Romanian Design Week, festivalul industriilor creative, readuce la viață spații uitate ale Bucureștiului, alături de IQOS

26 mai 2023
image

Industriile creative sau industriile de conținut sînt concepte care au intrat în limbajul comun în ultimii ani. Toate au în comun tema creativității. Și totuși, aceste concepte nu sînt noi. A trecut o jumătate de secol de cînd Theodore Adorno și Max Horkheimer au dezvoltat termenul de industrii culturale, timp în care modalitățile de a crea, produce şi distribui astfel de produse s-a schimbat dramatic. Pe lîngă adaptarea la progresele tehnologice şi la evoluția constantă a mass-media în societate, industriile culturale au început să încorporeze producții sofisticate, dar și procese și metode de distribuție pe scară largă prin care ating piețe globale.

            Romanian Design Week, cel mai mare eveniment interdisciplinar de acest tip din România, un festival care promovează designul, arhitectura, creativitatea și inovația ca instrumente pentru creșterea culturală, socială și economică, a ajuns la a 11-a ediție. Misiunea festivalului este să aducă împreună nu doar artiști și antreprenori din comunitatea creativă, ci și parteneri care susțin un obiectiv comun - să schimbe mentalități și prejudecăți și să facă loc industriilor creative în atenția publică. Unul dintre acești parteneri este IQOS.

            „Noi credem foarte mult în puterea designului local de a produce schimbări reale în viața urbană, de a-l face mai deschis și mai funcțional. Prin RDW, am readus la viață spații diverse și clădiri neutilizate, pe care le-am repus în circuitul urban. În primii 4 ani de RDW, ne-am străduit să aducem pe o scenă unică, la propriu și la figurat, bresle profesionale diferite, dar cu ADN și obiective comune: design de produs, design grafic, design vestimentar, arhitectură și urbanism. În toți acești ani, am organizat expoziția centrală în diverse clădiri neștiute ale orașului, într-o încercare de a revitaliza cît mai multe spații și de a le repune pe traseul publicului larg. Am fost în Palatul Știrbei, Garajele Cobălcescu, Camera de Comerț și Industrie, Palatul Telefoanelor și am vrut să arătăm concret ce se poate face, care este potențialul acestor spații și cum pot fi ele transformate de un demers creativ cum e festivalul RDW”, explică Andrei Borțun, fondator The Institute.

            Conceptul a evoluat spre economia creativă, care, pe lîngă creativitate ca motor al inovării, folosește schimbările tehnologiei ca avantaj comparativ, inclusiv în dezvoltarea afacerilor. 

            „Este necesar să ne recăpătăm încrederea – în antreprenori din aceeași breaslă sau din domenii conexe, în autorități, în public, în viitor. Și de aici, să construim pe termen lung, alături de alții, integrînd agende diferite în jurul unor obiective comune. Avem nevoie de un sistem care să unească agende, strategii și obiective comune sau complementare și doar prin consultare, colaborare și parteneriat între sector public, privat, societate civilă, antreprenori pot apărea rezolvări sau schimbări sustenabile pentru ca tot anul să ne lovim de artă în jurul nostru”, completează Andrei.           

            „Romanian Design Week e un catalizator pentru industria creativă și, prin prisma asta, a expunerii către un public mai larg, spune Alina Rizescu de la RIZI Studio Design. Nouă ne-a fost benefică prezența la RDW de-a lungul timpului, pentru că expunerea proiectelor creative trece un pic mai departe de doar comunitatea în care noi ne cam știm între noi ce facem. Dar s-a dovedit de-a lungul anilor că este o expunere mai largă care se poate și fructifica la un moment dat. Prima oară am participat la a doua ediție, în 2014, și de atunci ne-au contactat clienți și oameni care au remarcat prezența noastră.”

            Anul acesta, Alina ocupă o poziție privilegiată în cadrul festivalului, pentru că ea și echipa ei au creat piesa de rezistență a evenimentului, instalația interactivă „Echoes of Presence”, care a cîștigat concursul lansat de organizatori și IQOS sub tema de anul acesta a festivalului – CONNECTIONS.

