Show-uri nocturne & viraje emoționale

16 august 2017
Show uri nocturne & viraje emoționale png

După cîteva ediţii organizate la Bucureşti şi Alba Iulia, a opta ediţie a Festivalului Dark Bombastic Evening (DBE), desfășurată în perioada 3-5 august (www.darkbombasticevening.com), s-a apropiat periculos de graniţele ţării (cu Ungaria), cît pe ce să scape în afară, la ştrandul Grădina Termală de lîngă romanticul cimitir al satului Dorobanţi, judeţul Arad. Provincialul s-a strămutat în rural, o opţiune care sacrifică avantaje logistice pentru beneficiul consolidării unei comunităţi loiale şi pentru un spaţiu cît mai naturist.

Urmînd poveştii de succes a festivalului de la Gărîna, festivalurile de nişă de la noi preferă să abandoneze mediile urbane în tentaculele organizatorilor ce mizează pe băi de mulţime şi demonstraţii de forţă sponsorizată. Pentru genuri muzicale diferite, evenimente precum Smida Jazz, Waha, Rockstadt optează pentru logica delimitării, a specializării şi a unei comunităţi cvasi-hippie dispusă să se izoleze pentru cîteva zile în alte lumi decît cea a urzelii tronurilor în care ne afundă cotidianul recent. În plus, începe să umble şi la noi vorba despre festivaluri europene în locaţii neobişnuite – vezi Prophecy Fest într-o peşteră din Germania ori Rock the Boat pe un vas de croazieră între Norvegia şi Danemarca. DBE pare să fie în căutarea unui model similar al locurilor neobişnuite. Anul acestea, vizionarea de concerte rock din piscină, cu o bere în mînă şi degetele de la picioare fluturînd prin apă, a fost o experienţă aparte a cărei compatibilitate cu spiritul muzicilor dark şi psihedelice e încă subiect de dezbatere în sînul comunităţii. Indiferent de concluziile ontologice ce se vor trage, pentru toţi participanţii va rămîne o experienţă de povestit.

După unele mofturi iniţiale, publicul a început să recunoască şi avantajele: concertele întinse pînă la orele 3-4 dimineaţa au permis multor trupe să ofere show-uri nocturne spectaculoase; locaţia a oferit piscine primitoare, spaţii de campare, zone de relaxare ori de resemnare; iar pînă la urmă obligativitatea de a-ţi petrece căldurile între aceiaşi oameni e de natură să închege comunitatea, mai ales cînd mînînci mici alături de artişti cu care cîndva abia făceai rost de postere.

Dacă anul trecut festivalul a fost dominat de sonorităţi metal, anul acesta am avut o infuzie semnificativă de post-punk, cu reprezentanţi ai genului veniţi din Franţa (Solor Dolorosa), Belgia (Whispering Sons), Rusia (Motorama), Grecia (Cyanna Mercury) şi România (timişorenii Arc Gotic, rebranduiţi drept post-punk după ce eticheta gotic a fost confiscată de comunitatea metal). S-au evidenţiat trupele care se revendică explicit drept continuatori ai celor de la Joy Division: studenţii belgieni Whispering Sons au fost surpriza festivalului („trupa de care n-a auzit nimeni dar a plăcut tuturor”), în timp ce geek-rockerii ruşi Motorama au venit cu o prezentare sovieto-britanică intrigantă, lăsînd impresia că veniseră pentru Festivalul de şah de la Arad.

Segmentul românesc a fost ceva mai bogat decît în ediţiile precedente, însă rezervat în exclusivitate timişorenilor: post-rockerii Methadone Skies, blackerii Dordeduh (proiect desprins din Negură Bunget) şi veteranii Arc Gotic, care cîntau post-punk pe cînd punkul nu apucase să ajungă la noi. De la Phoenix încoace Timişoara dă pe bandă rulantă trupe de pionierat în toate genurile – mulţi „primi paşi” în muzica românească s-au făcut acolo, beneficiind şi de conexiunile internaţionale ale muzicienilor, iar proximitatea locaţiei DBE a oferit un bun prilej pentru a sublinia asta. Grupurilor menţionate li se adaugă şi trupa (tot bănăţeană) de teatru experimental Auăleu care a încheiat festivalul cu o bizară adaptare a baladei Mioriţa sub formă de teatru muzical cu măşti, cu o coloană sonoră live intensă - o alternativă autohtonă la concertele-teatru prezentate în ediţii DBE precedente ale ansamblului grec Dirty Granny Tales.

