Romanian Design Week, festivalul industriilor creative, readuce la viață spații uitate ale Bucureștiului, alături de IQOS

26 mai 2023
image

Industriile creative sau industriile de conținut sînt concepte care au intrat în limbajul comun în ultimii ani. Toate au în comun tema creativității. Și totuși, aceste concepte nu sînt noi. A trecut o jumătate de secol de cînd Theodore Adorno și Max Horkheimer au dezvoltat termenul de industrii culturale, timp în care modalitățile de a crea, produce şi distribui astfel de produse s-a schimbat dramatic. Pe lîngă adaptarea la progresele tehnologice şi la evoluția constantă a mass-media în societate, industriile culturale au început să încorporeze producții sofisticate, dar și procese și metode de distribuție pe scară largă prin care ating piețe globale.

            Romanian Design Week, cel mai mare eveniment interdisciplinar de acest tip din România, un festival care promovează designul, arhitectura, creativitatea și inovația ca instrumente pentru creșterea culturală, socială și economică, a ajuns la a 11-a ediție. Misiunea festivalului este să aducă împreună nu doar artiști și antreprenori din comunitatea creativă, ci și parteneri care susțin un obiectiv comun - să schimbe mentalități și prejudecăți și să facă loc industriilor creative în atenția publică. Unul dintre acești parteneri este IQOS.

            „Noi credem foarte mult în puterea designului local de a produce schimbări reale în viața urbană, de a-l face mai deschis și mai funcțional. Prin RDW, am readus la viață spații diverse și clădiri neutilizate, pe care le-am repus în circuitul urban. În primii 4 ani de RDW, ne-am străduit să aducem pe o scenă unică, la propriu și la figurat, bresle profesionale diferite, dar cu ADN și obiective comune: design de produs, design grafic, design vestimentar, arhitectură și urbanism. În toți acești ani, am organizat expoziția centrală în diverse clădiri neștiute ale orașului, într-o încercare de a revitaliza cît mai multe spații și de a le repune pe traseul publicului larg. Am fost în Palatul Știrbei, Garajele Cobălcescu, Camera de Comerț și Industrie, Palatul Telefoanelor și am vrut să arătăm concret ce se poate face, care este potențialul acestor spații și cum pot fi ele transformate de un demers creativ cum e festivalul RDW”, explică Andrei Borțun, fondator The Institute.

            Conceptul a evoluat spre economia creativă, care, pe lîngă creativitate ca motor al inovării, folosește schimbările tehnologiei ca avantaj comparativ, inclusiv în dezvoltarea afacerilor. 

            „Este necesar să ne recăpătăm încrederea – în antreprenori din aceeași breaslă sau din domenii conexe, în autorități, în public, în viitor. Și de aici, să construim pe termen lung, alături de alții, integrînd agende diferite în jurul unor obiective comune. Avem nevoie de un sistem care să unească agende, strategii și obiective comune sau complementare și doar prin consultare, colaborare și parteneriat între sector public, privat, societate civilă, antreprenori pot apărea rezolvări sau schimbări sustenabile pentru ca tot anul să ne lovim de artă în jurul nostru”, completează Andrei.           

            „Romanian Design Week e un catalizator pentru industria creativă și, prin prisma asta, a expunerii către un public mai larg, spune Alina Rizescu de la RIZI Studio Design. Nouă ne-a fost benefică prezența la RDW de-a lungul timpului, pentru că expunerea proiectelor creative trece un pic mai departe de doar comunitatea în care noi ne cam știm între noi ce facem. Dar s-a dovedit de-a lungul anilor că este o expunere mai largă care se poate și fructifica la un moment dat. Prima oară am participat la a doua ediție, în 2014, și de atunci ne-au contactat clienți și oameni care au remarcat prezența noastră.”

            Anul acesta, Alina ocupă o poziție privilegiată în cadrul festivalului, pentru că ea și echipa ei au creat piesa de rezistență a evenimentului, instalația interactivă „Echoes of Presence”, care a cîștigat concursul lansat de organizatori și IQOS sub tema de anul acesta a festivalului – CONNECTIONS.

