Șah mat pe tabla României. Ce vei face acum?

Vlad ANDRIESCU
19 iunie 2018
Șah mat pe tabla României  Ce vei face acum? jpeg

articol preluat de pe start-up.ro

De un an și jumătate România e o arenă în care zeci de boxeri imaginari încearcă să-și salveze viețile. Ei sînt politicieni ai tranziției, oameni ai șpîrlei, ai învîrtelii. Zi după zi, într-un șah infinit, încearcă să pună mutarea finală pe tabla de șah întru victoria lor. Iar noi sîntem spectatorii, căci doar o dată la patru ani avem voie să intervenim cu adevărat. Ce e de făcut? Ce vor face oamenii care muncesc sau antreprenorii corecți? 

Aseară, la ora 22, Camera Deputaților a votat modificările la Codul de Procedură Penală. Odată cu aceste modificări, hotărîrile judecătorești definitive pot fi modificate (luați absurdul situației), pentru arestarea preventivă vor fi necesare probe sau indicii temeinice (devine din ce în ce mai dificil), instanța de apel nu poate să dea o decizie diferită de prima instanță decît dacă apar probe noi, dezvăluirile din timpul anchetelor penale sînt interzise (libertatea presei e pusă sub semnul întrebării), interceptările care nu fac obiectul cercetării nu pot fi folosite, durata urmăriii penale e redusă la un an. Impactul e divers.

Explicația simplă? Să faci o anchetă devine dificil spre imposibil. Uneori o anchetă serioasă durează cîțiva ani. Într-un an e aproape imposibil să construiești un caz bun. De asemenea, faptul că interceptările și probele video nu mai sînt dovezi duce la o problemă gravă de context, chiar și în cazul unor infracțiuni care nu au legătură cu frauda sau corupția, precum violul.

După un an jumătate, Guvernul și-a atins scopul pentru care a fost instalat: spălarea anchetelor care încurcau atît de mulți politicieni și prieteni. Dacă vreodată aceasta a fost țara noastră, astăzi este a lor.Soluții poate or mai fi, dar în acest joc de șah matul pare să fi fost mutat de către PSD și ALDE în defavoarea dezvoltării țării.

---

Start-up.ro este un site care scrie despre antreprenoriat. Zi de zi discutăm cu oameni care vor să facă lucrurile bine, corect, care luptă, care au cearcăne sub ochi din cauza nopților nedormite și muncii făcute din pasiune.

Discutăm cu tineri cu minte genială, cu oameni care găsesc soluții invoatoare la problemele vieții curente. Oamenii aceștia nu știu să facă o șpîrlă, și-au folosit creierul ca să ajungă unde sînt astăzi. Ce fac ei?

Dincolo de Coduri Penale, în ultimele 18 luni am asistat la un atac asupra antreprenoriatului. Măsuri luate peste noapte, predictibilitate zero, legi făcute parcă în dușmănie doar ca să iasă calculul electoral al final. Antreprenorii, mulți dintre ei, sînt victima promisiunilor electorale. Victimele colaterale dintr-un război al puterii asupra unei bucăți de pămînt cu oameni.

Și despre antreprenori, de multe ori, oamenii obișnuiți, cei care beneficiază poate de măsurile statului, se spune că au de unde. Ei sînt bogați, ei au de unde să dea. De ce să nu dea și la săraci? De ce nu împart din avuția lor?

Idealul socialist se aude de multe ori din seva oamenilor care nu au reușit în viață, care au muncit poate onest, dar fără motivația de a crește. Oameni care au așteptat de la stat să le ofere soluții și nu le-au găsit singuri. Ei cred că antreprenorul e un sac fără fund, care are bani pentru că aceștia sînt un dat. Antreprenorul nu s-a născut bogat. Antreprenorul a făcut bani din mintea lui, din muncă, din nopți nedormite, din relații stricate, prieteni pierduți și vacanțe lipsă. Pentru că nu contează că un antreprenor își poate permite ca o dată pe an să se ducă în Bali în vacanță. Nu îl separă atît de multe de oamenii obișnuiți. Pentru că zi de zi se gîndește cum să dea salarii la angajați, cum să crească, ce să facă dacă nu mai are cash, cum să se împrumute.

---

În cartea Revolta lui Atlas, destul de controversată astăzi din cauza mentalității asociate cu ce e mai rău în lumea aceasta, cu lăcomia de pe Wall Street și omul de afaceri care face orice ca să învingă, există cîteva elemente care dacă sînt citite în nota care trebuie, duc la gînduri ce revin uitîndu-mă la România de astăzi.

Acolo, ca și aici, Guvernul decide că antreprenorii au de unde. Și ia măsură după măsură pentru a-i sărăci în dauna Guvernului și a oamenilor „simpli”, tocmai pentru că antreprenorul ar fi bogat. Dar fără să înțeleagă mecanismul de funcționare al unei afaceri. Pentru că afacerea poate fi sărăcită o lună, două, pînă cînd cedează. Nu are cum să funcționeze cînd mii de mîini trag de ea pentru că oricum „merge”.

