Şah mat în 2015

14 decembrie 2015
Şah mat în 2015 jpeg

Cele mai importante evenimente din anul care se încheie în lumea şahiştilor (şi nu numai)

Şi încep cu sfîrşitul, pentru că tocmai s-a pus punct la unul dintre cele mai importante turnee ale anului. Pe 13 decembrie, London Chess Classic a fost adjudecat in extremis de campionul mondial Magnus Carlsen. Este al treilea şi ultimul dintr-un şir de trei turnee, numit Grand Chess Tour, care formează un fel de echivalent al seriei de Grand Slam din tenis. Grand Chess Tour e la prima ediţie şi este gîndit de organizatori şi sponsori ca o alternativă la turneele organizate de Federaţia Internaţională de Şah.

Celelalte două turnee au fost cîştigate de bulgarul Veselin Topalov, în iunie, în Norvegia, şi de armeanul Levon Aronian, în septembrie, la Saint Louis, Statele Unite. Per ansamblu însă, cîştigător al întregii serii a fost norvegianul Carlsen, care a acumulat cele mai multe puncte şi a încasat la final un premiu de 150.000 de dolari.

Carlsen nu a avut un an la fel de plin de succese precum 2014, dar chiar şi aşa şi-a menţinut permanent o distanţa confortabilă pe lista Elo faţă de oricare dintre adversarii săi. A pierdut titlul mondial la blitz în favoarea rusului Alexander Grischuk (în octombrie) dar şi l-a păstrat pe cel la şah rapid. Continuă să fie cel mai bine plătit şahist din lume, dar veniturile sale nu provin doar din premii ci mai ales din apariţii sponsorizate şi reclame. E un star nu doar în ţara natală, însă încasările sale sînt departe de cele din topul jucătorilor de tenis, fotbal, baschet sau box.

Magnus Carlsen îşi va pune titlul mondial în joc în 2016. Deocamdată, în 2015, s-a stabilit lista potenţialilor candidaţi, care vor juca la anul între ei pentru stabilirea challengerului.

România, rezultate modeste

2015 e un an între două olimpiade de şah, respectiv cea trecută, din 2014, de la Tromsø, Norvegia, şi cea de la Baku, Azerbaidjan, din 2016. Dar trei turnee din acest an pot da măsura aşteptărilor de la şahiştii români în perspectiva olimpiadei. 

La Campionatul Individual European din martie de la Ierusalim, Constantin Lupulescu, cel mai bun şahist român al momentului, s-a clasat pe locul 37. 

În octombrie, Federaţia Internaţională de Şah a organizat unul dintre concursurile sale fanion, Cupa Mondială. Reprezentanţii României au fost însă eliminaţi încă din primele stadii ale întrecerii. Cupa a fost cîştigată în cele din urmă de Sergei Karjakin, şahist care după anexarea Crimeii de către Rusia a părăsit federaţia ucraineană pentru cea rusă.

Iar în noiembrie, la Campionatul European pe echipe din Reykjavik, Islanda, echipa României a ieşit pe locul 22. În acelaşi concurs, echipa Republicii Moldova a luat locul 14, moldovenii impunîndu-se de altfel în meciul direct în faţa românilor.

În schimb, 2015 a fost un an destul de bun pentru Liviu-Dieter Nisipeanu, fostul şahist numărul unu al României, care din 2014 joacă pentru Germania. Nisipeanu a ieşit pe locul 2-3 în prestigiosul turneu din iulie de la Dortmund, Germania.

După 20 de ani: schimbare la vîrful FIDE?

Preşedintele Federaţiei Internaţionale de Şah este Kirsan Ilyumzhinov, fost preşedinte de republică din cadrul Federaţiei Ruse. Kirsan Ilyumzhinov a ajuns recent pe lista de indezirabili a guvernului american, fiind suspectat de legături cu guvernul sirian condus de Bashar al-Assad. În 2016 însă, sînt programate mai multe evenimente şahiste în Statele Unite, inclusiv meciul pentru titlul mondial dintre Carlsen şi viitorul său challenger, aşa încît Ilyumzhinov a decis să anunţe că îşi deleagă competenţele financiare în calitate de şef al FIDE pentru ca programul competiţional oficial să nu fie dat peste cap.

