Riscurile imaginaţiei

5 aprilie 2016
Riscurile imaginaţiei jpeg

Ciprian Măceşaru, Locul în care n-am ajuns niciodată, prefaţă de Radu Vancu, Editura Charmides, 2015.

Ciprian Măceşaru reuşeşte să construiască în cartea sa, Locul în care n-am ajuns niciodată, un spaţiu psihic ce adună în el mai multe feluri de a percepe realitatea. Poezia lui e una aerată, lipsită de virtuozităţi retorice afişate, o poezie în care numeroasele accente grave sînt „rostite” cu detaşare. De altfel, detaşarea e una dintre caracteristicile cele mai importante ale poeziei lui Măceşaru. Îmi pun următoarele întrebări: În ce măsură izbutește poetul să-şi comunce tensiunile interioare prin această strategie a detaşării? Reuşesc oare acestea să determine şi unele tensiuni poetice, în absenţa cărora poezia nu ar mai fi poezie? Voi da răspunsurile spre finalul intervenției de față.

Primul poem, „Întoarcerea”, este, după părerea mea, unul dintre cele mai bune din carte. Fiind foarte scurt, îl redau aici integral: „Îmi spun înnebunit / că următoarea încăpere / o să fie şi mai frumoasă. / Cînd nu vor mai exista uşi, / întoarcerea, ştiu foarte bine, / nu o să fie posibilă”. Aşadar, Măceşaru propune o călătorie printr-un soi de vase comunicante, iar frumuseţea pare a fi o stare de acumulare întreruptă doar de posibilitatea ca la un moment dat călătoria să nu mai fie posibilă. Nici un viraj nu ar mai fi cu putință, iar sinele ar rămîne undeva blocat între lumi.

Acest început de volum promite multe. Să începem şi noi călătoria prin vasele comunicante ale cărţii şi să vedem sub ce forme şi în ce densităţi ni s-ar putea revela frumuseţea. Din păcate, unele poezii din acest volum nu sînt pe deplin realizate. Îmi dau senzaţia că din dorinţa de a închide un şir de versuri foarte reuşite, Măceşaru alege o rezolvare prea la îndemînă. Cu alte cuvinte, poemele pornesc foarte bine, promit mult, dar la final parcă se diluează ca intensitate. Fireşte, aceasta nu e o trăsătură determinantă a întregii cărţi. Are multe poeme bune şi foarte bune, în care tocmai finalurile sînt cele care ridică nivel textelor, le sporeşte tensiunea şi produc acele scurtcircuite dintre întreg şi parte. Un impresionant univers tactil sau, mai bine zis, o convingătoare modalitate tactilă de a depista realitatea din jur reiese din versurile următoare: „Privirea e mai mult / decît poţi controla, / atingerea este religia noastră, / atingerea oarbă, / dîra de melc. / Ochiul se va deschide cîndva / şi nu ne vom recunoaşte” („Dîra”).

O „dare de seamă” despre cum se poate înainta prin enigmatica lume a vaselor comunicante o putem afla în poemul „Nimeni nu ne mai poate clinti”. Înaintarea e aici imposibilitatea înaintării. Aici totul depinde de perspectivă. Poţi să rămîi pe loc tocmai pentru a-ţi pune mai mult în evidenţă propria evoluţie. Călătoria pare uneori aproximarea unui nonpunct, a unui ou topos de la care totul poate să reînceapă. „Locul în care n-am ajuns niciodată” nu e altceva decît un prag, o etapă asumată cu ezitare. Poemele ce justifică şi validează, sper eu, această interpretare sînt: „Destinaţia”, „Undeva”, „Scurtătura”, „Atît de departe de casă”, „Loc”, „Nu vom privi înapoi” şi „«Într-o zi...»”.

