Scrisori din țările calde
(fragment)
În anii „80, în baza unei înțelegeri între Republica Socialistă România și mai multe state arabe, muncitori români din anumite fabrici și uzine puteau lucra pe șantierele unor construcții industriale și de rețele electrice sau în combinate petro-chimice din Iran, Irak, Libia, Siria sau Egipt. Pe toată durata contractului, care se întindea pe un an de zile, muncitorii nu se puteau întoarce acasă pentru a-și vizita familiile, astfel că-și trimiteau scrisori, dar nu direct, ci în plicuri deschise, intermediate de un oficiu special din București, care le citea pentru a le controla conținutul înainte de expedierea în străinătate. Familiile obișnuiau să numeroteze scrisorile pentru a verifica integr(al)itatea corespondenței. Nu toate scrisorile ajungeau la destinație. „Scrisorile din țările calde” fac parte din volumul colectiv Mică istorie a unui secol mare, coord. Monica Onojescu, Editura ART, 2018.
31.07.1988, Basrah, Iraq
Draga mea Lidia şi dragul meu Marius,
Dragii mei aflaţi despre mine că sînt sănătos şi o duc foarte bine aici, în afară de faptul că sînt departe de voi. Cu serviciul o duc f. bine, mult mai bine ca la combinat. Colegii mi-au spus că, cred că am făcut vreo mînăstire în Vîlcea de am avut aşa noroc. Mîncarea este f. bună şi gratuită, mîncăm la 6:30, 12:00 şi 19:00. De dormit nu mai vorbesc, la fel de bine, sîntem doi într-o garsonieră.
Aici este cald, dar lucrez în atelier, m-am acomodat f. repede, nu am avut nici un fel de problemă. Aici unde lucrez sînt f. mulţi români din Vîlcea, Piteşti, Ploieşti, Oneşti, Bacău şi americani cu englezi. Se vorbeşte numai engleza şi deja mă descurc binişor; urmez şi cursuri de engleză. Aici vinerea sîntem liberi, lucrăm de la 7:00 la 17:30. Zece ore, cu una oră masă. Pe data de 24 şi 25 iulie am sărbătorit Crăciunul lor şi am fost liberi. Pe 10-11 august va fi anul nou la ei. Avem două oraşe în apropiere: Basrah şi Zubair şi în fiecare vinere mergem la o bere, la un film sau ne plimbăm. Să nu vă faceţi probleme din ce auziţi despre război. Nu este nici un pericol aici, este departe şi pe sfîrşite.
Sper că nu sînteţi supăraţi pe mine că am plecat şi v-am lăsat fără ajutor, dar demult eram obsedat de ideea de a merge în străinătate. Am vrut să merg cînd eram tînăr, pînă a mă căsători, dar nu am putut, acum a crăpat ceasul, dar o să treacă, veţi vedea. S-a dus deja o lună.
Dragă Marius, din cîte mi-a scris Lidia am aflat că eşti sănătos şi mă bucur că o duci bine. Dar am auzit că eşti leneş şi ştrengar şi asta nu e bine; lucru ce m-a supărat mult. Mi-ai promis că îi ajuţi pe bunici la muncile cîmpului, că îi asculţi şi eşti cuminte. Aici copiii de seama ta şi chiar mai mici vînd în magazine, la tarabe, fac pe ospătarii şi fac bijniţă ca să-i întreţină pe fraţii lor mai mici sau pe părinţii infirmi sau bolnavi. Te rog să-mi scrii ce ai de gînd pe viitor, pentru că eu mi-am pus mari speranţe în tine şi ţi-am planificat multe surprize şi te rog să nu le dai cu piciorul. Am convingerea că te faci copil cuminte şi aud despre tine numai lucruri frumoase. Aştept să-mi scri ce ai înţeles din scrisoarea mea.
Te sărut dulce dragul meu Marius. Pa!