Kirsan Ilyumzhinov este şeful FIDE din 1995. El e puternic contestat de alte personalităţi şahiste, cum ar fi fostul campion mondial Garry Kasparov, care îl consideră executantul ordinelor preşedintelui Rusiei Vladimir Putin. Duelul dintre cei doi a continuat şi în 2015, cînd, în octombrie, FIDE îi interzice fostului campion să mai participe la vreo acţiune a federaţiei. Din comisia care a propus suspendarea lui Kasparov, contra-candidat în 2014 al lui Kirsan Ilyumzhinov la şefia FIDE, a făcut parte şi reprezentantul federaţiei de şah din România, Ion Şerban Dobronăuţeanu.

Dar dacă pe plan politic nu i-a mers tocmai bine, lui Kasparov anul 2015 i-a priit din punct de vedere sportiv. În aprilie a jucat un meci mixt de şah rapid şi blitz cu fostul său adversar pentru titlul mondial, englezul Nigel Short, pe care l-a bătut la scor, 8,5-1,5. Drept urmare, comentatorii au spus că şi la zece ani de retragerea din activitatea profesionistă, Kasparov rămîne un şahist redutabil.

Regula celor 50 de mutări, contestată

Altfel, şahul la tablă a rămas la fel de dependent de analizele făcute cu ajutorul computerului. O dependenţă care mai nou ridică problema revizuirii unor reguli ale jocului vechi de cîteva decenii, dacă nu chiar de cîteva secole.

De pildă, la Londra, după partida cu Topalov, încheiată remiză, Magnus Carlsen s-a plîns că regula celor 50 de mutări l-ar fi împiedicat să cîştige. Regula e menită să îi descurajeze pe şahiştii care continuă să joace degeaba, în poziţii clar egale. Ea spune că dacă timp de 50 de mutări niciun pion aflat pe tablă nu e mutat sau capturat, partida se încheie automat remiză. Carlsen, care de cîte ori are ocazia joacă partide foarte lungi, a susţinut însă că fiecare mutare pe care a făcut-o în meciul cu Topalov a avut scopul de a-i îmbunătăţi poziţia, şi că dacă nu era regula aceasta ar fi capturat mai tîrziu un pion, în condiţii mult mai avantajoase decît a făcut-o în partidă.

Iar alţi teoreticieni, folosind computerul, au susţinut că în anumite poziţii sînt secvenţe de cîştig de peste 50 de mutări, în care pionii nu sînt mutaţi sau capturaţi.

Drept urmare, tot mai mulţi şahişti cer revizuirea regulii celor 50 de mutări. Dar asta se va decide eventual în 2016.

Ionuţ Iamandi este jurnalist la Radio Romînia Actualităţi.

