„România mică” sau „Deschide-ți mintea, române!”

Diana NACU
14 noiembrie 2014
„România mică” sau „Deschide ți mintea, române!” jpeg

Nu am mai scris de mult despre România și observ că mă întorc la ea doar cînd simt că mă copleșește o stare de entuziasm (rar) sau o stare de protest (des). Evident, m-am sesizat în ultimele săptămîni din cauza alegerilor, cu sentimentul că trebuie să contribui cu un al doilea vot negativ de cînd am primit dreptul de alegător. 

De ceva timp mă uimește pozitiv potențialul României în toate sensurile: turistic, economic, educațional, social. În același timp, sînt stupefiată de cît de puțin a progresat în aspecte precum calitatea în învățămînt, recunoașterea și propulsarea valorilor („valori” în sens abstract), așteptările de la structurile publice și politice, întărirea fibrei morale individuale și societale. 

Da, simt că lucrurile au evoluat în România. Lumea are mai mulți bani, este mai încrezătoare, mai optimistă, mai confortabilă în a se desfășura în plan social etc., dar ceea ce numesc eu „starea de provincie” și, mai ales, așteptările și manifestările gîndirii provinciale sînt încă de natură consternantă. De la limitările de tip „Așa sînt lucrurile...”, „Lucrurile nu se schimbă așa ușor...”, „Tu chiar crezi că poți schimba ceva?”,  la micile teorii și cuiburi conspirative care neagă o realitate mai mare, una care vine din schimbul de informații global și din surse mai viabile și mai de încredere decît conversațiile de la colțul blocului și din interiorul grupurilor de prieteni restrînse, sau prin intermediul televiziunilor obscure și al blogurilor zgomotoase, dar dubioase, cu o popularitate de cîteva duzini de oameni – toate sînt manifestări ale unei mentalități înguste ce conotează un complex violent de inferioritate venit din neștiință; toate sînt semne de stagnare și regres. De cealaltă parte a mesianicului vociferant, fatalismul nepriceperii și incapacității inevitabile sau voite de a schimba ceva, chiar și în sfera celor mai mici și mondene aspecte ale existenței, persistă. 

Incapacitatea de a vedea ceva în afara vieții și interesului personal este ceea ce provoacă paralizia morală și civică și acest lucru menține și individul și țara întreagă în etapa de „lumea a treia” a dezvoltării morale și politice. Nu Ponta va menține România pe tărîmul paraliziei morale și mizeriei politice, ci fiecare dintre alegătorii români care nu votează pentru un viitor mai curat (supra-uzitat, dar bun clișeu!). 

Dar cum putem să îi învinuim? Cei mai mulți români nu au o cultură civică și politică. Acestea se dobîndesc în timp, deși 25 de ani de democrație (așa cum a fost ea) este cam mult: cîte generații s-au pierdut în nebuloasa istoriei în acest mic colț de balcanism? Cei mai mulți își iau cultura politică din scandalurile politice televizate și discursuri la momente-cheie, ceea ce e mult prea puțin. Cultura civică – adică a datoriei față de aproape, față de generațiile viitoare, datoria de a crea un viitor mai bun – cîtor oameni le pasă de acestea? Cum să aleagă oamenii ăștia bine?  Asta presupune recunoașterea unei căi de mijloc, una nesituată între polii șmenului și purei incompetențe, cultivarea importanței bunului simț, susținerea libertății de expresie, practicarea auto-informării și a discernămîntului, auto-responsabilizarea și mîndria de a alege bine. Cum să îi învinuim pe oamenii ăștia care nu știu de lucrurile acestea? Cum să nu îi învinuim? 

Marile schimbări presupun o mișcare de masă, o conștientizare/conștiință comună, cu un discernămînt fin și întru a ceva pozitiv (a nu se repeta fenomenul Hitler sau ... Vadim Tudor) și cu impact global, o unitate morală, măcar la nivel local. Dar refuzul de a crede că unele mici inițiative personale pot da roade continuă să dărîme individul și, ca urmare, grupul de atitudine/acțiune, în „România mică”. Lipsa de libertate în gîndire, lipsa de gândire€sînt cauze și consecințe în același timp. Lipsa libertății de expresie este alta și ea este distrusă în fașă, de fiecare în parte, cu ajutorul, complicitatea și presiunile celorlalți; oamenii de rînd nu iau atitudine nici măcar cînd sînt victimele sau martorii micilor nedreptăți de zi cu zi, darămite în fața unor nedreptăți majore pe care numai urmașii noștri le vor vedea, în viitoarele manuale de istorie (deși, dacă sînt scrise tot de o generație politică de tip Ponta, poate nici atunci...).

