Selecţia de direcţie

13 mai 2011
Teatru de extracţie comunitară  jpeg

- Festivalul Dramaturgiei Rom├óne┼čti de la Timi┼čoara ÔÇô

Orice selec┼úie este un act critic. O ac┼úiune de curatoriat care are sau ar trebui s─â aib─â la baz─â un program. O pozi┼úionare ├«n interiorul unui fenomen ├«n mi┼čcare.

├Än cadrul Festivalului Dramaturgiei Rom├óne┼čti de la Timi┼čoara, am optat pentru texte de teatru care expun problematici contemporane diferite. Numitorul comun este confruntarea direct─â cu realitat─â┼úi care au nevoie s─â fie recuperate ┼či ocupate. Cu realit─â┼úi care au nevoie s─â fie numite pentru a putea deveni stringente ├«n spa┼úiul scenic.

Nu cred ├«n selec┼úia expozitiv─â, care adun─â o serie de texte ┼či spectacole f─âr─â o direc┼úie clar─â ┼či un concept detectabil.

Cred ├«n tipul de selec┼úie care opereaz─â cu un cadru conceptual ├«n care s─â fie reperat─â o inten┼úie foarte bine definit─â. Orice selec┼úie poate fi chestionat─â. Mi se pare mai pu┼úin important faptul c─â diferite mont─âri, uneori, s├«nt criticate dintr-o anumit─â perspectiv─â de analiz─â. Relevant─â pentru mine este cristalizarea metodei de selec┼úie, capacitatea de a vedea ├«ntr-un tip de op┼úiune un tip de g├«ndire a fenomenului teatral. Coeren┼úa construc┼úiei unei selec┼úii cap─ât─â, din acest punct de vedere, un rol esen┼úial ┼či legitimeaz─â actul de a opta pentru o anumit─â persectiv─â.

Atuul Festivalului Dramaturgiei Rom├óne┼čti este specificitatea de diferen┼úiere. ├Än acest context, av├«nd ├«n spate un an de experien┼ú─â ca selec┼úioner, am continuat ceea ce am propus la edi┼úia din 2010 ┼či am reactivat o direc┼úie de con┼úinut care mi s-a p─ârut important─â: accentul pe dramaturgia actual─â, frontal─â ca propunere a tematicii stringente. ├Äntr-un climat de texte ├«nrudite, am mizat pe diferen┼úele de abordare ┼či pe vocile individuale ale dramaturgilor, pe felul ├«n care fiecare dintre ei ├«┼či conflictualizeaz─â corpul de realitate vizat.

A ocupa realitatea actual─â prin teatru ├«nseamn─â a-i deveni partener de construc┼úie ┼či reconstruc┼úie, de reformare ┼či interogare.

Dramaturgia rom├óneasc─â de azi ne confrunt─â cu scriituri multiple ÔÇô de la documentarea istoriilor personale ├«n texte ale unor experien┼úe-limt─â, la explorarea istoriei unor comunit─â┼úi care-┼či negociaz─â mor┼úii ┼či copacii din curte, de la sondarea trecutului recent la comentariul plural al unui eveniment traumatizant.

Teatrul comunitar, teatrul documentar, teatrul-fantasy, anarhia conven┼úiilor teatrale ┼či op┼úiunea stilistic─â pentru ÔÇťhaosul coerentÔÇŁ, teatrul cotidianului aparent minor s├«nt formulele pe care spectacolele selectate le dezvolt─â.

Festivalul Dramaturgiei Rom├óne┼čti are, din 2011, o component─â interna┼úional─â. ├Än acest context, identitatea textelor contemporane rom├óne┼čti ┼či diversele practici de lucru abordate au nevoie s─â fie cercetate ├«ntr-o platform─â destinat─â lor, ├«n a┼ča fel ├«nc├«t s─â existe un spa┼úiu de mi┼čcare reflexiv─â propriu pentru ceea ce propun.
Festivalul Dramaturgiei Rom├óne┼čti nu este un centru de colectare de texte contemporane. Festivalul interogheaz─â locul, rolul ┼či func┼úiile dramaturgului. Este dramaturgul rom├ón contemporan un g├«nditor al lumii ├«n care tr─âie┼čte? Propune el o reflec┼úie necesar─â? De ce avem nevoie de dramaturgul contemporan? Are el un statut care ├«i legitimeeaz─â necesitatea? Cum poate dramaturgia rom├óneasc─â s─â devin─â mai vizibil─â ┼či s─â produc─â schimb─âri ├«n teatrul contemporan ┼či, de ce nu, ├«n mediile sociale pe care le reprezint─â? Cum putem face din teme urgente ac┼úiuni sociale care s─â problematizeze raportul cu existen┼úa cotidian─â?

