Șah mat pe tabla României. Ce vei face acum?

Vlad ANDRIESCU
19 iunie 2018
Șah mat pe tabla României  Ce vei face acum? jpeg

articol preluat de pe start-up.ro

De un an și jumătate România e o arenă în care zeci de boxeri imaginari încearcă să-și salveze viețile. Ei sînt politicieni ai tranziției, oameni ai șpîrlei, ai învîrtelii. Zi după zi, într-un șah infinit, încearcă să pună mutarea finală pe tabla de șah întru victoria lor. Iar noi sîntem spectatorii, căci doar o dată la patru ani avem voie să intervenim cu adevărat. Ce e de făcut? Ce vor face oamenii care muncesc sau antreprenorii corecți? 

Aseară, la ora 22, Camera Deputaților a votat modificările la Codul de Procedură Penală. Odată cu aceste modificări, hotărîrile judecătorești definitive pot fi modificate (luați absurdul situației), pentru arestarea preventivă vor fi necesare probe sau indicii temeinice (devine din ce în ce mai dificil), instanța de apel nu poate să dea o decizie diferită de prima instanță decît dacă apar probe noi, dezvăluirile din timpul anchetelor penale sînt interzise (libertatea presei e pusă sub semnul întrebării), interceptările care nu fac obiectul cercetării nu pot fi folosite, durata urmăriii penale e redusă la un an. Impactul e divers.

Explicația simplă? Să faci o anchetă devine dificil spre imposibil. Uneori o anchetă serioasă durează cîțiva ani. Într-un an e aproape imposibil să construiești un caz bun. De asemenea, faptul că interceptările și probele video nu mai sînt dovezi duce la o problemă gravă de context, chiar și în cazul unor infracțiuni care nu au legătură cu frauda sau corupția, precum violul.

După un an jumătate, Guvernul și-a atins scopul pentru care a fost instalat: spălarea anchetelor care încurcau atît de mulți politicieni și prieteni. Dacă vreodată aceasta a fost țara noastră, astăzi este a lor.Soluții poate or mai fi, dar în acest joc de șah matul pare să fi fost mutat de către PSD și ALDE în defavoarea dezvoltării țării.

---

Start-up.ro este un site care scrie despre antreprenoriat. Zi de zi discutăm cu oameni care vor să facă lucrurile bine, corect, care luptă, care au cearcăne sub ochi din cauza nopților nedormite și muncii făcute din pasiune.

Discutăm cu tineri cu minte genială, cu oameni care găsesc soluții invoatoare la problemele vieții curente. Oamenii aceștia nu știu să facă o șpîrlă, și-au folosit creierul ca să ajungă unde sînt astăzi. Ce fac ei?

Dincolo de Coduri Penale, în ultimele 18 luni am asistat la un atac asupra antreprenoriatului. Măsuri luate peste noapte, predictibilitate zero, legi făcute parcă în dușmănie doar ca să iasă calculul electoral al final. Antreprenorii, mulți dintre ei, sînt victima promisiunilor electorale. Victimele colaterale dintr-un război al puterii asupra unei bucăți de pămînt cu oameni.

Și despre antreprenori, de multe ori, oamenii obișnuiți, cei care beneficiază poate de măsurile statului, se spune că au de unde. Ei sînt bogați, ei au de unde să dea. De ce să nu dea și la săraci? De ce nu împart din avuția lor?

Idealul socialist se aude de multe ori din seva oamenilor care nu au reușit în viață, care au muncit poate onest, dar fără motivația de a crește. Oameni care au așteptat de la stat să le ofere soluții și nu le-au găsit singuri. Ei cred că antreprenorul e un sac fără fund, care are bani pentru că aceștia sînt un dat. Antreprenorul nu s-a născut bogat. Antreprenorul a făcut bani din mintea lui, din muncă, din nopți nedormite, din relații stricate, prieteni pierduți și vacanțe lipsă. Pentru că nu contează că un antreprenor își poate permite ca o dată pe an să se ducă în Bali în vacanță. Nu îl separă atît de multe de oamenii obișnuiți. Pentru că zi de zi se gîndește cum să dea salarii la angajați, cum să crească, ce să facă dacă nu mai are cash, cum să se împrumute.

