Selecţia de direcţie

13 mai 2011
Teatru de extracţie comunitară  jpeg

- Festivalul Dramaturgiei Româneşti de la Timişoara –

Orice selecţie este un act critic. O acţiune de curatoriat care are sau ar trebui să aibă la bază un program. O poziţionare în interiorul unui fenomen în mişcare.

În cadrul Festivalului Dramaturgiei Româneşti de la Timişoara, am optat pentru texte de teatru care expun problematici contemporane diferite. Numitorul comun este confruntarea directă cu realitatăţi care au nevoie să fie recuperate şi ocupate. Cu realităţi care au nevoie să fie numite pentru a putea deveni stringente în spaţiul scenic.

Nu cred în selecţia expozitivă, care adună o serie de texte şi spectacole fără o direcţie clară şi un concept detectabil.

Cred în tipul de selecţie care operează cu un cadru conceptual în care să fie reperată o intenţie foarte bine definită. Orice selecţie poate fi chestionată. Mi se pare mai puţin important faptul că diferite montări, uneori, sînt criticate dintr-o anumită perspectivă de analiză. Relevantă pentru mine este cristalizarea metodei de selecţie, capacitatea de a vedea într-un tip de opţiune un tip de gîndire a fenomenului teatral. Coerenţa construcţiei unei selecţii capătă, din acest punct de vedere, un rol esenţial şi legitimează actul de a opta pentru o anumită persectivă.

Atuul Festivalului Dramaturgiei Româneşti este specificitatea de diferenţiere. În acest context, avînd în spate un an de experienţă ca selecţioner, am continuat ceea ce am propus la ediţia din 2010 şi am reactivat o direcţie de conţinut care mi s-a părut importantă: accentul pe dramaturgia actuală, frontală ca propunere a tematicii stringente. Într-un climat de texte înrudite, am mizat pe diferenţele de abordare şi pe vocile individuale ale dramaturgilor, pe felul în care fiecare dintre ei îşi conflictualizează corpul de realitate vizat.

A ocupa realitatea actuală prin teatru înseamnă a-i deveni partener de construcţie şi reconstrucţie, de reformare şi interogare.

Dramaturgia românească de azi ne confruntă cu scriituri multiple – de la documentarea istoriilor personale în texte ale unor experienţe-limtă, la explorarea istoriei unor comunităţi care-şi negociază morţii şi copacii din curte, de la sondarea trecutului recent la comentariul plural al unui eveniment traumatizant.

Teatrul comunitar, teatrul documentar, teatrul-fantasy, anarhia convenţiilor teatrale şi opţiunea stilistică pentru “haosul coerent”, teatrul cotidianului aparent minor sînt formulele pe care spectacolele selectate le dezvoltă.

Festivalul Dramaturgiei Româneşti are, din 2011, o componentă internaţională. În acest context, identitatea textelor contemporane româneşti şi diversele practici de lucru abordate au nevoie să fie cercetate într-o platformă destinată lor, în aşa fel încît să existe un spaţiu de mişcare reflexivă propriu pentru ceea ce propun.
Festivalul Dramaturgiei Româneşti nu este un centru de colectare de texte contemporane. Festivalul interoghează locul, rolul şi funcţiile dramaturgului. Este dramaturgul român contemporan un gînditor al lumii în care trăieşte? Propune el o reflecţie necesară? De ce avem nevoie de dramaturgul contemporan? Are el un statut care îi legitimeează necesitatea? Cum poate dramaturgia românească să devină mai vizibilă şi să producă schimbări în teatrul contemporan şi, de ce nu, în mediile sociale pe care le reprezintă? Cum putem face din teme urgente acţiuni sociale care să problematizeze raportul cu existenţa cotidiană?

În 1953, directorul artistic al Teatrului Royal Court din Londra, George Devine, un vizionar în ce priveşte revoluţia vizibilităţii dramaturgiei contemporane spunea: “Royal Court nu va fi nici un teatru al producătorului, nici un teatru al regizorului. Va fi al dramaturgului”. De atunci, Royal Court a devenit un doar cel mai reprezentativ teatru de text nou din Europa, ci un centru cultural contemporan. Pentru că a miza pe text contemporan înseamnă a investi într-o gîndire a timpului urgent. Realitatea românească a acestui timp are nevoie de texte care să o reprezinte.

Mihaela Michailov
este critic de teatru şi selecţioner al Festivalului Dramaturgiei Româneşti, inclus, din acest an, în Festivalul European al Spectacolului Timişorean.