            „Am încercat să transpunem ideea asta de conexiuni în spațiul fizic. De conexiuni care se creează, deși oamenii nu sînt în același loc, dar își lasă amprenta asupra unui spațiu pe care îl populează temporar, explică Alina. Bineînțeles, și spațiul în sine a susținut ideea asta. Tema de spațiu imersiv, de obicei, te duce cu gîndul către un singur spațiu generos, or, în situația asta, spațiul propus pentru concurs era format din patru încăperi, patru spații destul de mici, fără acces la lumină naturală. Am construit ideea pe această provocare a spațiului și am încercat, prin arhitectură și scenografie, să creăm legături între aceste încăperi, pe de-o parte, și să le augmentăm printr-un layer arhitectural și printr-un layer digital. De aici, s-a legat conceptul de Echoes of Presence care vorbește despre legăturile care se formează între spații și amprenta pe care oamenii o lasă dintr-un spațiu în altul, influențînd experiența următorilor vizitatori sau a vizitatorilor din alt spațiu.”

            În afară de expoziții, cele 17 zile de festival propun peste 100 de evenimente în tot orașul, inclusiv petreceri, întîlniri cu artiștii, tururi ghidate sau experiențe personalizate puse la cale cu ajutorul partenerilor. Într-un spațiu special dedicat, lounge-ul IQOS este o invitație la bucuria și emoția colectivă, unde vizitatorii își pot personaliza dispozitivele electronice cu modele concepute pentru RDW, se pot bucura de băuturi imprimate sau pot cîștiga cadouri. Accesul publicului este liber.

Material susținut de IQOS.

IQOS nu este lipsit de riscuri. Eliberează nicotină, care provoacă dependență. IQOS este destinat adulților care altfel ar continua să fumeze sau să folosească produse cu nicotină.

kam idris hqhx3lbn18 unsplash1 jpg
Dincolo de orele de lucru: Găsirea echilibrului între muncă și timp liber
Iată cîteva strategii practice și sfaturi pentru a găsi un echilibru între viața profesională și viața privată în lumea cu ritmul rapid din ziua de azi
Afis Teoria recapitularii Stefan Ungureanu The H Gallery jpeg
Vernisaj Ștefan Ungureanu – „Teoria recapitulării”, The H Gallery
Vernisajul expoziției va avea loc joi, 8 iunie, de la ora 19:00.
Portret CL jpg
poate nu
Poate nu-i chiar Sfîrșitul, numai că totul se leagă. Dar și pe asta cine s-o înțeleagă?
ad3 jpg
Ce adidași se potrivesc cu treningul? Mizați pe confort și stil urban
Dacă preferi o versiune mai sportivă a treningurilor, pariază pe jambiere strîmte cu dungi albe pe laterale
saxinte jpg
Nigredo
Acceptarea ideii că ura poate fi un sentiment creștinesc
 AAA2496 jpg
Importanța reglării unghiurilor direcției
Unul dintre factorii care pot duce cel mai mult la uzura prematură a anvelopelor este reglarea incorectă a unghiurilor direcției.
DilemaVeche (2) (1) jpg
featured image (2) (1) jpg
Istoria transferurilor în fotbal: De la 400 de lire la 222 de milioane de euro
În ultimul deceniu s-au plătit sume amețitoare pentru transferul unor fotbaliști.
index png webp
Serile Enayati Medical City, 26 mai 2023, cu Sever Voinescu si Horia Brenciu
Enayati Medical City are ca prioritate abordarea holistică a problemelor medicale ale pacienților.
pexels andrea piacquadio 3812745 jpg
Migrenele: ce le generează și cum le tratăm
Migrenele reprezintă un tip de durere de cap caracterizate prin dureri intense, pulsatile, resimțite de cele mai multe ori doar pe o parte a capului.
DSC08734 JPG
IQOS și Romanian Design Week te invită să descoperi instalația „Echoes of Presence” între 12-28 mai în Piața Amzei din București
În ultimii 10 ani, Romanian Design Week a devenit cel mai complex eveniment dedicat industriilor creativ-culturale din România.
Killa Fonic png
Vama intră în luptă cu Killa Fonic în bătălia muzicală a anului
Joi, Vama și Killa Fonic intră în cea mai așteptată bătălie muzicală a anului.
image png
Vedere asupra lumii din casele bunicilor
Recunosc o disperare aici, acceptată pe jumătate trupește, pe jumătate  sufletește.
dilemaveche 1 jpg
Cum identifici rapid un nou cazino online și cum să rămîi siguranță
Pe viitor, cu siguranță vor mai apărea jocuri diferite și inovative.
Dilemaveche   nuante de roscat jpg
Ce legătură există între nuanța părului și personalitate – află aici!
Te-ai întrebat vreodată dacă există o legătură între nuanța părului și personalitate?
Echoes of Presence partedinarte jpg
COMUNITATEA A DECIS: CÎȘTIGĂTORUL CONCURSULUI LANSAT DE ROMANIAN DESIGN WEEK ȘI IQOS ESTE PROIECTUL „ECHOES OF PRESENCE”
ÎMPREUNĂ este tema pe care Romanian Design Week și IQOS au propus-o comunității creative din România pentru ediția de anul acesta a concursului.
2nd NEW draft poster FINAL med jpg
Start pentru înscrierile la a doua ediție New Draft. Asociația Control N caută autori de scenarii de film din România
Trei sesiuni de lucru asistat, programate lunar, între lunile iulie și octombrie 2023
icr lbf2023 jpeg
#3 1 jpg
Cititul în familie: De ce este important să citim împreună cu cei mici?
Cititul în familie nu trebuie să fie o activitate plictisitoare, ci poate fi o aventură fascinantă pentru toți membrii familiei.
catre mine 50x70 preview jpg
Control N: Ateliere de autocunoaștere prin scris pentru liceeni
În perioada martie – mai 2023 atelierele își propun să abordeze într-o manieră originală trei forme de scriere.
cum alegi cele mai confortabile treninguri de fete pentru fiecare sezon jpg
Cum alegi cele mai confortabile treninguri de fete pentru fiecare sezon?
La școală, prin parc și la locul de joacă, treningul de fete este ținuta preferată ușor de adaptat la fiecare sezon.
specializare sau servicii complete cum alegi abordarea pentru service ul tau auto jpg
Specializare sau servicii complete: cum alegi abordarea pentru service-ul tău auto
Alegerea unei abordări pentru service-ul tău auto poate face diferența între succesul și eșecul afacerii.
vrei sa i surprinzi pe cei dragi du i intr o calatorie in alta tara jpg
Vrei să-i surprinzi pe cei dragi? Du-i într-o călătorie în altă țară
Visezi vreodată să-i duci pe cei dragi într-o călătorie într-o altă țară? Ei bine, acum este șansa ta!
Maia Morgenstern  1200x1200 png
Serile Enayati Medical City continuă cu a IV-a ediție
Serile Enayati Medical City continuă cu a IV-a ediție care va avea loc în 16 martie 2023, începînd cu ora 19.00, în București, în Orașul Medical.

