Roma

28 iunie 2012
Roma jpeg

(Apărut în Dilema veche, nr. 130, 21 iulie 2006)

se dedică tînărului cuplu Grama, cu care am călătorit în avion
┼či care mergea pentru prima oar─â ├«mpreun─â la Roma


De c├«te ori merg la Roma (┼či ├«ncerc s─â o fac m─âcar o dat─â pe an, ├«ndeob┼čte de ziua mea, la sf├«r┼čitul lui iunie), s├«nt ├«ntr-o euforie continu─â... O zi perfect─â la Roma, pentru mine, ├«nseamn─â:

- s─â petrec cam o or─â ├«n micul parc San Alessio, de pe colina Aventino: este, cred, parcul cel mai calm din Roma. De fapt, "parc" este impropriu - este mai mult o gr─âdin─â ├«n coasta respectivei biserici. Odinioar─â (acum cel pu┼úin 12 ani, c├«nd am fost pentru prima oar─â la Roma), gr─âdina avea un belvedere de unde puteai privi Tibrul, monumentul Vittorio Emmanuele, balonul albastru ridic├«ndu-se din Villa Borghese ┼či, undeva ├«n st├«nga ├«ndep─ârtat─â, cupola de la San Pietro... Acest lucru avea inconvenientul c─â locul era plin de turi┼čti. De c├«┼úiva ani ├«ns─â, belvederele a fost n─âp─âdit de vegeta┼úie - tufe tenace de o┼úetar; aceast─â obstaculare verde a perspectivei a redus drastic num─ârul celor care adast─â prin gr─âdina S. Alessio. Au r─âmas numai c├«┼úiva (mereu al┼úii) turi┼čti trudi┼úi ┼či (mereu aceia┼či) lene┼či len┼úi... Dup─â ce m-am p─âtruns bine de atmosfera locului, cobor colina - nu ├«nainte de a privi prin gaura cheii, ├«n parcul Cavalerilor de Malta, priveli┼čtea roman─â cea mai riguros-matematic─â! -, fac o tur─â prin rosett─âria din vale - unde, din p─âcate, complicele trandafir "Mme Vasiliu" nu este prezent! - ┼či trec podul ├«n:

- Trastevere. M─â opresc s─â m─ân├«nc, neap─ârat afar─â, undeva la umbr─â (gastronomia italian─â este rafinat─â pentru c─â e simpl─â), apoi ├«mi continui drumul p├«n─â ├«n Piazza Santa Maria in Trastevere, unde m─â a┼čez la Caff├ę di Marzio ┼či beau un caffelatte freddo; se vor fi f─âcut, deja, orele trei ale dup─â-amiezei... Mai dau o tur─â prin Trastevere, apoi traversez ├«napoi Tibrul - neap─ârat pe Ponte Sisto! - ┼či vin agale spre:

- Piazza Navona (cu o limonata proasp─ât stoars─â), trec├«nd prin Piazza Farnese (unde este Ambasada Fran┼úei) ┼či Campo dei Fiori (unde nu mai este Giordano Bruno, dec├«t ca statuie). Iar din Navona, sensul este mereu acela┼či:

- Panteonul (pia┼úeta din fa┼ú─â este cel mai "roman" loc roman!), Fontana di Trevi (┼čtiu, dar p├«n─â ┼či Anita ┼či Marcello au trecut pe-acolo...), Piazza di Spagna (a sta, m─âcar o dat─â, pe treptele ei ├«nseamn─â s─â intri-n mitologie). Apusul m─â prinde de regul─â ceva mai sus, ├«n:

- Villa Borghese (care, n-a┼č ┼čti s─â spun de ce, este mai pl─âcut─â dup─â-amiaza dec├«t ├«n restul zilei)... Acolo m─â tol─ânesc pur ┼či simplu, la umbr─â, pe o paji┼čte - c─âci b─âncile, ├«n Villa Borghese, s├«nt un obicei mic-burghez.

La Roma - ├«n Italia, ├«n genere - sim┼úi, definitiv, c─â Natura a devenit Cultur─â, ┼či invers. Iar aceast─â cultur─â nu are nimic mistic, ci e (a┼ča cum se cuvine s─â fie orice cultur─â!) o rutin─â... Roma este cel mai incredibil exemplu de ├«mbinare a Naturii cu Arhitectura; pl─âcute ochiului nu s├«nt numai ruinele, monumentele, vilele ┼či palazzi... s├«nt ┼či pinii, palmierii ┼či edificiile de vegeta┼úie ve┼čnic vie. Palmierii s├«nt verzi coloane corintice, iar pinii - aceste r├«uri cu izvoarele-n cer - s├«nt contribu┼úia Romei la un "stil" de arhitectur─â ce-i apar┼úine ├«n exclusivitate. Roma este "cetatea etern─â" nu fiindc─â este "veche", ci pentru c─â - a┼ča cum glumea Woody Allen - "eternitatea e lung─â. Mai ales spre final..." Iar "finalul" Romei este ├«nspre Parco degli Aquedotti, cu vechile-i vestigii romane str─âb─âtute de trenuri, peste drum de care se afl─â Cinecitt├á ┼či dincolo de care se ├«nal┼ú─â Castelli Romani. De fapt, Roma nu se "termin─â"; asta-i eternitatea ei.

