Rusia e rigidă, nu stabilă
Un articol dinTime intitulat "Russia's New Guard" (care nu poate fi citit în întregime decît cu plată) explică motivele pentru care o bună parte a electoratului rusesc l-a sprijinit şi încă îl mai sprijină pe Vladimir Putin.
Autorii articolului constată că îl susţin oameni încă tineri, care nu mai ţin minte bine vremurile comunismului dar îşi amintesc perioada imediat următoare colapsului URSS şi asociază democraţia şi deschiderea căre Occident cu inflaţia, instabilitatea şi necazurile acelei perioade de început. O perioadă care, în percepţia lor, a fost depăşită datorită politicii lui Vladimir Putin.
Dar, mai spune articolul, la orizont apare o altă generaţie şi mai tînără, de oameni care nu-şi mai amintesc de lipsurile anilor '90 dar care avînd la dispoziţie şi informaţiile de pe Internet, se întreabă de ce Rusia e atît de diferită (în rău) de ţările Uniunii Europene.
The Economist publică pe prima pagină o poză a lui Vladimir Putin aflat în dosul unui geam îngheţat în care a apărut o crăpătură, sub titlul The cracks appear. Au apărut, adică, fisuri, crăpături, în sistemul politic şi economic impus sub preşedinţia şi guvernarea lui Putin.
Articol scoate în evidenţă dilema în care se află Putin: mai multă reformă pentru îmbunătăţirea economiei, cu inevitabila scădere a controlului pe care-l deţine sau mai multă represiune şi control, cu riscul înrăutăţirii situaţiei economice şi al unor viitoare explozii sociale.
Cei de la The Economist observă că situaţia actuală a Rusiei nu e stabilă, aşa cum pretind susţinătorii lui Putin, ci rigidă.
(Andrei Manolescu)