Adevarul.ro

image
Cine a fost Vera Putina, presupusa mamă biologică a liderului de la Kremlin
Vera Putina, care a murit, miercuri, 31 mai, la 96 de ani, a ieșit din obscuritate în 1999, pretinzând că este mama biologică a lui Vladimir Putin, pe care a pretins că l-a abandonat când era copil.
image
Frații Tate și interlopii din „Familia DMS“, un sindicat de crimă organizată din România
Andrew și Tristan Tate, anchetați pentru trafic de persoane și viol, au câștigat bani din săli de jocuri de noroc în colaborare cu cel mai mare sindicat de crimă organizată din România, arată o investigație realizată de Rise Project.
image
Ce zodii sunt adevărate mașini de făcut bani. S-au născut pentru asta
Unii dintre nativii zodiacului se mulțumesc cu un serviciu sigur și cu un venit stabil, în timp ce alte semne zodiacale sunt făcute să producă bani pe bandă rulantă.

HIstoria.ro

image
George Gershwin și visul american
George Gershwin (1898-1937) a marcat scena americană la începutul secolului XX.
image
De ce se urau de moarte Ştefan cel Mare şi Vlad Ţepeş. Duşmănia lor apare într-un document de la Vatican!
Vlad Ţepeş, domn al Munteniei în trei rânduri, şi Ştefan cel Mare, voievodul care a condus Moldova timp de aproape jumătate de secol, au avut relaţii sinuoase, în funcţie de conjunctura politică a vremii şi de interesele administrative.
image
Château La Coste, în Provence: ce descoperire!
Ce e, până la urmă, Château La Coste? Un spaţiu magic, construit în jurul unei îndeletniciri cu tradiţie: facerea vinului.