Metalul extrem a fost împins tîrziu în noapte, cu efect de cofeină tîrzie, prezentînd două mostre ce îmbie la comparaţii între felurile în care se dezvoltă black metalul pe cele două maluri ale Atlanticului: pe de o parte, americanii Wolves in the Throne Room mizînd pe intelectual (mitologie, environmentalism) şi o inginerie sonoră atent proiectată, beneficiind de deschiderea tot mai largă a genului de cînd presa americană îl repoziţionează drept muzică de avangardă; de cealaltă parte, norvegienii Kampfar mizînd pe un naţionalism viril de enclavă, cu mare priză la psihologia metalistului român tradiţionalist. Tot în segmentul metal pot fi încadraţi şi prietenoşii Hamferð din Insulele Feroe, reveniţi în România după buna impresie lăsată anul trecut cu sortimentul lor operatic de doom-metal, o alternativă mai caldă şi mai tinerească la My Dying Bride.

Post-rockul atmosferic a fost reprezentat de trupe la limita regulamentului genului – pe lîngă pomeniţii bănăţeni Methadone Skies au urcat pe scenă două grupuri care ne-au vizitat şi în trecut, însă acum au avut ocazia să se prezinte mai în largul lor: norvegienii Spurv (post-rock instrumental condimentat cu trompetă) şi britanicii Esben and the Witch (un fel de Chelsea Wolfe, dacă Chelsea ar şti cînta şi la un instrument).

Concertele cele mai interesante rămîn însă cele necatalogabile. Finlandezii Oranssi Pazuzu au fost, în funcţie de cine e întrebat, fie traumatizanţi, fie revelatori cu privire la ce înseamnă noise-rock-ul modern post-Swans, post-Sunn O))) şi post-cam orice a concertat vreodată la noi. Austriecii Der Blutharsch and the Infinite Church of the Leading Hand vin cu o lungă istorie de controverse, spre amuzamentul liderului Albin Julius care rîde pe sub mustaţă de cîte ori presa muşcă momelile pe care acesta le încorporează în estetica grupului. Danezii Of the Wand and the Moon sînt cunoscuţi publicului român sub formă de proiect folk solo - au cîntat şi la TIFF acu ceva vreme, cu ocazia contribuţiei la coloana sonoră a filmului De ce eu? în regia lui Tudor Giurgiu. De data asta s-au prezentat drept trupă în toată regula, cu versiuni bogat ornamentate ale unor piese mai cunoscute în variante solo minimaliste. Alt grup care a progresat în ultimii ani de la statutul de proiect solo la cel de trupă multi-faţetată sînt americanii Wrekmeister Harmonies cu masajul lor psihic care i-a adus de la o vreme în atenţia topurilor Pitchfork şi Quietus. Grecii Hail Spirit Noir ar fi avut şi ei ceva de spus în această zonă bizarre-rock însă conform statutului de trupă tînără au intrat pe lumină, la sacrificiu, cu un concert de încălzire.

Calitatea sunetului e o provocare importantă cînd genul muzical se schimbă cu fiecare grup care urcă pe scenă, mai ales dacă identitatea unor trupe mizează pe o inginerie sonoră aparte ce nu poate fi expediată cu cîteva setări notate pe un şerveţel. Cu riscul provocării unor întîrzieri în program, s-a configurat sunetul propice fiecărui spectacol, purtînd faţă de audiofili o grijă care nu e uzuală evenimentelor rock/metal de la noi (orientate mai degrabă spre o filosofie a festivalurilor berii). S-a renunţat şi la vreo grupare stilistică pe zile, astfel că fiecare concert a venit ca o surpriză şi un viraj emoţional brusc - nu întotdeauna unul comod, dar cine a bătut atîta drum o face tocmai pentru a abandona tabieturile şi inerţia.

