Ridichi australiene de la cuscrul din Anglia

N.C. MUNTEANU
14 iulie 2010
Ridichi australiene de la cuscrul din Anglia jpeg

(Articol apărut în Dilema, nr. 347, 1 octombrie 1999, la tema “Ţăranul e pe cîmp”)

Nu ştiu dacă veşnicia s-a născut la ţară, sigur e că acolo spiritul întreprinzător e mai la el acasă decît oriunde în altă parte în România în tranziţie. Ţăranii par a fi trecut la economia de piaţă mai iute decît cei 15.000 de specialişti, başca iubitorii de IAS-uri şi de asociaţii agricole. Chiar dacă au primit pămîntul aşa cum l-au primit, chiar dacă nimic nu e sigur în privinţa asta, chiar dacă băncile îi cam ocolesc cînd e vorba de credite, chiar dacă nu prea au cu ce-l lucra, de lucrat îl lucrează cu sîrguinţă. Şi asta se vede cu ochiul liber în oricare din pieţele bucureştene.

În fiecare sîmbătă, dimineaţa devreme, mă plimb ca Vodă prin lobodă în Piaţa Amzei. Îmi bucur ochii, aleg, mă tocmesc, intru în vorbă cu ţăranii, îi întreb de una de alta, cumpăr, vreau să ştiu dacă mai sînt comunişti prin satul lor, unii rîd sau îşi fac cruce, alţii cad pe gînduri, s-ar părea că mai sînt, naiba să-i ia, cine-i mai ştie. Ducă-se!
Parcă niciodată toamna asta nu fu mai frumoasă, e acum un vers cu sens concret în piaţă. Legume, zarzavaturi şi fructe din belşug. Să le mănînci cu ochii. Marfă multă, curată, proaspătă, îmbietoare. Şi nu foarte scumpă. Pricepuţii suţin că, în preţuri comparate, piaţa e mai ieftină decît în 1989. Cît despre abundenţă şi calitate, nici nu se compară cu trecutul negru, sau roşu al noii revoluţii agrare. Pofta de cîştig şi concurenţa a diversificat oferta, calitatea.

Concurenţa? Sigur că da! Economia de piaţă e... la piaţă. Se lasă pipăită şi putem urla: este! Ţăranii, cu oferta lor abundentă şi de calitate, au alungat din pieţe aprozarurile, sumumul mizeriei comerţului socialist cu legume şi fructe. Prin culturi succesive, au înmulţit şi au prelungit sezonul trufandalelor. S-au ambiţionat şi au reuşit să producă şi să ofere legume-fructe cu nimic mai prejos decît suratele lor de pe alte coclauri. Au adus şi seminţe tot de pe acolo. Ba au adus şi legume pînă nu demult necunoscute la noi.

Mai an, pe o tarabă am văzut nişte ridichi de lună cum doar în Franţa mai văzusem, lungi cît un deget, jumătate roşii, jumătate albe, niciodată seci şi foarte bune la gust. Ca să vedeţi, umblăm ca năucii după Europa, o căutăm pînă şi în America Latină, şi Europa era în Piaţa Amzei. Şi chiar mai mult decît atît. De unde, am întrebat? Din Australia, mi-a răspuns mîndră ţăranca.

Din Australia? Nu chiar, sămînţa a primit-o de la cuscrul din Anglia. Şi Australia? În Australia îl are pe fiul ei, care s-a însurat cu englezoaica, fata englezului. Cum? Poveste lungă, am timp? Am! Mătuşa Elena din Jilava, nici ţărancă, nici orăşeancă, dar mai mult ţărancă, în orice caz nu se dă pe orăşeni, vinde zarzavaturi de cînd se ştie în Piaţa Amzei. Din munca ei şi a bărbatului, a lucrat la întreţinere la Institutul de fizică atomică, acum e pensionar, a făcut case celor doi băieţi, doi are. Era pe vremea ăluia şi a avut un necaz mare. Casele au intrat la demolare. Asta a îmbolnăvit-o de inimă, dar rău de tot, n-a mai putut veni la piaţă, iar locul i-a fost luat de unul din băieţi. Ăla a fost împuşcat, casele au scăpat tefere, dar băietul a continuat să vîndă la piaţă şi după revoluţie. A cunoscut-o pe englezoaică, la tarabă, s-au luat şi au plecat în Australia, aşa i-a fost norocul. Ce face acolo? Aici a fost sticlar, acolo s-a recalificat dulgher de lucrări speciale, şi-a luat şi diploma, cîştigă bine, e mulţumit, are casa lui, a făcut şi doi copii şi mai în fiecare an vine în ţară. Şi aduce tot ce crede el că s-ar putea cultiva şi în România. Aşa a adus şi seminţele acelea de ridichi franţuzeşti, mătuşa Elena le-a pus în pămînt, i-au plăcut foarte mult, s-a gîndit să aducă şi la piaţă, merg foarte bine, are clienţii ei, domni şi doamne de la ambasade. A încercat să lase şi de sămînţă, dar n-a ieşit, sămînţa nu-i stabilizată, trebuie tratată, însă acum cuscrul din Anglia, pe care nu l-a văzut niciodată, i-a trimis un kilogram, aşa că e asigurată pînă la anul. Mătuşa Elena e nespus de mîndră de ridichile ei, pe care nimeni nu le mai are şi, de altfel, ea e prima care a adus la vînzare şi broccoli. Broccoli? Da, un fel de conopidă, dar mai fină. Cum o face? Păi, cu maioneză sau la cuptor, foarte bună la gust, plină de vitamine, de săruri minerale, se spune chiar că şi anti-cancerigenă. Şi pentru broccoli are clienţii ei, tot de la ambasade. Iar cînd domnii de la ambasade cumpără de la ea, mătuşa Elena le zîmbeşte frumos şi le spune thank you. A învăţat cîteva cuvinte englezeşti. Ca să se înţeleagă cu nora, englezoaica din Australia. Se înţelege bine cu nora, a învăţat şi ea cîteva cuvinte româneşti. Şi cînd nu dovedesc, amîndouă apelează la dicţionar.

