Reparaţie morală

Reparaţie morală jpeg

În anul 2009, în numărul 36 din luna mai al revistei Dilemateca, am publicat la pag. 36 o reflecţie cu titlul „Plagiat cu patru parteneri” asupra raportului dintre o teză de licenţă susţinută în anul 2004 la Universitatea „Babeş-Bolyai” şi o carte publicată în anul 2006 la editura „Realitatea Românească”, aflate sub nume diferite, dar cu conţinuturi suficient de asemănătoare pentru a ridica suspiciunea unui plagiat. În articolul meu, urmînd argumentul ordinii cronologice şi animat de un spirit al apărării onoarei unui licenţiat al universităţii în care lucrez, am susţinut teza că persoana plagiată este autorul tezei de licenţă, iar plagiatorul este autorul volumului citat. Întrucît, din acel moment, argumentele care pledează pentru răsturnarea tezei mele din 2009 s-au acumulat, onestitatea mă obligă să reiau acest dosar şi să îmi prezint public rezervele faţă de concluzia mea din 2009. Iată faptele:

În anul 2004, în sesiunea din vară, domnul Rus Octavian Vladimir a susţinut o teză de licenţă în filosofie numită „Scrisoare despre toleranţă, impactul lockeean asupra spiritualităţii moderne”, cu 50 de pagini. El a susţinut această teză, sub coordonarea domnului conf. dr. Ion Copoeru la Departamentul de Filosofie al Universităţii „Babeş-Bolyai” din Cluj, pe care comisia de licenţă a notat-o cu o notă medie. În anul 2006, domnul Ştefan Nemecsek a publicat o lucrare numită „Toleranţa în filosofia lockeeană”, la editura „Realitatea Românească” din Vulcan, în judeţul Hunedoara, de 226 pagini*. În debutul cărţii, pe pagina 4, se precizează faptul că drepturile aparţin editurii menţionate şi autorului. Totuşi, de la pagina 17 la pagina 77 a cărţii domnului Nemecsek regăsim suficiente fragmente identice cu teza de licenţă a domnului Rus, aşa cum a fost ea susţinută în iunie 2004, păstrată în termenul legal în secretariatul Facultăţii, depusă în arhiva de licenţă a Universităţii „Babeş-Bolyai” sub procesul verbal numărul 23254 din 13.05.2008 şi înregistrată în catalogul licenţiaţilor din anul 2004 la poziţia 26. Restul cărţii domnului Nemecsek cuprinde cîteva prezentări ale altor gînditori moderni (pp. 78-88).

Ulterior, Universitatea „Babeş-Bolyai” a confirmat în mod oficial faptul că această teză a fost într-adevăr susţinută şi pregătită în cadrul său instituţional. Cu toate acestea, domnul Ştefan Nemecsek a protestat, susţinînd teza conform căreia domnia sa s-ar afla la originea acestui text. Dovezile pe care domnia sa mi le-a prezentat în cei trei ani care s-au scurs de la publicarea articolului meu au fost, la început, menite să ridice un semn de întrebare asupra paternităţii textului, fără a oferi, la început, o certitudine: fotografii în care cele două persoane implicate în această discuţie lansează în comun volumul menţionat şi un referat al domnului Nemecsek despre care domnia sa mi-a spus că este susţinut la Universitatea „Spiru Haret” anterior lunii iunie 2004. Aceste probe au făcut doar probabilă rediscutarea cazului, iar din acest motiv m-am abţinut să mă pronunţ în lipsa unor dovezi pe care să le consider concludente.

