România la Festivalul Cannes 2016
Delegatul general al festivalului, Thierry Frémaux, a sintetizat astfel această a 69-a ediţie a manifestării: "Este un festival al starurilor, este un festival al autorilor şi este un festival unde va fi o extraordinară diversitate geografică".
În total, 49 de filme din 28 de ţări sînt reţinute, după ce au fost vizionate 1869 de pelicule. In faţa acestor cifre putem spune fără să greşim că prezenţa românească este cu totul excepţională, un record chiar, semn al recunoaşterii creativităţii româneşti în domeniul celei de-a şaptea arte. Meritul le revine mai multor regizori români care au forţat porţile occidentale (uneori blindate) şi au pătruns pe un teren dificil de cucerit, marcat de o competiţie acerbă. Merită să reamintim că marele premiu (Palme d'Or) obţinut în 2007 de Cristian Mungiu cu filmul "4 luni, 3 săptămîni, 2 zile" a fost un moment de cotitură pentru filmul românesc. Astăzi nu se mai miră deci nimeni că regizorul român revine la Cannes (pentru a treia oară) cu un nou film, este vorba de "Bacalaureat".
Cristi Puiu a fost şi el selecţionat cu "Sierra Nevada", film căruia i-a semnat şi scenariul şi care este o coproducţie finanţată de România, Franţa, Bosnia-Herţegovina, Croaţia şi Macedonia.
Cătălin Rotaru şi Gabi Virginia Sarga sînt realizatorii unui film intitulat "4:15 p.m. sfîrşitul lumii", selecţionat în competiţia de scurtmetraje, iar filmul lui Alexandru Badea "Toate fluviile curg în mare" va concura în secţiunea "Cinéfondation". De adăugat filmul intitulat "Cîini" al lui Bogdan Mirică în secţiunea "Un certain regard", rezervată căutărilor insolite şi propunerilor surprinzătoare.
Citişi ascultaţi mai multe pe rfi.ro