Rossini sub bagheta dirijorului italian David Crescenzi, live de la Sala Radio
O muzică plină de vervă, „spumoasă”, este ceea ce ne-a lăsat Rossini, celebrul compozitor italian de operă, autor al unor capodopere ca Bărbierul din Sevilla sau La Cenerentola (Cenușăreasa). „Încîntarea trebuie să fie baza și scopul acestei artei [muzica]. Melodie simplă și ritm clar” – așa își definea arta marele muzician italian.
De creația compozitorului născut la Pesaro ne vom bucura în interpretarea Orchestrei Naționale Radio și sub bagheta muzicianului italian David Crescenzi. În prezent dirijor invitat al Operei din Düsseldorf (Germania) și director artistic al Operei Naționale Române din Cluj-Napoca, David Crescenzi a studiat muzica chiar la Conservatorul din orașul natal al lui Rossini.
În concertul transmis live de la Sala Radio vineri, 19 februarie (ora 19:00), veți asculta trei uverturi semnate de Rossini din operele Domnul Bruschino, Contract de căsătorie și Scara de mătase.
Seara se va încheia cu ultima simfonie compusă de Mozart, considerată una dintre cele mai frumoase simfonii ale clasicismului muzical: Simfonia nr. 41 – Jupiter, creată de Amadeus în vara anului 1788.
Pianist, dirijor de orchestră şi de cor, David Crescenzi a început să studieze la Conservatorul din Pesaro, specializîndu-se ulterior în instrumente de orchestră, pian, muzică corală şi dirijat coral. Printre realizările sale cele mai semnificative amintim colaborarea cu Teatrul Operei din Cairo, Egipt, în calitate de dirijor invitat (1998 – 2003). La Doha, în Qatar, a dirijat de trei ori: în anul 2002 opera Aida de Verdi, în anul 2003 Ibn Sina de Michiel Borstlap, iar în anul 2005 Aspire de David Krane, cu ocazia deschiderii Jocurilor Olimpice Asiatice. Din septembrie 2014 a fost numit director artistic şi dirijor principal al Operei din Cairo.
În septembrie 2007 a participat cu Opera Naţională Română din Timişoara la Festivalul Internaţional George Enescu - Bucureşti. În ianuarie 2012 a întreprins un turneu în Germania şi Franţa cu Bergische Symphoniker, în acelaşi an a colaborat cu Opera din Rio de Janeiro şi a fost dirijor al Festivalului de la Solothurn - Elveţia.
Concertul va fi transmis live pe calea undelor - pe toate frecvenţele Radio România Cultural şi Radio România Muzical - în streaming live pe Internet, pe site-urile www.radioromaniacultural.ro și www.romania-muzical.ro și pe paginile de Facebook Orchestrele și Corurile Radio și Radio România Muzical.
Pentru alte informaţii legate de Orchestrele şi Corurile Radio vă rugăm să consultaţi site-ul www.orchestreradio.ro.