Scandalul broaştei ţestoase din Mamaia

10 august 2010
Scandalul broaştei ţestoase din Mamaia jpeg

-experienţa socialistă continuă-

În articolul meu „Mamaia – o experienţă socialistă” pomeneam în treacăt de o terasă unde, într-o fîntînă arteziană kitsch, unica broască ţestoasă „din dotare” era chinuită de cîţiva copii. N-am mai comentat că într-o astfel de situaţie vina principală este de fapt a părinţilor care au venit la mare să se relaxeze, nu să-şi supravegheze copiii, ba mai mult, chiar se bucură atunci cînd ei îşi găsesc „o ocupaţie” distractivă care să le anuleze prezenţa, măcar pentru o vreme.

Nu-mi imaginam, însă, că broasca ţestoasă de la terasa „Cleopatra” va declanşa un mic scandal local. În urma publicării articolului, am primit un e-mail de la Monica Butuc din Constanţa care îmi povestea că privise, la rîndul ei, cum broasca era chinuită de copiii care „o împingeau cu paie şi n-o lăsau să stea la suprafaţă ca să respire”, ba mai mult decît atît chiar încercase să facă ceva în privinţa asta. Vorbise cu şefa terasei care i-a replicat că unul dintre motivele pentru care broasca se afla acolo, în fîntînă era ca să „se joace” copiii cu ea. Presupun că ştiţi şi voi ce pot înţelege copiii prin joacă, atunci cînd nu li se explică pe înţelesul lor că o broască ţestoasă este şi ea „un fel de om” care la un moment dat vrea pur şi simplu să fie lăsat în pace, aşa cum ştiţi că pe nimeni nu interesează cît de exploatate sînt animalele „de vacanţă” (apropo, poneii de pe plaja de la Mamaia sînt cei mai trişti pe care i-am văzut vreodată!). E-mail-ul Monicăi, dar mai ales intenţia ei de a se adresa Federaţiei Naţionale pentru Protecţia Animalelor pentru „a salva” broasca (adică de a o lua de la terasa şi de a-i găsi un stăpîn sau de a o elibera în mediul natural) m-au înduioşat. Într-o lume în care oamenii sînt preocupaţi doar de ei înşişi, iar, la mare, de micul şi de berea de pe masă, rareori întîlneşti pe cineva căruia să-i pese de o broscuţă ţestoasă.

Aşadar, Monica Butuc a primit o împuternicire de la F.N.P.A. (scopul demersului ei era cît se poate de onest: prevenirea altor astfel de cazuri şi protecţia animalelor) şi, însoţită de Poliţie, s-a întors la „Cleopatra” pentru a confisca broasca ţestoasă. Din cîte am înţeles, patronul fusese deja de acord. Însă, în momentul în care s-a trecut la fapte, Monica mi-a povestit că au apărut dintr-odată: proprietarul „de drept” al broaştei care le explica tuturor cît de sănătoasă şi fericită e broasca lui la „Cleopatra”, soţia sa care a ameninţat-o pe Monica că o va da în judecată pentru prejudicii de imagine aduse terasei, un avocat, presa locală. „A trebuit să mergem toata ziua prin oraş pe la veterinari şi la rezervaţie şi, pînă la urmă, ne-au luat broasca de pe masa medicului. Singura soluţie ca s-o recuperăm era violenţa, iar broasca s-ar fi ales cu picioare rupte pentru că trăgeau de ea. Eu am fost împinsă în fîntîna arteziană de două ori. Sînt încă şocată pentru că nu m-am aşteptat la aşa ceva.”, spune Monica. Întreaga poveste poate să pară amuzantă, dacă ne gîndim la miza ei. Însă, ea reprezintă o stare de fapt în România: un cetăţean obişnuit (care nu are legături cu presa locală sau alte relaţii “de familie”) are tupeul să dea dovadă de simţ civic sau poate pur şi simplu vrea să facă o faptă bună, iar ceilalţi cetăţeni în cel mai bun caz îl iau de fraier şi-l trimit acasă – “Tu ce te bagi? N-ai altă treabă? –, în cel mai rău, el devine un infractor, vina lui nefiind alta decît că a încercat să schimbe ceva “în sistem”. Aşadar, dragi cititori, vă rog nu mai încercaţi să salvaţi broaşte ţestoase, să plantaţi flori sau să ajutaţi o bătrînica să treacă strada! Doar dacă veţi vandaliza parcurile, veţi face grătar pe balcon şi veţi pune manele la maximum veţi primi aplauze la scenă deschisă din partea tuturor!

Iată ce a scris presa locală, în căutare de reportaje “de sezon”:

Scandal la o terasă din Mamaia pentru o broască țestoasă

Pentru o broască țestoasă

Cîteva precizări, de final, ale Monicăi Butuc:

“Planul meu era ca broasca să fie consultată de un veterinar şi apoi să fie eliberată în mediul ei natural, în funcţie de recomandările medicului. În cazul în care ar fi avut probleme de sănătate eu trebuia să-i ofer un adăpost pe perioada tratamentului, dupa care o eliberam. Pentru aceasta am şi primit împuternicire de la F.N.P.A. - ca să pot avea grijă de broască pînă la găsirea unui adăpost.

