Reșița aduce României un nou succes la UNESCO

5 septembrie 2022
image

Municipiul Reșița este primul oraș din România care se alătură, începînd de astăzi, rețelei globale UNESCO „Learning Cities” („Orașe care învăță”), avînd astfel șansa accesului la proiecte educaționale de mare anvergură. Lista noilor membri înclude 77 de orașe din 44 de țări, Reșița fiind unul dintre cele cinci orașe din zona Europei de Sud-Est , alături de Laško și Ptuj din Slovenia și Ljubljana și Trnava din Slovacia. 

Anunțul a fost făcut aseară de Audrey AzoulayDirector general al UNESCO, în cadrul unui comunicat publicat pe site-ul oficial al instituției. Aceasta a mai precizat faptul că orașele selectate sînt exemple remarcabile în care învățarea pe tot parcursul vieții poate deveni o realitate la nivel local. 

Înscrierea Reșiței în lista UNESCO „Orașe care învăță” s-a făcut în baza unui amplu dosar de candidatură pregătit de o echipă de specialiști ai Primăriei.

„Includerea în rețeaua globală UNESCO «Learning Cities» este o încununare a eforturilor noastre din ultimii ani de a crea la Reșița un oraș european, un oraș vibrant care să răspundă nevoilor cetățenilor săi. Reșița este un oraș care are o strategie de dezvoltare bazată pe creșterea calității vieții prin educație și cultură. Eforturile noastre din ultimii ani au creat efervescență artistică și culturală, iar Reșița este locul unde, prin artă contemporană, prin cultură ne asigurăm că procesele de învățare continuă vor transforma orașul într-un oraș «hub» în care educația și cultura să fie pe primul loc. Acestea sînt premisele esențiale, alături de un istoric de bune practici și inițiative politice, pe care administrația construiește viitorul orașului. Îi mulțumesc pentru sprijin doamnei Simona Miculescu, Ambasador Extraordinar al României pe lîngă UNESCO, și doamnei Madlen Șerban, secretar general al Comisiei Naționale a României pentru UNESCO. Nu în ultimul rînd, le sînt recunoscător colegilor mei din echipa Primăriei Municipiului Reșița, cei care au făcut posibilă candidatura și desemnarea orașului în Rețeaua globală UNESCO”, a declarat Ioan Popa, primarul Municipiului Reșița, imediat după aflarea veștii.

image

La rîndul său, Madlen Șerbansecretar general al Comisiei Naționale a României pentru UNESCO, a felicitat Reșița pentru această reușită: „Cred că trebuie să menționăm că Reșița este primul oraș din România care este selectat în rețeaua UNESCO a orașelor care învață. Este o validare a viziunii de dezvoltare a orașului, a dimensiunii umane care este dominantă, fără de care «orașul» nu ar putea învăța. Apartenența Reșiței la rețeaua UNESCO reprezintă o imensă ocazie de cooperare structurată transcontinental, în beneficiul reșițenilor. Felicit pe această cale administrația locală condusă de primarul Ioan Popa pentru toate eforturile depuse în ultimii ani pentru dezvoltarea durabilă în domeniile educației, științei și culturii, în conformitate cu prioritățile enunțate și susținute de UNESCO”.

image

Rețeaua globală UNESCO a orașelor care învață este o prestigioasă structură internațională de orașe care promovează cu succes învățarea pe tot parcursul vieții în comunitățile lor. Ea include 294 de orașe din întreaga lume, care împărtășesc surse de inspirație, know-how și cele mai bune practici.

Pentru a deveni membră a rețelei globale UNESCO „Learning Cities” o administrație trebuie să dovedească faptul că are capacitatea de a mobiliza eficient resursele din fiecare sector pentru a promova învățarea incluzivă, de la învățămîntul de bază pînă la învățămîntul superior, de a revitaliza învățarea în familii și comunități și de a facilita învățarea pentru și la locul de muncă. De asemenea, sînt importante și capacitatea candidaților de a extinde utilizarea tehnologiilor moderne de învățare, capacitatea de a îmbunătăți calitatea și excelența în învățare și de a favoriza o cultură a învățării de-a lungul vieții.

