Septembrie

6 mai 2014
Septembrie jpeg

De╚Öi September este un film, nu pot s─â m─â refer la el ca la un film, ci pot mai degrab─â s─â-l v─âd din postura de spectator, ├«ncerc├«nd s─â-mi dau seama de ceea ce cred c─â au vrut cei care l-au f─âcut s─â ne spun─â. Cred c─â tema este singur─âtatea ╚Öi, implicit, rela╚Ťionarea. Eroina filmului, ca poveste, este o femeie singur─â, ur├«╚Ťic─â dup─â standardele promovate ast─âzi de media, o femeie obi╚Önuit─â, ╚Ötears─â, banal─â ╚Öi nu singur─â doar din c├«nd ├«n c├«nd, ci mereu foarte singur─â. A╚Öa cum arat─â fizic mi-a amintit de Nina Cassian, de╚Öi n-am v─âzut-o pe Nina Cassian t├«n─âr─â, ├«n carne ╚Öi oase. O femeie care-╚Ťi sugereaz─â, mai ales, ca figur─â, un cal. Oricum, eroina nu are charisma Ninei Cassian, care c├«╚Ötiga enorm, se spune, din vorbele spuse.

De fapt, ea, pe nume Anna, nu este singur─â, ci singur─â de oameni, pentru c─â ea ├«╚Öi petrece via╚Ťa cu un c├«ine, Manu. ├Äntre ea ╚Öi acest c├«ine exist─â tot ceea ce am numi via╚Ť─â de rela╚Ťie. Anna nu are prieteni, nu are rela╚Ťii nici cu colegii de munc─â, nici nu are un iubit sau un so╚Ť, nici copii, nici p─ârin╚Ťi. Are doar o sor─â, probabil ╚Öi ea o femeie obi╚Önuit─â, dar ├«n alt sens. O femeie cu familie, cu copii, care tr─âie╚Öte tocmai ├«n America. Departe de Anna, care locuie╚Öte la Atena. Pare c─â ea tr─âie╚Öte cu c├«inele ei f─âr─â s─â-╚Öi dea seama c├«t de singur─â este de oameni, ╚Öi f─âr─â s─â-╚Öi dea seama c─â totu╚Öi un c├«ine este un c├«ine. O fiin╚Ť─â, dar nefiind un om, acest c├«ine ├«i ofer─â doar o simbioz─â neverbal─â. Evident, dincolo de c├«teva vorbe. Acest lucru se vede bine ├«n film, pentru c─â Anna are un vocabular eliptic, s─ârac, neelaborat, ea mi╚Öc├«ndu-se confortabil ├«n prezen╚Ťa c├«inelui, ├«n lumea neverbalului. ├Äl iube╚Öte pe c├«ine ╚Öi c├«inele ├«i este ata╚Öat. ├Äntre ea ╚Öi c├«ine func╚Ťioneaz─â o afectivitate reciproc─â. Nu conteaz─â motiva╚Ťia diferit─â a fiec─âruia. Ei ├«╚Öi ajung unul altuia ╚Öi zilele se scurg ├«ntr-o rutina perfect─â. Dar, chiar a╚Öa s─â fie? Nu avea ea oare neconsumate alte nevoi care z─âceau ├«n umbra unui cotidian ├«ncremenit ├«n neschimbare?