            „Am încercat să transpunem ideea asta de conexiuni în spațiul fizic. De conexiuni care se creează, deși oamenii nu sînt în același loc, dar își lasă amprenta asupra unui spațiu pe care îl populează temporar, explică Alina. Bineînțeles, și spațiul în sine a susținut ideea asta. Tema de spațiu imersiv, de obicei, te duce cu gîndul către un singur spațiu generos, or, în situația asta, spațiul propus pentru concurs era format din patru încăperi, patru spații destul de mici, fără acces la lumină naturală. Am construit ideea pe această provocare a spațiului și am încercat, prin arhitectură și scenografie, să creăm legături între aceste încăperi, pe de-o parte, și să le augmentăm printr-un layer arhitectural și printr-un layer digital. De aici, s-a legat conceptul de Echoes of Presence care vorbește despre legăturile care se formează între spații și amprenta pe care oamenii o lasă dintr-un spațiu în altul, influențînd experiența următorilor vizitatori sau a vizitatorilor din alt spațiu.”

            În afară de expoziții, cele 17 zile de festival propun peste 100 de evenimente în tot orașul, inclusiv petreceri, întîlniri cu artiștii, tururi ghidate sau experiențe personalizate puse la cale cu ajutorul partenerilor. Într-un spațiu special dedicat, lounge-ul IQOS este o invitație la bucuria și emoția colectivă, unde vizitatorii își pot personaliza dispozitivele electronice cu modele concepute pentru RDW, se pot bucura de băuturi imprimate sau pot cîștiga cadouri. Accesul publicului este liber.

Material susținut de IQOS.

IQOS nu este lipsit de riscuri. Eliberează nicotină, care provoacă dependență. IQOS este destinat adulților care altfel ar continua să fumeze sau să folosească produse cu nicotină.

anunt dilema jpg
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul site: www.dilema.ro
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul șițe: www.dilema.ro
telefoane samsung galaxy s23 ultra jpg
Ai nevoie de un nou smartphone? Comandă telefoane Samsung Galaxy S23 Ultra aici!
Pentru a vedea specificațiile telefonului este necesar să alegi brandul, modelul, condiția estetică a produsului, culoarea și spațiul de stocare.
Depresia jpg
Depresia: semne, simptome și cauze
Sperăm ca această problemă de sănătate să stea cît mai departe de tine.
Header anvelope jpg
Cum să-ți alegi corect anvelopele de iarnă
Dacă pneurile au taloanele prea moi pentru greutatea mașinii.
Păcănele pe bani reali și cazinourile online jpg
Păcănele pe bani reali și cazinourile online
Jocurile de noroc sînt legate de speranța unui cîștig online.
ruj rezistent 24 ore jpg
Christmas tree landscape png
Cadouri de Crăciun pentru cei mai buni prieteni. 3 idei pe care o să le adore și Moșul
Dacă în cercul de prieteni aveți iubitoare de beauty, un calendar advent este o idee minunată.
poza2 jpeg
Industria IT în România: Joburi și Tendințe în Tehnologie
În plus, se observă o creștere a numărului de femei angajate în domeniul IT, ceea ce reflectă o schimbare pozitivă în dinamica forței de muncă în acest sector.
dilema jpg
Cu ce se diferențiază casele de pariuri online
Alegînd o casă de pariuri cu un sistem de suport bine pus la punct, vei depăși mai ușor anumite momente dificile iar problemele pe care le vei întîmpina vor fi rezolvate mai rapid.
pexels andrea piacquadio 941555 jpg
Stresul de sărbători. Cum să îi faci față mai ușor
Amintește-ți că cel mai potrivit cadou pentru mama este, de cele mai multe ori, veselia și buna dispoziție din ziua de Crăciun, cu toată familia la masă.
The Veils Poster Web jpg
Finn & Oigăn, solo
Originar din Londra dar relocat în Noua Zeelandă, Finn Andrews este compozitor și multi-instrumentist.
ILUMA Stardrift KV Landscape jpg
Philip Morris International lansează în România prima ediție limitată IQOS ILUMA – descoperă IQOS ILUMA STARDRIFT
Philip Morris International (PMI) lansează la finalul acestei luni IQOS ILUMA STARDRIFT, prima ediție limitată a celui mai inovator produs din portofoliul său de alternative fără fum.
Grand Hotel Europa  poza 1 jpg
Grand Hotel Europa sau adevărul minciunilor la persoana întîi
Cu atît mai puțin unul în vogă ca autoficțiunea, explorat de nume mari ale ultimelor decenii precum Annie Ernaux sau Karl Ove Knausgård.
foto alex galmeanu jpg
dragostea, regim urban
Poate pentru că dimineața am intrat la loc în mine
ce rol are vitamina e jpg
Top 3 cele mai frecvente probleme ale pielii și cum le poți combate
Nu uita să faci schimbări și în alimentație: consumă produse cu indice glicemic mai scăzut și evită excesul de lactate.
featured image (7) jpg
un parfum clasic de barbati jpg
Idei de cadouri pentru bărbații din viața ta - ce să le dăruiești, în funcție de relația dintre voi
Așa că, o idee bună este să notezi fiecare link pe care ți-l trimite amicul tău, pentru a fi mai ușor să îi găsești cadoul ideal.
DilemaVeche (2) (3) jpg
Aproximativ 33% dintre parfumurile masculine sînt folosite de femei! Ce ingrediente au astfel de parfumuri?
Foarte apreciate sînt și parfumurile orientale pentru bărbați, care au note unice, catifelate, arome de vanilie și alte condimente minunate.
alege o crema pentru tenul uscat jpg
6 produse de îngrijire care să nu îți lipsească din trusa cosmetică
Toate acestea au proprietăți extraordinare și te pot ajuta să îți menții pielea tînără și frumoasă pentru cît mai mult timp.
AM jpg
Depresie
Cum să nu fiu mohorît
caserole mancare unica folosinta snick ambalaje jpg
Caserole pentru mîncare de unică folosință disponibile la Snick Ambalaje
Acest concept este unul care reușește să atragă mulți clienți, consumatori totodată.
Bulucz jpg
Relicve, ustensile
Tocmai îmi vin în minte spălarea picioarelor, Ciubotele lui van Gogh
IQOS x DIPLOMA 5 jpg
Omid Ghannadi, creatorul instalației IQOS x DIPLOMA: Apreciez că sînt companii care se implică atît de vizibil în sprijinul comunității
El este omul din spatele instalației imersive IQOS proiectată special pentru ediția de anul acesta a festivalului DIPLOMA.
Eutanasie
Cum ne-ai învățat să fim atenți

