Scurt tratat de geometrie a întîlnirii

10 octombrie 2011
Scurt tratat de geometrie a întîlnirii jpeg

În cadrul Explore Dance Festival, Meg Stuart, Philipp Gehmacher și artistul vizual Vladimir Miller au prezentat spectacolul the fault lines, o creație care face sinteza între un limbaj coregrafic complex și perspectivele deschise de principiile prin care artele vizuale modifică percepția comună asupra corporalității.

Două corpuri care se inutuiesc, se confruntă, se armonizează, se înstrăinează pentru a se regăsi într-o dinamică a căutării, construiesc o geometrie aflată într-o relație congenitală cu poezia. Ceea ce Meg Stuart și Philipp Gehmacher ne propun prin limbajul lor coregrafic nu este doar este un simpu duet, nu este doar o poveste, doar un discurs despre ciocnirea unor lumi care se pierd și se caută într-un registru dual al forței și fragilității. Deși ar putea părea așa... the fault lines este o deschidere poetică spre niveluri de discurs coregrafic în care materialitatea acționează ca o „linie de fugă” (după expresia lui Gilles Deleuze), care destabilizează și reconfigurează tiparele cunoscute ale întîlnirii dintre corpuri.

La început, într-un plan accesibil, care ne conţine şi ne delimitează concomitent de această geometrie a întîlnirii, cele două corpuri ne oferă o formă de acces care bulversează privirea prin dinamica deschiderii spre o permanentă ştergere a ceea ce tocmai am perceput. Intuim puncte de întîlnire înainte ca întîlnirea efectivă să aibă loc, percepem conexiuni poetice şi fizice în acelaşi timp, pe care le pierdem înainte ca inuiţia să ne fi fost confirmată. Ceea ce, în actul întîlnirii, este puternic, fizic, material, se transfigurează instantaneu într-un poem abstract al liniilor care trasează spaţiul de joc şi de înstrăinare a corpurilor, ce rezistă configurării unei poveşti care ar putea fi citită într-un registru narativ comun.

Treptat, se avansează spre alt nivel. Geometria plană a configurării întîlnirii avansează către o geometrie în spaţiu în care axiomele care fixau punctele de întîlnire şi înstrăinare sînt sistematizate într-un discurs tehnic al cărui principiu rămîne poezia.

Prezenţa artistului vizual în scenă, precum şi transfigurarea discursului scenic se petrec la vedere şi deschid perspective de înţelegere care ne pot conduce către un meta-plan în care mecanismele performance-ului sînt arătate fără vreun compromis.

În acelaşi timp, dacă alegem o altă cheie de citire a spectacolului, sîntem ghidaţi către o metafizică a prezenţei, prin care corpurile sînt plasate în planuri ale întîlnirii, iar alternanţa dintre prezenţă şi absenţă transformă poezia întîlnirii în esenţa spectaolului.

Spectatorii, ca martori, pot vedea planul iniţial, care rămîne perpetuu prezent, dar, în acelaşi timp, au acces la straturile în care sînt transmutate punctele de întîlnire. Corporalitatea concretă de la început îşi schimbă statutul ontologic. E mai puţin important acum dacă ceea ce vedem există sau nu, ceea ce contează este să ne deblocăm spaţii lăuntrice şi să le înscriem în noua geoemtrie în spaţiu creată de conceptul instalaţiei spre care a evoluat spectacolul.

Avem de-a face cu o formă de oglindire, cu o confruntare cu stadiul geometriei noastre lăuntrice. Dacă alegem planul prim al contactului concret, putem rămîne într-o dinamică repetitivă a întîlnirii, în care concreteţea corpurilor dă naştere unei senzaţii de siguranţă, de adăpost.

Dacă alegem să transgresăm acest plan şi să accedem la o colecţie de perspective ale posibilelor conexiuni între corpuri, care sînt, de fapt, stadii ale reprezentărilor noastre, registrul se schimbă: materialitatea devine problematică prin simpla schimbare de perspectivă, conceptul de prezenţă devine un termen vag, absenţa cîştigă substanţă, iar ceea ce se înfăţişează privirii se aşază ironic sub umbrela relativităţii.