╚śi vine ╚Öi schimbarea. Manu moare ╚Öi via╚Ťa ei este brusc deraiat─â de la traiul lor ├«mpreun─â. Anna ├«╚Öi ├«ngroap─â c├«inele la o vecin─â cu care nu avea rela╚Ťii ╚Öi care-╚Öi ducea via╚Ťa ca o femeie ├«mplinit─â. So╚Ťie de doctor, cu doi copii ÔÇô fat─â ╚Öi b─âiat -, iubit─â de so╚Ť ╚Öi f─âr─â griji ╚Öi f─âr─â a fi nevoit─â s─â munceasc─â. R─âmas─â f─âr─â c├«ine, Anna ├«ncepe un asalt agresiv de a se ata╚Öa acestei familii, jinduind dup─â via╚Ťa acestei femei, f─âr─â s─â ├«n╚Ťeleag─â distan╚Ťa psihologic─â ╚Öi chiar ╚Öi social─â ├«ntre ele. Ea devine musafirul nepoftit, la ├«nceput mai timid ╚Öi apoi din ce ├«n ce mai agresiv, care pretinde f─âr─â orice urm─â de empatie apropierea ╚Öi chiar familiaritatea inadecvat─â cu aceast─â familie. Ea specula capacitatea acestei femei de a o ├«n╚Ťelege ÔÇô deci care-╚Öi manifesta empatia -, fiind privit─â cu curiozitate de copii, cu ├«n╚Ťelegere de mama lor, dar cu respingere de c─âtre so╚Ť, care ├«╚Öi declar─â la ├«nceput rezerve fat─â de intruzia Annei ╚Öi destul de repede excluderea ei din proximitatea familiei lui. Semne cum c─â Anna nu e tocmai bine, c─â gesturile ei s├«nt nepotrivite, c─â se bag─â ├«n via╚Ťa acestei familii ╚Öi c─â abilit─â╚Ťile ei sociale s├«nt nefire╚Öti, c─â nu ├«n╚Ťelege diferen╚Ťa ├«ntre distan╚Ťa social─â ╚Öi cea personal─â ╚Öi chiar intim─â, s├«nt evidente ╚Öi percepute, ├«n oarecare m─âsur─â, ╚Öi de copii. Ace╚Ötia s├«nt uimi╚Ťi de s─âlb─âticia Annei, care n-are prieteni, care r─âspunde la ├«ntreb─âri cu precizie, dar nu ╚Ötie s─â ini╚Ťieze o conversa╚Ťie, care comunic─â a╚Öa cum un om joac─â tenis la zid. O scen─â este absolut gr─âitoare. Venind nepoftit─â la vecina ei, Sofia, pe nume, ea arunc─â cu pietricele ├«n geam ╚Öi c├«nd vede c─â nu i se deschide, devine furioas─â ╚Öi arunc─â agresiv cu pietre ├«n geam, ca ╚Öi cum i se f─âcea o nedreptate. P├«n─â la urm─â Sofia realizeaz─â c─â so╚Ťul ei are dreptate. M-am g├«ndit, v─âz├«nd scena, la proverbul rom├ónesc ÔÇťbun─â ziua ╚Ťi-am dat, belea mi-am c├«╚ÖtigatÔÇŁ.

Pe de alt─â parte, comportamentul Annei  mi s-a p─ârut c─â aduce mult cu cel al unui autist, care nu se poate adapta la oameni, nu poate ├«n╚Ťelege ideea de schimb, de rela╚Ťie, nu iese din propriul sistem psihic. ╚śi, ├«n acela╚Öi timp, ceea ce nu se ├«nscrie ├«n ideea de autism, este faptul c─â ea c─âuta s─â se apropie de oameni, numai c─â o f─âcea doar ├«n numele nevoilor ei, f─âr─â a ╚Ťine seama de ceilal╚Ťi. S─â fi fost ea victima unei socializ─âri defectuoase? S─â nu fi reu╚Öit ea s─â ├«nve╚Ťe regulile elementare ale convie╚Ťuirii cu oamenii ╚Öi nu cu animalele? Este o ├«ntrebare cu care r─âm├«n f─âr─â r─âspuns, pentru c─â istoria personal─â a Annei nu apare ├«n film. Nu ╚Ötim trecutul ei.

Filmul se termin─â cu un happy end. Anna pleac─â ├«ntr- vacan╚Ť─â, p─âr─âse╚Öte spa╚Ťiul care i se opunea ╚Öi pe care ├«l percepea neospitalier. Pleac─â la mare, singur─â, nu se poate apropia de vecinul din autocar care dorea o conversa╚Ťie banal─â, st─â singur─â pe o plaj─â goal─â, adoarme pe plaj─â ╚Öi e trezit─â de un c├«ine care o invit─â la joac─â ╚Öi companie. Sigur, c├«inii trag la oameni. De obicei vor m├«ncare. ╚śi a╚Öa Anna cade-n vechiul ei mod de trai, cu care era obi╚Önuit─â, ├«nlocuindu-l pe Manu cu un alt c├«ine. Un c├«ine surogat, dar ce conteaz─â? Nu mai este singur─â ├«n felul ei, cel al unei fiin╚Ťe care nu ╚Ötie s─â tr─âiasc─â printre oameni sau care crede c─â poate transfera traiul cu un c├«ine la traiul cu oamenii. Imaginea Annei pe plaj─â, singur─â ╚Öi parc─â respins─â de oameni ÔÇô dar oare de ce nu ├«n╚Ťelegea c─â felul ei de a se purta ├«i f─âcea pe oameni s-o resping─â? ÔÇô mi-a readus-o ├«n minte pe Nina Cassian cu versuri dintr-o poezie a ei: ÔÇťVoiam s─â r─âm├«n ├«n septembrie/pe plaja pustie ╚Öi palid─âÔÇŽÔÇŁ

