Septembrie

6 mai 2014
Septembrie jpeg

Deși September este un film, nu pot să mă refer la el ca la un film, ci pot mai degrabă să-l văd din postura de spectator, încercînd să-mi dau seama de ceea ce cred că au vrut cei care l-au făcut să ne spună. Cred că tema este singurătatea și, implicit, relaționarea. Eroina filmului, ca poveste, este o femeie singură, urîțică după standardele promovate astăzi de media, o femeie obișnuită, ștearsă, banală și nu singură doar din cînd în cînd, ci mereu foarte singură. Așa cum arată fizic mi-a amintit de Nina Cassian, deși n-am văzut-o pe Nina Cassian tînără, în carne și oase. O femeie care-ți sugerează, mai ales, ca figură, un cal. Oricum, eroina nu are charisma Ninei Cassian, care cîștiga enorm, se spune, din vorbele spuse.

De fapt, ea, pe nume Anna, nu este singură, ci singură de oameni, pentru că ea își petrece viața cu un cîine, Manu. Între ea și acest cîine există tot ceea ce am numi viață de relație. Anna nu are prieteni, nu are relații nici cu colegii de muncă, nici nu are un iubit sau un soț, nici copii, nici părinți. Are doar o soră, probabil și ea o femeie obișnuită, dar în alt sens. O femeie cu familie, cu copii, care trăiește tocmai în America. Departe de Anna, care locuiește la Atena. Pare că ea trăiește cu cîinele ei fără să-și dea seama cît de singură este de oameni, și fără să-și dea seama că totuși un cîine este un cîine. O ființă, dar nefiind un om, acest cîine îi oferă doar o simbioză neverbală. Evident, dincolo de cîteva vorbe. Acest lucru se vede bine în film, pentru că Anna are un vocabular eliptic, sărac, neelaborat, ea mișcîndu-se confortabil în prezența cîinelui, în lumea neverbalului. Îl iubește pe cîine și cîinele îi este atașat. Între ea și cîine funcționează o afectivitate reciprocă. Nu contează motivația diferită a fiecăruia. Ei își ajung unul altuia și zilele se scurg într-o rutina perfectă. Dar, chiar așa să fie? Nu avea ea oare neconsumate alte nevoi care zăceau în umbra unui cotidian încremenit în neschimbare?

Și vine și schimbarea. Manu moare și viața ei este brusc deraiată de la traiul lor împreună. Anna își îngroapă cîinele la o vecină cu care nu avea relații și care-și ducea viața ca o femeie împlinită. Soție de doctor, cu doi copii – fată și băiat -, iubită de soț și fără griji și fără a fi nevoită să muncească. Rămasă fără cîine, Anna începe un asalt agresiv de a se atașa acestei familii, jinduind după viața acestei femei, fără să înțeleagă distanța psihologică și chiar și socială între ele. Ea devine musafirul nepoftit, la început mai timid și apoi din ce în ce mai agresiv, care pretinde fără orice urmă de empatie apropierea și chiar familiaritatea inadecvată cu această familie. Ea specula capacitatea acestei femei de a o înțelege – deci care-și manifesta empatia -, fiind privită cu curiozitate de copii, cu înțelegere de mama lor, dar cu respingere de către soț, care își declară la început rezerve fată de intruzia Annei și destul de repede excluderea ei din proximitatea familiei lui. Semne cum că Anna nu e tocmai bine, că gesturile ei sînt nepotrivite, că se bagă în viața acestei familii și că abilitățile ei sociale sînt nefirești, că nu înțelege diferența între distanța socială și cea personală și chiar intimă, sînt evidente și percepute, în oarecare măsură, și de copii. Aceștia sînt uimiți de sălbăticia Annei, care n-are prieteni, care răspunde la întrebări cu precizie, dar nu știe să inițieze o conversație, care comunică așa cum un om joacă tenis la zid. O scenă este absolut grăitoare. Venind nepoftită la vecina ei, Sofia, pe nume, ea aruncă cu pietricele în geam și cînd vede că nu i se deschide, devine furioasă și aruncă agresiv cu pietre în geam, ca și cum i se făcea o nedreptate. Pînă la urmă Sofia realizează că soțul ei are dreptate. M-am gîndit, văzînd scena, la proverbul românesc “bună ziua ți-am dat, belea mi-am cîștigat”.