Limbajul în care sînt angrenate corpurile oferă cheia spre acest scurt tratat de geometrie a întîlnirii. Universul creat prin instalaţie duce mai departe premisele iniţiale şi elaborează niveluri noi de interogaţie, în care mărturia ochiului prezent are un rol fundamental.

the fault lines
Creat de: Philipp Gehmacher & Vladimir Miller & Meg Stuart
Lumini: Jan Maertens
Sunet: Vincent Malstaf 
Costume: Nina Gundlach
Asistent creație:  Philipp Hochleichter
Asistent scenograf: Ania Pas
Produs de: Damaged Goods (Bruxelles), Mumbling Fish (Viena)
Co-producție: szene salzburg (Salzburg). Meg Stuart /Damaged Goods(Bruxelles) primește sprijinul autorităților și comunității din Flandra. Philipp Gehmacher/ Mumbling Fish primește sprijinul municipalității vieneze/ Philipp Gehmacher/ Mumbling Fish 

Foto
: Eva Wurdinger

Gina Şerbănescu este critic de arte vizuale.

anunt dilema jpg
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul site: www.dilema.ro
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul șițe: www.dilema.ro
telefoane samsung galaxy s23 ultra jpg
Ai nevoie de un nou smartphone? Comandă telefoane Samsung Galaxy S23 Ultra aici!
Pentru a vedea specificațiile telefonului este necesar să alegi brandul, modelul, condiția estetică a produsului, culoarea și spațiul de stocare.
Depresia jpg
Depresia: semne, simptome și cauze
Sperăm ca această problemă de sănătate să stea cît mai departe de tine.
Header anvelope jpg
Cum să-ți alegi corect anvelopele de iarnă
Dacă pneurile au taloanele prea moi pentru greutatea mașinii.
Păcănele pe bani reali și cazinourile online jpg
Păcănele pe bani reali și cazinourile online
Jocurile de noroc sînt legate de speranța unui cîștig online.
ruj rezistent 24 ore jpg
Christmas tree landscape png
Cadouri de Crăciun pentru cei mai buni prieteni. 3 idei pe care o să le adore și Moșul
Dacă în cercul de prieteni aveți iubitoare de beauty, un calendar advent este o idee minunată.
poza2 jpeg
Industria IT în România: Joburi și Tendințe în Tehnologie
În plus, se observă o creștere a numărului de femei angajate în domeniul IT, ceea ce reflectă o schimbare pozitivă în dinamica forței de muncă în acest sector.
dilema jpg
Cu ce se diferențiază casele de pariuri online
Alegînd o casă de pariuri cu un sistem de suport bine pus la punct, vei depăși mai ușor anumite momente dificile iar problemele pe care le vei întîmpina vor fi rezolvate mai rapid.
pexels andrea piacquadio 941555 jpg
Stresul de sărbători. Cum să îi faci față mai ușor
Amintește-ți că cel mai potrivit cadou pentru mama este, de cele mai multe ori, veselia și buna dispoziție din ziua de Crăciun, cu toată familia la masă.
The Veils Poster Web jpg
Finn & Oigăn, solo
Originar din Londra dar relocat în Noua Zeelandă, Finn Andrews este compozitor și multi-instrumentist.
ILUMA Stardrift KV Landscape jpg
Philip Morris International lansează în România prima ediție limitată IQOS ILUMA – descoperă IQOS ILUMA STARDRIFT
Philip Morris International (PMI) lansează la finalul acestei luni IQOS ILUMA STARDRIFT, prima ediție limitată a celui mai inovator produs din portofoliul său de alternative fără fum.
Grand Hotel Europa  poza 1 jpg
Grand Hotel Europa sau adevărul minciunilor la persoana întîi
Cu atît mai puțin unul în vogă ca autoficțiunea, explorat de nume mari ale ultimelor decenii precum Annie Ernaux sau Karl Ove Knausgård.
foto alex galmeanu jpg
dragostea, regim urban
Poate pentru că dimineața am intrat la loc în mine
ce rol are vitamina e jpg
Top 3 cele mai frecvente probleme ale pielii și cum le poți combate
Nu uita să faci schimbări și în alimentație: consumă produse cu indice glicemic mai scăzut și evită excesul de lactate.
featured image (7) jpg
un parfum clasic de barbati jpg
Idei de cadouri pentru bărbații din viața ta - ce să le dăruiești, în funcție de relația dintre voi
Așa că, o idee bună este să notezi fiecare link pe care ți-l trimite amicul tău, pentru a fi mai ușor să îi găsești cadoul ideal.
DilemaVeche (2) (3) jpg
Aproximativ 33% dintre parfumurile masculine sînt folosite de femei! Ce ingrediente au astfel de parfumuri?
Foarte apreciate sînt și parfumurile orientale pentru bărbați, care au note unice, catifelate, arome de vanilie și alte condimente minunate.
alege o crema pentru tenul uscat jpg
6 produse de îngrijire care să nu îți lipsească din trusa cosmetică
Toate acestea au proprietăți extraordinare și te pot ajuta să îți menții pielea tînără și frumoasă pentru cît mai mult timp.
AM jpg
Depresie
Cum să nu fiu mohorît
caserole mancare unica folosinta snick ambalaje jpg
Caserole pentru mîncare de unică folosință disponibile la Snick Ambalaje
Acest concept este unul care reușește să atragă mulți clienți, consumatori totodată.
Bulucz jpg
Relicve, ustensile
Tocmai îmi vin în minte spălarea picioarelor, Ciubotele lui van Gogh
IQOS x DIPLOMA 5 jpg
Omid Ghannadi, creatorul instalației IQOS x DIPLOMA: Apreciez că sînt companii care se implică atît de vizibil în sprijinul comunității
El este omul din spatele instalației imersive IQOS proiectată special pentru ediția de anul acesta a festivalului DIPLOMA.
Eutanasie
Cum ne-ai învățat să fim atenți