Ceea ce mi se pare ciudat este c─â povestea se petrece la Atena, un ora╚Ö agitat, mare, unde grecii se mi╚Öc─â ├«ntr-o socializare evident─â. Grecii nu s├«nt singuratici, ca nordicii. Poate c─â ce cred eu este un streotip. Dar cunosc grecii, ╚Öi nu mi se pare c─â s├«nt introver╚Ťi, ca s─â nu spun auti╚Öti. S─â fie oare vorba despre singur─âtatea marilor ora╚Öe? Oare? C─â Janis Joplin c├«nta sf├«╚Öietor ÔÇ×LonelinessÔÇŁ mi se p─ârea firesc. Era New York, dar singur─âtatea la Atena mi se pare mai degrab─â asociat─â cu un caz particular. Dar, poate m─â ├«n╚Öel. Diferen╚Ťa mi-este clar─â dintr-un punct de vedere: Janis Joplin ├«n╚Ťelegea ce este singur─âtatea, ├«i percepea cauzele, dar Anna mi s-a p─ârut ambivalent─â: fragil─â ╚Öi incapabil─â s─â-╚Öi g├«ndesc─â singur─âtatea, s─â vad─â c─â ea ├«╚Öi producea ├«n bun─â parte propria nefericire.

Aurora Liiceanu este psiholog și autor.

Filmul Septembrie va putea fi vizionat duminică, 11 mai 2014, la ora 17:00, la cinema Elvire Popesco, în cadrul Festivalului Filmului European, organizat de Institutul Cultural Român în parteneriat cu Reprezentanţa Comisiei Europene în România, sub egida EUNIC.

Cea de-a XVIII-a edi╚Ťie a Festivalului se desf─â╚Öoar─â ├«n Bucure╚Öti (9 - 15 mai) ╚Öi T├«rgu-Mure╚Ö (16 - 18 mai).