În afară de această idee a depistării acelui loc al întregirii de sine, cartea mai conţine şi alte tematici complementare celei amintite mai sus. Ciprian Măceşaru scrie şi o poezie a corporalităţii, a organicului ce impune o lume a simţurilor modificate. Am vorbit deja despre tactilitate, dar mai sînt multe alte elemente ce dau corpului calitatea de instrument al cunoaşterii: „O să fie / atît de puţin / surprinzător. / Se vor ridica / organele noastre / ca din morminte, / vor levita strălucitoare / şi proaspete” („Vom adormi înfriguraţi”). Aceste simţuri modificate au legătură şi cu imaginaţia, cea care dirijează perspectivele, cea care determină percepţia de sine şi a tuturor lucrurilor exterioare. Astfel, imaginaţia e riscantă. Ea poate crea frumuseţea, dar poate crea şi infernul personal al celui în cauză. Citez versurile ce mi se par esenţiale pentru cartea de faţă: „Iarna ne-am golit drumurile / nici mintea, nici inima / nu mai au memorie, / clipa de acum e tot ce contează. / Vom avea o carceră numai a noastră, / o carceră ca o lună de miere, / ne vom devora cu cele mai bune intenţii. / O mie de plecări ne vor tortura imaginaţia”. Acesta este şi punctul de întîlnire dintre cele două teme, cea a căutării şi cea a inventării unei riscante realităţi a sinelui prin intermediul imaginaţiei. Așa se explică și cum reuşeşte poetul să-şi comunce tensiunile interioare și cum anume acestea intră în rezonanță cu tensiunile poetice.

Chiar dacă autorul nu e egal cu sine în demersul său poetic, chiar dacă există unele minusuri la nivel expresiv, cartea sa incită la lectură, la identificare şi, cel mai important, la înţelegerea marelui risc pe care cititorii trebuie să şi-l asume, acela de a se lăsa modelaţi, reconstruiți sau învinși de propria lor imaginaţie.   

Şerban Axinte este scriitor şi cercetător ştiinţific la Institutul de Filologie Română „A. Philippide” al Academiei Române, Filiala Iaşi. Cea mai recentă carte publicată: Gabriela Adameşteanu. Monografie, antologie comentată, receptare critică, Editura Tracus Arte, 2015.
 

anunt dilema jpg
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul site: www.dilema.ro
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul șițe: www.dilema.ro
telefoane samsung galaxy s23 ultra jpg
Ai nevoie de un nou smartphone? Comandă telefoane Samsung Galaxy S23 Ultra aici!
Pentru a vedea specificațiile telefonului este necesar să alegi brandul, modelul, condiția estetică a produsului, culoarea și spațiul de stocare.
Depresia jpg
Depresia: semne, simptome și cauze
Sperăm ca această problemă de sănătate să stea cît mai departe de tine.
Header anvelope jpg
Cum să-ți alegi corect anvelopele de iarnă
Dacă pneurile au taloanele prea moi pentru greutatea mașinii.
Păcănele pe bani reali și cazinourile online jpg
Păcănele pe bani reali și cazinourile online
Jocurile de noroc sînt legate de speranța unui cîștig online.
ruj rezistent 24 ore jpg
Christmas tree landscape png
Cadouri de Crăciun pentru cei mai buni prieteni. 3 idei pe care o să le adore și Moșul
Dacă în cercul de prieteni aveți iubitoare de beauty, un calendar advent este o idee minunată.
poza2 jpeg
Industria IT în România: Joburi și Tendințe în Tehnologie
În plus, se observă o creștere a numărului de femei angajate în domeniul IT, ceea ce reflectă o schimbare pozitivă în dinamica forței de muncă în acest sector.
dilema jpg
Cu ce se diferențiază casele de pariuri online
Alegînd o casă de pariuri cu un sistem de suport bine pus la punct, vei depăși mai ușor anumite momente dificile iar problemele pe care le vei întîmpina vor fi rezolvate mai rapid.
pexels andrea piacquadio 941555 jpg
Stresul de sărbători. Cum să îi faci față mai ușor
Amintește-ți că cel mai potrivit cadou pentru mama este, de cele mai multe ori, veselia și buna dispoziție din ziua de Crăciun, cu toată familia la masă.
The Veils Poster Web jpg
Finn & Oigăn, solo
Originar din Londra dar relocat în Noua Zeelandă, Finn Andrews este compozitor și multi-instrumentist.
ILUMA Stardrift KV Landscape jpg
Philip Morris International lansează în România prima ediție limitată IQOS ILUMA – descoperă IQOS ILUMA STARDRIFT
Philip Morris International (PMI) lansează la finalul acestei luni IQOS ILUMA STARDRIFT, prima ediție limitată a celui mai inovator produs din portofoliul său de alternative fără fum.
Grand Hotel Europa  poza 1 jpg
Grand Hotel Europa sau adevărul minciunilor la persoana întîi
Cu atît mai puțin unul în vogă ca autoficțiunea, explorat de nume mari ale ultimelor decenii precum Annie Ernaux sau Karl Ove Knausgård.
foto alex galmeanu jpg
dragostea, regim urban
Poate pentru că dimineața am intrat la loc în mine
ce rol are vitamina e jpg
Top 3 cele mai frecvente probleme ale pielii și cum le poți combate
Nu uita să faci schimbări și în alimentație: consumă produse cu indice glicemic mai scăzut și evită excesul de lactate.
featured image (7) jpg
un parfum clasic de barbati jpg
Idei de cadouri pentru bărbații din viața ta - ce să le dăruiești, în funcție de relația dintre voi
Așa că, o idee bună este să notezi fiecare link pe care ți-l trimite amicul tău, pentru a fi mai ușor să îi găsești cadoul ideal.
DilemaVeche (2) (3) jpg
Aproximativ 33% dintre parfumurile masculine sînt folosite de femei! Ce ingrediente au astfel de parfumuri?
Foarte apreciate sînt și parfumurile orientale pentru bărbați, care au note unice, catifelate, arome de vanilie și alte condimente minunate.
alege o crema pentru tenul uscat jpg
6 produse de îngrijire care să nu îți lipsească din trusa cosmetică
Toate acestea au proprietăți extraordinare și te pot ajuta să îți menții pielea tînără și frumoasă pentru cît mai mult timp.
AM jpg
Depresie
Cum să nu fiu mohorît
caserole mancare unica folosinta snick ambalaje jpg
Caserole pentru mîncare de unică folosință disponibile la Snick Ambalaje
Acest concept este unul care reușește să atragă mulți clienți, consumatori totodată.
Bulucz jpg
Relicve, ustensile
Tocmai îmi vin în minte spălarea picioarelor, Ciubotele lui van Gogh
IQOS x DIPLOMA 5 jpg
Omid Ghannadi, creatorul instalației IQOS x DIPLOMA: Apreciez că sînt companii care se implică atît de vizibil în sprijinul comunității
El este omul din spatele instalației imersive IQOS proiectată special pentru ediția de anul acesta a festivalului DIPLOMA.
Eutanasie
Cum ne-ai învățat să fim atenți