Vreau să specific că pînă ieri nu am auzit de Petre Calopăreanu şi Dana Baciu, soţia sa şi nici că broasca i-ar avea pe ei ca proprietari. Cei de la terasă m-au lăsat să iau broasca, dar au intervenit cei doi cu scandal şi au chemat presa.

La cabinetul veterinar Vet Zone din Constanţa, domnul doctor Leica Laurenţiu a consultat broasca. Rezultatul consultului nu a fost bun, după cum reiese şi din certificatul de sănătate eliberat de domnul doctor, în care se recomandă eliberarea broaştei în mediul ei natural.

Domnul Calopăreanu a spus ca a înteles că a greşit hrana pentru broască şi condiţiile de întreţinere şi că le va schimba. Cei doi au plecat cu broasca în cutie şi au spus că vor avea grijă de ea, că o vor lăsa în libertate sau, cel mai probabil, o vor creşte în casă, dar că nu o vor duce înapoi la terasă.

La final, doamna Baciu m-a ameninţat încă o dată că mă va da în judecată.”

În semn de solidaritate cu broasca țestoasă din Mamaia, ascultăm:

pexels pixabay 270637 jpg
Vrei să îți promovezi afacerea în mediul online? Optimizarea SEO este un pas esențial!
Prin urmare, SEO are ca scop îmbunătățirea poziționării naturale a unui site web în SERP (Search Engine Result Page), făcîndu-l mai vizibil în rîndul utilizatorilor de internet.
woman having painful stomach    Copy jpg
Durerile de stomac: cele mai frecvente afecțiuni care provoacă disconfort gastric
Nu neglijați durerile de stomac, pentru că acestea vă pot perturba activitatea de zi cu zi sau pot ascunde afecțiuni grave.
vitamina c jpg
3 ingrediente miraculoase pentru sănătatea și frumusețea pielii. Și nu numai...
Hrănirea și hidratarea corectă a pielii sînt gesturi esențiale pentru ca aceasta să aibă mereu un aspect sănătos și strălucitor.
protectieficat (2) jpg
În ce fel își pun amprenta asupra sănătății tale ospățurile de sărbători și ce te-ar putea ajuta să-ți recapeți starea de bine
În fiecare an, mesele de sărbători duc la o creștere a numărului de cazuri de anumite afecțiuni, riscurile mai mari fiind mai ales pentru persoanele a căror stare de sănătate este deja fragilă.
Key visual Tur public larg 28 ian jpeg
Open Hearts for Ukraine
Primul tur ghidat al monumentelor create de 24 de tineri refugiați din Ucraina în patru muzee din București
bo popescu4 jpg
de fiecare dată vine iarna
pentru că de fiecare dată vine iarna  cînd avem nevoie de emoții
curs de programare (1) jpg
Cel mai bun curs de programare NU e un curs. Obții primul job în 8 luni, garantat!
O ofertă de nerefuzat, pe care nu o vei mai întîlni în cazul niciunui alt curs de programare.
poster Spoken Word Sessions 15 01 png
SWORDS: Ronin Terente și Lena Chilari în dialog cu Cosmin Perța
Seria de evenimente SWORDS - Spoken Word Sessions continuă la început de an cu doi perfomeri din Republica Moldova.
blonde woman blogger is showing how make up use cosmetics jpg
La ce să fii atentă atunci cînd îți alegi produsele pentru machiaj
Produsele cosmetice au rol foarte important, pe lîngă faptul că ele ajută la conturarea trăsăturilor feței, ele ajută și la regenerarea pielii.
hanorace dama(1) jpg
Hanorace cu glugă fără fermoar pentru femei la modă
Se pare că a decide ce hanorace pentru femei ar trebui să fie în garderoba noastră pare ușor.
IMG 8731 1 jpg
Coșurile cadou, darurile care nu se demodează, indiferent de ocazie!
În primul rînd, coșurile cadou aduc nu unul, ci mai multe bucurii laolaltă. Cînd alegi un coș cadou, nu optezi pentru simple obiecte, ci oferi, de fapt, experiențe memorabile!
infinitul intr o trestie png
vizual toni grecu jpg
Serile Enayati Medical City, ediția a III-a: Terapia rîsului, discuție cu Sever Voinescu și Toni Grecu
Serile Enayati Medical City continuă în 7 decembrie 2022, începînd cu ora 19.00 în cadrul Enayati Medical City!
poster Tess Parks 3 12 jpg
Recomandări de week-end
Artista canadiană Tess Parks concertează în premieră la București.
pre ul uniswap cand este cel mai bun moment sa cumperi uni  dilemaveche png
Prețul Uniswap: Cînd este cel mai bun moment să cumperi UNI?
Pur și simplu cumperi monede cînd prețul Uniswap este scăzut și le vinzi cînd prețul este ridicat.
dylan gillis KdeqA3aTnBY unsplash jpg
Scurt ghid despre cultura și structura organizațională
Construirea unei culturi și structuri organizaționale sănătoase și pozitive nu este o sarcină ușoara, dar orice organizație o poate realiza.
floraria online bloomeria livrare flori jpg
Ești o persoană creativă și pasionată de beauty Vezi ce job ți se potrivește! jpg
Proiectul Open Museums Open Hearts jpg
„Rădăcini și visuri” ale tinerilor din Ucraina
De joi, 27 octombrie, pînă la finalul lunii noiembrie, 40 de tineri din Ucraina cu vîrstă cuprinsă între 15-18 ani sînt invitați să participe la etapa a doua a proiectului Open Museums Open Hearts.
Red Bull Dance Your Style 2022 (1) jpg
16 dintre cei mai buni dansatori români se duelează pentru un loc în Finala Mondială din Africa de Sud
O demonstrație în forță, de o energie molipsitoare, Red Bull Dance Your Style este o competiție internațională de all-styles street-dance, cu evenimente în peste 30 de țări.
Masterclass Cronicari Digitali Cine asculta o Casa   Bucuresti 15 octombrie 2022 (17) jpg
Soluții pentru problemele de patrimoniu, indentificate în Masteclass Cronicari Digitali „Cine ascultă o casă?”
La finalul săptămînii trecute, la București, timp de mai bine de șase ore, în patru sesiuni de masterclass, arhitecți, specialiști și profesioniști implicați în restaurarea și valorificarea caselor istorice au luat parte la Masteclass Cronicari Digitali „Cine ascultă o casă?”.
pexels ylanite koppens 744969 jpg
Sugestii de cadouri care pot fi oferite angajaților
Ești om de afaceri, ceea ce înseamnă că ești conștient că fără dedicarea, experiența și profesionalismul salariaților tăi, firma ar fi avut destul de mult de suferit.
Vizual Masterclass Cronicari Digitali Cine asculta o casa 15 octombrie 2022 jpg
Valorizarea clădirilor istorice, în centrul primului Masterclass Cronicari Digitali „Cine ascultă o casă?”
Cine ascultă o casă?”, proiectul care își propune să ofere exemple de bune practici de la cei care „au ascultat o clădire” în beneficiul comunității și al protejării clădirilor istorice, invită experții, autoritățile și pe toți cei interesați de patrimoniu pentru o zi de Masterclass, în București.
 SF 6065 JPG
Karpatia Horse Show 2022: șapte premii pentru România, 15 mii de spectatori și o atmosferă chic!
Un weekend de excepție si un „salt” important pentru Karpatia Horse Show, cu ocazia celei de-a VII-a ediții desfășurate pe Domeniul Cantacuzino din Florești (Prahova).