Foto: wikimedia commons

poster Tess Parks 3 12 jpg
Recomandări de week-end
Artista canadiană Tess Parks concertează în premieră la București.
pre ul uniswap cand este cel mai bun moment sa cumperi uni  dilemaveche png
Prețul Uniswap: Cînd este cel mai bun moment să cumperi UNI?
Pur și simplu cumperi monede cînd prețul Uniswap este scăzut și le vinzi cînd prețul este ridicat.
dylan gillis KdeqA3aTnBY unsplash jpg
Scurt ghid despre cultura și structura organizațională
Construirea unei culturi și structuri organizaționale sănătoase și pozitive nu este o sarcină ușoara, dar orice organizație o poate realiza.
floraria online bloomeria livrare flori jpg
Ești o persoană creativă și pasionată de beauty Vezi ce job ți se potrivește! jpg
Proiectul Open Museums Open Hearts jpg
„Rădăcini și visuri” ale tinerilor din Ucraina
De joi, 27 octombrie, pînă la finalul lunii noiembrie, 40 de tineri din Ucraina cu vîrstă cuprinsă între 15-18 ani sînt invitați să participe la etapa a doua a proiectului Open Museums Open Hearts.
Red Bull Dance Your Style 2022 (1) jpg
16 dintre cei mai buni dansatori români se duelează pentru un loc în Finala Mondială din Africa de Sud
O demonstrație în forță, de o energie molipsitoare, Red Bull Dance Your Style este o competiție internațională de all-styles street-dance, cu evenimente în peste 30 de țări.
Masterclass Cronicari Digitali Cine asculta o Casa   Bucuresti 15 octombrie 2022 (17) jpg
Soluții pentru problemele de patrimoniu, indentificate în Masteclass Cronicari Digitali „Cine ascultă o casă?”
La finalul săptămînii trecute, la București, timp de mai bine de șase ore, în patru sesiuni de masterclass, arhitecți, specialiști și profesioniști implicați în restaurarea și valorificarea caselor istorice au luat parte la Masteclass Cronicari Digitali „Cine ascultă o casă?”.
pexels ylanite koppens 744969 jpg
Sugestii de cadouri care pot fi oferite angajaților
Ești om de afaceri, ceea ce înseamnă că ești conștient că fără dedicarea, experiența și profesionalismul salariaților tăi, firma ar fi avut destul de mult de suferit.
Vizual Masterclass Cronicari Digitali Cine asculta o casa 15 octombrie 2022 jpg
Valorizarea clădirilor istorice, în centrul primului Masterclass Cronicari Digitali „Cine ascultă o casă?”
Cine ascultă o casă?”, proiectul care își propune să ofere exemple de bune practici de la cei care „au ascultat o clădire” în beneficiul comunității și al protejării clădirilor istorice, invită experții, autoritățile și pe toți cei interesați de patrimoniu pentru o zi de Masterclass, în București.
 SF 6065 JPG
Karpatia Horse Show 2022: șapte premii pentru România, 15 mii de spectatori și o atmosferă chic!
Un weekend de excepție si un „salt” important pentru Karpatia Horse Show, cu ocazia celei de-a VII-a ediții desfășurate pe Domeniul Cantacuzino din Florești (Prahova).
Scoala de la Piscu la Premiile Europa Nostra 2022 (1) jpg
Premiu Europa Nostra 2022 acordat Muzeului-Atelier Școala de la Piscu
Luni, pe 26 septembrie, în clădirea Operei de Stat din Praga, a avut loc ceremonia de acordare a distincțiilor European Heritage Awards, organizată de Comisia Europeană și Europa Nostra în cinstea cîștigătorilor Europa Nostra Awards 2022.
NEI jpg
NEC: Naționalism, populism, fascism și (in)stabilitate democratică în Europa de Est
Colegiul Noua Europă-Institut de Studii Avansate (NEC) vă invită la workshop-ul „Naționalism, populism, fascism și (in)stabilitate democratică în Europa de Est. Continuitate și transformări istorice”, care va avea loc miercuri, 28 septembrie 2022, ora 9:30, în sala de conferințe a Colegiului.
WhatsApp Image 2022 09 15 at 11 25 55 (2) jpeg
Bucharest International Film Festival 2022: Secțiunea Panorama aduce filme în premieră în România
Bucharest International Film Festival este cel mai longeviv și singurul festival de film din București cu o competiție internațională dedicată lungmetrajului. Ediția a XVIII-a se va desfășura în perioada 29 septembrie – 9 octombrie 2022.
Afis KHS 2022 jpg
Karpatia Horse Show revine în 2022! Sport-entertainment-show-emoții, adrenalină!
Karpatia Horse Show revine “pe cai mari" în 2022! Unul dintre cele mai așteptate evenimente de echitație și lifestyle ecvestru din România și sud-estul Europei va avea loc în weekend-ul 23-25 septembrie pe Domeniul Cantacuzino din Florești, Prahova.
FOTO 1 PRONOSPORT jpg
Istoria pariurilor pe fotbal
Profitînd de dezvoltările tehnologice, grafica și interfața au devenit mult mai rapide, depunerile s-au făcut instant în anii următori, iar retragerile sînt și ele foarte rapide.
afis general web jpg
Bauhaus – Form and Reform, un proiect care oferă publicului 4 evenimente inedite cu intrare gratuită
Elite Art are ca scop promovarea principiilor fundamentale UNESCO prin organizarea unor proiecte culturale complexe care răspund la exigențele societății civile naționale și contribuie la dezvoltarea României din punct de vedere cultural și educațional.
KV Festivalul Povestirilor jpg
„Festivalul Povestirilor de pe Via Transilvanica” concentrează drumul care unește România în trei zile de experiențe la București
Între 9 și 11 septembrie, Via Transilvanica trece prin București! La Muzeul Național al Țăranului Român, Festivalul Povestirilor de Via Transilvanica concentrează experiențele de pe drumul de 1.400Km, care unește România de la Putna la Drobeta Turnu Severin.
MoveMountains jpeg
Reșița aduce României un nou succes la UNESCO
Municipiul Reșița este primul oraș din România care se alătură, începând de astăzi, rețelei globale UNESCO „Learning Cities” („Orașe care învăță”), având astfel șansa accesului la proiecte educaționale de mare anvergură.
happy asian woman smiling having fun beach jpg
7 beneficii uimitoare pe care le are lumina soarelui asupra organismului
Deși controversată, expunerea la soare are o serie importantă de beneficii asupra organismului.
tratamentedentareculaser jpg
3 simptome banale pentru care trebuie să consulți medicul
Este recomandat ca, dacă nu te simți bine, să fii atent la semnalele pe care ți le transmite organismul. Iată mai jos 3 simptome pentru care ar trebui să consulți cît se poate de repede un medic.
make up artist applying eyeshadow woman jpg
Secretele unui makeup fără cusur: ce trebuie să faci pentru un machiaj perfect și rezistent
Iată care sînt pașii pe care trebuie să îi urmezi, pentru un ten perfect și trăsături evidențiate în cele mai bune moduri:
young beautiful blonde girl cares    Copy jpg
Secretele pielii perfecte: ce trebuie să faci pentru o piele frumoasă și sănătoasă
Altfel spus, cel mai bun sfat de frumusețe este să îți asculți corpul și să îi oferi lucrurile de care are nevoie.
Imagine featured jpg
Enola Holmes 2, noul film bazat pe seria autoarei Nancy Springer, se lansează spre finalul anului
Filmele ale căror scenarii sînt inspirate din cărți de succes rămîn o constantă și în lumea actuală a cinematografiei.