Şi eu mă înţeleg bine cu mătuşa Elena. Sînt clientul ei. Îmi face o reducere de o mie de lei la fiecare cumpărătură.

Dacă aş cumpăra numai de la ea aş putea deveni milionar. Pînă una alta m-am şi învîrtit de o invitaţie la Jilava. Să-i văd grădina.

pexels pixabay 270637 jpg
Vrei să îți promovezi afacerea în mediul online? Optimizarea SEO este un pas esențial!
Prin urmare, SEO are ca scop îmbunătățirea poziționării naturale a unui site web în SERP (Search Engine Result Page), făcîndu-l mai vizibil în rîndul utilizatorilor de internet.
woman having painful stomach    Copy jpg
Durerile de stomac: cele mai frecvente afecțiuni care provoacă disconfort gastric
Nu neglijați durerile de stomac, pentru că acestea vă pot perturba activitatea de zi cu zi sau pot ascunde afecțiuni grave.
vitamina c jpg
3 ingrediente miraculoase pentru sănătatea și frumusețea pielii. Și nu numai...
Hrănirea și hidratarea corectă a pielii sînt gesturi esențiale pentru ca aceasta să aibă mereu un aspect sănătos și strălucitor.
protectieficat (2) jpg
În ce fel își pun amprenta asupra sănătății tale ospățurile de sărbători și ce te-ar putea ajuta să-ți recapeți starea de bine
În fiecare an, mesele de sărbători duc la o creștere a numărului de cazuri de anumite afecțiuni, riscurile mai mari fiind mai ales pentru persoanele a căror stare de sănătate este deja fragilă.
Key visual Tur public larg 28 ian jpeg
Open Hearts for Ukraine
Primul tur ghidat al monumentelor create de 24 de tineri refugiați din Ucraina în patru muzee din București
bo popescu4 jpg
de fiecare dată vine iarna
pentru că de fiecare dată vine iarna  cînd avem nevoie de emoții
curs de programare (1) jpg
Cel mai bun curs de programare NU e un curs. Obții primul job în 8 luni, garantat!
O ofertă de nerefuzat, pe care nu o vei mai întîlni în cazul niciunui alt curs de programare.
poster Spoken Word Sessions 15 01 png
SWORDS: Ronin Terente și Lena Chilari în dialog cu Cosmin Perța
Seria de evenimente SWORDS - Spoken Word Sessions continuă la început de an cu doi perfomeri din Republica Moldova.
blonde woman blogger is showing how make up use cosmetics jpg
La ce să fii atentă atunci cînd îți alegi produsele pentru machiaj
Produsele cosmetice au rol foarte important, pe lîngă faptul că ele ajută la conturarea trăsăturilor feței, ele ajută și la regenerarea pielii.
hanorace dama(1) jpg
Hanorace cu glugă fără fermoar pentru femei la modă
Se pare că a decide ce hanorace pentru femei ar trebui să fie în garderoba noastră pare ușor.
IMG 8731 1 jpg
Coșurile cadou, darurile care nu se demodează, indiferent de ocazie!
În primul rînd, coșurile cadou aduc nu unul, ci mai multe bucurii laolaltă. Cînd alegi un coș cadou, nu optezi pentru simple obiecte, ci oferi, de fapt, experiențe memorabile!
infinitul intr o trestie png
vizual toni grecu jpg
Serile Enayati Medical City, ediția a III-a: Terapia rîsului, discuție cu Sever Voinescu și Toni Grecu
Serile Enayati Medical City continuă în 7 decembrie 2022, începînd cu ora 19.00 în cadrul Enayati Medical City!
poster Tess Parks 3 12 jpg
Recomandări de week-end
Artista canadiană Tess Parks concertează în premieră la București.
pre ul uniswap cand este cel mai bun moment sa cumperi uni  dilemaveche png
Prețul Uniswap: Cînd este cel mai bun moment să cumperi UNI?
Pur și simplu cumperi monede cînd prețul Uniswap este scăzut și le vinzi cînd prețul este ridicat.
dylan gillis KdeqA3aTnBY unsplash jpg
Scurt ghid despre cultura și structura organizațională
Construirea unei culturi și structuri organizaționale sănătoase și pozitive nu este o sarcină ușoara, dar orice organizație o poate realiza.
floraria online bloomeria livrare flori jpg
Ești o persoană creativă și pasionată de beauty Vezi ce job ți se potrivește! jpg
Proiectul Open Museums Open Hearts jpg
„Rădăcini și visuri” ale tinerilor din Ucraina
De joi, 27 octombrie, pînă la finalul lunii noiembrie, 40 de tineri din Ucraina cu vîrstă cuprinsă între 15-18 ani sînt invitați să participe la etapa a doua a proiectului Open Museums Open Hearts.
Red Bull Dance Your Style 2022 (1) jpg
16 dintre cei mai buni dansatori români se duelează pentru un loc în Finala Mondială din Africa de Sud
O demonstrație în forță, de o energie molipsitoare, Red Bull Dance Your Style este o competiție internațională de all-styles street-dance, cu evenimente în peste 30 de țări.
Masterclass Cronicari Digitali Cine asculta o Casa   Bucuresti 15 octombrie 2022 (17) jpg
Soluții pentru problemele de patrimoniu, indentificate în Masteclass Cronicari Digitali „Cine ascultă o casă?”
La finalul săptămînii trecute, la București, timp de mai bine de șase ore, în patru sesiuni de masterclass, arhitecți, specialiști și profesioniști implicați în restaurarea și valorificarea caselor istorice au luat parte la Masteclass Cronicari Digitali „Cine ascultă o casă?”.
pexels ylanite koppens 744969 jpg
Sugestii de cadouri care pot fi oferite angajaților
Ești om de afaceri, ceea ce înseamnă că ești conștient că fără dedicarea, experiența și profesionalismul salariaților tăi, firma ar fi avut destul de mult de suferit.
Vizual Masterclass Cronicari Digitali Cine asculta o casa 15 octombrie 2022 jpg
Valorizarea clădirilor istorice, în centrul primului Masterclass Cronicari Digitali „Cine ascultă o casă?”
Cine ascultă o casă?”, proiectul care își propune să ofere exemple de bune practici de la cei care „au ascultat o clădire” în beneficiul comunității și al protejării clădirilor istorice, invită experții, autoritățile și pe toți cei interesați de patrimoniu pentru o zi de Masterclass, în București.
 SF 6065 JPG
Karpatia Horse Show 2022: șapte premii pentru România, 15 mii de spectatori și o atmosferă chic!
Un weekend de excepție si un „salt” important pentru Karpatia Horse Show, cu ocazia celei de-a VII-a ediții desfășurate pe Domeniul Cantacuzino din Florești (Prahova).