*
10.09.1988
Dragă Marius,
Dragul meu, îmi pare nespus de rău că nu sînt lîngă tine să te strîng în brațe și să te sărut de ziua ta; zi f. semnificativă: 10 ani. Dar să știi că de aici de la mii de km. depărtare te simpt alături lîngă pieptul meu. Sînt f. fericit că ești mare și am toată încrederea că vei fi cuminte și ascultător, că nu vei crea probleme lui mămica și din contră vei face totul ca să se simptă lipsa mea cît mai puțin.
Eu ți-am scris și la țară și la Rm. Vîlcea, dar nu mi-ai răspuns la nici o scrisoare, sper ca pe viitor să-mi faci surprize plăcute. Mă refer în primul rînd la faptul că și în clasa a IV-a să obții note de 10. Demonstrează tuturor că și fără ajutorul meu te descurci f bine. Vezi că mămica Lidia va avea timp mai puțin ptr. tine și dacă n-o asculți nu vei reuși ce-ți propui. În primul rînd să înveți planificat și să nu mergi la joacă pînă nu scri și înveți dar nu oricum, ci f. bine.
Cu speranța că-mi vei răspunde eu mă opresc aici și în scrisoarea următoare am să-ți scriu mult mai multe. Cu mult drag și dor te sărut. La mulți ani! Achim
*
27.09.1988, Rm. Vîlcea, cartier Ostroveni
Dragul meu tătic,
Află despre mine că sînt sănătos ceea ce îți doresc și matale. Eu am început școala cu bine și am început să mănînc f. bine. Mama Lidia nu are probleme cu mine. Eu mi-am sărbătorit ziua la școală unde am dat cîte 3 bomboane fiecărui coleg. De pe 23 sept. a început un campionat mondial de gimnastică la care participă și gimnasticii români. În noiembrie sau decembrie, nu știu cînd este un campionat tot de gimnastică la Leipzig în R.D.G. Eu învăț la fel de bine și îți urez să înveți și matale la fel la cursurile de engleză. Bunicul Tomică și bunicul Victor, bunica Margareta și bunica Lenuța nu ți-au scris pentru că nu văd și nu pot scrie și te roagă să nu fi supărat pe ei. Au vîndut iepurii și au oprit decît o iepuroaică care a fătat.
Eu Marius închei micul meu bilet spunîndu-ți să ai grijă de matale pentru a nu se întîmpla ceva și sper să nu fi supărat pe mine că nu ți-am scris de prima dată. Eu îți urez numai bine și sănătate, fericire. Te sărută cu mult drag și dor Marius. Aștept scrisoarea care e de ziua mea! PA!
Nemaiavînd loc să-mi iau rămas bun pe scrisoarea mea, mă împrumut la Marius și te îmbrățișez de mii de ori cu dor. Te sărutăm cu multă dragoste și dor de aici, pe tine acolo departe unde te afli. Lidia
P.S. Pînă acum Daniela Silivaș a cîștigat trei medalii de aur, iar Marius n-a luat nici o notă pînă acum.
*
19.09.1988
Dragul meu Marius,
Am rămas f. surprins (plăcut) că în sfîrșit am putut să citesc și eu cîteva rînduri scrise de tine. Cu lacrimi în ochi am citit de mai multe ori rîndurile tele și mi-am dat seama cum ai petrecut vacanța cea mare, cum ai rezolvat temele pentru vacață și cum ai fost pregătit să întîmpini noul an școlar. Îi scriu la o zi pînă cînd tu dragul meu vei sărbători ziua ta de naștere. Eu dragul meu de aici de departe îți urez: La mulți, mulți, f. mulți ani!
Și ca să-ți răspund la o întrebare a ta îți fac cîteva urări în engleză: La mulți ani! Many happy returns!; Să-ți trăiască mama – tata! Long live your mather – father!; Beau în sănătatea ta! – I drink to your health!
Iată acum și o poezie în numele tău:
Scumpul meu tătic
Rămîne o cetate lîngă noi
Cînd tată tu ești așa departe
La Vîlcea soarele împarte
Bănuți de aur peste munții goi.
