Reportajul polonez
Dilema veche de săptămîna aceasta vă propune un dosar despre succesul pe care îl are reportajul în Polonia. În ultimii ani, presa scrisă a trecut prin mari schimbări şi s-a confruntat cu asemenea greutăţi, încît e dificil de prevăzut cît şi, mai ales, sub ce formă va supravieţui şi cum va arăta viitorul ei. Cu toate acestea, peste tot în Europa, şi cu precădere în ţările scandinave, pe fundalul degradării şi al scăderii audienţei presei generaliste, reportajele de amploare, acel „long form journalism” pare să fi renăscut în publicaţii de nişă ale căror tiraje continuă să crească. Şi Polonia este o superputere în arta reportajului. Cîţiva reporteri polonezi vin în octombrie la Bucureşti, Iaşi, Cluj şi Timişoara, ocazie cu care Institutul Polonez din Bucureşti lansează un concurs de reportaj ale cărui detalii le puteţi afla pe site-urile culturapoloneza.ro şi dilemaveche.ro.
Textul lui Andrei Pleșu, O scrisoare regăsită, e un memoriu din 19.06.1989 pe care i l-a adresat lui D. R. Popescu. Publicarea lui înseamnă încercarea de a înțelege mai bine tabloul unei epoci.
Cristina Hermeziu scrie despre problema romilor și despre felul în care își face Franța temele la acest capitol.
Inspirat de activitatea tectonică din Vrancea, Andrei Manolescu scrie despre Cutremure şi alarme.
Aveți nevoie să vă schimbați buletinul? Stela Giurgeanu vă spune la ce să vă așteptați.
Festivalul de literatură și traducere de la Iași s-a încheiat. Aflați din relatările celor prezenți cum a fost această primă ediție.
Poveștile universitare ale lui Codrin Liviu Cuțitaru continuă. În acest număr, despre The Godfather.
Alexandru Cizek propune o relatare de la Tîrgul de Carte de la Frankfurt.
Pagini de cultură. Interviuri. Reportaje.
Dilema veche îţi dă de gîndit.