Scrisori din țările calde

1 decembrie 2018
Scrisori din țările calde jpeg

(fragment)

În anii „80, în baza unei înțelegeri între Republica Socialistă România și mai multe state arabe, muncitori români din anumite fabrici și uzine puteau lucra pe șantierele unor construcții industriale și de rețele electrice sau în combinate petro-chimice din Iran, Irak, Libia, Siria sau Egipt. Pe toată durata contractului, care se întindea pe un an de zile, muncitorii nu se puteau întoarce acasă pentru a-și vizita familiile, astfel că-și trimiteau scrisori, dar nu direct, ci în plicuri deschise, intermediate de un oficiu special din București, care le citea pentru a le controla conținutul înainte de expedierea în străinătate. Familiile obișnuiau să numeroteze scrisorile pentru a verifica integr(al)itatea corespondenței. Nu toate scrisorile ajungeau la destinație. „Scrisorile din țările calde” fac parte din volumul colectiv Mică istorie a unui secol mare, coord. Monica Onojescu, Editura ART, 2018. 

31.07.1988, Basrah, Iraq

Draga mea Lidia şi dragul meu Marius,

Dragii mei aflaţi despre mine că sînt sănătos şi o duc foarte bine aici, în afară de faptul că sînt departe de voi. Cu serviciul o duc f. bine, mult mai bine ca la combinat. Colegii mi-au spus că, cred că am făcut vreo mînăstire în Vîlcea de am avut aşa noroc. Mîncarea este f. bună şi gratuită, mîncăm la 6:30, 12:00 şi 19:00. De dormit nu mai vorbesc, la fel de bine, sîntem doi într-o garsonieră.

Aici este cald, dar lucrez în atelier, m-am acomodat f. repede, nu am avut nici un fel de problemă. Aici unde lucrez sînt f. mulţi români din Vîlcea, Piteşti, Ploieşti, Oneşti, Bacău şi americani cu englezi. Se vorbeşte numai engleza şi deja mă descurc binişor; urmez şi cursuri de engleză. Aici vinerea sîntem liberi, lucrăm de la 7:00 la 17:30. Zece ore, cu una oră masă. Pe data de 24 şi 25 iulie am sărbătorit Crăciunul lor şi am fost liberi. Pe 10-11 august va fi anul nou la ei. Avem două oraşe în apropiere: Basrah şi Zubair şi în fiecare vinere mergem la o bere, la un film sau ne plimbăm. Să nu vă faceţi probleme din ce auziţi despre război. Nu este nici un pericol aici, este departe şi pe sfîrşite.

Sper că nu sînteţi supăraţi pe mine că am plecat şi v-am lăsat fără ajutor, dar demult eram obsedat de ideea de a merge în străinătate. Am vrut să merg cînd eram tînăr, pînă a mă căsători, dar nu am putut, acum a crăpat ceasul, dar o să treacă, veţi vedea. S-a dus deja o lună.

Dragă Marius, din cîte mi-a scris Lidia am aflat că eşti sănătos şi mă bucur că o duci bine. Dar am auzit că eşti leneş şi ştrengar şi asta nu e bine; lucru ce m-a supărat mult. Mi-ai promis că îi ajuţi pe bunici la muncile cîmpului, că îi asculţi şi eşti cuminte. Aici copiii de seama ta şi chiar mai mici vînd în magazine, la tarabe, fac pe ospătarii şi fac bijniţă ca să-i întreţină pe fraţii lor mai mici sau pe părinţii infirmi sau bolnavi. Te rog să-mi scrii ce ai de gînd pe viitor, pentru că eu mi-am pus mari speranţe în tine şi ţi-am planificat multe surprize şi te rog să nu le dai cu piciorul. Am convingerea că te faci copil cuminte şi aud despre tine numai lucruri frumoase. Aştept să-mi scri ce ai înţeles din scrisoarea mea.

Te sărut dulce dragul meu Marius. Pa!

*

10.09.1988

Dragă Marius,

Dragul meu, îmi pare nespus de rău că nu sînt lîngă tine să te strîng în brațe și să te sărut de ziua ta; zi f. semnificativă: 10 ani. Dar să știi că de aici de la mii de km. depărtare te simpt alături lîngă pieptul meu. Sînt f. fericit că ești mare și am toată încrederea că vei fi cuminte și ascultător, că nu vei crea probleme lui mămica și din contră vei face totul ca să se simptă lipsa mea cît mai puțin.

