România, „gunoierul” Europei
România începe să fie din nou vizată de ţări precum Italia ca o posibilă destinaţie pentru deşeuri. Autorităţile din regiunea italiană Liguria spun că iau în calcul exportul gunoaielor în Franţa sau România, după ce le expiră actualul contract cu o groapă legală de gunoi din peninsulă. Riscul ca România să devină din nou supranumită „gunoier” al Uniunii Europene creşte pe măsură ce se apropie termenul dincolo de care Bucureştiul nu mai poate interzice acest lucru, avertizează experţii.
Momentul aderării la Uniunea Europeană a prins România pe picior greşit, cu zeci de gropi de gunoi ce puteau fi uşor descrise drept bombe ecologice cu ceas. Bruxelles-ul a cerut închiderea şi ecologizarea lor sau modificarea lor, conform standardelor europene de mediu. Ultimul termen pentru acest obiectiv a fost fixat în 2017 şi cele mai multe dintre vechile gropi de gunoi s-au închis, printre ultimele numărîndu-se cea din Cluj, de la Pata Rât. Apoi, Bruxelles-ul ne mai cere să creştem treptat pînă la 25 şi apoi 50 la sută reciclarea deşeurilor, în prezent situată la procente care ne plasează printre codaşele Europei.
Tot în 2017, însă, expiră şi termenul pînă la care România mai poate refuza şi interzice tranzitul sau exportul de deşeuri din alte state comunitare, aşa că interesul creşte. La fel şi pericolul. La RFI, fostul ministru al mediului Attila Korodi spune că autorităţile române trebuie să se blindeze legal pentru a putea ţine departe miile de tone de gunoi de care alte state vor să se descotorosească.
Citiți și ascultați mai multe pe