Adevarul.ro

image
BBC: Unanimitate în guvernul israelian privind răspunsul la atacul iranian
Hanoch Milwidsky, vicepreședinte al parlamentului israelian și membru al Knessetului din partea Partidului Likud al premierului Netanyahu, a declarat pentru BBC că există unanimitate în guvernul israelian cu privire la faptul că ar trebui să existe un răspuns la atacul iranian.
image
Topul țărilor europene cu cei mai educați locuitori. Pe ce loc e România
Ponderea persoanelor cu studii superioare este mai mare în țările nordice și baltice, iar femeile sunt, în general, cele mai educate. România are cel mai mic procent din UE în ceea ce privește numărul de persoane cu studii superioare.
image
Televiziunea iraniană, fake news grosolan despre atacul asupra Israelului. Ce video a arătat populației ca fiind „lovitura de succes” VIDEO
Televiziunea de stat iraniană a difuzat duminică, în mod repetat, o înregistrare video cu un incendiu în Chile, susținând că este vorba de imagini cu rachete care au lovit cu succes ținte din Israel.

HIstoria.ro

image
Bătălia codurilor: Cum a fost câștigat al Doilea Război Mondial
Pe 18 ianuarie a.c., Agenția britanică de informații GCHQ (Government Communications Headquarters) a sărbătorit 80 de ani de când Colossus, primul computer din lume, a fost întrebuințat la descifrarea codurilor germane în cel de Al Doilea Război Mondial.
image
Cum percepea aristocrația britanică societatea românească de la 1914?
Fondatori ai influentului Comitet Balcanic de la Londra, frații Noel și Charles Buxton călătoresc prin Balcani, în toamna anului 1914, într-o misiune diplomatică neoficială, menită să atragă țările neutre din regiune de partea Antantei.
image
Istoricul Maurizio Serra: „A înțelege modul de funcționare a dictaturii ne ajută să o evităm” / INTERVIU
Publicată în limba franceză în 2021, biografia lui Mussolini scrisă de istoricul Maurizio Serra, membru al Academiei Franceze, a fost considerată un eveniment literar şi istoric.