├Än 1953, directorul artistic al Teatrului Royal Court din Londra, George Devine, un vizionar ├«n ce prive┼čte revolu┼úia vizibilit─â┼úii dramaturgiei contemporane spunea: ÔÇťRoyal Court nu va fi nici un teatru al produc─âtorului, nici un teatru al regizorului. Va fi al dramaturguluiÔÇŁ. De atunci, Royal Court a devenit un doar cel mai reprezentativ teatru de text nou din Europa, ci un centru cultural contemporan. Pentru c─â a miza pe text contemporan ├«nseamn─â a investi ├«ntr-o g├«ndire a timpului urgent. Realitatea rom├óneasc─â a acestui timp are nevoie de texte care s─â o reprezinte.

Mihaela Michailov
este critic de teatru ┼či selec┼úioner al Festivalului Dramaturgiei Rom├óne┼čti, inclus, din acest an, ├«n Festivalul European al Spectacolului Timi┼čorean.

00 cover event facebook (1) jpg
Via╚Ťa la 18 ani
ÔÇ×Am 18 aniÔÇŁ este un proiect, produs de Asocia╚Ťia Art No More ╚Öi cofinan╚Ťat de AFCN, la care au participat ╚Öapte scriitori rom├óni contemporani: Dan Coman, Augustin Cup╚Öa, Andreea C─ât─âlina Dr─âghici, Andrei Do╚Öa, Jean-Lorin Sterian, Cristina ╚śtefan, Mara Wagner.
serileRRM25 landscape 1920x1080 jpg
Serile Radio Rom├ónia Muzical ÔÇô 25. Recital sus╚Ťinut de violonistul R─âzvan Stoica ╚Öi pianista Andreea Stoica
Îndrăgitul violonist Răzvan Stoica, alături de sora sa, pianista Andreea Stoica, vor urca pe scena Sălii Radio joi, 2 iunie, ora 19:00.
Stailer, inspira╚Ťie pentru cei care merg la saloanele de hair and beauty jpeg
Stailer, inspira╚Ťie pentru cei care merg la saloanele de hair and beauty
To╚Ťi cei care au nevoie de serviciile din saloanele de beauty se pot programa online, la doar c├«teva click-uri distan╚Ť─â, la orice salon ├«╚Öi doresc.
4 legende pe care merită să le știi jpeg
4 legende pe care merită să le știi
Anumite legende au intrat deja în folclorul popular și, chiar dacă istoricii nu au reușit să le demonstreze veridicitatea în totalitate și unele par simple fabule, ele au un farmec aparte și sînt foarte interesante.
POLI╚ÜIA ROM├éN─é LANSEAZ─é CAMPANIA DE EDUCA╚ÜIE RUTIER─é PENTRU PIETONI, CONDUC─éTORI DE BICICLETE ╚śI TROTINETE jpeg
POLI╚ÜIA ROM├éN─é LANSEAZ─é CAMPANIA DE EDUCA╚ÜIE RUTIER─é PENTRU PIETONI, CONDUC─éTORI DE BICICLETE ╚śI TROTINETE
Scopul general al proiectului este ca Rom├ónia s─â devin─â o ╚Ťar─â cu un trafic rutier mai sigur, prin┬áreducerea progresiv─â a num─ârului victimelor accidentelor rutiere.
Funda╚Ťia Superbet continu─â s─â fie al─âturi de cel mai cunoscut brand cultural rom├ónesc prin sus╚Ťinerea seriei ÔÇ×Conferin╚Ťele Dilema vecheÔÇŁ jpeg
Funda╚Ťia Superbet continu─â s─â fie al─âturi de cel mai cunoscut brand cultural rom├ónesc prin sus╚Ťinerea seriei ÔÇ×Conferin╚Ťele Dilema vecheÔÇŁ
├Än 2022, Funda╚Ťia Superbet este din nou al─âturi de revista cultural─â, sus╚Ťin├«nd organizarea seriei ÔÇ×Conferin╚Ťele┬áDilema vecheÔÇŁ.
Cum s─â compari jocurile de mas─â la cazino? jpeg