---

În cartea Revolta lui Atlas, destul de controversată astăzi din cauza mentalității asociate cu ce e mai rău în lumea aceasta, cu lăcomia de pe Wall Street și omul de afaceri care face orice ca să învingă, există cîteva elemente care dacă sînt citite în nota care trebuie, duc la gînduri ce revin uitîndu-mă la România de astăzi.

Acolo, ca și aici, Guvernul decide că antreprenorii au de unde. Și ia măsură după măsură pentru a-i sărăci în dauna Guvernului și a oamenilor „simpli”, tocmai pentru că antreprenorul ar fi bogat. Dar fără să înțeleagă mecanismul de funcționare al unei afaceri. Pentru că afacerea poate fi sărăcită o lună, două, pînă cînd cedează. Nu are cum să funcționeze cînd mii de mîini trag de ea pentru că oricum „merge”.

În Revolta lui Atlas, citită așa cum trebuie, descoperi senzația aceea că o mînă de infractori pot să distrugă o țară și o economie doar pentru bunul lor plac. Și atunci ce faci?

Ei bine, acolo e vorba de o grevă. O grevă a oamenilor care nu au făcut niciodată grevă. Adică antreprenorii. Oamenii aceștia decid că țara aceea nu mai are nevoie de ei, că au dat deja prea mult și nu au primit nimic înapoi. Și încep să dispară într-o lume a lor, o lume ideală, ferită de ochii celorlalți, în care averea înseamnă nimic sau totul. În care banul din lumea obișnuită nu are valoare, în care cele mai strălucite minți gîndesc viitorul fără să știe cînd va fi implementat. Pentru că au dat totul și le-a fost luat totul. Pentru că mintea lor a fost dezamăgită de cinismul altora.

Sînt gînduri care revin uitîndu-mă la România de astăzi. Cît vor mai rezista mințile României la asaltul asupra vieții lor? Cîtă energie vom mai avea? Unde vor pleca antreprenorii dacă vor vedea că aici nu sînt apreciați? Ce-i mai ține? Iubirea de patrie? Familia? Limba?

Poate că textul acesta ar fi trebuit să fie mai radical. Poate că acea grevă din Revolta lui Atlas ar fi soluția radicală meritată de conducători care nu ne merită. Poate asta le-ar face viața mai ușoară. Sau poate nu.

Pentru că va veni timpul, vorba Stăpînului Inelelor, cînd inelul puterii va decide să aibă o voință proprie. Iar atunci lucrurile se vor întoarce.

Antreprenorii au muncit, de multe ori cu riscul vieții lor, cu riscul sănătății, pentru a crește lucruri. Pentru ei, pentru cei din jur, pentru a schimba lumea. Pentru a face bani, căci nu e nimic demonizant în a vrea să faci asta. Dacă ar dispărea? Dacă oamenii cu minte ai țării ar dispărea și ar pleca?

Atunci cînd nu ai oameni deștepți de la care să furi, nu mai ai de unde să furi. Trebuie să înveți să produci. Dacă nu ar mai avea de unde să ia? O țară a lor, dar la fel de săracă precum sufletele negre care ne conduc.

Așadar, iată opțiunea. Fie pleci, renunți la țara aceasta, pînă la urmă doar un teritoriu fizic format din oamenii iubiți, fie rămîi și lupți. Cu prețul minții, nervilor și sănătății. Pe termen lung. Fără să ai siguranța rezultatului.

Tu ce vei alege? Greva față de o țară care nu te merită sau lupta?

Vlad Andriescu este redactor-şef la start-up.ro.

