„România mică” sau „Deschide-ți mintea, române!”

Diana NACU
14 noiembrie 2014
„România mică” sau „Deschide ți mintea, române!” jpeg

Nu am mai scris de mult despre România și observ că mă întorc la ea doar cînd simt că mă copleșește o stare de entuziasm (rar) sau o stare de protest (des). Evident, m-am sesizat în ultimele săptămîni din cauza alegerilor, cu sentimentul că trebuie să contribui cu un al doilea vot negativ de cînd am primit dreptul de alegător. 

De ceva timp mă uimește pozitiv potențialul României în toate sensurile: turistic, economic, educațional, social. În același timp, sînt stupefiată de cît de puțin a progresat în aspecte precum calitatea în învățămînt, recunoașterea și propulsarea valorilor („valori” în sens abstract), așteptările de la structurile publice și politice, întărirea fibrei morale individuale și societale. 

Da, simt că lucrurile au evoluat în România. Lumea are mai mulți bani, este mai încrezătoare, mai optimistă, mai confortabilă în a se desfășura în plan social etc., dar ceea ce numesc eu „starea de provincie” și, mai ales, așteptările și manifestările gîndirii provinciale sînt încă de natură consternantă. De la limitările de tip „Așa sînt lucrurile...”, „Lucrurile nu se schimbă așa ușor...”, „Tu chiar crezi că poți schimba ceva?”,  la micile teorii și cuiburi conspirative care neagă o realitate mai mare, una care vine din schimbul de informații global și din surse mai viabile și mai de încredere decît conversațiile de la colțul blocului și din interiorul grupurilor de prieteni restrînse, sau prin intermediul televiziunilor obscure și al blogurilor zgomotoase, dar dubioase, cu o popularitate de cîteva duzini de oameni – toate sînt manifestări ale unei mentalități înguste ce conotează un complex violent de inferioritate venit din neștiință; toate sînt semne de stagnare și regres. De cealaltă parte a mesianicului vociferant, fatalismul nepriceperii și incapacității inevitabile sau voite de a schimba ceva, chiar și în sfera celor mai mici și mondene aspecte ale existenței, persistă. 

Incapacitatea de a vedea ceva în afara vieții și interesului personal este ceea ce provoacă paralizia morală și civică și acest lucru menține și individul și țara întreagă în etapa de „lumea a treia” a dezvoltării morale și politice. Nu Ponta va menține România pe tărîmul paraliziei morale și mizeriei politice, ci fiecare dintre alegătorii români care nu votează pentru un viitor mai curat (supra-uzitat, dar bun clișeu!). 

Dar cum putem să îi învinuim? Cei mai mulți români nu au o cultură civică și politică. Acestea se dobîndesc în timp, deși 25 de ani de democrație (așa cum a fost ea) este cam mult: cîte generații s-au pierdut în nebuloasa istoriei în acest mic colț de balcanism? Cei mai mulți își iau cultura politică din scandalurile politice televizate și discursuri la momente-cheie, ceea ce e mult prea puțin. Cultura civică – adică a datoriei față de aproape, față de generațiile viitoare, datoria de a crea un viitor mai bun – cîtor oameni le pasă de acestea? Cum să aleagă oamenii ăștia bine?  Asta presupune recunoașterea unei căi de mijloc, una nesituată între polii șmenului și purei incompetențe, cultivarea importanței bunului simț, susținerea libertății de expresie, practicarea auto-informării și a discernămîntului, auto-responsabilizarea și mîndria de a alege bine. Cum să îi învinuim pe oamenii ăștia care nu știu de lucrurile acestea? Cum să nu îi învinuim? 

Marile schimbări presupun o mișcare de masă, o conștientizare/conștiință comună, cu un discernămînt fin și întru a ceva pozitiv (a nu se repeta fenomenul Hitler sau ... Vadim Tudor) și cu impact global, o unitate morală, măcar la nivel local. Dar refuzul de a crede că unele mici inițiative personale pot da roade continuă să dărîme individul și, ca urmare, grupul de atitudine/acțiune, în „România mică”. Lipsa de libertate în gîndire, lipsa de gândire€sînt cauze și consecințe în același timp. Lipsa libertății de expresie este alta și ea este distrusă în fașă, de fiecare în parte, cu ajutorul, complicitatea și presiunile celorlalți; oamenii de rînd nu iau atitudine nici măcar cînd sînt victimele sau martorii micilor nedreptăți de zi cu zi, darămite în fața unor nedreptăți majore pe care numai urmașii noștri le vor vedea, în viitoarele manuale de istorie (deși, dacă sînt scrise tot de o generație politică de tip Ponta, poate nici atunci...).