serileRRM25 landscape 1920x1080 jpg
Serile Radio Rom├ónia Muzical ÔÇô 25. Recital sus╚Ťinut de violonistul R─âzvan Stoica ╚Öi pianista Andreea Stoica
Îndrăgitul violonist Răzvan Stoica, alături de sora sa, pianista Andreea Stoica, vor urca pe scena Sălii Radio joi, 2 iunie, ora 19:00.
Stailer, inspira╚Ťie pentru cei care merg la saloanele de hair and beauty jpeg
Stailer, inspira╚Ťie pentru cei care merg la saloanele de hair and beauty
To╚Ťi cei care au nevoie de serviciile din saloanele de beauty se pot programa online, la doar c├«teva click-uri distan╚Ť─â, la orice salon ├«╚Öi doresc.
4 legende pe care merită să le știi jpeg
4 legende pe care merită să le știi
Anumite legende au intrat deja în folclorul popular și, chiar dacă istoricii nu au reușit să le demonstreze veridicitatea în totalitate și unele par simple fabule, ele au un farmec aparte și sînt foarte interesante.
POLI╚ÜIA ROM├éN─é LANSEAZ─é CAMPANIA DE EDUCA╚ÜIE RUTIER─é PENTRU PIETONI, CONDUC─éTORI DE BICICLETE ╚śI TROTINETE jpeg
POLI╚ÜIA ROM├éN─é LANSEAZ─é CAMPANIA DE EDUCA╚ÜIE RUTIER─é PENTRU PIETONI, CONDUC─éTORI DE BICICLETE ╚śI TROTINETE
Scopul general al proiectului este ca Rom├ónia s─â devin─â o ╚Ťar─â cu un trafic rutier mai sigur, prin┬áreducerea progresiv─â a num─ârului victimelor accidentelor rutiere.
Funda╚Ťia Superbet continu─â s─â fie al─âturi de cel mai cunoscut brand cultural rom├ónesc prin sus╚Ťinerea seriei ÔÇ×Conferin╚Ťele Dilema vecheÔÇŁ jpeg
Funda╚Ťia Superbet continu─â s─â fie al─âturi de cel mai cunoscut brand cultural rom├ónesc prin sus╚Ťinerea seriei ÔÇ×Conferin╚Ťele Dilema vecheÔÇŁ
├Än 2022, Funda╚Ťia Superbet este din nou al─âturi de revista cultural─â, sus╚Ťin├«nd organizarea seriei ÔÇ×Conferin╚Ťele┬áDilema vecheÔÇŁ.
Cum s─â compari jocurile de mas─â la cazino? jpeg
Cum s─â compari jocurile de mas─â la cazino?
S├«nt foarte multe jocuri, foarte multe posibilit─â╚Ťi, iar dac─â e╚Öti ├«ncep─âtor, exist─â riscul s─â te sim╚Ťi pu╚Ťin st├«njenit, s─â nu ╚Ötii exact ce s─â te joci ╚Öi s─â ├«nchei sesiunea cu un gust amar.
Modul ├«n care por╚Ťi geanta poate indica tr─âs─âturi de personalitate pe care le ai  Zevo te inspir─â jpeg
Modul ├«n care por╚Ťi geanta poate indica tr─âs─âturi de personalitate pe care le ai. Zevo te inspir─â
Iubitoarele ╚Öi iubitorii de fashion vor g─âsi la magazinul online Zevo acele accesorii nelipsite din fiecare zi, realizate cu aten╚Ťie la detalii ╚Öi cu designuri inedite - GEN╚ÜILE!
Unde sa iti cumperi uniforme de calitate pentru bucatari jpeg
Unde sa iti cumperi uniforme de calitate pentru bucatari
├Ämbr─âc─âmintea de protec╚Ťie ╚Öi echipamentul personal de protec╚Ťie (EIP) reprezint─â o caracteristic─â de siguran╚Ť─â esen╚Ťial─â ├«n orice loc de munc─â, iar industria alimentar─â nu face excep╚Ťie.
Iat─â o dilem─â nou─â: s─â achizi╚Ťionezi un dulap metalic clasic sau cu u╚Öi glisante? jpeg
Iat─â o dilem─â nou─â: s─â achizi╚Ťionezi un dulap metalic clasic sau cu u╚Öi glisante?
Dulapurile produse din metal sînt structuri solide, foarte sigure și eficiente atunci cînd vine vorba despre depozitarea documentelor, obiectelor vestimentare, dar și a altor obiecte sau accesorii.
Leggings, blugi sau pantaloni de jogging? Ce pantaloni s─â alegi cu cizmele de dam─â? jpeg
Leggings, blugi sau pantaloni de jogging? Ce pantaloni s─â alegi cu cizmele de dam─â?
Pentru ca ╚Ťinutele tale s─â arate perfect, merit─â s─â ├«nve╚Ťi arta purt─ârii botinelor ╚Öi cizmelor.
Moda de vară   Ce costume de baie vor fi un succes în acest sezon? jpeg
Moda de vară - Ce costume de baie vor fi un succes în acest sezon?
Noile tendin┼úe ├«n materie de ┼úinute estivale s├«nt extrem de ofertante, d├«ndu-┼úi posibilitatea de a jongla cu creativitatea ┼či de a-┼úi dezvolta ideile vestimentare.
Cum a schimbat inteligen╚Ťa artificial─â joburile din lumea cazinourilor jpeg
Cum a schimbat inteligen╚Ťa artificial─â joburile din lumea cazinourilor