Pe de altă parte, comportamentul Annei  mi s-a părut că aduce mult cu cel al unui autist, care nu se poate adapta la oameni, nu poate înțelege ideea de schimb, de relație, nu iese din propriul sistem psihic. Și, în același timp, ceea ce nu se înscrie în ideea de autism, este faptul că ea căuta să se apropie de oameni, numai că o făcea doar în numele nevoilor ei, fără a ține seama de ceilalți. Să fi fost ea victima unei socializări defectuoase? Să nu fi reușit ea să învețe regulile elementare ale conviețuirii cu oamenii și nu cu animalele? Este o întrebare cu care rămîn fără răspuns, pentru că istoria personală a Annei nu apare în film. Nu știm trecutul ei.

Filmul se termină cu un happy end. Anna pleacă într- vacanță, părăsește spațiul care i se opunea și pe care îl percepea neospitalier. Pleacă la mare, singură, nu se poate apropia de vecinul din autocar care dorea o conversație banală, stă singură pe o plajă goală, adoarme pe plajă și e trezită de un cîine care o invită la joacă și companie. Sigur, cîinii trag la oameni. De obicei vor mîncare. Și așa Anna cade-n vechiul ei mod de trai, cu care era obișnuită, înlocuindu-l pe Manu cu un alt cîine. Un cîine surogat, dar ce contează? Nu mai este singură în felul ei, cel al unei ființe care nu știe să trăiască printre oameni sau care crede că poate transfera traiul cu un cîine la traiul cu oamenii. Imaginea Annei pe plajă, singură și parcă respinsă de oameni – dar oare de ce nu înțelegea că felul ei de a se purta îi făcea pe oameni s-o respingă? – mi-a readus-o în minte pe Nina Cassian cu versuri dintr-o poezie a ei: “Voiam să rămîn în septembrie/pe plaja pustie și palidă…”

Ceea ce mi se pare ciudat este că povestea se petrece la Atena, un oraș agitat, mare, unde grecii se mișcă într-o socializare evidentă. Grecii nu sînt singuratici, ca nordicii. Poate că ce cred eu este un streotip. Dar cunosc grecii, și nu mi se pare că sînt introverți, ca să nu spun autiști. Să fie oare vorba despre singurătatea marilor orașe? Oare? Că Janis Joplin cînta sfîșietor „Loneliness” mi se părea firesc. Era New York, dar singurătatea la Atena mi se pare mai degrabă asociată cu un caz particular. Dar, poate mă înșel. Diferența mi-este clară dintr-un punct de vedere: Janis Joplin înțelegea ce este singurătatea, îi percepea cauzele, dar Anna mi s-a părut ambivalentă: fragilă și incapabilă să-și gîndescă singurătatea, să vadă că ea își producea în bună parte propria nefericire.

Aurora Liiceanu este psiholog și autor.

Filmul Septembrie va putea fi vizionat duminică, 11 mai 2014, la ora 17:00, la cinema Elvire Popesco, în cadrul Festivalului Filmului European, organizat de Institutul Cultural Român în parteneriat cu Reprezentanţa Comisiei Europene în România, sub egida EUNIC.

Cea de-a XVIII-a ediție a Festivalului se desfășoară în București (9 - 15 mai) și Tîrgu-Mureș (16 - 18 mai).