Suspiciunea față de sistem este contracarată de totala complicitate în ițele sale. Oamenii se plîng, dar nu protestează. Bîrfesc, dar nu iau atitudine. Atacă, dar nu știu să critice constructiv. Și, din nou, pentru că realitatea este prea complicată, iar „ziarele intelectualilor” sînt prea complexe, se îndreaptă spre blogurile apocaliptice, anarhice – “ împotriva vaccinurilor (autism), Halloweenului (satanism), capitalismului (sclavagism), bancherilor (conspirația mondială evreiască), globalizării și Uniunii Europene (fără reguli și, respectiv, cu prea multe reguli) – care  subminează și sabotează tot, din nevoia de a contra, pentru că e mai ușor decît a susține. Vocabularul negativ este asociat cu o opinie diferită sau diversitatea de opinie în sine. Afirmația tranșantă a unui intelectual îl face „de dreapta” (ajuns termen negativ); vizionarii sînt nebuni, protestatarii golani, demonstranții vandali, filozofii visători, politicienii – chiar și cei conduși de o anumită rectitudine și integritate morală – sînt co-interesați. Întrezărirea a ceva diferit este stopată de la început, pentru a nu trezi speranțe false: pragmatismo-cinismul sau personalitatea schizoidă, dar funcțională sînt bolile ultimelor două decenii în România. Cînd discuțiile sînt extrapolate la românism, de cele mai multe ori sentimental firesc și inevitabil este naționalismul și complexul de superioritate inversat: „Dar ce e așa rău în România? Tu știi că România e de patru ori mai mare că Ungaria? Ce are de oferit Ungaria față de noi?”.

De ce ar fi altfel în sfera politicului românesc? Minciuna, amoralitatea și lașitatea sînt adînc crestate în sufletul românesc, iar un astfel de popor – al cărui cap plecat sabia nu-l taie, după cum se spune – își merită conducătorii, tot după cum se spune. q.e.d. 

Dublin, noiembrie 2014

anunt dilema jpg
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul site: www.dilema.ro
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul șițe: www.dilema.ro
telefoane samsung galaxy s23 ultra jpg
Ai nevoie de un nou smartphone? Comandă telefoane Samsung Galaxy S23 Ultra aici!
Pentru a vedea specificațiile telefonului este necesar să alegi brandul, modelul, condiția estetică a produsului, culoarea și spațiul de stocare.
Depresia jpg
Depresia: semne, simptome și cauze
Sperăm ca această problemă de sănătate să stea cît mai departe de tine.
Header anvelope jpg
Cum să-ți alegi corect anvelopele de iarnă
Dacă pneurile au taloanele prea moi pentru greutatea mașinii.
Păcănele pe bani reali și cazinourile online jpg
Păcănele pe bani reali și cazinourile online
Jocurile de noroc sînt legate de speranța unui cîștig online.
ruj rezistent 24 ore jpg
Christmas tree landscape png
Cadouri de Crăciun pentru cei mai buni prieteni. 3 idei pe care o să le adore și Moșul
Dacă în cercul de prieteni aveți iubitoare de beauty, un calendar advent este o idee minunată.
poza2 jpeg
Industria IT în România: Joburi și Tendințe în Tehnologie
În plus, se observă o creștere a numărului de femei angajate în domeniul IT, ceea ce reflectă o schimbare pozitivă în dinamica forței de muncă în acest sector.
dilema jpg
Cu ce se diferențiază casele de pariuri online
Alegînd o casă de pariuri cu un sistem de suport bine pus la punct, vei depăși mai ușor anumite momente dificile iar problemele pe care le vei întîmpina vor fi rezolvate mai rapid.
pexels andrea piacquadio 941555 jpg
Stresul de sărbători. Cum să îi faci față mai ușor
Amintește-ți că cel mai potrivit cadou pentru mama este, de cele mai multe ori, veselia și buna dispoziție din ziua de Crăciun, cu toată familia la masă.
The Veils Poster Web jpg
Finn & Oigăn, solo
Originar din Londra dar relocat în Noua Zeelandă, Finn Andrews este compozitor și multi-instrumentist.
ILUMA Stardrift KV Landscape jpg
Philip Morris International lansează în România prima ediție limitată IQOS ILUMA – descoperă IQOS ILUMA STARDRIFT
Philip Morris International (PMI) lansează la finalul acestei luni IQOS ILUMA STARDRIFT, prima ediție limitată a celui mai inovator produs din portofoliul său de alternative fără fum.
Grand Hotel Europa  poza 1 jpg
Grand Hotel Europa sau adevărul minciunilor la persoana întîi
Cu atît mai puțin unul în vogă ca autoficțiunea, explorat de nume mari ale ultimelor decenii precum Annie Ernaux sau Karl Ove Knausgård.
foto alex galmeanu jpg
dragostea, regim urban
Poate pentru că dimineața am intrat la loc în mine
ce rol are vitamina e jpg
Top 3 cele mai frecvente probleme ale pielii și cum le poți combate
Nu uita să faci schimbări și în alimentație: consumă produse cu indice glicemic mai scăzut și evită excesul de lactate.
featured image (7) jpg
un parfum clasic de barbati jpg
Idei de cadouri pentru bărbații din viața ta - ce să le dăruiești, în funcție de relația dintre voi
Așa că, o idee bună este să notezi fiecare link pe care ți-l trimite amicul tău, pentru a fi mai ușor să îi găsești cadoul ideal.
DilemaVeche (2) (3) jpg
Aproximativ 33% dintre parfumurile masculine sînt folosite de femei! Ce ingrediente au astfel de parfumuri?
Foarte apreciate sînt și parfumurile orientale pentru bărbați, care au note unice, catifelate, arome de vanilie și alte condimente minunate.
alege o crema pentru tenul uscat jpg
6 produse de îngrijire care să nu îți lipsească din trusa cosmetică
Toate acestea au proprietăți extraordinare și te pot ajuta să îți menții pielea tînără și frumoasă pentru cît mai mult timp.
AM jpg
Depresie
Cum să nu fiu mohorît
caserole mancare unica folosinta snick ambalaje jpg
Caserole pentru mîncare de unică folosință disponibile la Snick Ambalaje
Acest concept este unul care reușește să atragă mulți clienți, consumatori totodată.
Bulucz jpg
Relicve, ustensile
Tocmai îmi vin în minte spălarea picioarelor, Ciubotele lui van Gogh
IQOS x DIPLOMA 5 jpg
Omid Ghannadi, creatorul instalației IQOS x DIPLOMA: Apreciez că sînt companii care se implică atît de vizibil în sprijinul comunității
El este omul din spatele instalației imersive IQOS proiectată special pentru ediția de anul acesta a festivalului DIPLOMA.
Eutanasie
Cum ne-ai învățat să fim atenți