Adevarul.ro

image
Cum va fi vremea în ultima lună de iarnă. Care e recordul de ger năprasnic în România
Temperaturi foarte scăzute sau maxime termice neobişnuite s-au consemnat, de-a lungul timpului, în luna februarie. Recordul de ger a fost bătut la data de 10 februarie 1929, când la Vf.Omu s-au înregistrat minus 38 grade Celsius.
image
Patru lucruri în care se măsoară cu adevărat fericirea. Ce spune un profesor de la Harvard
Dr. Sanjiv Chopra, profesor la Harvard, a explicat de ce 20 de milioane de dolari câștigați la loto nu te fac fericit pe termen lung și care ar fi cele cinci lucruri care ar ajuta cu adevărat pentru a obține această stare.
image
Şi-a ucis cea mai bună prietenă din dorinţa de a fi mamă. Cele două femei se cunoscuseră la biserică
Crima haluncinantă, comisă de o femeie din Texas a uimit o lume întreagă. Aceasta şi-a omorât cu sânge rece cea mai bună prietenă, pe care o cunoştea de mai bine de un deceniu. Totul pentru a-i fura copilul.

HIstoria.ro

image
Moartea căpitanului Valter Mărăcineanu, un erou al Războiului de Independență
Muzeul Militar Naţional „Regele Ferdinand I” deține în patrimoniul său o fotografie inedită a eroului român Valter Mărăcineanu.
image
Armata lui Vlad Ţepeș: Arme și echipamente
Cu toată lipsa de piese originale din epocă, putem reface echipamentul și armamentul trupelor lui Vlad Ţepeș, bazându-ne pe puținele piese existente, pe sursele pictate și scrise și pe comparații cu zonele din jur.
image
Sfârșitul Bătăliei de la Stalingrad: Capitularea mareșalului Paulus
În timpul nopții de 30 spre 31 ianuarie 1943, Brigada 38 Motorizată, având atașate companiile de geniu, a încercuit zona din jurul Pieței Eroilor Căzuți și magazinul Univermag, întrerupând legăturile telefonice dintre comandamentul mareșalului Friedrich Paulus și unitățile subordonate.