Eu ți-am scris și la țară și la Rm. Vîlcea, dar nu mi-ai răspuns la nici o scrisoare, sper ca pe viitor să-mi faci surprize plăcute. Mă refer în primul rînd la faptul că și în clasa a IV-a să obții note de 10. Demonstrează tuturor că și fără ajutorul meu te descurci f bine. Vezi că mămica Lidia va avea timp mai puțin ptr. tine și dacă n-o asculți nu vei reuși ce-ți propui. În primul rînd să înveți planificat și să nu mergi la joacă pînă nu scri și înveți dar nu oricum, ci f. bine.

Cu speranța că-mi vei răspunde eu mă opresc aici și în scrisoarea următoare am să-ți scriu mult mai multe. Cu mult drag și dor te sărut. La mulți ani! Achim

27.09.1988, Rm. Vîlcea, cartier Ostroveni

Dragul meu tătic,

Află despre mine că sînt sănătos ceea ce îți doresc și matale. Eu am început școala cu bine și am început să mănînc f. bine. Mama Lidia nu are probleme cu mine. Eu mi-am sărbătorit ziua la școală unde am dat cîte 3 bomboane fiecărui coleg. De pe 23 sept. a început un campionat mondial de gimnastică la care participă și gimnasticii români. În noiembrie sau decembrie, nu știu cînd este un campionat tot de gimnastică la Leipzig în R.D.G. Eu învăț la fel de bine și îți urez să înveți și matale la fel la cursurile de engleză. Bunicul Tomică și bunicul Victor, bunica Margareta și bunica Lenuța nu ți-au scris pentru că nu văd și nu pot scrie și te roagă să nu fi supărat pe ei. Au vîndut iepurii și au oprit decît o iepuroaică care a fătat.

Eu Marius închei micul meu bilet spunîndu-ți să ai grijă de matale pentru a nu se întîmpla ceva și sper să nu fi supărat pe mine că nu ți-am scris de prima dată. Eu îți urez numai bine și sănătate, fericire. Te sărută cu mult drag și dor Marius. Aștept scrisoarea care e de ziua mea! PA!

Nemaiavînd loc să-mi iau rămas bun pe scrisoarea mea, mă împrumut la Marius și te îmbrățișez de mii de ori cu dor. Te sărutăm cu multă dragoste și dor de aici, pe tine acolo departe unde te afli. Lidia

P.S. Pînă acum Daniela Silivaș a cîștigat trei medalii de aur, iar Marius n-a luat nici o notă pînă acum.

*

19.09.1988 

Dragul meu Marius,

Am rămas f. surprins (plăcut) că în sfîrșit am putut să citesc și eu cîteva rînduri scrise de tine. Cu lacrimi în ochi am citit de mai multe ori rîndurile tele și mi-am dat seama cum ai petrecut vacanța cea mare, cum ai rezolvat temele pentru vacață și cum ai fost pregătit să întîmpini noul an școlar. Îi scriu la o zi pînă cînd tu dragul meu vei sărbători ziua ta de naștere. Eu dragul meu de aici de departe îți urez: La mulți, mulți, f. mulți ani!

Și ca să-ți răspund la o întrebare a ta îți fac cîteva urări în engleză: La mulți ani! Many happy returns!; Să-ți trăiască mama – tata! Long live your mather – father!; Beau în sănătatea ta! – I drink to your health!

Iată acum și o poezie în numele tău: 

Scumpul meu tătic

Rămîne o cetate lîngă noi
Cînd tată tu ești așa departe
La Vîlcea soarele împarte
Bănuți de aur peste munții goi.
O casă-n alte veacuri ridicată
Și dorul nostru pe cărări de vis
Că sîntem fericiți că azi ne-ai scris
Dar de ce poșta e așa înceată?
Rămîne dorul floare lîngă prag
Azi mama îmi vorbește doar de tine
Și ieri, și azi, și-n ziua care vine
Te așteptăm la cină, tată drag.
Și îmi vorbește mama despre țări
Și continente întinse din atlase
Să știi că zilele au fost frumoase
Dar... tu întîrzii prin aerogări.
Privește: avioane colorate
Marius își trimite negreșit
În ele suie-te tătic iubit
Și-ai să ajungi aici pe înserate.
Să ieși cu avionul meu pe plajă
Apleacă-te spre filă și vei vedea
Cum către casă decolezi cu ea
Secretul? Eu și mămica dragă.
Eu școlarul, fiul tău am scris
Scrisoarea, dar cu gîndul împreună
Al mamei dragă ca să-ți spună
C-a fost greu, dar greul nu ne-a învins.
Rămînă mări și țărmuri între noi
Topite-n sărbătoarea revederii
Copilul tău de la fereastra verii
Și mama dragă te așteaptă
Să fii cu noi, tătic iubit. 

