Securitatea ┬źnoastr─â┬╗?

16 iunie 2013
Securitatea ┬źnoastr─â┬╗? jpeg

"Pentru securitatea dumneavoastr─â". De c├«te ori am auzit, ├«n ultimii ani, aceast─â formul─â... Presupus─â s─â justifice un refuz, o a┼čteptare sau o piedic─â ├«n calea deplas─ârilor noastre, o ├«nt├«lnim pretutindeni, mai ales de c├«nd a fost declarat "r─âzboiul ├«mpotriva terorismului".

┼×i tot pentru securitatea "noastr─â" ÔÇô m─â rog, mai ales pentru cea a cet─â┼úenilor din Statele Unite ale Americii ÔÇô National Security Agency spioneaz─â comunica┼úiile concet─â┼úenilor s─âi ┼či activitatea online a sute de milioane de persoane din str─âin─âtate (programul Prism), cu complicitatea GCHQ-ului britanic, dup─â cum au dezv─âluit

┼či

.  Problema este c─â tot ceea ce ├«nconjoar─â aceste activit─â┼úi este acoperit de secret: tribunale care autorizeaz─â ascult─ârile celor pe care de fapt noi ├«i alegem, ┼či care urmeaz─â procedurile.

Ori, ├«n democra┼úie, ├«nc─âlc─ârile libert─â┼úilor nu s├«nt admisibile dec├«t dac─â cet─â┼úenii ├«╚Öi dau consim╚Ť─âm├«ntul, fiind ├«n posesia tuturor informa┼úiilor necesare, ┼či ei trebuie s─â fie ├«n m─âsur─â s─â exercite un control prin intermediul unor organisme reprezentative. Dac─â o majoritate de americani consider─â c─â renun┼úarea la via┼úa lor privat─â este un pre┼ú acceptabil de pl─âtit pentru securitatea lor,

.  Ei nu numai c─â s├«nt ┼úinta principal─â a programului Prism, dar pe deasupra nu au niciun mijloc de control democratic asupra entit─â┼úilor care ├«i spioneaz─â. Iar c├«t despre consim┼ú─âm├«ntul lor, se ├«n┼úelege de la sine c─â nu le-a fost cerut.

Riscurile de derive s├«nt prea mari ca s─â ne putem baza doar pe bunele inten┼úii ale "urechilor mari" de peste Atlantic ┼či de peste Canalul M├«necii, sper├«nd ca acestea s─â nu abuzeze de puterea lor. Iar amenin┼úarea terorist─â nu poate ÔÇô precum r─âzboiul perpetuu din

ÔÇô s─â fie luat─â de-a pururea drept pretext pentru a justifica men┼úinerea unui dispozitiv de spionaj mondial. Dificil prin urmare de a rezista tenta┼úiei de a folosi acest dispozitiv ├«n alte scopuri mai concrete, precum spionajul comercial.

Iat─â de ce este esen┼úial ca UE s─â termine c├«t mai repede cu putin┼ú─â actualizarea directivei privind protec┼úia datelor cu caracter personal, ┼či s─â aprobe c├«t mai cur├«nd posibil

.

Propus─â ├«n 2012, aceasta este ├«nc─â ├«n negocieri ├«ntre cele dou─âzeci ┼či ┼čapte de state, care nu reu┼česc s─â g─âseasc─â echilibrul cel just ├«ntre securitate ┼či libertate.

Gian Paolo Accardo  este un jurnalist italo-olandez n─âscut la Bruxelles ├«n 1969. A lucrat ca redactor la Internazionale ┼či Courrier international ┼či a fost corespondent pentru agen┼úia de pres─â italian─â Apcom. Este redactor ┼čef adjunct al presseurop.eu.

