Revederea

23 ianuarie 2018
Revederea jpeg

M-am văzut cu un amic pe care nu ȋl mai ȋntȋlnisem de ceva timp. Ne-am ȋntȋlnit la firma lui. Foarte relaxat, descheiat la cămașă, ȋntr-un sacou bleumarin și blugi, cu o barbă ȋngrijită, m-a pupat pe ambii obraji și m-a invitat la el ȋn birou. Divorțase, se recăsătorise, mai făcuse un copil (avea doi acum) și ducea traiul confortabil și ȋndestulător a ceea ce americanii numesc upper middle-class. Avea o afacere de aproximativ un milion de euro. Pornită de unul singur. Admirabil.

Dar amicul acesta nu a fost ȋntotdeauna un prosper om de afaceri. A existat o perioadă ȋn viața lui cȋnd amȋndoi cumpăram seara patru felii de mortadella de la magazinul din colț. A existat o perioadă cȋnd amȋndoi ieșeam ȋn club și trăgeam fiecare, pȋnă dimineață, de o bere Skol. A existat o perioadă cȋnd, la finalul lunii, rămȋnea fără bani și-l ȋmprumutam pȋnă la salariu.

Nu am idee ȋn ce relații vă găsiți dumneavoastră cu businessmen-ii, ȋndeosebi cu cei care nu provin din familii ȋnstărite, ci care au pornit de jos și care ȋși merită deplin statutul de self-made man, dar, din cȋte am constatat, odată cu liniștea materială și cu relativa siguranță a zilei de mȋine, aceștia descoperă ȋn ei existența unui ferment intelectual, neexplorat suficient ȋn fazele incipiente ale vieții, pe care vor să-l dezvolte ȋn această etapă a existenței.

Spre exemplu, descoperă cărțile motivaționale și conferințele la care feluriți guru cu gură de aur vin să le explice tainele și mecanismele universului – deopotrivă interior și exterior – ȋn care sălășluiesc. Capătă un interes sporit pentru politică, cu care ȋncep să cocheteze ȋn ideea că, unu, e bine să ai relații și, doi, pentru că, cine știe, poate vor intra ȋntr-o bună zi ȋn politică. Cercul lor de cunoștințe se extinde la persoane relativ faimoase, ale căror nume, rostite ȋn treacăt, au consistența unor trofee de vȋnătoare agățate deasupra șemineului din living. Participă la gale de binefacere unde un tacȋm costă cȋteva sute de euro. Ba, uneori, joacă inclusiv un modest rol de Mecena față de prietenii-„artiști” pe care viața i-a născut molȋi și nedescurcăreți, manifestȋndu-și față de ei imboldul drăgăstos-paternal de a-i lua sub aripa lor, prin popularizarea creațiilor acestora. (Spre exemplu, cȋnd ne-am ȋntȋlnit, avea pe birou zece exemplare ale unui roman al meu, pe care m-a anunțat că intenționa să le ofere partenerilor de afaceri, cu ȋnsăși semnătura genialului – dar căzutului de pe lună – autor. La fel de posibil, ȋnsă, era să le arunce la gunoi după ce plecam.)

Toate aceste manifestări, unele subtile, altele transparente ȋn intenție, fac parte din noua imagine pe care și-o promovează și ȋn care statutul social devine o arie coextensivă viitoarelor piste de lansare a succesului personal. Nu e nimic condamnabil, ȋn schimb, e de-a dreptul groaznică dorința de a-ți ține prelegeri despre bani. Despre care, nu știu cum se face, că ajung să pomenească cu un dezgust pe care nimic nu-l poate depăși.

– Banii, să știi, mi-a spus amicul meu pe un ton hotărȋt, dar resemnat, fără speranță, nu ȋnseamnă nimic. Ȋți aduc doar necazuri.

– Totuși, nu strică să-i ai, mi-am dat eu cu presupusul.

M-a privit ca pe ultimul meschin. Avea pretenții de la mine.

– Așa, să zicem că poți să ȋți cumperi cinci mașini, o vilă la Saint Tropez, și? Asta te face fericit?

– Mie nu ȋmi pari chiar nefericit, ȋi răspund.

