Romanul lui Alex. Leo Şerban, lansat în format digital

19 septembrie 2011
Romanul lui Alex  Leo Şerban, lansat în format digital jpeg

Editura Polirom, în parteneriat cu Librăria Elefant.ro, vă invită joi, 22 septembrie, începînd cu ora 18.00, la un dublu eveniment: lansarea ediţiei electronice a microromanului Litera din scrisoarea misterioasă de Alex. Leo Şerban şi lansarea proiectului e-BOOKs, recent iniţiat de editură şi realizat în parteneriat cu Elefant.ro. Lansarea va fi urmată de o dezbatere.

Vor dispărea cărţile, cum preconizează unii entuziaşti ai tehnologiei? Sînt gadgeturile doar o modă trecătoare, cum susţin unii mai conservatori? Despre e-BOOK. Fără entuziasm sau mînie este tema dialogului la care au acceptat să participe: jurnalistul şi scriitorul Costi Rogozanu, Victor Kapra – consultant de online şi social media, jurnalist specializat în IT, Cristina Bazavan – jurnalist şi unul dintre cei mai importanţi bloggeri autohtoni, bloggerul Dragoş C. Butuzea, Virginia Costeschi – director editorial Elefant.ro, Vlad Puescu – digital project manager Elefant.ro, şi Oana Boca – director de imagine Polirom.

Editarea, mai întîi in format eletronic, a singurei cărţi de proză semnate de cel care a fost cel mai important reprezentant al actualei generaţii de critici de cinema, regretatul Alex. Leo Şerban, constituie o premieră pe piaţa de carte autohtonă. Rămas în manuscris după moartea prematură a autorului, Litera din scrisoarea misterioasă este una dintre cele mai aşteptate cărţi ale acestei toamne. Ediţia digitală a cărţii va fi urmată de ediţia print.

La evenimentul de lansare a ediţiei digitale a cărtii lui Alex. Leo Şerban va participa şi Antoaneta Ralian, excelenta traducătoare a volumului şi cea care semnează cuvîntul înainte.

Alături de Litera din scrisoarea misterioasă, Editura Polirom a editat pînă în prezent alte 60 de titluri în format eletronic şi are în plan lansarea altor 40 pînă la sfîrşitul lunii septembrie. Titluri semnate de prestigioşi autori români – Gabriela Adameşteanu, N. Steinhardt, Ion Vianu, Adrian Marino, Al. Paleologu, Dan Lungu, Octavian Paler, Aurora Liiceanu, I.P Culianu, Filip Florian, Radu Pavel Gheo, Andrei Oişteanu, Marta Petreu, Gellu Naum, Nicolae Manolescu, Simona Popescu, Doina Ruşti ş.a. –, dar şi opere ale clasicilor literaturii universale, cum ar fi F.M. Dostoievski, Lev Tolstoi, E.A. Poe, Mihail Bulgakov sau F.Scott Fitzgerald, în cele mai noi şi valoroase traduceri. Cărţile digitale sînt disponibile în formatele EPUB şi PDF (protejate Adobe® DRM).

Evenimentul de joi, 22 septembrie, va avea loc la Books Coffee Club – Piaţa Romana nr. 9 (latura către ASE, lîngă Librăria CLB). Cei prezenţi la eveniment vor avea ocazia să citească e-BOOK-uri, pe dispozitive de lectură puse la dispoziţie de elefant.ro.

Citiţi în continuare un fragment din "Cuvîntul înainte" la Litera din scrisoarea misterioasă, semnat de traducătoarea Antoaneta Ralian:

"Novella – microromanul lui Alex. Leo Şerban (publicat, hélas, postum) este o fantezie ludică, o farsă zglobie, jucăuşă, din care ţîşnesc, ca nişte focuri de artificii, umorul, ironia, verva, vivacitatea, pofta de viaţă a autorului. A fost scrisă în anul 2010, parţial la Buenos Aires, parţial la Lisabona, oraşe în care povestirea e organic implantată (ceea ce face din ea, ca să-l parafrazăm pe Dickens, Povestea a două oraşe, într-o variantă ultramodernistă). A fost scrisă în limba engleză – o engleză impecabilă, idiomatică, dat fiind că simpaticul, spiritualul, subtilul, sensibilul, snobul Leo Şerban (iată că m-am contaminat şi eu de predilecţia lui pentru aliteraţii, predilecţie prezentă şi în motto-ul la această carte) a scris-o, în primul rînd, ca un joc mental adresat prietenilor din exilul lui autoimpus, şi iniţiaţilor; dar, fireşte, şi cu intenţia publicării în străinătate, intenţie curmată brusc de implacabila somaţie a morţii.