Dragul meu, cînd primești această scrisoare de la mine deja ai intrat în materia clasei a IV-a și să știi că dacă nu înveți de la început mai tare, îți va fi mult mai greu mai tîrziu. Îți spun din experiență și același lucru ți-l spune și Lidia. Te rog f. mult s-o asculți, să n-o superi căci îmi scrie și mă superi și pe mine.

Eu vreau ca tu în continuare să obții numai note de 10 și să-mi scrii la sfîrșitul anului că iar ai luat premiul I. Tu Marius dacă vei învăța acum rezulatele vor apare mai tîrziu. Iată un argument - aici în străintate noi toți avem același salariu fie inginer, fie maistru sau muncitor. Dar deosebirea este că fiecare muncește cum a învățat. Inginerul cum a învățat, maistrul cum a învățat, iar muncitorul n-a prea învățat. Cu speranța că m-ai înțeles, mă opresc aici dorindu-ți numai note bune, succes și sănătate. Te sărut cu mult dor, al tău tătic.

P.S. Îți voi povesti în scrisoarea următoare despre: televiziune și filme, Basrah și Zubair, limba engleză. Aștept răspuns.

3.10.1988

Dragul meu tătic,

Încă din primele rînduri țin să-și mulțumesc pentru darul ce mi l-ai făcut de ziua mea. Eu o duc bine cu școala. După ce vin de la școală la ora 11, mănînc, mă culc, iar după ce mă scol la ora 15, îmi fac temele. După ce îmi fac temele mă joc afară. Cînd este mama la serviciu schimbul 2 și nu știu un exercițiu mă ajută vecina Mariana. Cînd mi-e urît mă duc la vecina și ascult la picap. Tovarășa mea m-a înscris la carting. Mă simt bine acolo.

Am fost la circ, unde am văzut multe animale, scamatorii, comici, jonglerii care m-au impresionat f. multe și pe care nu ți le pot descrie prin intermediul scrisorii. Dragă tăticule, să îmi cumperi și mie un costum de blugi, gumă, o minge de piele, și un benoclu și o pereche de adidași. Chimia este pe locul II în grupa B. Steaua se află pe locul II în grupa A cu golaveraj de +14, iar Dinamo pe locul I cu golaveraj de +16. Punctele lor sînt egale: 18=18. De pe 23 sept.

Mămica Lidia mi-a făcut următorul cadou de ziua mea: un tricou, o pereche de ciorapi, două cărți la pachet și un material de lenjerie cu niște michimauși frumoși și două prăjituri. Eu am 1,32 la înălțime acum. Privesc mereu fotografia ta care este pusă pe masă în hol. Eu închei micul meu bilet și îți urez sănătate și fericire. Te sărută cu dor Marius și Lidia de aici din Rm. Vîlcea. Pa!