N-a catadicsit să ȋmi răspundă, dar mimica chipului, felul ȋn care a pufnit pe nas și și-a ridicat ochii spre tavan au fost foarte sugestive. O stare asemănătoare de demoralizare trebuie să-l fi cuprins și pe Nobelul Alfred cȋnd a descoperit efectele teribile ale dinamitei.

– Tu știi mai bine, caut să o dau la pace și, ȋn același timp, să-mi dau seama dacă face pe prostul sau chiar este și, ȋn caz că nu face, să ȋmi amintesc dacă era prost și cȋnd era sărac sau a devenit doar acum, de cȋnd are afacerea.

Să adaug despre amicul acesta că greutatea și chelia i-au sporit proporțional cu averea – ȋn schimb, celălalt element al statutului fizic, recte ȋnălțimea, a rămas invariabilă ȋn raport cu actualul statut social. Ȋn altă ordine de idei, dacă trendul continua, cȋnd afacerea lui avea să-și dubleze cifra, el ar fi trebuit să aibă ȋn lungime cam cȋt ȋn lățime. Iar dacă ȋi puneai și o meșă, l-ai fi putut ușurel lua drept Pavarotti.

Ȋl ȋntreb cu delicatețe:

– Nevastă-ta la fel crede?

Nevastă-sa, cu care s-a ȋnsurat cȋnd ea avea 24 de ani, era ȋnsă la Euro Disney cu ăla micu’ și nu putea răspunde.

– Banii nu aduc libertatea, continuă el. Singura libertate adevărată e o conștiință curată.

Cȋnd cineva mă ia cu finețuri de-astea, stau cuminte ȋn banca mea. Tac și ȋnghit.

– Oamenii nu mai au respect pentru nimic. Doar la bani se gȋndesc.

Simțeam cum mă fură somnul.

– Am fost anul trecut cu Andreea la Concertul de Anul Nou de la Viena. Andreea voia să mergem, eu nu prea, mă știi pe mine, nu mă prăpădesc după operă... Dar  am mers pȋnă la urmă, am luat-o și pe mă-sa, i-am luat și pe frate-său și cumnată-mea cu noi… Băi, tu știi cum e concertul ăla? Ai fost?

Mă trezesc din somn rapid și ȋi spun că nu am avut ocazia.

– Păcat, ai face bine să te duci. E ex-cep-țio-nal. Uite, și acum mi se face pielea de găină cȋnd ȋmi amintesc. Strauss… se mai gȋndește la niște compozitori, dar memoria nu-l ajută. Conchide scurt: Strauss e tare de tot.

Vin doi indivizi cu niște hȋrtii, el le semnează, ȋși saltă c-un oftat gabaritul din fotoliu și dispare din birou, răstimp ȋn care apare secretara – o tipă drăguță, cu obrajii roșii, dar parcă prea roșii, și cu niște fermecătoare gene lungi, ȋntoarse, rimelate și cam false, genul de tipă studioasă marca Universitatea Bioterra, cu o strălucită carieră de asistent manager la firma amicului meu…  sau de ministru ȋntr-un viitor cabinet – și mă ȋntreabă cu un zȋmbet languros dacă vreau o cafea, un suc, ceva. Ȋi spun că o sticlă cu apă ar fi binevenită. Dă să plece, dar tocmai atunci intră șeriful stelar și-mi zice hotărȋt:

– Apă? Ce-i asta, ȋntrunire de măicuțe? Dar niște whisky ce-are?

– Păi, are, mă scuz eu, că sȋnt cu mașina, unde mai pui – mă strădui să fiu amuzant – că mă amețesc și dacă miros dopul de la o sticlă de Jidvei.

Domnișoara secretară nu găsește nimic amuzant ȋn remarca mea și așteaptă țeapănă, cu ochii țintă la patron, permisiunea să dispară la recepție, dar ăsta nu o bagă-n seamă, astfel că peste zece secunde ȋntreabă pe un ton mieros:

– Pot pleca?

– Ha? face amicul meu și scoate capul surprins din paharul ȋn care-și turna whisky. Da, normal. Se ȋntoarce către mine: Viața e complexă și are multe aspecte, bam bum…

Rȋde și evident că rȋd și eu, deși el nu rȋsese la gluma mea cu dopul de la sticla de Jidvei.

