-urile din România sunt mult mai „slăbite” în fața schimbărilor legislative și fiscale, ceea ce poate duce la o creștere a numărului de insolvențe și falimente, și implicit la intensificarea controalelor ANAF, susțin experții.
Masina de spalat rufe jpg
Motivul pentru care e recomandat să adaugi o lingură de zahăr în mașina de spălat. Pare o glumă, dar e un truc de mare ajutor
Zahărul, cunoscut mai ales pentru utilizarea sa în bucătărie, ascunde un secret neobișnuit: poate deveni aliatul tău de nădejde în îngrijirea hainelor.
durere gat   foto pixabay jpg
Ce poate indica răgușeala. Cărui medic specialist i te adresezi când apar manifestări supărătoare la nivelul gâtului
Dacă răgușești sau rămâi fără voce ar putea fi vorba de o problemă la nivelul tiroidei. La fel de bine cauza disfoniei ar putea avea însă legătură cu anumite vicii, sau cu infecții din sfera ORL. Prezentarea la medic se impune.
mancare romaneasca buna jpg
Secretele celor mai delicioase sarmale. Ce sunt și cum se prepară cuiburile de cinci, o regină a bucătăriei tradiționale arhaice românești
Preparatele tradiționale românești sunt printre cele mai delicioase din lume. Sarmalele, împrumutate și mai apoi reinventate de români sunt în top.
Supa de linte  Sursa foto shutterstock 309501530 jpg
Supa bună pentru creier și inimă. Se prepară simplu și e un adevărat medicament pentru sănătate
Avem nevoie de alimente care să susțină sănătatea noastră fizică și mentală. O supă sănătoasă, bogată în nutrienți esențiali, poate fi soluția perfectă pentru a sprijini atât creierul, cât și inima. Iată o rețetă simplă, dar plină de beneficii, care combină ingrediente naturale și pline de vitamine:
donald trump sah/FOTO:X
Ce se va întâmpla cu România și cu NATO în era Trump. General: „Problema e că autoritățile nu-și fac treaba și nu explică asta oamenilor”
Numeroși experți și analiști militari se tem că Donald Trump va scoate SUA din NATO sau le va dezangaja din alianță și va lăsa Europa singură în fața rușilor. Experții contactați de „Adevărul”, doi cunoscuți generali care au lucrat cu americanii, explică de ce nu trebuie să ne panicăm.
curcan istock jpg
Rețeta delicioasă de curcan umplut la cuptor. În ce amestec trebuie să stea carnea pentru un gust aparte
Este o rețetă delicioasă, care deși pare destul de migăloasă, se pregătește, de fapt, foarte ușor! Cu numai câteva ingrediente, putem face un curcan umplut de care nu ne vom mai sătura!