În ciuda obstacolelor logistice şi meteorologice, DBE 8 a fost ediţia cea mai satisfăcătoare din ultimii ani, cu cel mai eterogen program, săpînd cu tenacitate la tranşeele unei nişe care să delimiteze evenimentul de celelalte festivaluri rock care au mai dobîndit o oarecare tradiţie prin părţile noastre.

Aron Biro este autorul blogului http://a­ron­­bi­ro.blogspot.com.

WhatsApp Image 2023 06 02 at 16 31 57 jpeg
Karpatia Pony Show 2023: cinci zile de acțiune și distracție pentru întreaga familie pe Domeniul Cantacuzino, Florești!
Anul acesta, organizatorii extind concursul la patru zile de competiții și show-uri ecvestre.
kam idris hqhx3lbn18 unsplash1 jpg
Dincolo de orele de lucru: Găsirea echilibrului între muncă și timp liber
Iată cîteva strategii practice și sfaturi pentru a găsi un echilibru între viața profesională și viața privată în lumea cu ritmul rapid din ziua de azi
Afis Teoria recapitularii Stefan Ungureanu The H Gallery jpeg
Vernisaj Ștefan Ungureanu – „Teoria recapitulării”, The H Gallery
Vernisajul expoziției va avea loc joi, 8 iunie, de la ora 19:00.
Portret CL jpg
poate nu
Poate nu-i chiar Sfîrșitul, numai că totul se leagă. Dar și pe asta cine s-o înțeleagă?
PHOTO 2023 05 26 14 18 54 jpg
Romanian Design Week, festivalul industriilor creative, readuce la viață spații uitate ale Bucureștiului, alături de IQOS
Industriile creative sau industriile de conținut sînt concepte care au intrat în limbajul comun în ultimii ani
ad3 jpg
Ce adidași se potrivesc cu treningul? Mizați pe confort și stil urban
Dacă preferi o versiune mai sportivă a treningurilor, pariază pe jambiere strîmte cu dungi albe pe laterale
saxinte jpg
Nigredo
Acceptarea ideii că ura poate fi un sentiment creștinesc
 AAA2496 jpg
Importanța reglării unghiurilor direcției
Unul dintre factorii care pot duce cel mai mult la uzura prematură a anvelopelor este reglarea incorectă a unghiurilor direcției.
DilemaVeche (2) (1) jpg
featured image (2) (1) jpg
Istoria transferurilor în fotbal: De la 400 de lire la 222 de milioane de euro
În ultimul deceniu s-au plătit sume amețitoare pentru transferul unor fotbaliști.
index png webp
Serile Enayati Medical City, 26 mai 2023, cu Sever Voinescu si Horia Brenciu
Enayati Medical City are ca prioritate abordarea holistică a problemelor medicale ale pacienților.
pexels andrea piacquadio 3812745 jpg
Migrenele: ce le generează și cum le tratăm
Migrenele reprezintă un tip de durere de cap caracterizate prin dureri intense, pulsatile, resimțite de cele mai multe ori doar pe o parte a capului.
DSC08734 JPG
IQOS și Romanian Design Week te invită să descoperi instalația „Echoes of Presence” între 12-28 mai în Piața Amzei din București
În ultimii 10 ani, Romanian Design Week a devenit cel mai complex eveniment dedicat industriilor creativ-culturale din România.
Killa Fonic png
Vama intră în luptă cu Killa Fonic în bătălia muzicală a anului
Joi, Vama și Killa Fonic intră în cea mai așteptată bătălie muzicală a anului.
image png
Vedere asupra lumii din casele bunicilor
Recunosc o disperare aici, acceptată pe jumătate trupește, pe jumătate  sufletește.
dilemaveche 1 jpg
Cum identifici rapid un nou cazino online și cum să rămîi siguranță
Pe viitor, cu siguranță vor mai apărea jocuri diferite și inovative.
Dilemaveche   nuante de roscat jpg
Ce legătură există între nuanța părului și personalitate – află aici!
Te-ai întrebat vreodată dacă există o legătură între nuanța părului și personalitate?
Echoes of Presence partedinarte jpg
COMUNITATEA A DECIS: CÎȘTIGĂTORUL CONCURSULUI LANSAT DE ROMANIAN DESIGN WEEK ȘI IQOS ESTE PROIECTUL „ECHOES OF PRESENCE”
ÎMPREUNĂ este tema pe care Romanian Design Week și IQOS au propus-o comunității creative din România pentru ediția de anul acesta a concursului.
2nd NEW draft poster FINAL med jpg
Start pentru înscrierile la a doua ediție New Draft. Asociația Control N caută autori de scenarii de film din România
Trei sesiuni de lucru asistat, programate lunar, între lunile iulie și octombrie 2023
icr lbf2023 jpeg
#3 1 jpg
Cititul în familie: De ce este important să citim împreună cu cei mici?
Cititul în familie nu trebuie să fie o activitate plictisitoare, ci poate fi o aventură fascinantă pentru toți membrii familiei.
catre mine 50x70 preview jpg
Control N: Ateliere de autocunoaștere prin scris pentru liceeni
În perioada martie – mai 2023 atelierele își propun să abordeze într-o manieră originală trei forme de scriere.
cum alegi cele mai confortabile treninguri de fete pentru fiecare sezon jpg
Cum alegi cele mai confortabile treninguri de fete pentru fiecare sezon?
La școală, prin parc și la locul de joacă, treningul de fete este ținuta preferată ușor de adaptat la fiecare sezon.
specializare sau servicii complete cum alegi abordarea pentru service ul tau auto jpg
Specializare sau servicii complete: cum alegi abordarea pentru service-ul tău auto
Alegerea unei abordări pentru service-ul tău auto poate face diferența între succesul și eșecul afacerii.