Cu toate acestea, evenimentele au luat o cu totul altă turnură, pentru mine, cînd domnul Ştefan Nemecsek mi-a furnizat, în 13 mai 2012, o copie a unui document cu semnătura şi ştampila oficială a  Universităţii „Spiru Haret” document solicitat de Instanţa Judecătoriei Petroşani şi adresată acesteia în cauza Dosarului nr.6988/278/2010, cu nr. de înregistrare 1115/21.06.2011, Facultatea de Jurnalism, Comunicare şi Relaţii Publice, care atestă faptul că domnul Nemecsek a susţinut în 22 ianuarie 2004, anterior licenţei domnului Octavian Rus, un referat cu acelaşi conţinut aproximativ ca şi licenţa. Întrucît cele două instituţii de învăţămînt superior au asumat fiecare adeverirea susţinerii ca probă de examen a aceluiaşi document, însă acum anterioritatea temporală este în favoarea domnului Nemecsek, mă văd obligat să îmi reconsider complet concluziile din 2009. Prin urmare, consider că din acest moment numai cele două instituţii pot clarifica paternitatea textului, iar concluziile mele privitoare la faptul că autorul volumului l-ar fi plagiat pe autorul licenţei se retrag complet. Chestiunea paternităţii documentului este acum în întregime garantată de Universitatea „Spiru Haret”, care poartă responsabilitatea morală şi juridică a adeverinţei emise. Această retragere a concluziilor mele este însoţită de scuzele mele publice pentru prejudiciul moral adus domnului Ştefan Nemecsek. Pot doar să îmi exprim încrederea în faptul că un document care poartă un gir instituţional implică o responsabilitate juridică a emitentului în raport cu care opinia mea personală nu este relevantă.

* Ştefan Nemecsek, Toleranţa în filosofia lockeeană, Editura Realitatea Românească, Vulcan, 2006, 226 p.