Ȋmi dă apoi niște ponturi pentru bursă, ȋn eventualitatea că o să mă bată vreodată gȋndul să vreau să mă ȋmbogățesc, mai punctează o serie de remarci pe marginea vieții și a lipsei de preocupări spirituale a poporului, ȋmi explică de ce un mustăcios din politică e cea mai mare jigodie ȋn viață („E Satana, dracu’ gol”), se interesează dacă am mai scris ceva („Dar nu căcaturi pentru bloguri, ceva serios, cu substanță”) și ȋl dezamăgesc – bine, nu prea mult –, mă invită la el la țară să-i cunosc soția și copilul, dar după 10 ianuarie, că atunci se ȋntorc din Franța, și nu se lasă pȋnă nu bem ȋmpreună niște whisky, urmȋnd ca un angajat al lui să conducă mașina mea pȋnă la mine acasă, iar el să se ȋntoarcă cu un taxi la firmă.

Cam asta a fost ȋntȋlnirea.

Nimic extraordinar, total de acord.

Doar doi buni prieteni care s-au revăzut după o absență relativ ȋndelungată.

P.S. Whisky-ul a fost, pare-se, unul foarte bun. Chivas Regal de 21 de ani. Peste care, dacă aș fi putut turna un sfert de litru de pepsi, cum intenționam, ȋn loc de a-l bea sec, cu două cuburi de gheață, pe motiv că e mult mai „gentlemanlike”, cum mi s-a dat de ȋnțeles, probabil l-aș fi apreciat la adevărata lui savoare. Așa, am apreciat doar o durere sănătoasă ȋn moalele capului.

Noroc cu șoferul pus la dispoziție. Am dormit ca un prunc pȋnă acasă.