Au rămas în urma lui a.l.ş., pe care majoritatea cititorilor îl ştiau doar ca pe un rafinat critic de film şi un publicist cu acut şi amuzant spirit de observaţie, neaşteptate eseuri inedite şi nebănuite poeme de profunzime şi delicateţe, de curînd publicate postum.

Şi această total insolită novella.

[...]

Sînt mîndră – o dureroasă mîndrie – că dragul de a.l.ş. a ţinut ca eu să i traduc această carte. Îmi telefona din spital şi-mi cerea părerea despre carte (care, din nefericire, mi-a parvenit abia după moartea lui). Cu puţin timp înainte de a se stinge, m-a întrebat de carte. Pe parcursul traducerii, comunicam cu umbra lui, îi arătam ce soluţii am găsit, îl întrebam dacă am înţeles bine ce voia să spună.

Dacă, acolo unde se găseşte acum, Leo poate citi (şi nu văd cum ar putea supravieţui oriunde fără să citească), mă rog la zeul traducerilor ca transpunerea mea să-l satisfacă."

anunt dilema jpg
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul site: www.dilema.ro
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul șițe: www.dilema.ro
telefoane samsung galaxy s23 ultra jpg
Ai nevoie de un nou smartphone? Comandă telefoane Samsung Galaxy S23 Ultra aici!
Pentru a vedea specificațiile telefonului este necesar să alegi brandul, modelul, condiția estetică a produsului, culoarea și spațiul de stocare.
Depresia jpg
Depresia: semne, simptome și cauze
Sperăm ca această problemă de sănătate să stea cît mai departe de tine.
Header anvelope jpg
Cum să-ți alegi corect anvelopele de iarnă
Dacă pneurile au taloanele prea moi pentru greutatea mașinii.
Păcănele pe bani reali și cazinourile online jpg
Păcănele pe bani reali și cazinourile online
Jocurile de noroc sînt legate de speranța unui cîștig online.
ruj rezistent 24 ore jpg
Christmas tree landscape png
Cadouri de Crăciun pentru cei mai buni prieteni. 3 idei pe care o să le adore și Moșul
Dacă în cercul de prieteni aveți iubitoare de beauty, un calendar advent este o idee minunată.
poza2 jpeg
Industria IT în România: Joburi și Tendințe în Tehnologie
În plus, se observă o creștere a numărului de femei angajate în domeniul IT, ceea ce reflectă o schimbare pozitivă în dinamica forței de muncă în acest sector.
dilema jpg
Cu ce se diferențiază casele de pariuri online
Alegînd o casă de pariuri cu un sistem de suport bine pus la punct, vei depăși mai ușor anumite momente dificile iar problemele pe care le vei întîmpina vor fi rezolvate mai rapid.
pexels andrea piacquadio 941555 jpg
Stresul de sărbători. Cum să îi faci față mai ușor
Amintește-ți că cel mai potrivit cadou pentru mama este, de cele mai multe ori, veselia și buna dispoziție din ziua de Crăciun, cu toată familia la masă.
The Veils Poster Web jpg
Finn & Oigăn, solo
Originar din Londra dar relocat în Noua Zeelandă, Finn Andrews este compozitor și multi-instrumentist.
ILUMA Stardrift KV Landscape jpg
Philip Morris International lansează în România prima ediție limitată IQOS ILUMA – descoperă IQOS ILUMA STARDRIFT
Philip Morris International (PMI) lansează la finalul acestei luni IQOS ILUMA STARDRIFT, prima ediție limitată a celui mai inovator produs din portofoliul său de alternative fără fum.
Grand Hotel Europa  poza 1 jpg
Grand Hotel Europa sau adevărul minciunilor la persoana întîi
Cu atît mai puțin unul în vogă ca autoficțiunea, explorat de nume mari ale ultimelor decenii precum Annie Ernaux sau Karl Ove Knausgård.
foto alex galmeanu jpg
dragostea, regim urban
Poate pentru că dimineața am intrat la loc în mine
ce rol are vitamina e jpg
Top 3 cele mai frecvente probleme ale pielii și cum le poți combate
Nu uita să faci schimbări și în alimentație: consumă produse cu indice glicemic mai scăzut și evită excesul de lactate.
featured image (7) jpg
un parfum clasic de barbati jpg
Idei de cadouri pentru bărbații din viața ta - ce să le dăruiești, în funcție de relația dintre voi
Așa că, o idee bună este să notezi fiecare link pe care ți-l trimite amicul tău, pentru a fi mai ușor să îi găsești cadoul ideal.
DilemaVeche (2) (3) jpg
Aproximativ 33% dintre parfumurile masculine sînt folosite de femei! Ce ingrediente au astfel de parfumuri?
Foarte apreciate sînt și parfumurile orientale pentru bărbați, care au note unice, catifelate, arome de vanilie și alte condimente minunate.
alege o crema pentru tenul uscat jpg
6 produse de îngrijire care să nu îți lipsească din trusa cosmetică
Toate acestea au proprietăți extraordinare și te pot ajuta să îți menții pielea tînără și frumoasă pentru cît mai mult timp.
AM jpg
Depresie
Cum să nu fiu mohorît
caserole mancare unica folosinta snick ambalaje jpg
Caserole pentru mîncare de unică folosință disponibile la Snick Ambalaje
Acest concept este unul care reușește să atragă mulți clienți, consumatori totodată.
Bulucz jpg
Relicve, ustensile
Tocmai îmi vin în minte spălarea picioarelor, Ciubotele lui van Gogh
IQOS x DIPLOMA 5 jpg
Omid Ghannadi, creatorul instalației IQOS x DIPLOMA: Apreciez că sînt companii care se implică atît de vizibil în sprijinul comunității
El este omul din spatele instalației imersive IQOS proiectată special pentru ediția de anul acesta a festivalului DIPLOMA.
Eutanasie
Cum ne-ai învățat să fim atenți