vizual toni grecu jpg
Serile Enayati Medical City, ediția a III-a: Terapia rîsului, discuție cu Sever Voinescu și Toni Grecu
Serile Enayati Medical City continuă în 7 decembrie 2022, începînd cu ora 19.00 în cadrul Enayati Medical City!
poster Tess Parks 3 12 jpg
Recomandări de week-end
Artista canadiană Tess Parks concertează în premieră la București.
pre ul uniswap cand este cel mai bun moment sa cumperi uni  dilemaveche png
Prețul Uniswap: Cînd este cel mai bun moment să cumperi UNI?
Pur și simplu cumperi monede cînd prețul Uniswap este scăzut și le vinzi cînd prețul este ridicat.
dylan gillis KdeqA3aTnBY unsplash jpg
Scurt ghid despre cultura și structura organizațională
Construirea unei culturi și structuri organizaționale sănătoase și pozitive nu este o sarcină ușoara, dar orice organizație o poate realiza.
floraria online bloomeria livrare flori jpg
Ești o persoană creativă și pasionată de beauty Vezi ce job ți se potrivește! jpg
Proiectul Open Museums Open Hearts jpg
„Rădăcini și visuri” ale tinerilor din Ucraina
De joi, 27 octombrie, pînă la finalul lunii noiembrie, 40 de tineri din Ucraina cu vîrstă cuprinsă între 15-18 ani sînt invitați să participe la etapa a doua a proiectului Open Museums Open Hearts.
Red Bull Dance Your Style 2022 (1) jpg
16 dintre cei mai buni dansatori români se duelează pentru un loc în Finala Mondială din Africa de Sud
O demonstrație în forță, de o energie molipsitoare, Red Bull Dance Your Style este o competiție internațională de all-styles street-dance, cu evenimente în peste 30 de țări.
Masterclass Cronicari Digitali Cine asculta o Casa   Bucuresti 15 octombrie 2022 (17) jpg
Soluții pentru problemele de patrimoniu, indentificate în Masteclass Cronicari Digitali „Cine ascultă o casă?”
La finalul săptămînii trecute, la București, timp de mai bine de șase ore, în patru sesiuni de masterclass, arhitecți, specialiști și profesioniști implicați în restaurarea și valorificarea caselor istorice au luat parte la Masteclass Cronicari Digitali „Cine ascultă o casă?”.
pexels ylanite koppens 744969 jpg
Sugestii de cadouri care pot fi oferite angajaților
Ești om de afaceri, ceea ce înseamnă că ești conștient că fără dedicarea, experiența și profesionalismul salariaților tăi, firma ar fi avut destul de mult de suferit.
Vizual Masterclass Cronicari Digitali Cine asculta o casa 15 octombrie 2022 jpg
Valorizarea clădirilor istorice, în centrul primului Masterclass Cronicari Digitali „Cine ascultă o casă?”
Cine ascultă o casă?”, proiectul care își propune să ofere exemple de bune practici de la cei care „au ascultat o clădire” în beneficiul comunității și al protejării clădirilor istorice, invită experții, autoritățile și pe toți cei interesați de patrimoniu pentru o zi de Masterclass, în București.
 SF 6065 JPG
Karpatia Horse Show 2022: șapte premii pentru România, 15 mii de spectatori și o atmosferă chic!
Un weekend de excepție si un „salt” important pentru Karpatia Horse Show, cu ocazia celei de-a VII-a ediții desfășurate pe Domeniul Cantacuzino din Florești (Prahova).
Scoala de la Piscu la Premiile Europa Nostra 2022 (1) jpg
Premiu Europa Nostra 2022 acordat Muzeului-Atelier Școala de la Piscu
Luni, pe 26 septembrie, în clădirea Operei de Stat din Praga, a avut loc ceremonia de acordare a distincțiilor European Heritage Awards, organizată de Comisia Europeană și Europa Nostra în cinstea cîștigătorilor Europa Nostra Awards 2022.
NEI jpg
NEC: Naționalism, populism, fascism și (in)stabilitate democratică în Europa de Est
Colegiul Noua Europă-Institut de Studii Avansate (NEC) vă invită la workshop-ul „Naționalism, populism, fascism și (in)stabilitate democratică în Europa de Est. Continuitate și transformări istorice”, care va avea loc miercuri, 28 septembrie 2022, ora 9:30, în sala de conferințe a Colegiului.
WhatsApp Image 2022 09 15 at 11 25 55 (2) jpeg
Bucharest International Film Festival 2022: Secțiunea Panorama aduce filme în premieră în România
Bucharest International Film Festival este cel mai longeviv și singurul festival de film din București cu o competiție internațională dedicată lungmetrajului. Ediția a XVIII-a se va desfășura în perioada 29 septembrie – 9 octombrie 2022.
Afis KHS 2022 jpg
Karpatia Horse Show revine în 2022! Sport-entertainment-show-emoții, adrenalină!
Karpatia Horse Show revine “pe cai mari" în 2022! Unul dintre cele mai așteptate evenimente de echitație și lifestyle ecvestru din România și sud-estul Europei va avea loc în weekend-ul 23-25 septembrie pe Domeniul Cantacuzino din Florești, Prahova.
FOTO 1 PRONOSPORT jpg
Istoria pariurilor pe fotbal
Profitînd de dezvoltările tehnologice, grafica și interfața au devenit mult mai rapide, depunerile s-au făcut instant în anii următori, iar retragerile sînt și ele foarte rapide.
afis general web jpg
Bauhaus – Form and Reform, un proiect care oferă publicului 4 evenimente inedite cu intrare gratuită
Elite Art are ca scop promovarea principiilor fundamentale UNESCO prin organizarea unor proiecte culturale complexe care răspund la exigențele societății civile naționale și contribuie la dezvoltarea României din punct de vedere cultural și educațional.
KV Festivalul Povestirilor jpg
„Festivalul Povestirilor de pe Via Transilvanica” concentrează drumul care unește România în trei zile de experiențe la București
Între 9 și 11 septembrie, Via Transilvanica trece prin București! La Muzeul Național al Țăranului Român, Festivalul Povestirilor de Via Transilvanica concentrează experiențele de pe drumul de 1.400Km, care unește România de la Putna la Drobeta Turnu Severin.
MoveMountains jpeg
Reșița aduce României un nou succes la UNESCO
Municipiul Reșița este primul oraș din România care se alătură, începând de astăzi, rețelei globale UNESCO „Learning Cities” („Orașe care învăță”), având astfel șansa accesului la proiecte educaționale de mare anvergură.
happy asian woman smiling having fun beach jpg
7 beneficii uimitoare pe care le are lumina soarelui asupra organismului
Deși controversată, expunerea la soare are o serie importantă de beneficii asupra organismului.
tratamentedentareculaser jpg
3 simptome banale pentru care trebuie să consulți medicul
Este recomandat ca, dacă nu te simți bine, să fii atent la semnalele pe care ți le transmite organismul. Iată mai jos 3 simptome pentru care ar trebui să consulți cît se poate de repede un medic.
make up artist applying eyeshadow woman jpg
Secretele unui makeup fără cusur: ce trebuie să faci pentru un machiaj perfect și rezistent
Iată care sînt pașii pe care trebuie să îi urmezi, pentru un ten perfect și trăsături evidențiate în cele mai bune moduri:
young beautiful blonde girl cares    Copy jpg
Secretele pielii perfecte: ce trebuie să faci pentru o piele frumoasă și sănătoasă
Altfel spus, cel mai bun sfat de frumusețe este să îți asculți corpul și să îi oferi lucrurile de care are nevoie.