ILC jpg
Posteritatea Graziellei
În toți acești (mulți) ani în care l-am recitit, periodic, pe Caragiale, m-am întrebat nu o dată cum se face că opera sa a părut să accepte tot felul de interpretări, unele de-a dreptul stupide, reductive și, în fond, absurde.
jocuri noroc populare jpg
Care sînt cele mai populare jocuri de noroc din străinătate?
Oamenii din diferite țări de pe glob au preferințe specifice în materie de jocuri de noroc, modelate de culturi distincte.
boluri diversificare little prints jpg
Diversificarea, acum o joacă de copii – ce am învățat de la generațiile mai vechi de părinți
Din drag pentru copii, din nevoia de a oferi celor mici tot ce mai bun din tot ce mai bun, au apărut și branduri de lux, cu produse premium.
drujba jpg
Există modele de drujbă care să poată fi manevrate cu o singură mînă? Răspunsul specialiștilor!
Un model eficient de drujbă garantează o tăiere rapidă a elementelor de vegetație nedorite, precum și un confort sporit în utilizare.
pantaloni eleganti pentru femei stilizari pentru birou jpg
Pantaloni eleganți pentru femei – stilizări pentru birou
Datorită sfaturilor de mai jos, vei învăța cum să creezi o ținută excepțional de stilată în cîțiva pași simpli, în care te vei simți ca o femeie de succes.
Afis Sala Radio 3 iunie 2022 jpg
Cîștigătorul uneia dintre cele mai prestigioase competiții muzicale din Europa: dirijorul Dmitri Matvienko, invitat la Sala Radio
Cîștigătorul uneia dintre cele mai prestigioase competiții muzicale din Europa – Concursul Malko pentru tineri dirijori (organizat la Copenhaga de Orchestra Simfonică Radio Daneză) este invitat special pe scena Sălii Radio.
interviu job jpg
5 sfaturi de urmat pentru a-ți mări șansele pentru interviul de angajare
Este important să știi cum să te prezinți mai bine în fața oricărui recrutor, cum să-ți pui în valoare calitățile și cum să fii candidatul cu cele mai mari șanse pentru a fi ales.
00 cover event facebook (1) jpg
Viața la 18 ani
„Am 18 ani” este un proiect, produs de Asociația Art No More și cofinanțat de AFCN, la care au participat șapte scriitori români contemporani: Dan Coman, Augustin Cupșa, Andreea Cătălina Drăghici, Andrei Doșa, Jean-Lorin Sterian, Cristina Ștefan, Mara Wagner.
serileRRM25 landscape 1920x1080 jpg
Serile Radio România Muzical – 25. Recital susținut de violonistul Răzvan Stoica și pianista Andreea Stoica
Îndrăgitul violonist Răzvan Stoica, alături de sora sa, pianista Andreea Stoica, vor urca pe scena Sălii Radio joi, 2 iunie, ora 19:00.
Stailer, inspirație pentru cei care merg la saloanele de hair and beauty jpeg
Stailer, inspirație pentru cei care merg la saloanele de hair and beauty
Toți cei care au nevoie de serviciile din saloanele de beauty se pot programa online, la doar cîteva click-uri distanță, la orice salon își doresc.
4 legende pe care merită să le știi jpeg
4 legende pe care merită să le știi
Anumite legende au intrat deja în folclorul popular și, chiar dacă istoricii nu au reușit să le demonstreze veridicitatea în totalitate și unele par simple fabule, ele au un farmec aparte și sînt foarte interesante.
POLIȚIA ROMÂNĂ LANSEAZĂ CAMPANIA DE EDUCAȚIE RUTIERĂ PENTRU PIETONI, CONDUCĂTORI DE BICICLETE ȘI TROTINETE jpeg
POLIȚIA ROMÂNĂ LANSEAZĂ CAMPANIA DE EDUCAȚIE RUTIERĂ PENTRU PIETONI, CONDUCĂTORI DE BICICLETE ȘI TROTINETE
Scopul general al proiectului este ca România să devină o țară cu un trafic rutier mai sigur, prin reducerea progresivă a numărului victimelor accidentelor rutiere.
Fundația Superbet continuă să fie alături de cel mai cunoscut brand cultural românesc prin susținerea seriei „Conferințele Dilema veche” jpeg
Fundația Superbet continuă să fie alături de cel mai cunoscut brand cultural românesc prin susținerea seriei „Conferințele Dilema veche”
În 2022, Fundația Superbet este din nou alături de revista culturală, susținînd organizarea seriei „Conferințele Dilema veche”.
Cum să compari jocurile de masă la cazino? jpeg
Cum să compari jocurile de masă la cazino?
Sînt foarte multe jocuri, foarte multe posibilități, iar dacă ești începător, există riscul să te simți puțin stînjenit, să nu știi exact ce să te joci și să închei sesiunea cu un gust amar.
Modul în care porți geanta poate indica trăsături de personalitate pe care le ai  Zevo te inspiră jpeg
Modul în care porți geanta poate indica trăsături de personalitate pe care le ai. Zevo te inspiră
Iubitoarele și iubitorii de fashion vor găsi la magazinul online Zevo acele accesorii nelipsite din fiecare zi, realizate cu atenție la detalii și cu designuri inedite - GENȚILE!
Unde sa iti cumperi uniforme de calitate pentru bucatari jpeg
Unde sa iti cumperi uniforme de calitate pentru bucatari
Îmbrăcămintea de protecție și echipamentul personal de protecție (EIP) reprezintă o caracteristică de siguranță esențială în orice loc de muncă, iar industria alimentară nu face excepție.
Iată o dilemă nouă: să achiziționezi un dulap metalic clasic sau cu uși glisante? jpeg
Iată o dilemă nouă: să achiziționezi un dulap metalic clasic sau cu uși glisante?
Dulapurile produse din metal sînt structuri solide, foarte sigure și eficiente atunci cînd vine vorba despre depozitarea documentelor, obiectelor vestimentare, dar și a altor obiecte sau accesorii.
Leggings, blugi sau pantaloni de jogging? Ce pantaloni să alegi cu cizmele de damă? jpeg
Leggings, blugi sau pantaloni de jogging? Ce pantaloni să alegi cu cizmele de damă?
Pentru ca ținutele tale să arate perfect, merită să înveți arta purtării botinelor și cizmelor.
Moda de vară   Ce costume de baie vor fi un succes în acest sezon? jpeg
Moda de vară - Ce costume de baie vor fi un succes în acest sezon?
Noile tendinţe în materie de ţinute estivale sînt extrem de ofertante, dîndu-ţi posibilitatea de a jongla cu creativitatea şi de a-ţi dezvolta ideile vestimentare.
Cum a schimbat inteligența artificială joburile din lumea cazinourilor jpeg
Cum a schimbat inteligența artificială joburile din lumea cazinourilor
În ultimii cinci ani, tot mai mulți pasionați de jocuri de noroc au mutat distracția în online, beneficiind de avantajele oferite de acest mediu.
„Viața după Auschwitz” de Eva Schloss și Karen Bartlett – Cînd suferința are chip de femeie jpeg
„Viața după Auschwitz” de Eva Schloss și Karen Bartlett – Cînd suferința are chip de femeie
Sînt cărți care îți schimbă total viziunea despre lume, iar „Viața după Auschwitz” este una dintre ele.
Produsele Olaplex: ce reprezintă și de ce ar trebui să le folosești jpeg
Produsele Olaplex: ce reprezintă și de ce ar trebui să le folosești
Unul dintre principalele obiective ale producătorilor a fost să creeze produse cît mai naturale și au reușit.
Iată o dilemă nouă: cum să nu cheltui o avere pe accesorii de motocoasă? jpeg
Iată o dilemă nouă: cum să nu cheltui o avere pe accesorii de motocoasă?
Pentru a-ți ușura munca, ai nevoie de instrumente specializate, care să te ajute să toaletezi elementele de vegetație în siguranță și fără eforturi fizice prea mari.
De ce sînt video urile cu unboxing atît de populare? jpeg
De ce sînt video-urile cu unboxing atît de populare?
Cel mai mare succes îl au prezentările de gadget-uri, cum ar fi ultimele tipuri de telefoane.