├Än ultimii cinci ani, tot mai mul╚Ťi pasiona╚Ťi de jocuri de noroc au mutat distrac╚Ťia ├«n online, beneficiind de avantajele oferite de acest mediu.
ÔÇ×Via╚Ťa dup─â AuschwitzÔÇŁ de Eva Schloss ╚Öi Karen Bartlett ÔÇô C├«nd suferin╚Ťa are chip de femeie jpeg
ÔÇ×Via╚Ťa dup─â AuschwitzÔÇŁ de Eva Schloss ╚Öi Karen Bartlett ÔÇô C├«nd suferin╚Ťa are chip de femeie
S├«nt c─âr╚Ťi care ├«╚Ťi schimb─â total viziunea despre lume, iar ÔÇ×Via╚Ťa dup─â AuschwitzÔÇŁ este una dintre ele.
Produsele Olaplex: ce reprezintă și de ce ar trebui să le folosești jpeg
Produsele Olaplex: ce reprezintă și de ce ar trebui să le folosești
Unul dintre principalele obiective ale producătorilor a fost să creeze produse cît mai naturale și au reușit.
Iat─â o dilem─â nou─â: cum s─â nu cheltui o avere pe accesorii de motocoas─â? jpeg
Iat─â o dilem─â nou─â: cum s─â nu cheltui o avere pe accesorii de motocoas─â?
Pentru a-╚Ťi u╚Öura munca, ai nevoie de instrumente specializate, care s─â te ajute s─â toaletezi elementele de vegeta╚Ťie ├«n siguran╚Ť─â ╚Öi f─âr─â eforturi fizice prea mari.
De ce sînt video urile cu unboxing atît de populare? jpeg
De ce sînt video-urile cu unboxing atît de populare?
Cel mai mare succes îl au prezentările de gadget-uri, cum ar fi ultimele tipuri de telefoane.
Cînd nu se poate produce alăptarea jpeg
Cînd nu se poate produce alăptarea
Există situaţii în care alăptarea nu se poate produce, din varii motive, fie aparţinînd mamei, fie nou-născutului.
Cum s─â economisi╚Ťi bani ├«n mod corespunz─âtor jpeg
Cum s─â economisi╚Ťi bani ├«n mod corespunz─âtor
Cu un plan financiar scris ╚Öi elaborat, va fi mai u╚Öor s─â v─â planifica╚Ťi rambursarea banilor pe care trebuie s─â-i ├«mprumuta╚Ťi.
Revelion cu bun gust: b─âuturi rafinate, ├«n func╚Ťie de preparate jpeg
Revelion cu bun gust: b─âuturi rafinate, ├«n func╚Ťie de preparate
Este important s─â asociem corect preparatele festive cu licorile care le poten╚Ťeaz─â aroma.
Lista cu rezolu╚Ťii de Anul Nou trebuie s─â includ─â cursuri de dezvoltare personal─â jpeg
Lista cu rezolu╚Ťii de Anul Nou trebuie s─â includ─â cursuri de dezvoltare personal─â
╚śtiai c─â exist─â┬ácursuri de dezvoltare personal─â┬áconcepute special pentru adolescen╚Ťi?
Cum po╚Ťi s─â reduci consumul de energie electric─â? jpeg
Cum po╚Ťi s─â reduci consumul de energie electric─â?
Pentru a te asigura c─â de fiecare dat─â c├«nd faci plata factura electrica online pl─âte╚Öti sume c├«t mai mici de bani, este bine s─â respec╚Ťi o serie de reguli.
Nu e prea tîrziu să cumperi pompe de căldură! Iată ce trebuie să știi! jpeg
Nu e prea tîrziu să cumperi pompe de căldură! Iată ce trebuie să știi!
Acest echipament pentru ├«nc─âlzirea locuin╚Ťei se remarc─â prin faptul c─â produce c─âldur─â f─âr─â s─â utilizeze combustibil, ci folosind pur ╚Öi simplu resurse din natur─â, precum apa, aerul ╚Öi solul.
Cum func╚Ťioneaz─â un cazino online? jpeg
Cum func╚Ťioneaz─â un cazino online?
Platformele online permit o dinamic─â mai accentuat─â ╚Öi un ritm de joc mai rapid, deoarece nu exist─â nici o interac╚Ťiune ├«ntre juc─âtori ╚Öi sistemele tehnologice.
Cum func╚Ťioneaz─â centrala pe pele╚Ťi ╚Öi ce avantaje are pentru mediul ├«nconjur─âtor ╚Öi pentru buzunarul t─âu jpeg
Cum func╚Ťioneaz─â centrala pe pele╚Ťi ╚Öi ce avantaje are pentru mediul ├«nconjur─âtor ╚Öi pentru buzunarul t─âu
Aleg├«nd o central─â pe pele╚Ťi nu doar c─â vei face economii substan╚Ťiale ├«n buget, ci vei ajuta ╚Öi la protec╚Ťia mediului ├«nconjur─âtor.

Adevarul.ro

image
Implica┼úiile distrugerii cruci┼č─âtorului Moskva, nava amiral a flotei ruse la Marea Neagr─â | adevarul.ro
Atacul asupra crucisatorului Moskva", nava-amiral a flotei ruse la Marea Neagra, are valoare simbolica si militara, spune profesorul Michael Petersen, citat de BBC. Nava ...
image
Topul celor mai valoroase monumente istorice lăsate în ruină. De ce nimeni nu le-a îngrijit VIDEO | adevarul.ro
O multime de monumente istorice faimoase din judetul Hunedoara nu au mai fost ingrijite si restaurate de mai multe decenii.