Foto: Andrei Ivan

articol preluat de pe start-up.ro

anunt dilema jpg
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul site: www.dilema.ro
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul șițe: www.dilema.ro
telefoane samsung galaxy s23 ultra jpg
Ai nevoie de un nou smartphone? Comandă telefoane Samsung Galaxy S23 Ultra aici!
Pentru a vedea specificațiile telefonului este necesar să alegi brandul, modelul, condiția estetică a produsului, culoarea și spațiul de stocare.
Depresia jpg
Depresia: semne, simptome și cauze
Sperăm ca această problemă de sănătate să stea cît mai departe de tine.
Header anvelope jpg
Cum să-ți alegi corect anvelopele de iarnă
Dacă pneurile au taloanele prea moi pentru greutatea mașinii.
Păcănele pe bani reali și cazinourile online jpg
Păcănele pe bani reali și cazinourile online
Jocurile de noroc sînt legate de speranța unui cîștig online.
ruj rezistent 24 ore jpg
Christmas tree landscape png
Cadouri de Crăciun pentru cei mai buni prieteni. 3 idei pe care o să le adore și Moșul
Dacă în cercul de prieteni aveți iubitoare de beauty, un calendar advent este o idee minunată.
poza2 jpeg
Industria IT în România: Joburi și Tendințe în Tehnologie
În plus, se observă o creștere a numărului de femei angajate în domeniul IT, ceea ce reflectă o schimbare pozitivă în dinamica forței de muncă în acest sector.
dilema jpg
Cu ce se diferențiază casele de pariuri online
Alegînd o casă de pariuri cu un sistem de suport bine pus la punct, vei depăși mai ușor anumite momente dificile iar problemele pe care le vei întîmpina vor fi rezolvate mai rapid.
pexels andrea piacquadio 941555 jpg
Stresul de sărbători. Cum să îi faci față mai ușor
Amintește-ți că cel mai potrivit cadou pentru mama este, de cele mai multe ori, veselia și buna dispoziție din ziua de Crăciun, cu toată familia la masă.
The Veils Poster Web jpg
Finn & Oigăn, solo
Originar din Londra dar relocat în Noua Zeelandă, Finn Andrews este compozitor și multi-instrumentist.
ILUMA Stardrift KV Landscape jpg
Philip Morris International lansează în România prima ediție limitată IQOS ILUMA – descoperă IQOS ILUMA STARDRIFT
Philip Morris International (PMI) lansează la finalul acestei luni IQOS ILUMA STARDRIFT, prima ediție limitată a celui mai inovator produs din portofoliul său de alternative fără fum.
Grand Hotel Europa  poza 1 jpg
Grand Hotel Europa sau adevărul minciunilor la persoana întîi
Cu atît mai puțin unul în vogă ca autoficțiunea, explorat de nume mari ale ultimelor decenii precum Annie Ernaux sau Karl Ove Knausgård.
foto alex galmeanu jpg
dragostea, regim urban
Poate pentru că dimineața am intrat la loc în mine
ce rol are vitamina e jpg
Top 3 cele mai frecvente probleme ale pielii și cum le poți combate
Nu uita să faci schimbări și în alimentație: consumă produse cu indice glicemic mai scăzut și evită excesul de lactate.
featured image (7) jpg
un parfum clasic de barbati jpg
Idei de cadouri pentru bărbații din viața ta - ce să le dăruiești, în funcție de relația dintre voi
Așa că, o idee bună este să notezi fiecare link pe care ți-l trimite amicul tău, pentru a fi mai ușor să îi găsești cadoul ideal.
DilemaVeche (2) (3) jpg
Aproximativ 33% dintre parfumurile masculine sînt folosite de femei! Ce ingrediente au astfel de parfumuri?
Foarte apreciate sînt și parfumurile orientale pentru bărbați, care au note unice, catifelate, arome de vanilie și alte condimente minunate.
alege o crema pentru tenul uscat jpg
6 produse de îngrijire care să nu îți lipsească din trusa cosmetică
Toate acestea au proprietăți extraordinare și te pot ajuta să îți menții pielea tînără și frumoasă pentru cît mai mult timp.
AM jpg
Depresie
Cum să nu fiu mohorît
caserole mancare unica folosinta snick ambalaje jpg
Caserole pentru mîncare de unică folosință disponibile la Snick Ambalaje
Acest concept este unul care reușește să atragă mulți clienți, consumatori totodată.
Bulucz jpg
Relicve, ustensile
Tocmai îmi vin în minte spălarea picioarelor, Ciubotele lui van Gogh
IQOS x DIPLOMA 5 jpg
Omid Ghannadi, creatorul instalației IQOS x DIPLOMA: Apreciez că sînt companii care se implică atît de vizibil în sprijinul comunității
El este omul din spatele instalației imersive IQOS proiectată special pentru ediția de anul acesta a festivalului DIPLOMA.
Eutanasie
Cum ne-ai învățat să fim atenți