Foto Marius Chivu

young beautiful blonde girl cares    Copy jpg
Secretele pielii perfecte: ce trebuie să faci pentru o piele frumoasă și sănătoasă
Altfel spus, cel mai bun sfat de frumuse╚Ťe este s─â ├«╚Ťi ascul╚Ťi corpul ╚Öi s─â ├«i oferi lucrurile de care are nevoie.
Imagine featured jpg
Enola Holmes 2, noul film bazat pe seria autoarei Nancy Springer, se lanseaz─â spre finalul anului
Filmele ale c─âror scenarii s├«nt inspirate din c─âr╚Ťi de succes r─âm├«n o constant─â ╚Öi ├«n lumea actual─â a cinematografiei.
man plugging charger into electric    Copy jpg
5 motive să alegi o mașină electrică sau hibrid
În 2022, autoturismele electrice sau hibrid sînt o alegere tot mai populară în rîndul cumpărătorilor auto.
74907741 afc99f4360 k jpg
Scrisoare deschis─â Ministrului Educa╚Ťiei
Asocia╚Ťia Profesorilor de Limba ╚Öi Literatura Rom├ón─â Ioana Em. Petrescu (ANPRO) v─â solicit─â aten╚Ťia cu privire la urm─âtoarele sesiz─âri ╚Öi propuneri referitoare la Proiectul Legii ├Änv─â╚Ť─âm├«ntului Preuniversitar ÔÇ×Rom├ónia educat─âÔÇŁ, aflat ├«n dezbatere public─â:
20220726 185215 jpg
Bătrînii
Text de Diana Popescu, jurnalist cultural, realizatoarea celui mai ascultat podcast cultural ÔÇô Cronicari Digitali
20220728 210201 jpg
Integrarea la scoala jpg
Cum po╚Ťi facilita integrarea copilului ├«n sistemul de ├«nv─â╚Ť─âm├«nt
Atunci c├«nd copiii merg la cre╚Ö─â, gr─âdini╚Ť─â sau ╚Öcoal─â, activit─â╚Ťile de orientare ├«i ajut─â s─â se familiarizeze cu mediul nou ├«n care ├«╚Öi vor petrece o mare parte a zilei.
Palama lui Dumnezeu jpg
Poiana Omului
Text de Toader P─âun, jurnalist, c─âut─âtor de oameni, locuri ╚Öi experien╚Ťe de milioane
G0122246 JPG
Drumul transform─ârii
Text de Toader P─âun, jurnalist, c─âut─âtor de oameni, locuri ╚Öi experien╚Ťe de milioane
Imagine dilemaveche ro jpg
Ce ├«nseamn─â expresia ÔÇ×Toate drumurile duc la RomaÔÇŁ ╚Öi care s├«nt originile sale
Roma a fost mereu o destina╚Ťie popular─â pentru produc─âtorii de filme ╚Öi jocuri video.
20220724 174033 jpg
20220722 180510 jpg
20220721 180351 jpg
Prezent ├«n propria-╚Ťi via╚Ť─â
Text de Diana Popescu, jurnalist cultural, realizatoarea celui mai ascultat podcast cultural ÔÇô Cronicari Digitali
Resita vedere de sus jpg
Cea mai bună dilemă în gama RE
Text de Silvia Teodorescu, coordonator al campaniei Cronicari Digitali
20220719 160815 jpg
Piftii de iulie ÔÇô jurnalul unui gurmand pe Via Transilvanica
Text de Cosmin Dragomir, jurnalist culinar ╚Öi autor al c─âr╚Ťii ÔÇ×Curatorul de Zacusc─âÔÇŁ
20220720 185246 jpg
20220719 170725 jpg
ÔÇ×Rucsacul cu Povestiri de pe Via TransilvanicaÔÇŁ concentreaz─â cea mai complex─â experien╚Ť─â turistic─â ╚Öi cultural─â din Rom├ónia
Al doilea an de reziden╚Ť─â itinerant─â de digital storytelling pune ├«n valoare patrimoniul cultural de pe Via Transilvanica.
Aula magna cairoli jpg
Plagiatul la români: îngrijorări și propuneri
Scrisoare deschis─â adresat─â universit─â╚Ťilor rom├óne╚Öti ╚Öi Ministerului Educa╚Ťiei
Rucsacul cu Povestiri de pe Via Transilvanica jpg
ÔÇ×Rucsacul cu Povestiri de pe Via TransilvanicaÔÇŁ ÔÇô Peste 1000 km din Rom├ónia autentic─â, parcur╚Öi ├«n dou─â s─âpt─âm├«ni
ÔÇ×Rucsacul cu Povestiri de pe Via TransilvanicaÔÇŁ scoate la lumin─â 50 de obiective de patrimoniu cultural, comunit─â╚Ťi etnice, antreprenoriate locale, gastronomie, natur─â, oameni-tezaur ╚Öi localit─â╚Ťi uitate.
video poker sanse castig jpg
Are Video Pokerul cele mai bune ┼čanse de c├«┼čtig?
├Än peisajul ofertelor de cazino ├«┼či face apari┼úia un joc care cel mai adesea este trecut cu vederea de juc─âtori, cel de Video Poker.
imagine (4) jpg
Teorii cu privire la serialul ÔÇ×Stranger ThingsÔÇŁ, ce ar putea fi confirmate ├«n sezoanele viitoare
Sezonul cu numărul 4 a fost mult timp așteptat de fani, care deja se gîndesc acum la viitorul sezon.
chirilov cover jpg
Mihai Chirilov: ÔÇ×Un festival, dac─â nu e construit ├«n jurul comunit─â╚Ťii, e degeabaÔÇŁ
ÔÇ×Filmul de art─â te for╚Ťeaz─â s─â devii inventiv ├«n a g─âsi metode de expunere pentru a ajunge la c├«t mai mul╚Ťi oameni.ÔÇŁ
ILC jpg
Posteritatea Graziellei
├Än to╚Ťi ace╚Öti (mul╚Ťi) ani ├«n care l-am recitit, periodic, pe Caragiale, m-am ├«ntrebat nu o dat─â cum se face c─â opera sa a p─ârut s─â accepte tot felul de interpret─âri, unele de-a dreptul stupide, reductive ╚Öi, ├«n fond, absurde.
jocuri noroc populare jpg
Care sînt cele mai populare jocuri de noroc din străinătate?
Oamenii din diferite ╚Ť─âri de pe glob au preferin╚Ťe specifice ├«n materie de jocuri de noroc, modelate de culturi distincte.