Consilier pentru Politici Educaționale

Ildikó Pataki 

anunt dilema jpg
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul site: www.dilema.ro
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul șițe: www.dilema.ro
telefoane samsung galaxy s23 ultra jpg
Ai nevoie de un nou smartphone? Comandă telefoane Samsung Galaxy S23 Ultra aici!
Pentru a vedea specificațiile telefonului este necesar să alegi brandul, modelul, condiția estetică a produsului, culoarea și spațiul de stocare.
Depresia jpg
Depresia: semne, simptome și cauze
Sperăm ca această problemă de sănătate să stea cît mai departe de tine.
Header anvelope jpg
Cum să-ți alegi corect anvelopele de iarnă
Dacă pneurile au taloanele prea moi pentru greutatea mașinii.
Păcănele pe bani reali și cazinourile online jpg
Păcănele pe bani reali și cazinourile online
Jocurile de noroc sînt legate de speranța unui cîștig online.
ruj rezistent 24 ore jpg
Christmas tree landscape png
Cadouri de Crăciun pentru cei mai buni prieteni. 3 idei pe care o să le adore și Moșul
Dacă în cercul de prieteni aveți iubitoare de beauty, un calendar advent este o idee minunată.
poza2 jpeg
Industria IT în România: Joburi și Tendințe în Tehnologie
În plus, se observă o creștere a numărului de femei angajate în domeniul IT, ceea ce reflectă o schimbare pozitivă în dinamica forței de muncă în acest sector.
dilema jpg
Cu ce se diferențiază casele de pariuri online
Alegînd o casă de pariuri cu un sistem de suport bine pus la punct, vei depăși mai ușor anumite momente dificile iar problemele pe care le vei întîmpina vor fi rezolvate mai rapid.
pexels andrea piacquadio 941555 jpg
Stresul de sărbători. Cum să îi faci față mai ușor
Amintește-ți că cel mai potrivit cadou pentru mama este, de cele mai multe ori, veselia și buna dispoziție din ziua de Crăciun, cu toată familia la masă.
The Veils Poster Web jpg
Finn & Oigăn, solo
Originar din Londra dar relocat în Noua Zeelandă, Finn Andrews este compozitor și multi-instrumentist.
ILUMA Stardrift KV Landscape jpg
Philip Morris International lansează în România prima ediție limitată IQOS ILUMA – descoperă IQOS ILUMA STARDRIFT
Philip Morris International (PMI) lansează la finalul acestei luni IQOS ILUMA STARDRIFT, prima ediție limitată a celui mai inovator produs din portofoliul său de alternative fără fum.
Grand Hotel Europa  poza 1 jpg
Grand Hotel Europa sau adevărul minciunilor la persoana întîi
Cu atît mai puțin unul în vogă ca autoficțiunea, explorat de nume mari ale ultimelor decenii precum Annie Ernaux sau Karl Ove Knausgård.
foto alex galmeanu jpg
dragostea, regim urban
Poate pentru că dimineața am intrat la loc în mine
ce rol are vitamina e jpg
Top 3 cele mai frecvente probleme ale pielii și cum le poți combate
Nu uita să faci schimbări și în alimentație: consumă produse cu indice glicemic mai scăzut și evită excesul de lactate.
featured image (7) jpg
un parfum clasic de barbati jpg
Idei de cadouri pentru bărbații din viața ta - ce să le dăruiești, în funcție de relația dintre voi
Așa că, o idee bună este să notezi fiecare link pe care ți-l trimite amicul tău, pentru a fi mai ușor să îi găsești cadoul ideal.
DilemaVeche (2) (3) jpg
Aproximativ 33% dintre parfumurile masculine sînt folosite de femei! Ce ingrediente au astfel de parfumuri?
Foarte apreciate sînt și parfumurile orientale pentru bărbați, care au note unice, catifelate, arome de vanilie și alte condimente minunate.
alege o crema pentru tenul uscat jpg
6 produse de îngrijire care să nu îți lipsească din trusa cosmetică
Toate acestea au proprietăți extraordinare și te pot ajuta să îți menții pielea tînără și frumoasă pentru cît mai mult timp.
AM jpg
Depresie
Cum să nu fiu mohorît
caserole mancare unica folosinta snick ambalaje jpg
Caserole pentru mîncare de unică folosință disponibile la Snick Ambalaje
Acest concept este unul care reușește să atragă mulți clienți, consumatori totodată.
Bulucz jpg
Relicve, ustensile
Tocmai îmi vin în minte spălarea picioarelor, Ciubotele lui van Gogh
IQOS x DIPLOMA 5 jpg
Omid Ghannadi, creatorul instalației IQOS x DIPLOMA: Apreciez că sînt companii care se implică atît de vizibil în sprijinul comunității
El este omul din spatele instalației imersive IQOS proiectată special pentru ediția de anul acesta a festivalului DIPLOMA.
Eutanasie
Cum ne-ai învățat să fim atenți

Adevarul.ro

image
Paradisul care atrage turiști români cu prețuri neschimbate de 10 ani. „Numai la noi se practică japca”
Românii aleg demulte ori să-și petreacă vacanțele în străinătate, în special vara, spre disperarea hotelierilor care se plâng de lipsa clienților. Însă, în foarte multe cazuri, turistul român face această alegere pentru că, nu e un secret, un sejur în străinătate e mai ieftin decât în propria țară
image
Radonul, ucigașul invizibil din Ardeal. Medic: „Se atașează de aerosol și rămâne la nivelul de 1-1,5 m înălțime, exact unde respiră copiii”
A crescut numărul cazurilor de cancer pulmonar la nefumători, iar un motiv este iradierea cu radon, un gaz radioactiv incolor și inodor foarte periculos pentru sănătate dacă se acumulează în clădiri.
image
Căutătorii de artefacte milenare. Fabuloasele noi descoperiri ale detectoriştilor, arheologii amatori plini de surprize
Înarmaţi cu detectoare de metal, colindând locuri numai de ei ştiute din ţinutul Neamţului, arheologii amatori au reuşit, graţie hazardului şi perseverenţei, să aducă la lumină vestigii din vremuri trecute

HIstoria.ro

image
Căderea lui Cuza și „monstruoasa coaliţie”
„Monstruoasa coaliţie“, așa cum a rămas în istorie, l-a detronat pe Alexandru Ioan Cuza prin lovitura de palat din 11 februarie.
image
Un proces pe care CIA l-a pierdut
În toamna lui 1961, CIA se mută din Washington în noul şi splendidul sediu de la Langley, Virginia.
image
Oltcit, primul autovehicul low-cost românesc care s-a vândut în Occident
La Craiova se produc automobile de mai bine de 40 de ani, mai exact de la semnarea contractului dintre statul comunist român şi constructorul francez Citroën. Povestea acestuia a demarat, de fapt, la începutul anilor ’70, când Nicolae Ceauşescu s- gândit că ar fi utilă o a doua marcă de mașini în România.