Parteneri

porc craciun
Cât costă examenul care te ferește de trichineloză, o boală gravă. „Porcul trăiește cu 4 milioane de larve în el și nu prezintă niciun semn”
Medicii veterinari atrag atenția asupra pericolului enorm la care ne expunem dacă renunțăm la examenul trichineloscopic în cazul porcului sacrificat în gospodărie. Animalele infestate cu trichinella spiralis nu dau niciun semn de boală, în schimb la om pericolul este inclusiv decesul.
idei de cadouri cu un buget de 100 de lei jpg
Cadourile de Crăciun și fondurile românilor: de unde mai au bani și ce preferă în funcție de generație
Românii se pregătesc intens pentru Sărbătorile de iarnă, deși doi din cinci români (44%) alocă bugete mai mici anul acesta pentru cumpărăturile de sezon din cauza inflației care le afectează finanțele.
Proces electoral într-o secție de vot în timpul turului I al alegerilor pentru funcția de președinte al României și pentru referendumul legat de Capitală, București. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
Cum va vota la primăvară electoratul lui Călin Georgescu. Trei sociologi explică cum funcționează psihologia maselor
„Au anulat alegerile prezidențiale pentru că și-au dat seama că nu iese cine trebuie. Vor fi taxați, însă, și la viitoarele alegeri, când românii vor pune ștampila tot pe candidații suveraniști!” a declarat recent George Simion pe grupul de whatsapp al partidului.
ARETEX textile jpg
Colectarea deșeurilor textile, obligatorie de la 1 ianuarie. Cum arată recipientele de reciclare
Colectarea separată a textilelor este obligatorie de la 1 ianuarie la nivelul UE, inclusiv în România, inițiativa impactând direct sectorul colectării separate, în condițiile în care românii abia colectează 0,5 - 0,7 kg, față de media țărilor vestice, de până la 16 kg de persoană anual.
bursa indici FOTO Shutterstock
Cine este singurul Grinch pe piețele bursiere? Analiza a 14 burse cu câștiguri mari de Crăciun
Performanța lunii decembrie depășește media celorlalte luni cu 1,06 puncte procentuale, echivalentul a 23% din câștigurile anuale, potrivit unei ample analize privind câștigurile pe cele mai mari 14 burse.
ChatGPT Inteligenta Artificiata FOTO Shutterstock
ChatGPT începe să aibă minte proprie. Cât de periculos poate fi
Cel mai recent model OpenAI, ChatGPT o1, stârnește controverse cu comportamentul său surprinzător, iar unii ar putea spune neliniștitor, dat fiind că pare să nu mai asculte ordinele primite.
ministerul energiei  foto FB ministerul energiei jpg
Intenția de desființare a Ministerului Energiei stârnește reacții dure din partea experților și a prosumatorilor
Intenția de desființare a Ministerului Energiei, prin comasarea cu Ministerul Economiei; a stârnit reacții dure, deopotrivă din partea experților în energie și a prosumatorilor.
63577598 1004 webp
Frigul, arma Rusiei împotriva transnistrenilor
Parlamentul de la Chișinău a instituit stare de urgență în sectorul energetic, pentru ca Guvernul să poată ajuta populația din Transnistria să evite o catastrofă umanitară generată de Rusia în plină iarnă.
hariclea darclee
14 decembrie. Ziua în care soprana română Hariclea Darclée a debutat pe scena Operei Mari din Paris. Sărăcia cruntă în care avea să sfârșească
Pe 14 decembrie, în 1280 a avut loc prima atestare documentară a orașului Sighișoara. În 1918 s-a născut Radu Beligan, iar în 2013 a murit Peter O'Toole. 14 decembrie este și ziua în care soprana română Hariclea Darclée a debutat pe scena internațională.