Adevarul.ro

image
Austria se opune aderării României şi Bulgariei la Schengen. Anunțul, făcut de ministrul de Interne
Ministrul austriac de Interne, Gerhard Karner, a anunțat hotărârea definitivă a ţării sale de a se opune prin veto aderării României şi Bulgariei la spaţiul Schengen, din cauza creşterii migraţiei ilegale.
image
A renunțat la „visul american” și s-a întors în România. Povestea pensiunii dintr-un cătun izolat în splendoare
După 26 de ani petrecuți în Statele Unite ale Americii, Virgil Marchiș s-a întors definitiv acasă, în Maramureș, unde și-a făcut o pensiune împreună cu femeia iubită. Spune că nu s-ar mai duce în America decât în vizită și doar alături de partenera lui.
image
Actori din Wednesday, despre filmările în România: „Nimic nu m-a pregătit pentru asta”
Câțiva dintre actorii străini din serialul „Wednesday” (Addams), producția filmată în România, care a avut cea mai bună lansare de pe Netflix, au vorbit despre experiența lor din țara noastră, într-un interviu pentru HotNews.ro

HIstoria.ro

image
Căderea comunismului în Polonia şi Ungaria. „Reabilitarea” lui Imre Nagy
Dintre cei șase sateliți ai Uniunii Sovietice în Europa răsăriteană, Polonia și Ungaria au reprezentat un caz aparte.
image
Prima zi de ocupație germană în București
În dimineața zilei de 6 decembrie 1916, primarul Bucureștilor, Emil Petrescu, însoțit de mai mulți ambasadori – Vopicka (SUA) sau baronul Vredenburg (Olanda) – au ieșit în întâmpinarea armatelor Puterilor Centrale până aproape de Chitila.
image
Katiușa, „orga lui Stalin“: O revoluție în materie de artilerie autopropulsată
Adevărata revoluție în materie de artilerie autopropulsată a venit de la ruși: teribilele lansatoare multiple de rachete Katiușa.