Suspiciunea față de sistem este contracarată de totala complicitate în ițele sale. Oamenii se plîng, dar nu protestează. Bîrfesc, dar nu iau atitudine. Atacă, dar nu știu să critice constructiv. Și, din nou, pentru că realitatea este prea complicată, iar „ziarele intelectualilor” sînt prea complexe, se îndreaptă spre blogurile apocaliptice, anarhice – “ împotriva vaccinurilor (autism), Halloweenului (satanism), capitalismului (sclavagism), bancherilor (conspirația mondială evreiască), globalizării și Uniunii Europene (fără reguli și, respectiv, cu prea multe reguli) – care  subminează și sabotează tot, din nevoia de a contra, pentru că e mai ușor decît a susține. Vocabularul negativ este asociat cu o opinie diferită sau diversitatea de opinie în sine. Afirmația tranșantă a unui intelectual îl face „de dreapta” (ajuns termen negativ); vizionarii sînt nebuni, protestatarii golani, demonstranții vandali, filozofii visători, politicienii – chiar și cei conduși de o anumită rectitudine și integritate morală – sînt co-interesați. Întrezărirea a ceva diferit este stopată de la început, pentru a nu trezi speranțe false: pragmatismo-cinismul sau personalitatea schizoidă, dar funcțională sînt bolile ultimelor două decenii în România. Cînd discuțiile sînt extrapolate la românism, de cele mai multe ori sentimental firesc și inevitabil este naționalismul și complexul de superioritate inversat: „Dar ce e așa rău în România? Tu știi că România e de patru ori mai mare că Ungaria? Ce are de oferit Ungaria față de noi?”.

De ce ar fi altfel în sfera politicului românesc? Minciuna, amoralitatea și lașitatea sînt adînc crestate în sufletul românesc, iar un astfel de popor – al cărui cap plecat sabia nu-l taie, după cum se spune – își merită conducătorii, tot după cum se spune. q.e.d. 

Dublin, noiembrie 2014

ILUMA Stardrift KV Landscape jpg
Philip Morris International lansează în România prima ediție limitată IQOS ILUMA – descoperă IQOS ILUMA STARDRIFT
Philip Morris International (PMI) lansează la finalul acestei luni IQOS ILUMA STARDRIFT, prima ediție limitată a celui mai inovator produs din portofoliul său de alternative fără fum.
Grand Hotel Europa  poza 1 jpg
Grand Hotel Europa sau adevărul minciunilor la persoana întîi
Cu atît mai puțin unul în vogă ca autoficțiunea, explorat de nume mari ale ultimelor decenii precum Annie Ernaux sau Karl Ove Knausgård.
foto alex galmeanu jpg
dragostea, regim urban
Poate pentru că dimineața am intrat la loc în mine
ce rol are vitamina e jpg
Top 3 cele mai frecvente probleme ale pielii și cum le poți combate
Nu uita să faci schimbări și în alimentație: consumă produse cu indice glicemic mai scăzut și evită excesul de lactate.
featured image (7) jpg
un parfum clasic de barbati jpg
Idei de cadouri pentru bărbații din viața ta - ce să le dăruiești, în funcție de relația dintre voi
Așa că, o idee bună este să notezi fiecare link pe care ți-l trimite amicul tău, pentru a fi mai ușor să îi găsești cadoul ideal.
DilemaVeche (2) (3) jpg
Aproximativ 33% dintre parfumurile masculine sînt folosite de femei! Ce ingrediente au astfel de parfumuri?
Foarte apreciate sînt și parfumurile orientale pentru bărbați, care au note unice, catifelate, arome de vanilie și alte condimente minunate.
alege o crema pentru tenul uscat jpg
6 produse de îngrijire care să nu îți lipsească din trusa cosmetică
Toate acestea au proprietăți extraordinare și te pot ajuta să îți menții pielea tînără și frumoasă pentru cît mai mult timp.
AM jpg
Depresie
Cum să nu fiu mohorît
caserole mancare unica folosinta snick ambalaje jpg
Caserole pentru mîncare de unică folosință disponibile la Snick Ambalaje
Acest concept este unul care reușește să atragă mulți clienți, consumatori totodată.
Bulucz jpg
Relicve, ustensile
Tocmai îmi vin în minte spălarea picioarelor, Ciubotele lui van Gogh
IQOS x DIPLOMA 5 jpg
Omid Ghannadi, creatorul instalației IQOS x DIPLOMA: Apreciez că sînt companii care se implică atît de vizibil în sprijinul comunității
El este omul din spatele instalației imersive IQOS proiectată special pentru ediția de anul acesta a festivalului DIPLOMA.
Eutanasie
Cum ne-ai învățat să fim atenți
DilemaVeche (2) (2) jpg
10 dintre cele mai importante "remontadas" din istoria fotbalului
FC Barcelona a reușit cea mai impresionantă „remontada” din topul nostru.
IQOS x DIPLOMA 11 jpg
DIPLOMA Show sărbătorește 10 ani. IQOS susține industriile creative ca partener pentru al patrulea an consecutiv
La a X-a ediție a festivalului, vor fi reprezentate 16 specializări, de la arhitectură și peisagistică, arte grafice, design de produs și fashion, pînă la artele clasice - pictură și sculptură.
MS jpg
Soră profet și soldat
Un cîntec acoperă dealuri în Donbas
MCER3 jpg
Muzeul Cărții și Exilului Românesc a fost inaugurat la Craiova
De altfel, una dintre strategiile Consiliului Județean Dolj este de a readuce la viață clădirile de patrimoniu.
Saltele: cheia supremă pentru un somn de calitate și o sănătate excelentă
Pentru a vă păstra salteaua mulți ani de acum înainte, ar trebui să urmați cîteva reguli simple de îngrijire.
Limbă, tehnologie și cultură  Crearea de punți într o lume globalizată png
Limbă, tehnologie și cultură: Crearea de punți într-o lume globalizată
În concluzie, limbă, tehnologie și cultură joacă un rol vital în crearea de punți într-o lume globalizată.
pompa de caldura aer apa monobloc bricolaj market 1 jpg
Cumpără o pompă de căldură aer-apă monobloc de la Bricolaj Market!
Ești pregătit să faci față eficient necesităților tale de încălzire pentru locuință? Verifică ce găsești pe site-ul Bricolaj Market!
unnamed 2 jpg
serile Enayati Medical City png
Serile Enayati Medical City - a VI-a ediție
Continuăm seria evenimentelor Serile Enayati Medical City cu cea de-a VI-a ediție, care va avea loc miercuri, 27 septembrie, ora 19.00, în incinta Enayati Medical City din sectorul 1.
dream prints 1 png
Ce semnificație au culorile în alegerea tapetului și în crearea unei atmosfere de vis?
Nuanțele pe care le alegem pentru a decora locuința au capacitatea de a modela în mod semnificativ stările noastre emoționale.
beneficiile angajarii unui avocat specializat in dreptul muncii1 jpg
Beneficiile angajării unui avocat specializat în dreptul muncii
Dreptul muncii acoperă și protecția împotriva discriminării și abuzurilor la locul de muncă.