Adevarul.ro

image
Pre┼úurile petrolului continu─â s─â creasc─â. La c├ót ar putea ajunge p├ón─â la sf├ór┼čitul anului ┼či cu c├ót au sc─âzut stocurile
Pre┼úurile petrolului au crescut joi cu aproximativ 4%, deoarece datele solide privind consumul de combustibil din SUA ┼či a┼čtept─ârile de sc─âdere a livr─ârilor ruse┼čti au compensat temerile c─â ├«ncetinirea cre┼čterii economice ar putea submina cererea, transmite Reuters.
image
NBC News: Rusia i-ar fi instruit pe angajaţii centralei nucleare Zaporojie să nu meargă la serviciu vineri, pe fondul îngrijorărilor cu privire la un incident planificat
Rusia i-ar fi instruit pe angajaţii centralei nucleare Zaporojie să nu se prezinte vineri la lucru, au confirmat în exclusivitate serviciile secrete militare ucrainene pentru NBC News.
image
De ce folosesc rom├ónii voucherele sociale pentru alcool ┼či ┼úig─âri. Ce spun sociologii ┼či psihologii
Ministrul Proiectelor Europene a anun┼úat c─â voucherele sociale blocate pentru c─â beneficiarii au cump─ârat cu ele tutun ┼či alcool vor r─âm├óne a┼ča p├ón─â la urm─âtoarea tran┼č─â de bani pe care statul o va livra. Exper┼úii atrag ├«ns─â aten┼úia c─â din co┼čul de c...

HIstoria.ro

image
├Änfiin╚Ťarea avia╚Ťiei militare ├«n Rom├ónia
Rom├ónia a fost printre primele ╚Ť─âri din lume care ╚Öi-a ├«nzestrat for╚Ťele sale armate cu aerostate ╚Öi avioane.
image
Responsabilit─â╚Ťile date de germani Armatei Rom├óne la Stalingrad, mult peste posibilit─â╚Ťile acesteia
B─ât─âlia de la Stalingrad a tensionat rela╚Ťiile cu aliatul german, cu prec─âdere ├«n urma acuzelor venite dinspre liderii militari cu privire la responsabilitatea trupelor rom├óne pentru c─âderea ├«n ├«ncercuire a Armatei 6 germane.
image
Sfârșitul tragic al poetului Dimitrie Bolintineanu
Pe 20 august 1872, Dimitrie Bolintineanu, poet, revolu┼úionar ┼či om politic, murea ├«ntr-un ospiciu din Bucure┼čti, suferind de o afec┼úiune psihic─â, dob├óndit─â de pe urma mizeriei ┼či s─âr─âciei. ┬áVia┼úa lui Bolintineanu a stat sub semnul cinstei.