Adevarul.ro

image
De ce suntem penultimii în UE la salarii și primii la creșterea prețurilor. Expert: „Inflația e mama tuturor taxelor”
România este pentru a treia lună consecutiv țara cu cea mai mare inflație, conform statisticilor Eurostat, iar ca și cum nu ar fi de ajuns, doar bulgarii câștigă mai puțin. Analistul economic Adrian Negrescu explică, pentru „Adevărul”, cum s-a ajuns aici și de ce statul nu are soluții.
image
La ce riscuri de sănătate se expun cei care lucrează noaptea. Boala cumplită care îi paște
Persoanele care lucrează în ture de noapte prezintă un risc mai mare de demență și alte boli, spune un important expert în somn, a cărui afirmație se bazează pe rezultatele unor studii științifice.
image
Banii viitorului: Ce s-ar întâmpla dacă am renunța la cash și am folosi bani virtuali
Într-o lume tot mai digitalizată, ideea de a renunța la tranzacțiile cu bani cash și de a folosi exclusiv bani virtuali devine din ce în ce mai atrăgătoare, punctează specialiștii.

HIstoria.ro

image
Cum au construit polonezii o replică a Enigmei germane
Cu toate că germanii au avut o încredere aproape totală în integritatea comunicațiilor realizate prin intermediul mașinii de criptare Enigma, în final această credință s-a dovedit eronată, în primul rând subestimării capabilităților tehnologice și ingeniozității umane ale adversarilor.
image
Cine erau bancherii de altădată?
Zorii activităților de natură financiară au apărut în proximitatea și la adăpostul Scaunului domnesc, unde se puteau controla birurile și plățile cu rapiditate și se puteau schimba diferitele monede sau efecte aduse de funcționari ori trimiși străini ce roiau în jurul curții cetății Bucureștilor. 

image
A știut Churchill despre intenția germanilor de a bombarda orașul Coventry?
Datorită decriptărilor Enigma, aparent, Churchill a aflat că germanii pregăteau un raid aerian asupra orașului Coventry. Cu toate acestea, nu a ordonat evacuarea orașului și nici nu a suplimentat mijloacele de apărare antiaeriană.