În Revolta lui Atlas, citită așa cum trebuie, descoperi senzația aceea că o mînă de infractori pot să distrugă o țară și o economie doar pentru bunul lor plac. Și atunci ce faci?

Ei bine, acolo e vorba de o grevă. O grevă a oamenilor care nu au făcut niciodată grevă. Adică antreprenorii. Oamenii aceștia decid că țara aceea nu mai are nevoie de ei, că au dat deja prea mult și nu au primit nimic înapoi. Și încep să dispară într-o lume a lor, o lume ideală, ferită de ochii celorlalți, în care averea înseamnă nimic sau totul. În care banul din lumea obișnuită nu are valoare, în care cele mai strălucite minți gîndesc viitorul fără să știe cînd va fi implementat. Pentru că au dat totul și le-a fost luat totul. Pentru că mintea lor a fost dezamăgită de cinismul altora.

Sînt gînduri care revin uitîndu-mă la România de astăzi. Cît vor mai rezista mințile României la asaltul asupra vieții lor? Cîtă energie vom mai avea? Unde vor pleca antreprenorii dacă vor vedea că aici nu sînt apreciați? Ce-i mai ține? Iubirea de patrie? Familia? Limba?

Poate că textul acesta ar fi trebuit să fie mai radical. Poate că acea grevă din Revolta lui Atlas ar fi soluția radicală meritată de conducători care nu ne merită. Poate asta le-ar face viața mai ușoară. Sau poate nu.

Pentru că va veni timpul, vorba Stăpînului Inelelor, cînd inelul puterii va decide să aibă o voință proprie. Iar atunci lucrurile se vor întoarce.

Antreprenorii au muncit, de multe ori cu riscul vieții lor, cu riscul sănătății, pentru a crește lucruri. Pentru ei, pentru cei din jur, pentru a schimba lumea. Pentru a face bani, căci nu e nimic demonizant în a vrea să faci asta. Dacă ar dispărea? Dacă oamenii cu minte ai țării ar dispărea și ar pleca?

Atunci cînd nu ai oameni deștepți de la care să furi, nu mai ai de unde să furi. Trebuie să înveți să produci. Dacă nu ar mai avea de unde să ia? O țară a lor, dar la fel de săracă precum sufletele negre care ne conduc.

Așadar, iată opțiunea. Fie pleci, renunți la țara aceasta, pînă la urmă doar un teritoriu fizic format din oamenii iubiți, fie rămîi și lupți. Cu prețul minții, nervilor și sănătății. Pe termen lung. Fără să ai siguranța rezultatului.

Tu ce vei alege? Greva față de o țară care nu te merită sau lupta?

Vlad Andriescu este redactor-şef la start-up.ro.