Adevarul.ro

Virgil Musta
Medicul Virgil Musta, trimis în judecată de DNA. El a devenit cunoscut în pandemie
DNA l-a trimis în judecată pe medicul Virgil Musta, specialist care s-a remarcat în timpul pandemiei. El este acuzat că a determinat asistentele de la Spitalul Victor Babeș din Timișoara să vândă teste Covid și să preleveze probe medicale pentru firma la care medicul este acționar.
ronaldo twitter jpg
Cele mai tari glume după golul fantomă al lui Ronaldo
O serie de glume circulă pe rețelele sociale după ce fotbalistul lusitan Cristiano Ronaldo a fost lăsat fără primul gol din meciul cu Uruguay de la Campionatul Mondial Qatar 2022.
 Recruți ruși la un antrenament FOTO Profimedia
Văduva colonelului rus care s-ar fi sinucis cu cinci gloanțe i-a trimis o scrisoare deschisă lui Putin
Văduva unui colonel care s-ar fi sinucis cu cinci gloanțe i-a scris o scrisoare deschisă lui Vladimir Putin în care i-a cerut să ancheteze moartea soțului ei, relatează portalul rus Meduza.

HIstoria.ro

image
Trezirea naționalismului în Balcani
Vreme de secole, populațiile din Balcani au trăit în cadrul unor state multietnice, dinastice. Acest lucru nu a determinat însă o omogenizare, fiecare populație fiind conștientă, însă, de faptul că vecinii ei vorbeau o limbă diferită, practicau altă religie și aveau un stil de viață diferit.
image
Rusia, pământul sfânt al Iluminismului francez
Emergența rapidă a Rusiei ca mare putere europeană s-a petrecut într-o perioadă în care gânditorii Iluminismului european chestionau teme fundamentale, legate de natura societății și a guvernului: care este cea mai bună formă de guvernare, autocrația sau guvernul reprezentativ
image
Planul în 10 puncte de comunizare a României din martie 1945
În timp ce Armata Română participa, alături de cea sovietică, la luptele din Ungaria și Cehoslovacia, partidul comunist, încurajat de Moscova, dădea asaltul final pentru acapararea puterii.