România, flash back: Austria

25 iunie 2010
România, flash back: Austria jpeg

Mulţi români vor să plece. Să părăsească o ţară care nu le mai oferă nimic. Mulţi exclamă, fără nici un argument, altul în afara aroganţei, că "pînă şi bulgarii ne-au luat-o înainte". Singurul adevăr e că mentalitatea generală este pesimistă cînd vorbeşti de România. Viitorul ţării noastre (mic şi negru - după cinici) este clădit pe un prezent incert, iar predicţiile sumbre, bazate pe viaţa de zi cu zi, motivează din ce în în ce mai mult tinerii (şi nu numai) să ia drumul străinătăţii.

Cu toate astea, în toiul avalanşei de plecări şi dorinţe de evadare, paradoxul face ca străinii, cei din occidentul civilizat şi plin de normalitatea după care tînjim, să găsească în România un teren al pionieratului, să găsească aici raţiuni de a veni şi de a-şi clădi o viaţă, departe de străinătatea lor mult visată de noi.

"...Austria de după război 1950-1970: sărăcie, haos, probleme - seamănă foarte mult cu România de azi" - mărturiseşte Wolfgang Welte, un austriac stabilit în România de cîţiva ani. "Pentru mine România e un flash back al copilăriei mele". Izbitoarele asemănări cu vremurile din copilăria lui, mentalitate, obiceiuri (surpriza tăierii porcului, sau statului pe la portiţă din satele noastre), l-au făcut să dorească să se stabilească aici. Căsătorit cu o româncă, Ina, Wolfgang a ajuns iniţial în România în 1996, cu un proiect susţinut de un arhitec austriac, de origine română, Angelo Roventa. A fost mai apoi director tehnic al Fundaţiei Concordia, iar intenţia de a se stabili definitiv pe plaiurile noastre a apărut în 2003, cînd s-a şi căsătorit şi şi-a cumpărat o casă.

"În România e necesară descentralizarea, scăderea rolului comunităţii mici-locale şi creşterea prestigiului statului şi al instituţiilor naţionale - aceasta ar duce la autonomia reală a indivizilor. Trebuie să te poţi baza în mai mare măsură pe stat, sînt şanse mai mari de reuşită, decît dacă ajutorul vine de la mama sau tata."

În prezent Wolfgang Welte e acţionar, coproprietar al unei firme de dulgherit - construcţii de case din lemn din Vorarlberg, locul său de naştere. Se mai ocupă de proiecte de renovări/construcţii în toată Austria, proiecte pe care le face, de la o vreme, cu muncitori români, dîndu-le astfel şi acestora o şansă. De asemenea se mai ocupă şi de proiecte de construcţii, amenajări pentru organizaţiile germane din România - de exemplu un ordin german de maici la Săuceşti, lîngă Bacău, care ajută copii orfani sau copiii străzii. Prin satele vecine băcăuane (unde toţi îl ştiu ca pe un "cal breaz" pentru că îi ajută şi le dă de lucru) renovează cu echipa lui -gratis- casele oamenilor bătrîni şi necăjiţi.
Fiind un spirit activ, social, motivează toate acestea prin logica faptului că, dacă tot petrecea mult timp în satele respective, stînd pe la cîte o babă în gazdă, începea instinctiv să se implice în viaţa comunităţii... îi cunoştea pe beţivii, orfanii, sărăntocii şi năpăstuiţii satului şi se apuca să-i mai ajute, punîndu-i totodată şi pe ei la treabă - o mentalitate, evident, occidentală.

România este pentru el, pe de o parte, Austria copilăriei lui, văzută şi percepută, înţeleasă azi cu ochii de adult. Pe de alta, un tărîm nou, explorabil, un loc pe care îl poţi face mai bun.

Şi pe care, dacă îl poţi face mai bun, atunci, logic,... de ce să nu o faci?