Cum s─â compari jocurile de mas─â la cazino?
S├«nt foarte multe jocuri, foarte multe posibilit─â╚Ťi, iar dac─â e╚Öti ├«ncep─âtor, exist─â riscul s─â te sim╚Ťi pu╚Ťin st├«njenit, s─â nu ╚Ötii exact ce s─â te joci ╚Öi s─â ├«nchei sesiunea cu un gust amar.
Modul ├«n care por╚Ťi geanta poate indica tr─âs─âturi de personalitate pe care le ai  Zevo te inspir─â jpeg
Modul ├«n care por╚Ťi geanta poate indica tr─âs─âturi de personalitate pe care le ai. Zevo te inspir─â
Iubitoarele ╚Öi iubitorii de fashion vor g─âsi la magazinul online Zevo acele accesorii nelipsite din fiecare zi, realizate cu aten╚Ťie la detalii ╚Öi cu designuri inedite - GEN╚ÜILE!
Unde sa iti cumperi uniforme de calitate pentru bucatari jpeg
Unde sa iti cumperi uniforme de calitate pentru bucatari
├Ämbr─âc─âmintea de protec╚Ťie ╚Öi echipamentul personal de protec╚Ťie (EIP) reprezint─â o caracteristic─â de siguran╚Ť─â esen╚Ťial─â ├«n orice loc de munc─â, iar industria alimentar─â nu face excep╚Ťie.
Iat─â o dilem─â nou─â: s─â achizi╚Ťionezi un dulap metalic clasic sau cu u╚Öi glisante? jpeg
Iat─â o dilem─â nou─â: s─â achizi╚Ťionezi un dulap metalic clasic sau cu u╚Öi glisante?
Dulapurile produse din metal sînt structuri solide, foarte sigure și eficiente atunci cînd vine vorba despre depozitarea documentelor, obiectelor vestimentare, dar și a altor obiecte sau accesorii.
Leggings, blugi sau pantaloni de jogging? Ce pantaloni s─â alegi cu cizmele de dam─â? jpeg
Leggings, blugi sau pantaloni de jogging? Ce pantaloni s─â alegi cu cizmele de dam─â?
Pentru ca ╚Ťinutele tale s─â arate perfect, merit─â s─â ├«nve╚Ťi arta purt─ârii botinelor ╚Öi cizmelor.
Moda de vară   Ce costume de baie vor fi un succes în acest sezon? jpeg
Moda de vară - Ce costume de baie vor fi un succes în acest sezon?
Noile tendin┼úe ├«n materie de ┼úinute estivale s├«nt extrem de ofertante, d├«ndu-┼úi posibilitatea de a jongla cu creativitatea ┼či de a-┼úi dezvolta ideile vestimentare.
Cum a schimbat inteligen╚Ťa artificial─â joburile din lumea cazinourilor jpeg
Cum a schimbat inteligen╚Ťa artificial─â joburile din lumea cazinourilor
├Än ultimii cinci ani, tot mai mul╚Ťi pasiona╚Ťi de jocuri de noroc au mutat distrac╚Ťia ├«n online, beneficiind de avantajele oferite de acest mediu.
ÔÇ×Via╚Ťa dup─â AuschwitzÔÇŁ de Eva Schloss ╚Öi Karen Bartlett ÔÇô C├«nd suferin╚Ťa are chip de femeie jpeg
ÔÇ×Via╚Ťa dup─â AuschwitzÔÇŁ de Eva Schloss ╚Öi Karen Bartlett ÔÇô C├«nd suferin╚Ťa are chip de femeie
S├«nt c─âr╚Ťi care ├«╚Ťi schimb─â total viziunea despre lume, iar ÔÇ×Via╚Ťa dup─â AuschwitzÔÇŁ este una dintre ele.
Produsele Olaplex: ce reprezintă și de ce ar trebui să le folosești jpeg
Produsele Olaplex: ce reprezintă și de ce ar trebui să le folosești
Unul dintre principalele obiective ale producătorilor a fost să creeze produse cît mai naturale și au reușit.