anunt dilema jpg
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul site: www.dilema.ro
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul șițe: www.dilema.ro
telefoane samsung galaxy s23 ultra jpg
Ai nevoie de un nou smartphone? Comandă telefoane Samsung Galaxy S23 Ultra aici!
Pentru a vedea specificațiile telefonului este necesar să alegi brandul, modelul, condiția estetică a produsului, culoarea și spațiul de stocare.
Depresia jpg
Depresia: semne, simptome și cauze
Sperăm ca această problemă de sănătate să stea cît mai departe de tine.
Header anvelope jpg
Cum să-ți alegi corect anvelopele de iarnă
Dacă pneurile au taloanele prea moi pentru greutatea mașinii.
Păcănele pe bani reali și cazinourile online jpg
Păcănele pe bani reali și cazinourile online
Jocurile de noroc sînt legate de speranța unui cîștig online.
ruj rezistent 24 ore jpg
Christmas tree landscape png
Cadouri de Crăciun pentru cei mai buni prieteni. 3 idei pe care o să le adore și Moșul
Dacă în cercul de prieteni aveți iubitoare de beauty, un calendar advent este o idee minunată.
poza2 jpeg
Industria IT în România: Joburi și Tendințe în Tehnologie
În plus, se observă o creștere a numărului de femei angajate în domeniul IT, ceea ce reflectă o schimbare pozitivă în dinamica forței de muncă în acest sector.
dilema jpg
Cu ce se diferențiază casele de pariuri online
Alegînd o casă de pariuri cu un sistem de suport bine pus la punct, vei depăși mai ușor anumite momente dificile iar problemele pe care le vei întîmpina vor fi rezolvate mai rapid.
pexels andrea piacquadio 941555 jpg
Stresul de sărbători. Cum să îi faci față mai ușor
Amintește-ți că cel mai potrivit cadou pentru mama este, de cele mai multe ori, veselia și buna dispoziție din ziua de Crăciun, cu toată familia la masă.
The Veils Poster Web jpg
Finn & Oigăn, solo
Originar din Londra dar relocat în Noua Zeelandă, Finn Andrews este compozitor și multi-instrumentist.
ILUMA Stardrift KV Landscape jpg
Philip Morris International lansează în România prima ediție limitată IQOS ILUMA – descoperă IQOS ILUMA STARDRIFT
Philip Morris International (PMI) lansează la finalul acestei luni IQOS ILUMA STARDRIFT, prima ediție limitată a celui mai inovator produs din portofoliul său de alternative fără fum.
Grand Hotel Europa  poza 1 jpg
Grand Hotel Europa sau adevărul minciunilor la persoana întîi
Cu atît mai puțin unul în vogă ca autoficțiunea, explorat de nume mari ale ultimelor decenii precum Annie Ernaux sau Karl Ove Knausgård.
foto alex galmeanu jpg
dragostea, regim urban
Poate pentru că dimineața am intrat la loc în mine
ce rol are vitamina e jpg
Top 3 cele mai frecvente probleme ale pielii și cum le poți combate
Nu uita să faci schimbări și în alimentație: consumă produse cu indice glicemic mai scăzut și evită excesul de lactate.
featured image (7) jpg
un parfum clasic de barbati jpg
Idei de cadouri pentru bărbații din viața ta - ce să le dăruiești, în funcție de relația dintre voi
Așa că, o idee bună este să notezi fiecare link pe care ți-l trimite amicul tău, pentru a fi mai ușor să îi găsești cadoul ideal.
DilemaVeche (2) (3) jpg
Aproximativ 33% dintre parfumurile masculine sînt folosite de femei! Ce ingrediente au astfel de parfumuri?
Foarte apreciate sînt și parfumurile orientale pentru bărbați, care au note unice, catifelate, arome de vanilie și alte condimente minunate.
alege o crema pentru tenul uscat jpg
6 produse de îngrijire care să nu îți lipsească din trusa cosmetică
Toate acestea au proprietăți extraordinare și te pot ajuta să îți menții pielea tînără și frumoasă pentru cît mai mult timp.
AM jpg
Depresie
Cum să nu fiu mohorît
caserole mancare unica folosinta snick ambalaje jpg
Caserole pentru mîncare de unică folosință disponibile la Snick Ambalaje
Acest concept este unul care reușește să atragă mulți clienți, consumatori totodată.
Bulucz jpg
Relicve, ustensile
Tocmai îmi vin în minte spălarea picioarelor, Ciubotele lui van Gogh
IQOS x DIPLOMA 5 jpg
Omid Ghannadi, creatorul instalației IQOS x DIPLOMA: Apreciez că sînt companii care se implică atît de vizibil în sprijinul comunității
El este omul din spatele instalației imersive IQOS proiectată special pentru ediția de anul acesta a festivalului DIPLOMA.
Eutanasie
Cum ne-ai învățat să fim atenți

Adevarul.ro

image
Cât vor plăti turiștii pentru o noapte de cazare în Mamaia, de 1 Mai: prețurile concurează cu cele din Dubai
Pentru minivacanța de 1 Mai, cele mai căutate stațiuni rămân Mamaia Nord și Vama Veche. Hotelierii și comercianții au majorat prețurile, concurând cu destinațiile de lux de pe planetă.
image
Penurie de alimente și creșteri de prețuri fără precedent în Marea Britanie din cauza vremii nefavorabile. „Piețele s-au prăbușit”
Marea Britanie se confruntă cu penuria de alimente și cu creșterea prețurilor, deoarece vremea extremă legată de schimbările climatice provoacă producții scăzute în fermele locale și în străinătate, potrivit The Guardian.
image
Kremlinul cumpără Găgăuzia folosind o schemă sovietică
Într-o analiză pentru CEPA Irina Borogan, jurnalistă de investigații, și Andrei Soldatov, expert în serviciile secrete ruse arată mecanismul prin care regimul Putin cumpără în mod deschis influență în țările vecine.

HIstoria.ro

image
Căderea lui Cuza și „monstruoasa coaliţie”
„Monstruoasa coaliţie“, așa cum a rămas în istorie, l-a detronat pe Alexandru Ioan Cuza prin lovitura de palat din 11 februarie.
image
Un proces pe care CIA l-a pierdut
În toamna lui 1961, CIA se mută din Washington în noul şi splendidul sediu de la Langley, Virginia.
image
Oltcit, primul autovehicul low-cost românesc care s-a vândut în Occident
La Craiova se produc automobile de mai bine de 40 de ani, mai exact de la semnarea contractului dintre statul comunist român şi constructorul francez Citroën. Povestea acestuia a demarat, de fapt, la începutul anilor ’70, când Nicolae Ceauşescu s- gândit că ar fi utilă o a doua marcă de mașini în România.