Adevarul.ro

image
O pisică gestantă a venit singură la ușa spitalului. Medicii veterinari au ajutat-o să nască VIDEO
Spitalul veterinar Arcadia Vet din Iași a avut parte de un eveniment neașteptat marți, 9 aprilie 2024. O pisică a venit la ușa așezământului medical, iar urmarea a uimit pe toată lumea.
image
Cum ar putea riposta Iranul la atacul israelian asupra consulatului său de la Damasc. Scenarii și implicații
Publicația The Conversation l-a consultat pe expertul în materie de securitate și fost oficial american în domeniul contraterorismului Javed Ali pentru a schița potențiale scenarii și implicații pentru Orientul Mijlociu al unui eventual atac iranian de represalii pe teritoriu israelian.
image
O adolescentă s-a dus la Urgențe cerând să i se facă un avort. Reacția ei după refuz a lăsat-o pe doctoriță în lacrimi
O elevă de 17 ani s-a prezentat la Urgența Spitalului Județean Suceava și a cerut să i se facă un avort. Refuzul doctoriței a dus la deznodământ neașteptat.

HIstoria.ro

image
Bătălia codurilor: Cum a fost câștigat al Doilea Război Mondial
Pe 18 ianuarie a.c., Agenția britanică de informații GCHQ (Government Communications Headquarters) a sărbătorit 80 de ani de când Colossus, primul computer din lume, a fost întrebuințat la descifrarea codurilor germane în cel de Al Doilea Război Mondial.
image
Cum percepea aristocrația britanică societatea românească de la 1914?
Fondatori ai influentului Comitet Balcanic de la Londra, frații Noel și Charles Buxton călătoresc prin Balcani, în toamna anului 1914, într-o misiune diplomatică neoficială, menită să atragă țările neutre din regiune de partea Antantei.
image
Istoricul Maurizio Serra: „A înțelege modul de funcționare a dictaturii ne ajută să o evităm” / INTERVIU
Publicată în limba franceză în 2021, biografia lui Mussolini scrisă de istoricul Maurizio Serra, membru al Academiei Franceze, a fost considerată un eveniment literar şi istoric.