Adevarul.ro

image
Închisoare pe viaţă în Marea Britanie pentru şoferii care produc accidente mortale. În ce condiţii se aplică pedeapsa maximă
Marea Britanie introduce pedeapsa cu închisoarea pe viaţă pentru şoferii care ucid, în cadrul unei ample reforme a justiţiei care a intrat duminică în vigoare, potrivit informaţiilor publicate de BBC.
image
O tânără şi-a dorit o noapte de vis în compania unui „Don Juan”. Idila s-a transformat în coşmar
O tânără care credea că va trăi o noapte de vis alături de un aşa-zis „Don Juan” s-a trezit a doua zi ca dintr-un coşmar. Bărbatul a fost condamnat pentru faptele sale.
image
Imagini din patiseria Paul din mall Promenada închisă de ANPC din cauza mizeriei şi a alimentelor expirate VIDEO
O echipa din Comisariatul pentru Protecţia Consumatorilor din Municipiul Bucureşti a constatat un mod defectuos în desfăşurarea activităţii Patiseriei/cofetăriei Paul, care oferea spre consum produse care pot pune în pericol viaţa şi sănătatea consumatorilor.

HIstoria.ro

image
100 de ani de show-uri culinare
În primăvara lui 1924 se auzea la radio primul show culinar, a cărui gazdă era Betty Crocker, devenită o emblemă a emisiunilor de acest gen și un idol al gospodinelor de peste Ocean. Puțină lume știa că Betty nu exista cu adevărat, ci era doar o plăsmuire a minților creatoare ale postului de radio.
image
„Uvertura” războiului austro-turc din 1715-1718
Războiul turco-venețiano-austriac dintre anii 1714-1718, cunoscut și drept Războiul Austro-Turc din 1715-1718, sau „Războiul lui Eugeniu de Savoia”, este primul din seria războaielor ruso-austro-turce din secolul XVIII.
image
Capitularea lui Osman Pașa
La 4/16 decembrie 1877, Carol îi scria Elisabetei că otomanii încercaseră pe data de 28 să iasă din Plevna luptând și construind un pod peste râul Vid, în zonă desfășurându-se bătălii cumplite. Carol s-a îndreptat imediat în acea direcție, în timp ce împăratul se dusese în centrul dispozitivului.