O casă-n alte veacuri ridicată
Și dorul nostru pe cărări de vis
Că sîntem fericiți că azi ne-ai scris
Dar de ce poșta e așa înceată?
Rămîne dorul floare lîngă prag
Azi mama îmi vorbește doar de tine
Și ieri, și azi, și-n ziua care vine
Te așteptăm la cină, tată drag.
Și îmi vorbește mama despre țări
Și continente întinse din atlase
Să știi că zilele au fost frumoase
Dar... tu întîrzii prin aerogări.
Privește: avioane colorate
Marius își trimite negreșit
În ele suie-te tătic iubit
Și-ai să ajungi aici pe înserate.
Să ieși cu avionul meu pe plajă
Apleacă-te spre filă și vei vedea
Cum către casă decolezi cu ea
Secretul? Eu și mămica dragă.
Eu școlarul, fiul tău am scris
Scrisoarea, dar cu gîndul împreună
Al mamei dragă ca să-ți spună
C-a fost greu, dar greul nu ne-a învins.
Rămînă mări și țărmuri între noi
Topite-n sărbătoarea revederii
Copilul tău de la fereastra verii
Și mama dragă te așteaptă
Să fii cu noi, tătic iubit.
Dragul meu, cînd primești această scrisoare de la mine deja ai intrat în materia clasei a IV-a și să știi că dacă nu înveți de la început mai tare, îți va fi mult mai greu mai tîrziu. Îți spun din experiență și același lucru ți-l spune și Lidia. Te rog f. mult s-o asculți, să n-o superi căci îmi scrie și mă superi și pe mine.
Eu vreau ca tu în continuare să obții numai note de 10 și să-mi scrii la sfîrșitul anului că iar ai luat premiul I. Tu Marius dacă vei învăța acum rezulatele vor apare mai tîrziu. Iată un argument - aici în străintate noi toți avem același salariu fie inginer, fie maistru sau muncitor. Dar deosebirea este că fiecare muncește cum a învățat. Inginerul cum a învățat, maistrul cum a învățat, iar muncitorul n-a prea învățat. Cu speranța că m-ai înțeles, mă opresc aici dorindu-ți numai note bune, succes și sănătate. Te sărut cu mult dor, al tău tătic.
P.S. Îți voi povesti în scrisoarea următoare despre: televiziune și filme, Basrah și Zubair, limba engleză. Aștept răspuns.
*
3.10.1988
Dragul meu tătic,
Încă din primele rînduri țin să-și mulțumesc pentru darul ce mi l-ai făcut de ziua mea. Eu o duc bine cu școala. După ce vin de la școală la ora 11, mănînc, mă culc, iar după ce mă scol la ora 15, îmi fac temele. După ce îmi fac temele mă joc afară. Cînd este mama la serviciu schimbul 2 și nu știu un exercițiu mă ajută vecina Mariana. Cînd mi-e urît mă duc la vecina și ascult la picap. Tovarășa mea m-a înscris la carting. Mă simt bine acolo.
Am fost la circ, unde am văzut multe animale, scamatorii, comici, jonglerii care m-au impresionat f. multe și pe care nu ți le pot descrie prin intermediul scrisorii. Dragă tăticule, să îmi cumperi și mie un costum de blugi, gumă, o minge de piele, și un benoclu și o pereche de adidași. Chimia este pe locul II în grupa B. Steaua se află pe locul II în grupa A cu golaveraj de +14, iar Dinamo pe locul I cu golaveraj de +16. Punctele lor sînt egale: 18=18. De pe 23 sept.
Mămica Lidia mi-a făcut următorul cadou de ziua mea: un tricou, o pereche de ciorapi, două cărți la pachet și un material de lenjerie cu niște michimauși frumoși și două prăjituri. Eu am 1,32 la înălțime acum. Privesc mereu fotografia ta care este pusă pe masă în hol. Eu închei micul meu bilet și îți urez sănătate și fericire. Te sărută cu dor Marius și Lidia de aici din Rm. Vîlcea. Pa!