Adevarul.ro

image
Caz șocant în Capitală: femeie închisă în portbagajul unei mașini incendiate. Cum a fost salvată de polițiști și de operatorii 112 VIDEO
Un caz șocant de sechestrare a fost înregistrat luni dimineață în Capitală. O femeie a fost salvată de polițiști din portbagajul unei mașini incendiate.
image
Experiența nefericită trăită de o turistă într-un hotel de 4 stele din Sinaia. „Și un WC public arăta mai bine decât camera”
O româncă s-a plâns de condițiile oferite de un hotel de 4 stele din Sinaia. Femeia susține că a stat într-o cameră care merita cel mult două stele și a postat pe internet fotografii care vin în sprijinul afirmațiilor sale
image
Există legătură între cutremurul din Turcia și cele cinci seisme din România? Ce spun experții
După cutremurul devastator din Turcia, în această dimineață, au avut loc mai multe cutremure și în România. Seismologul Gheorghe Mărmureanu e explicat dacă acestea au legătură.

HIstoria.ro

image
Consecințele bătăliei de la Stalingrad
După capitularea Corpului XI Armată, timp de câteva zile, avioane de recunoaștere germane au continuat să efectueze zboruri deasupra Stalingradului pentru a descoperi eventualele grupuri de militari germani care încercau să scape și de a le parașuta provizii.
image
Joseph Pulitzer, jurnalistul născut pe malul Mureşului, care a făcut istorie în Statele Unite
Premiile Pulitzer, cele mai prestigioase distincții ale jurnalismului american, au fost acordate pentru prima dată în 1917, la inițiativa jurnalistului de origine maghiară Joseph Pulitzer.
image
Apropierea Ungariei revizioniste de Germania nazistă
Propaganda revizionistă maghiară, extrem de activă și de agresivă, a prins în străinătate și pe fondul lipsei de reacție a României.