Sfîrşitul unei ere?
În vreme ce unii cred că anul 2012 va marca sfîrşitul omenirii, alţii declară sus şi tare că "moare printul" şi că "viitorul e online". Nu ştim cum va fi pînă la urmă, dar cu siguranţă este anul în care se sfîrşeşte o istorie veche de 244 de ani şi începe o nouă eră - Encyclopædia Britannica renunţă la print şi se concentrează exclusiv pe varianta digitală, precum şi pe instrumentele educaţionale online.
Cea mai veche enciclopedie generală scrisă în limba engleză, Encyclopædia Britannica a apărut între 1768 şi 1771 în Edinburgh, Scoţia, fiind reeditată şi completată ulterior de-a lungul timpului. În aproape un sfert de secol de existenţă, s-au vîndut peste 7 milioane de seturi ale enciclopediei. Versiunea sa online a apărut în 1994 şi reprezintă doar 15% din profitul companiei, restul de 85% fiind obţinut prin vînzarea produselor educaţionale.
Pe 13 martie 2012, Jorge Cauz, preşedintele Britannica, a anunţat că nu se va mai tipări o nouă ediţie a enciclopediei, cele 32 de volume din 2010 rămînînd astfel ultima colecţie tipărită. Conform CNN Money, referindu-se la Wikipedia şi la folosirea Internetul şi a motoarelor de căutare online pentru... orice, acesta a declarat că "Wikipedia reprezintă un mijloc tehnologic minunat de a aduna tot felul de informaţii, de la observaţii extraordinare la minciuni şi insinuări. Nu este în întregime rea, sau, dimpotrivă, cu totul bună, ci doar inegală. Reprezintă murmurul unei societăţi, un milion de voci laolaltă, mai degrabă decît una singură, bine informată". În acest context, intenţia Britannica nu este de a înlocui sau a depăşi Wikipedia, întrucît este vorba despre "niveluri diferite de responsabilitate", a mai adăugat Cauz.
Dacă vreţi să aflaţi mai multe, puteţi ridica pînzele şi naviga chiar pe site-ul Encyclopædia Britannica.
(Patricia Mihail)
© Foto: Alamy