serileRRM25 landscape 1920x1080 jpg
Serile Radio România Muzical – 25. Recital susținut de violonistul Răzvan Stoica și pianista Andreea Stoica
Îndrăgitul violonist Răzvan Stoica, alături de sora sa, pianista Andreea Stoica, vor urca pe scena Sălii Radio joi, 2 iunie, ora 19:00.
Stailer, inspirație pentru cei care merg la saloanele de hair and beauty jpeg
Stailer, inspirație pentru cei care merg la saloanele de hair and beauty
Toți cei care au nevoie de serviciile din saloanele de beauty se pot programa online, la doar cîteva click-uri distanță, la orice salon își doresc.
4 legende pe care merită să le știi jpeg
4 legende pe care merită să le știi
Anumite legende au intrat deja în folclorul popular și, chiar dacă istoricii nu au reușit să le demonstreze veridicitatea în totalitate și unele par simple fabule, ele au un farmec aparte și sînt foarte interesante.
POLIȚIA ROMÂNĂ LANSEAZĂ CAMPANIA DE EDUCAȚIE RUTIERĂ PENTRU PIETONI, CONDUCĂTORI DE BICICLETE ȘI TROTINETE jpeg
POLIȚIA ROMÂNĂ LANSEAZĂ CAMPANIA DE EDUCAȚIE RUTIERĂ PENTRU PIETONI, CONDUCĂTORI DE BICICLETE ȘI TROTINETE
Scopul general al proiectului este ca România să devină o țară cu un trafic rutier mai sigur, prin reducerea progresivă a numărului victimelor accidentelor rutiere.
Fundația Superbet continuă să fie alături de cel mai cunoscut brand cultural românesc prin susținerea seriei „Conferințele Dilema veche” jpeg
Fundația Superbet continuă să fie alături de cel mai cunoscut brand cultural românesc prin susținerea seriei „Conferințele Dilema veche”
În 2022, Fundația Superbet este din nou alături de revista culturală, susținînd organizarea seriei „Conferințele Dilema veche”.
Cum să compari jocurile de masă la cazino? jpeg
Cum să compari jocurile de masă la cazino?
Sînt foarte multe jocuri, foarte multe posibilități, iar dacă ești începător, există riscul să te simți puțin stînjenit, să nu știi exact ce să te joci și să închei sesiunea cu un gust amar.
Modul în care porți geanta poate indica trăsături de personalitate pe care le ai  Zevo te inspiră jpeg
Modul în care porți geanta poate indica trăsături de personalitate pe care le ai. Zevo te inspiră
Iubitoarele și iubitorii de fashion vor găsi la magazinul online Zevo acele accesorii nelipsite din fiecare zi, realizate cu atenție la detalii și cu designuri inedite - GENȚILE!
Unde sa iti cumperi uniforme de calitate pentru bucatari jpeg
Unde sa iti cumperi uniforme de calitate pentru bucatari
Îmbrăcămintea de protecție și echipamentul personal de protecție (EIP) reprezintă o caracteristică de siguranță esențială în orice loc de muncă, iar industria alimentară nu face excepție.
Iată o dilemă nouă: să achiziționezi un dulap metalic clasic sau cu uși glisante? jpeg
Iată o dilemă nouă: să achiziționezi un dulap metalic clasic sau cu uși glisante?
Dulapurile produse din metal sînt structuri solide, foarte sigure și eficiente atunci cînd vine vorba despre depozitarea documentelor, obiectelor vestimentare, dar și a altor obiecte sau accesorii.
Leggings, blugi sau pantaloni de jogging? Ce pantaloni să alegi cu cizmele de damă? jpeg
Leggings, blugi sau pantaloni de jogging? Ce pantaloni să alegi cu cizmele de damă?
Pentru ca ținutele tale să arate perfect, merită să înveți arta purtării botinelor și cizmelor.
Moda de vară   Ce costume de baie vor fi un succes în acest sezon? jpeg
Moda de vară - Ce costume de baie vor fi un succes în acest sezon?
Noile tendinţe în materie de ţinute estivale sînt extrem de ofertante, dîndu-ţi posibilitatea de a jongla cu creativitatea şi de a-ţi dezvolta ideile vestimentare.
Cum a schimbat inteligența artificială joburile din lumea cazinourilor jpeg
Cum a schimbat inteligența artificială joburile din lumea cazinourilor