Adevarul.ro

image
Criticile unui american îndrăgostit de România. „Acele creaturi cretacice cred că mai trăim sub Ceaușescu“ VIDEO
Un american a povestit pe YouTube lucrurile care le detestă la țara sa adoptivă, România. Totuși, el susține că se simte bine aici și că este îndrăgostit de România, dar nu poate închide ochii la unele probleme.
image
Dr.Vlad Ciurea, despre un obicei banal care poate ucide: „Este adevărat, mai ales dacă persoana este și hipertensivă”
Deși la prima vedere poate părea inofensivă, o ceartă între două persoane se poate încheia tragic. Emoțiile puternice și furia creează condițiile propice unei afecțiuni, care, în unele cazuri, poate fi fatală.
image
Motivele pentru care România are apartamente nelocuite. „Nu ține de vreo criză imobiliară“
Tot mai multe locuințe sunt nelocuite în marile orașe ale României, deși criza imobiliară despre care vorbesc mulți nu a sosit, cel puțin deocamdată. La mijloc ar fi vorba despre alte fenomene.

HIstoria.ro

image
Ce a însemnat România Mare
1 Decembrie 1918 a rămas în mentalul colectiv ca data la care idealul românilor a fost îndeplinit, în fața deschizându-se o nouă etapă, aceea a conștientizării și punerii în aplicare a consecințelor ce au urmat acestui act, crearea României Mari.
image
Trucul folosit Gheorghiu-Dej când a mers la Moscova pentru ca Stalin să tranșeze disputa cu Ana Pauker
Cînd merge la Moscova pentru ca Stalin să tranşeze în disputa cu Ana Pauker, Dej foloseşte, din instinct, un truc de invidiat.
image
Sfântul Andrei și Dobrogea, între legendă și istorie
Îndelung uitate de către establishment-ul universitar românesc, studiile paleocreștine încep să își facă din ce în ce mai clară prezența și la noi. Încurajarea acestor studii și pătrunderea lor în cadrul cursurilor s-au dovedit lucruri absolut necesare. Ultimii ani au dus la noi dezvăluiri arheologice privind primele comunități paleocreștine (paleoeclesii) din Scythia Minor (actuala Dobrogea), conturând două ipoteze și direcții de cercetare pentru viitor: ipoteza pătrunderii pe filieră apostolic