Foto: Andrei Ivan

articol preluat de pe start-up.ro

man plugging charger into electric    Copy jpg
5 motive să alegi o mașină electrică sau hibrid
În 2022, autoturismele electrice sau hibrid sînt o alegere tot mai populară în rîndul cumpărătorilor auto.
74907741 afc99f4360 k jpg
Scrisoare deschisă Ministrului Educației
Asociația Profesorilor de Limba și Literatura Română Ioana Em. Petrescu (ANPRO) vă solicită atenția cu privire la următoarele sesizări și propuneri referitoare la Proiectul Legii Învățămîntului Preuniversitar „România educată”, aflat în dezbatere publică:
20220726 185215 jpg
Bătrînii
Text de Diana Popescu, jurnalist cultural, realizatoarea celui mai ascultat podcast cultural – Cronicari Digitali
20220728 210201 jpg
Integrarea la scoala jpg
Cum poți facilita integrarea copilului în sistemul de învățămînt
Atunci cînd copiii merg la creșă, grădiniță sau școală, activitățile de orientare îi ajută să se familiarizeze cu mediul nou în care își vor petrece o mare parte a zilei.
Palama lui Dumnezeu jpg
Poiana Omului
Text de Toader Păun, jurnalist, căutător de oameni, locuri și experiențe de milioane
G0122246 JPG
Drumul transformării
Text de Toader Păun, jurnalist, căutător de oameni, locuri și experiențe de milioane
Imagine dilemaveche ro jpg
Ce înseamnă expresia „Toate drumurile duc la Roma” și care sînt originile sale
Roma a fost mereu o destinație populară pentru producătorii de filme și jocuri video.
20220724 174033 jpg
Balauri mici, balauri mari, cale ferată fără șină și povestea celor două țări
Text de Alexandra Bumbăcaru, căutătoare de povești alături de Cronicari Digitali
20220722 180510 jpg
20220721 180351 jpg
Prezent în propria-ți viață
Text de Diana Popescu, jurnalist cultural, realizatoarea celui mai ascultat podcast cultural – Cronicari Digitali
Resita vedere de sus jpg
Cea mai bună dilemă în gama RE
Text de Silvia Teodorescu, coordonator al campaniei Cronicari Digitali
20220719 160815 jpg
Piftii de iulie – jurnalul unui gurmand pe Via Transilvanica
Text de Cosmin Dragomir, jurnalist culinar și autor al cărții „Curatorul de Zacuscă”
20220720 185246 jpg
20220719 170725 jpg
„Rucsacul cu Povestiri de pe Via Transilvanica” concentrează cea mai complexă experiență turistică și culturală din România
Al doilea an de rezidență itinerantă de digital storytelling pune în valoare patrimoniul cultural de pe Via Transilvanica.
Aula magna cairoli jpg
Plagiatul la români: îngrijorări și propuneri
Scrisoare deschisă adresată universităților românești și Ministerului Educației
Rucsacul cu Povestiri de pe Via Transilvanica jpg
„Rucsacul cu Povestiri de pe Via Transilvanica” – Peste 1000 km din România autentică, parcurși în două săptămîni
„Rucsacul cu Povestiri de pe Via Transilvanica” scoate la lumină 50 de obiective de patrimoniu cultural, comunități etnice, antreprenoriate locale, gastronomie, natură, oameni-tezaur și localități uitate.
video poker sanse castig jpg
Are Video Pokerul cele mai bune şanse de cîştig?
În peisajul ofertelor de cazino îşi face apariţia un joc care cel mai adesea este trecut cu vederea de jucători, cel de Video Poker.
imagine (4) jpg
Teorii cu privire la serialul „Stranger Things”, ce ar putea fi confirmate în sezoanele viitoare
Sezonul cu numărul 4 a fost mult timp așteptat de fani, care deja se gîndesc acum la viitorul sezon.
chirilov cover jpg
Mihai Chirilov: „Un festival, dacă nu e construit în jurul comunității, e degeaba”
„Filmul de artă te forțează să devii inventiv în a găsi metode de expunere pentru a ajunge la cît mai mulți oameni.”
ILC jpg
Posteritatea Graziellei
În toți acești (mulți) ani în care l-am recitit, periodic, pe Caragiale, m-am întrebat nu o dată cum se face că opera sa a părut să accepte tot felul de interpretări, unele de-a dreptul stupide, reductive și, în fond, absurde.
jocuri noroc populare jpg
Care sînt cele mai populare jocuri de noroc din străinătate?
Oamenii din diferite țări de pe glob au preferințe specifice în materie de jocuri de noroc, modelate de culturi distincte.
boluri diversificare little prints jpg
Diversificarea, acum o joacă de copii – ce am învățat de la generațiile mai vechi de părinți
Din drag pentru copii, din nevoia de a oferi celor mici tot ce mai bun din tot ce mai bun, au apărut și branduri de lux, cu produse premium.
drujba jpg
Există modele de drujbă care să poată fi manevrate cu o singură mînă? Răspunsul specialiștilor!
Un model eficient de drujbă garantează o tăiere rapidă a elementelor de vegetație nedorite, precum și un confort sporit în utilizare.

Adevarul.ro

image
O influenceriţă urmărită de milioane de fani, acuzată că şi-a ucis iubitul. Tânăra mai fusese arestată pentru că l-a agresat fizic FOTO
Courtney Clenney, în vârstă de 26 de ani, este o influenceriţă şi model OnlyFans din Statele Unite. Ea a fost arestată pentru crimă, după ce şi-a înjunghiat mortal iubitul, în timp ce se certau.
image
Cum a primit un şofer aer în loc de combustibil la o benzinărie din Argeş. Ce nereguli a descoperit Protecţia Consumatorului
O pompă de combustibil la staţia Fuel One din comuna argeşeană Căteasca contoriza costul cantităţii de combustibil livrate, ca şi când ar fi fost distribuită în mod real, însă în fapt containerul de combustibil era gol, au descoperit după un control efectuat miercuri 10 august inspectorii de la CJPC Argeş.
image
Şoferiţa din Iaşi care a ucis patru muncitori pe şosea, acuzată de omor calificat. Declaraţii uluitoare
O echipă a firmei Citadin din subordinea Primăriei Iaşi se afla la o lucrare, într-o noapte de iunie, când a fost spulberată de maşina condusă de o femeie în stare de ebrietate. Patru oameni au murit, iar patru au fost răniţi.

HIstoria.ro

image
Necunoscuta poveste a raclei în care s-au odihnit osemintele voievodului Mihai Viteazul
Cu ocazia comemorării recente a morții voievodului Mihai Viteazul, Muzeului Militar Național „Regele Ferdinand I” a publicat pe pagina de socializare a instituției povestea inedită a raclei în care, pentru un timp, s-au odihnit osemintele.
image
Armele dacilor: formidabile și letale
Dacii erau meșteșugari desăvârșiți în prelucrarea metalelor, armele făurite de fierarii daci fiind formidabile și letale. Ateliere de fierărie erau în toate așezările, multe făcând unelte agricole sau obiecte de uz casnic, dar un meșter priceput putea foarte ușor să facă și arme.
image
Războiul Troian, între mit și realitate. A existat cu adevărat?
Conform legendei, Troia a fost asediată timp de zece ani și apoi cucerită de grecii regelui Agamemnon. Motivul izbucnirii Războiului Troiei ar fi fost, conform „Iliadei”, răpirea Elenei, cunoscută drept frumoasa Elena, Elena din Argos sau Elena a Spartei, fata lui Zeus și a Ledei.