Adevarul.ro

image
Cât costă minivacanța de 1 Mai-Paște pe Valea Prahovei sau în stațiunea Padina-Peștera
În scurt timp începe minivacanța de 1 Mai-Paște (5 mai 2024), prilej de relaxare și călătorii. Două populare destinații sunt Valea Prahovei și stațiunea Padina-Peștera (Dâmbovița). Ofertele de cazare sunt multiple și variate.
image
Ce ascunde China în Wuhan. Misterele locului de unde a pornit pandemia, dezvăluite de un cunoscut vlogger român VIDEO
Cătălin Stănciulescu, vlogger-ul român devenit celebru pentru în peregrinările sale a făcut interviu cu fratele celebrului baron al drogurilor, Pablo Escobar, a vizitat Wuhan, locul din China de unde a pornit pandemia care a ucis zeci de milioane de oameni.
image
Zboruri din Sibiu, de la 200 de euro biletul. Care sunt destinațiile de vacanță
Se reiau cursele spre cinci destinații de vacanță din această vară, cu un total de zece frecvențe săptămânale, ce vor fi disponibile pentru rezervare la agențiile de turism cu care colaborează aeroportul din Sibiu.

HIstoria.ro

image
Cum au construit polonezii o replică a Enigmei germane
Cu toate că germanii au avut o încredere aproape totală în integritatea comunicațiilor realizate prin intermediul mașinii de criptare Enigma, în final această credință s-a dovedit eronată, în primul rând subestimării capabilităților tehnologice și ingeniozității umane ale adversarilor.
image
Cine erau bancherii de altădată?
Zorii activităților de natură financiară au apărut în proximitatea și la adăpostul Scaunului domnesc, unde se puteau controla birurile și plățile cu rapiditate și se puteau schimba diferitele monede sau efecte aduse de funcționari ori trimiși străini ce roiau în jurul curții cetății Bucureștilor. 

image
A știut Churchill despre intenția germanilor de a bombarda orașul Coventry?
Datorită decriptărilor Enigma, aparent, Churchill a aflat că germanii pregăteau un raid aerian asupra orașului Coventry. Cu toate acestea, nu a ordonat evacuarea orașului și nici nu a suplimentat mijloacele de apărare antiaeriană.