În ultimii cinci ani, tot mai mulți pasionați de jocuri de noroc au mutat distracția în online, beneficiind de avantajele oferite de acest mediu.
„Viața după Auschwitz” de Eva Schloss și Karen Bartlett – Cînd suferința are chip de femeie jpeg
„Viața după Auschwitz” de Eva Schloss și Karen Bartlett – Cînd suferința are chip de femeie
Sînt cărți care îți schimbă total viziunea despre lume, iar „Viața după Auschwitz” este una dintre ele.
Produsele Olaplex: ce reprezintă și de ce ar trebui să le folosești jpeg
Produsele Olaplex: ce reprezintă și de ce ar trebui să le folosești
Unul dintre principalele obiective ale producătorilor a fost să creeze produse cît mai naturale și au reușit.
Iată o dilemă nouă: cum să nu cheltui o avere pe accesorii de motocoasă? jpeg
Iată o dilemă nouă: cum să nu cheltui o avere pe accesorii de motocoasă?
Pentru a-ți ușura munca, ai nevoie de instrumente specializate, care să te ajute să toaletezi elementele de vegetație în siguranță și fără eforturi fizice prea mari.
De ce sînt video urile cu unboxing atît de populare? jpeg
De ce sînt video-urile cu unboxing atît de populare?
Cel mai mare succes îl au prezentările de gadget-uri, cum ar fi ultimele tipuri de telefoane.
Cînd nu se poate produce alăptarea jpeg
Cînd nu se poate produce alăptarea
Există situaţii în care alăptarea nu se poate produce, din varii motive, fie aparţinînd mamei, fie nou-născutului.
Cum să economisiți bani în mod corespunzător jpeg
Cum să economisiți bani în mod corespunzător
Cu un plan financiar scris și elaborat, va fi mai ușor să vă planificați rambursarea banilor pe care trebuie să-i împrumutați.
Revelion cu bun gust: băuturi rafinate, în funcție de preparate jpeg
Revelion cu bun gust: băuturi rafinate, în funcție de preparate
Este important să asociem corect preparatele festive cu licorile care le potențează aroma.
Lista cu rezoluții de Anul Nou trebuie să includă cursuri de dezvoltare personală jpeg
Lista cu rezoluții de Anul Nou trebuie să includă cursuri de dezvoltare personală
Știai că există cursuri de dezvoltare personală concepute special pentru adolescenți?
Cum poți să reduci consumul de energie electrică? jpeg
Cum poți să reduci consumul de energie electrică?
Pentru a te asigura că de fiecare dată cînd faci plata factura electrica online plătești sume cît mai mici de bani, este bine să respecți o serie de reguli.
Nu e prea tîrziu să cumperi pompe de căldură! Iată ce trebuie să știi! jpeg
Nu e prea tîrziu să cumperi pompe de căldură! Iată ce trebuie să știi!
Acest echipament pentru încălzirea locuinței se remarcă prin faptul că produce căldură fără să utilizeze combustibil, ci folosind pur și simplu resurse din natură, precum apa, aerul și solul.
Cum funcționează un cazino online? jpeg
Cum funcționează un cazino online?
Platformele online permit o dinamică mai accentuată și un ritm de joc mai rapid, deoarece nu există nici o interacțiune între jucători și sistemele tehnologice.
Cum funcționează centrala pe peleți și ce avantaje are pentru mediul înconjurător și pentru buzunarul tău jpeg
Cum funcționează centrala pe peleți și ce avantaje are pentru mediul înconjurător și pentru buzunarul tău
Alegînd o centrală pe peleți nu doar că vei face economii substanțiale în buget, ci vei ajuta și la protecția mediului înconjurător.

Adevarul.ro

image
Implicaţiile distrugerii crucişătorului Moskva, nava amiral a flotei ruse la Marea Neagră | adevarul.ro
Atacul asupra crucisatorului Moskva", nava-amiral a flotei ruse la Marea Neagra, are valoare simbolica si militara, spune profesorul Michael Petersen, citat de BBC. Nava ...
image
Topul celor mai valoroase monumente istorice lăsate în ruină. De ce nimeni nu le-a îngrijit VIDEO | adevarul.ro
O multime de monumente istorice faimoase din judetul Hunedoara nu au mai fost ingrijite si restaurate de mai multe decenii.