Iat─â o dilem─â nou─â: cum s─â nu cheltui o avere pe accesorii de motocoas─â? jpeg
Iat─â o dilem─â nou─â: cum s─â nu cheltui o avere pe accesorii de motocoas─â?
Pentru a-╚Ťi u╚Öura munca, ai nevoie de instrumente specializate, care s─â te ajute s─â toaletezi elementele de vegeta╚Ťie ├«n siguran╚Ť─â ╚Öi f─âr─â eforturi fizice prea mari.
De ce sînt video urile cu unboxing atît de populare? jpeg
De ce sînt video-urile cu unboxing atît de populare?
Cel mai mare succes îl au prezentările de gadget-uri, cum ar fi ultimele tipuri de telefoane.
Cînd nu se poate produce alăptarea jpeg
Cînd nu se poate produce alăptarea
Există situaţii în care alăptarea nu se poate produce, din varii motive, fie aparţinînd mamei, fie nou-născutului.
Cum s─â economisi╚Ťi bani ├«n mod corespunz─âtor jpeg
Cum s─â economisi╚Ťi bani ├«n mod corespunz─âtor
Cu un plan financiar scris ╚Öi elaborat, va fi mai u╚Öor s─â v─â planifica╚Ťi rambursarea banilor pe care trebuie s─â-i ├«mprumuta╚Ťi.
Revelion cu bun gust: b─âuturi rafinate, ├«n func╚Ťie de preparate jpeg
Revelion cu bun gust: b─âuturi rafinate, ├«n func╚Ťie de preparate
Este important s─â asociem corect preparatele festive cu licorile care le poten╚Ťeaz─â aroma.
Lista cu rezolu╚Ťii de Anul Nou trebuie s─â includ─â cursuri de dezvoltare personal─â jpeg
Lista cu rezolu╚Ťii de Anul Nou trebuie s─â includ─â cursuri de dezvoltare personal─â
╚śtiai c─â exist─â┬ácursuri de dezvoltare personal─â┬áconcepute special pentru adolescen╚Ťi?
Cum po╚Ťi s─â reduci consumul de energie electric─â? jpeg
Cum po╚Ťi s─â reduci consumul de energie electric─â?
Pentru a te asigura c─â de fiecare dat─â c├«nd faci plata factura electrica online pl─âte╚Öti sume c├«t mai mici de bani, este bine s─â respec╚Ťi o serie de reguli.
Nu e prea tîrziu să cumperi pompe de căldură! Iată ce trebuie să știi! jpeg
Nu e prea tîrziu să cumperi pompe de căldură! Iată ce trebuie să știi!
Acest echipament pentru ├«nc─âlzirea locuin╚Ťei se remarc─â prin faptul c─â produce c─âldur─â f─âr─â s─â utilizeze combustibil, ci folosind pur ╚Öi simplu resurse din natur─â, precum apa, aerul ╚Öi solul.
Cum func╚Ťioneaz─â un cazino online? jpeg
Cum func╚Ťioneaz─â un cazino online?
Platformele online permit o dinamic─â mai accentuat─â ╚Öi un ritm de joc mai rapid, deoarece nu exist─â nici o interac╚Ťiune ├«ntre juc─âtori ╚Öi sistemele tehnologice.

Adevarul.ro

image
Implica┼úiile distrugerii cruci┼č─âtorului Moskva, nava amiral a flotei ruse la Marea Neagr─â | adevarul.ro
Atacul asupra crucisatorului Moskva", nava-amiral a flotei ruse la Marea Neagra, are valoare simbolica si militara, spune profesorul Michael Petersen, citat de BBC. Nava ...
image
Topul celor mai valoroase monumente istorice lăsate în ruină. De ce nimeni nu le-a îngrijit VIDEO | adevarul.ro
O multime de monumente istorice faimoase din judetul Hunedoara nu au mai fost ingrijite si restaurate de mai multe decenii.