anunt dilema jpg
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul site: www.dilema.ro
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul șițe: www.dilema.ro
telefoane samsung galaxy s23 ultra jpg
Ai nevoie de un nou smartphone? Comandă telefoane Samsung Galaxy S23 Ultra aici!
Pentru a vedea specificațiile telefonului este necesar să alegi brandul, modelul, condiția estetică a produsului, culoarea și spațiul de stocare.
Depresia jpg
Depresia: semne, simptome și cauze
Sperăm ca această problemă de sănătate să stea cît mai departe de tine.
Header anvelope jpg
Cum să-ți alegi corect anvelopele de iarnă
Dacă pneurile au taloanele prea moi pentru greutatea mașinii.
Păcănele pe bani reali și cazinourile online jpg
Păcănele pe bani reali și cazinourile online
Jocurile de noroc sînt legate de speranța unui cîștig online.
ruj rezistent 24 ore jpg
Christmas tree landscape png
Cadouri de Crăciun pentru cei mai buni prieteni. 3 idei pe care o să le adore și Moșul
Dacă în cercul de prieteni aveți iubitoare de beauty, un calendar advent este o idee minunată.
poza2 jpeg
Industria IT în România: Joburi și Tendințe în Tehnologie
În plus, se observă o creștere a numărului de femei angajate în domeniul IT, ceea ce reflectă o schimbare pozitivă în dinamica forței de muncă în acest sector.
dilema jpg
Cu ce se diferențiază casele de pariuri online
Alegînd o casă de pariuri cu un sistem de suport bine pus la punct, vei depăși mai ușor anumite momente dificile iar problemele pe care le vei întîmpina vor fi rezolvate mai rapid.
pexels andrea piacquadio 941555 jpg
Stresul de sărbători. Cum să îi faci față mai ușor
Amintește-ți că cel mai potrivit cadou pentru mama este, de cele mai multe ori, veselia și buna dispoziție din ziua de Crăciun, cu toată familia la masă.
The Veils Poster Web jpg
Finn & Oigăn, solo
Originar din Londra dar relocat în Noua Zeelandă, Finn Andrews este compozitor și multi-instrumentist.
ILUMA Stardrift KV Landscape jpg
Philip Morris International lansează în România prima ediție limitată IQOS ILUMA – descoperă IQOS ILUMA STARDRIFT
Philip Morris International (PMI) lansează la finalul acestei luni IQOS ILUMA STARDRIFT, prima ediție limitată a celui mai inovator produs din portofoliul său de alternative fără fum.
Grand Hotel Europa  poza 1 jpg
Grand Hotel Europa sau adevărul minciunilor la persoana întîi
Cu atît mai puțin unul în vogă ca autoficțiunea, explorat de nume mari ale ultimelor decenii precum Annie Ernaux sau Karl Ove Knausgård.
foto alex galmeanu jpg
dragostea, regim urban
Poate pentru că dimineața am intrat la loc în mine
ce rol are vitamina e jpg
Top 3 cele mai frecvente probleme ale pielii și cum le poți combate
Nu uita să faci schimbări și în alimentație: consumă produse cu indice glicemic mai scăzut și evită excesul de lactate.
featured image (7) jpg
un parfum clasic de barbati jpg
Idei de cadouri pentru bărbații din viața ta - ce să le dăruiești, în funcție de relația dintre voi
Așa că, o idee bună este să notezi fiecare link pe care ți-l trimite amicul tău, pentru a fi mai ușor să îi găsești cadoul ideal.
DilemaVeche (2) (3) jpg
Aproximativ 33% dintre parfumurile masculine sînt folosite de femei! Ce ingrediente au astfel de parfumuri?
Foarte apreciate sînt și parfumurile orientale pentru bărbați, care au note unice, catifelate, arome de vanilie și alte condimente minunate.
alege o crema pentru tenul uscat jpg
6 produse de îngrijire care să nu îți lipsească din trusa cosmetică
Toate acestea au proprietăți extraordinare și te pot ajuta să îți menții pielea tînără și frumoasă pentru cît mai mult timp.
AM jpg
Depresie
Cum să nu fiu mohorît
caserole mancare unica folosinta snick ambalaje jpg
Caserole pentru mîncare de unică folosință disponibile la Snick Ambalaje
Acest concept este unul care reușește să atragă mulți clienți, consumatori totodată.
Bulucz jpg
Relicve, ustensile
Tocmai îmi vin în minte spălarea picioarelor, Ciubotele lui van Gogh
IQOS x DIPLOMA 5 jpg
Omid Ghannadi, creatorul instalației IQOS x DIPLOMA: Apreciez că sînt companii care se implică atît de vizibil în sprijinul comunității
El este omul din spatele instalației imersive IQOS proiectată special pentru ediția de anul acesta a festivalului DIPLOMA.
Eutanasie
Cum ne-ai învățat să fim atenți

Adevarul.ro

image
Motivele cel mai des întâlnite pentru care se ajunge la divorț. Soluția oferită de un psiholog
Un studiu a dezvăluit motivele pentru care se ajunge cel mai des la divorț. Lipsa banilor este pe primul loc, dar și altele la care ne-am fi așteptat. Psihologul Maria Teherciu vine cu explicații
image
Cum salvezi situația dacă explodează un cauciuc al mașinii în mers. Sfaturi esențiale de la un fost polițist VIDEO
Explozia cauciucului, în timpul mersului, poate fi o experiență foarte periculoasă. Multe accidente grave s-au produs în urma acestei situații. Iar frânarea bruscă te-ar putea costa viața.
image
Orașul important din România unde nu există ambuteiaje în trafic. Cum explică situația celebrul pilot Titi Aur
Dacă la Brașov traficul era infernal încă din 2000, acum acesta este orașul din România în care se circulă cel mai bine la orele de vârf, în special în zonele centrale. Titi Aur a explicat de ce

HIstoria.ro

image
Cum au construit polonezii o replică a Enigmei germane
Cu toate că germanii au avut o încredere aproape totală în integritatea comunicațiilor realizate prin intermediul mașinii de criptare Enigma, în final această credință s-a dovedit eronată, în primul rând subestimării capabilităților tehnologice și ingeniozității umane ale adversarilor.
image
Cine erau bancherii de altădată?
Zorii activităților de natură financiară au apărut în proximitatea și la adăpostul Scaunului domnesc, unde se puteau controla birurile și plățile cu rapiditate și se puteau schimba diferitele monede sau efecte aduse de funcționari ori trimiși străini ce roiau în jurul curții cetății Bucureștilor. 

image
A știut Churchill despre intenția germanilor de a bombarda orașul Coventry?
Datorită decriptărilor Enigma, aparent, Churchill a aflat că germanii pregăteau un raid aerian asupra orașului Coventry. Cu toate acestea, nu a ordonat evacuarea orașului și nici nu a suplimentat mijloacele de apărare antiaeriană.