Imagine featured jpg
Enola Holmes 2, noul film bazat pe seria autoarei Nancy Springer, se lanseaz─â spre finalul anului
Filmele ale c─âror scenarii s├«nt inspirate din c─âr╚Ťi de succes r─âm├«n o constant─â ╚Öi ├«n lumea actual─â a cinematografiei.
man plugging charger into electric    Copy jpg
5 motive să alegi o mașină electrică sau hibrid
În 2022, autoturismele electrice sau hibrid sînt o alegere tot mai populară în rîndul cumpărătorilor auto.
74907741 afc99f4360 k jpg
Scrisoare deschis─â Ministrului Educa╚Ťiei
Asocia╚Ťia Profesorilor de Limba ╚Öi Literatura Rom├ón─â Ioana Em. Petrescu (ANPRO) v─â solicit─â aten╚Ťia cu privire la urm─âtoarele sesiz─âri ╚Öi propuneri referitoare la Proiectul Legii ├Änv─â╚Ť─âm├«ntului Preuniversitar ÔÇ×Rom├ónia educat─âÔÇŁ, aflat ├«n dezbatere public─â:
20220726 185215 jpg
Bătrînii
Text de Diana Popescu, jurnalist cultural, realizatoarea celui mai ascultat podcast cultural ÔÇô Cronicari Digitali
20220728 210201 jpg
Integrarea la scoala jpg
Cum po╚Ťi facilita integrarea copilului ├«n sistemul de ├«nv─â╚Ť─âm├«nt
Atunci c├«nd copiii merg la cre╚Ö─â, gr─âdini╚Ť─â sau ╚Öcoal─â, activit─â╚Ťile de orientare ├«i ajut─â s─â se familiarizeze cu mediul nou ├«n care ├«╚Öi vor petrece o mare parte a zilei.
Palama lui Dumnezeu jpg
Poiana Omului
Text de Toader P─âun, jurnalist, c─âut─âtor de oameni, locuri ╚Öi experien╚Ťe de milioane
G0122246 JPG
Drumul transform─ârii
Text de Toader P─âun, jurnalist, c─âut─âtor de oameni, locuri ╚Öi experien╚Ťe de milioane
Imagine dilemaveche ro jpg
Ce ├«nseamn─â expresia ÔÇ×Toate drumurile duc la RomaÔÇŁ ╚Öi care s├«nt originile sale
Roma a fost mereu o destina╚Ťie popular─â pentru produc─âtorii de filme ╚Öi jocuri video.
20220724 174033 jpg
20220722 180510 jpg
20220721 180351 jpg
Prezent ├«n propria-╚Ťi via╚Ť─â
Text de Diana Popescu, jurnalist cultural, realizatoarea celui mai ascultat podcast cultural ÔÇô Cronicari Digitali
Resita vedere de sus jpg
Cea mai bună dilemă în gama RE
Text de Silvia Teodorescu, coordonator al campaniei Cronicari Digitali
20220719 160815 jpg
Piftii de iulie ÔÇô jurnalul unui gurmand pe Via Transilvanica
Text de Cosmin Dragomir, jurnalist culinar ╚Öi autor al c─âr╚Ťii ÔÇ×Curatorul de Zacusc─âÔÇŁ
20220720 185246 jpg
20220719 170725 jpg
ÔÇ×Rucsacul cu Povestiri de pe Via TransilvanicaÔÇŁ concentreaz─â cea mai complex─â experien╚Ť─â turistic─â ╚Öi cultural─â din Rom├ónia
Al doilea an de reziden╚Ť─â itinerant─â de digital storytelling pune ├«n valoare patrimoniul cultural de pe Via Transilvanica.
Aula magna cairoli jpg
Plagiatul la români: îngrijorări și propuneri
Scrisoare deschis─â adresat─â universit─â╚Ťilor rom├óne╚Öti ╚Öi Ministerului Educa╚Ťiei
Rucsacul cu Povestiri de pe Via Transilvanica jpg
ÔÇ×Rucsacul cu Povestiri de pe Via TransilvanicaÔÇŁ ÔÇô Peste 1000 km din Rom├ónia autentic─â, parcur╚Öi ├«n dou─â s─âpt─âm├«ni
ÔÇ×Rucsacul cu Povestiri de pe Via TransilvanicaÔÇŁ scoate la lumin─â 50 de obiective de patrimoniu cultural, comunit─â╚Ťi etnice, antreprenoriate locale, gastronomie, natur─â, oameni-tezaur ╚Öi localit─â╚Ťi uitate.
video poker sanse castig jpg
Are Video Pokerul cele mai bune ┼čanse de c├«┼čtig?
├Än peisajul ofertelor de cazino ├«┼či face apari┼úia un joc care cel mai adesea este trecut cu vederea de juc─âtori, cel de Video Poker.
imagine (4) jpg
Teorii cu privire la serialul ÔÇ×Stranger ThingsÔÇŁ, ce ar putea fi confirmate ├«n sezoanele viitoare
Sezonul cu numărul 4 a fost mult timp așteptat de fani, care deja se gîndesc acum la viitorul sezon.
chirilov cover jpg
Mihai Chirilov: ÔÇ×Un festival, dac─â nu e construit ├«n jurul comunit─â╚Ťii, e degeabaÔÇŁ
ÔÇ×Filmul de art─â te for╚Ťeaz─â s─â devii inventiv ├«n a g─âsi metode de expunere pentru a ajunge la c├«t mai mul╚Ťi oameni.ÔÇŁ
ILC jpg
Posteritatea Graziellei
├Än to╚Ťi ace╚Öti (mul╚Ťi) ani ├«n care l-am recitit, periodic, pe Caragiale, m-am ├«ntrebat nu o dat─â cum se face c─â opera sa a p─ârut s─â accepte tot felul de interpret─âri, unele de-a dreptul stupide, reductive ╚Öi, ├«n fond, absurde.
jocuri noroc populare jpg
Care sînt cele mai populare jocuri de noroc din străinătate?
Oamenii din diferite ╚Ť─âri de pe glob au preferin╚Ťe specifice ├«n materie de jocuri de noroc, modelate de culturi distincte.
boluri diversificare little prints jpg
Diversificarea, acum o joac─â de copii ÔÇô ce am ├«nv─â╚Ťat de la genera╚Ťiile mai vechi de p─ârin╚Ťi
Din drag pentru copii, din nevoia de a oferi celor mici tot ce mai bun din tot ce mai bun, au apărut și branduri de lux, cu produse premium.

HIstoria.ro

image
Predica de la Clermont: Chemarea la Prima Cruciad─â
├Än ziua de 27 noiembrie 1095, pe c├ómpul din fa╚Ťa ora╚Öului Clermont, c├óteva sute de oameni a╚Öteptau s─â aud─â predica papei Urban al II-lea.
image
Frontul din Caucaz al R─âzboiului ruso-turc din 1877-1878
R─âzboiul din 1877-1878 este cunoscut mai ales pentru frontul din Balcani, la care au luat parte mari unit─â╚Ťi otomane, ruse╚Öti ╚Öi rom├óne╚Öti ├«n principal, dar ╚Öi trupe s├órbe╚Öti ╚Öi muntenegrene.
image
Necunoscuta poveste a raclei în care s-au odihnit osemintele voievodului Mihai Viteazul
Cu ocazia comemor─ârii recente a mor╚Ťii voievodului Mihai Viteazul, Muzeului Militar Na╚Ťional ÔÇ×Regele Ferdinand IÔÇŁ a publicat pe pagina de socializare a institu╚Ťiei povestea inedit─â a raclei ├«n care, pentru un timp, s-au odihnit osemintele.