Adevarul.ro

image
Românul care a descoperit secretul câștigului la loterie. Din cauza lui s-au schimbat legile în SUA și Canada
Un matematician român a descoperit secretului câștigului la loterie. Ştefan Mandel a reușit printr-o formulă personală să ia de 14 ori premiul cel mare. Norocosul a fost însă urmărit de ghinion, fiind anchetat de CIA și FBI.
image
Cum să pari mai deștept când porți o conversație banală. Ce spun cercetătorii de la Harvard
Dacă până acum ai crezut că menționarea funcției sau a studiilor te va „ridica“ în ochii partenerului de conversație, ar fi bine să te mai gândești o dată.
image
Presa britanică despre vizita Regelui Charles în țara noastră: „Are România în sânge“ VIDEO
Publicația britanică Daily Mail a publicat un amplu fotoreportaj dedicat vizitei de cinci zile a Regelui Charles al III-lea în țara noastră. Jurnaliștii au constatat că monarhul „are România în sânge“.

HIstoria.ro

image
Cine au fost cele trei soții ale lui Ștefan cel Mare? Familia și copiii domnului Moldovei
Ștefan cel Mare al Moldovei a fost căsătorit de trei ori, de fiecare dată luându-și de soţie o reprezentantă a unei mari familii aristocrate, de confesiune ortodoxă. Mai întâi, Ștefan s-a căsătorit, în vara anului 1463, într-un context în care plănuia organizarea unei cruciade ortodoxe împotriva Imperiului Otoman, cu Evdochia, care descindea după tată din neamul marilor duci ai Lituaniei. Tatăl ei, Alexandru al Kievului, era văr primar cu Cazimir al IV- lea, regele Poloniei și marele duce al Lit
image
Drumul României către Tratatul de la Trianon
Nimeni nu s-ar fi putut gândi la începutul anului 1918 la o schimbare totală în doar câteva luni a condițiilor dramatice în care se găsea România.
image
Tancurile în timpul Războiului Rece
Conflictul ideologic izbucnit între Uniunea Sovietică și aliații occidentali a dus la acumularea unor cantități enorme de material militar și la dezvoltarea inevitabilă a armei tancuri.