Parteneri

Proces electoral într-o secție de vot în timpul turului I al alegerilor pentru funcția de președinte al României și pentru referendumul legat de Capitală, București. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
Cum va vota la primăvară electoratul lui Călin Georgescu. Trei sociologi explică cum funcționează psihologia maselor
„Au anulat alegerile prezidențiale pentru că și-au dat seama că nu iese cine trebuie. Vor fi taxați, însă, și la viitoarele alegeri, când românii vor pune ștampila tot pe candidații suveraniști!” a declarat recent George Simion pe grupul de whatsapp al partidului.
ARETEX textile jpg
Colectarea deșeurilor textile, obligatorie de la 1 ianuarie. Cum arată recipientele de reciclare
Colectarea separată a textilelor este obligatorie de la 1 ianuarie la nivelul UE, inclusiv în România, inițiativa impactând direct sectorul colectării separate, în condițiile în care românii abia colectează 0,5 - 0,7 kg, față de media țărilor vestice, de până la 16 kg de persoană anual.
bursa indici FOTO Shutterstock
Cine este singurul Grinch pe piețele bursiere? Analiza a 14 burse cu câștiguri mari de Crăciun
Performanța lunii decembrie depășește media celorlalte luni cu 1,06 puncte procentuale, echivalentul a 23% din câștigurile anuale, potrivit unei ample analize privind câștigurile pe cele mai mari 14 burse.
ChatGPT Inteligenta Artificiata FOTO Shutterstock
ChatGPT începe să aibă minte proprie. Cât de periculos poate fi
Cel mai recent model OpenAI, ChatGPT o1, stârnește controverse cu comportamentul său surprinzător, iar unii ar putea spune neliniștitor, dat fiind că pare să nu mai asculte ordinele primite.
ministerul energiei  foto FB ministerul energiei jpg
Intenția de desființare a Ministerului Energiei stârnește reacții dure din partea experților și a prosumatorilor
Intenția de desființare a Ministerului Energiei, prin comasarea cu Ministerul Economiei; a stârnit reacții dure, deopotrivă din partea experților în energie și a prosumatorilor.
63577598 1004 webp
Frigul, arma Rusiei împotriva transnistrenilor
Parlamentul de la Chișinău a instituit stare de urgență în sectorul energetic, pentru ca Guvernul să poată ajuta populația din Transnistria să evite o catastrofă umanitară generată de Rusia în plină iarnă.
hariclea darclee
14 decembrie. Ziua în care soprana română Hariclea Darclée a debutat pe scena Operei Mari din Paris. Sărăcia cruntă în care avea să sfârșească
Pe 14 decembrie, în 1280 a avut loc prima atestare documentară a orașului Sighișoara. În 1918 s-a născut Radu Beligan, iar în 2013 a murit Peter O'Toole. 14 decembrie este și ziua în care soprana română Hariclea Darclée a debutat pe scena internațională.
TikTok aplicatie smartphone steag china SUA FOTO Shutterstock
Android și Apple trebuie să elimine TikTok din toate magazinele de aplicații din SUA. Avertismentul a doi parlamentari
Gigantul american în domeniul tehonologiei, Alphabet, trebuie să fie gata de a elimina TikTok din magazinele mobile de pe Android și Apple din SUA pe 19 noiembrie, au declarat doi parlamentari americani într-o scrisoare adresată directorilor executivi ai companiilor.
junjun1 jpeg
Ursulețul care a cucerit inimile tuturor! Are 11 luni și jucăria lui preferată este o anvelopă
Are numai 11 luni, însă deja a devenit faimos de-a lungul întregii lumi! Este vorba despre noua vedetă de la Zoo Shanghai, ursulețul Junjun! Oameni din toate colțurile Chinei merg în vizită la grădina zoologică a orașului Shanghai pentru a-l admira pe ursulețul Junjun!