poster Tess Parks 3 12 jpg
Recomandări de week-end
Artista canadiană Tess Parks concertează în premieră la București.
pre ul uniswap cand este cel mai bun moment sa cumperi uni  dilemaveche png
Prețul Uniswap: Cînd este cel mai bun moment să cumperi UNI?
Pur și simplu cumperi monede cînd prețul Uniswap este scăzut și le vinzi cînd prețul este ridicat.
dylan gillis KdeqA3aTnBY unsplash jpg
Scurt ghid despre cultura și structura organizațională
Construirea unei culturi și structuri organizaționale sănătoase și pozitive nu este o sarcină ușoara, dar orice organizație o poate realiza.
floraria online bloomeria livrare flori jpg
Ești o persoană creativă și pasionată de beauty Vezi ce job ți se potrivește! jpg
Proiectul Open Museums Open Hearts jpg
„Rădăcini și visuri” ale tinerilor din Ucraina
De joi, 27 octombrie, pînă la finalul lunii noiembrie, 40 de tineri din Ucraina cu vîrstă cuprinsă între 15-18 ani sînt invitați să participe la etapa a doua a proiectului Open Museums Open Hearts.
Red Bull Dance Your Style 2022 (1) jpg
16 dintre cei mai buni dansatori români se duelează pentru un loc în Finala Mondială din Africa de Sud
O demonstrație în forță, de o energie molipsitoare, Red Bull Dance Your Style este o competiție internațională de all-styles street-dance, cu evenimente în peste 30 de țări.
Masterclass Cronicari Digitali Cine asculta o Casa   Bucuresti 15 octombrie 2022 (17) jpg
Soluții pentru problemele de patrimoniu, indentificate în Masteclass Cronicari Digitali „Cine ascultă o casă?”
La finalul săptămînii trecute, la București, timp de mai bine de șase ore, în patru sesiuni de masterclass, arhitecți, specialiști și profesioniști implicați în restaurarea și valorificarea caselor istorice au luat parte la Masteclass Cronicari Digitali „Cine ascultă o casă?”.
pexels ylanite koppens 744969 jpg
Sugestii de cadouri care pot fi oferite angajaților
Ești om de afaceri, ceea ce înseamnă că ești conștient că fără dedicarea, experiența și profesionalismul salariaților tăi, firma ar fi avut destul de mult de suferit.
Vizual Masterclass Cronicari Digitali Cine asculta o casa 15 octombrie 2022 jpg
Valorizarea clădirilor istorice, în centrul primului Masterclass Cronicari Digitali „Cine ascultă o casă?”
Cine ascultă o casă?”, proiectul care își propune să ofere exemple de bune practici de la cei care „au ascultat o clădire” în beneficiul comunității și al protejării clădirilor istorice, invită experții, autoritățile și pe toți cei interesați de patrimoniu pentru o zi de Masterclass, în București.
 SF 6065 JPG
Karpatia Horse Show 2022: șapte premii pentru România, 15 mii de spectatori și o atmosferă chic!
Un weekend de excepție si un „salt” important pentru Karpatia Horse Show, cu ocazia celei de-a VII-a ediții desfășurate pe Domeniul Cantacuzino din Florești (Prahova).
Scoala de la Piscu la Premiile Europa Nostra 2022 (1) jpg
Premiu Europa Nostra 2022 acordat Muzeului-Atelier Școala de la Piscu
Luni, pe 26 septembrie, în clădirea Operei de Stat din Praga, a avut loc ceremonia de acordare a distincțiilor European Heritage Awards, organizată de Comisia Europeană și Europa Nostra în cinstea cîștigătorilor Europa Nostra Awards 2022.
NEI jpg
NEC: Naționalism, populism, fascism și (in)stabilitate democratică în Europa de Est
Colegiul Noua Europă-Institut de Studii Avansate (NEC) vă invită la workshop-ul „Naționalism, populism, fascism și (in)stabilitate democratică în Europa de Est. Continuitate și transformări istorice”, care va avea loc miercuri, 28 septembrie 2022, ora 9:30, în sala de conferințe a Colegiului.
WhatsApp Image 2022 09 15 at 11 25 55 (2) jpeg
Bucharest International Film Festival 2022: Secțiunea Panorama aduce filme în premieră în România
Bucharest International Film Festival este cel mai longeviv și singurul festival de film din București cu o competiție internațională dedicată lungmetrajului. Ediția a XVIII-a se va desfășura în perioada 29 septembrie – 9 octombrie 2022.
Afis KHS 2022 jpg
Karpatia Horse Show revine în 2022! Sport-entertainment-show-emoții, adrenalină!
Karpatia Horse Show revine “pe cai mari" în 2022! Unul dintre cele mai așteptate evenimente de echitație și lifestyle ecvestru din România și sud-estul Europei va avea loc în weekend-ul 23-25 septembrie pe Domeniul Cantacuzino din Florești, Prahova.
FOTO 1 PRONOSPORT jpg
Istoria pariurilor pe fotbal
Profitînd de dezvoltările tehnologice, grafica și interfața au devenit mult mai rapide, depunerile s-au făcut instant în anii următori, iar retragerile sînt și ele foarte rapide.
afis general web jpg
Bauhaus – Form and Reform, un proiect care oferă publicului 4 evenimente inedite cu intrare gratuită
Elite Art are ca scop promovarea principiilor fundamentale UNESCO prin organizarea unor proiecte culturale complexe care răspund la exigențele societății civile naționale și contribuie la dezvoltarea României din punct de vedere cultural și educațional.
KV Festivalul Povestirilor jpg
„Festivalul Povestirilor de pe Via Transilvanica” concentrează drumul care unește România în trei zile de experiențe la București
Între 9 și 11 septembrie, Via Transilvanica trece prin București! La Muzeul Național al Țăranului Român, Festivalul Povestirilor de Via Transilvanica concentrează experiențele de pe drumul de 1.400Km, care unește România de la Putna la Drobeta Turnu Severin.
MoveMountains jpeg
Reșița aduce României un nou succes la UNESCO
Municipiul Reșița este primul oraș din România care se alătură, începând de astăzi, rețelei globale UNESCO „Learning Cities” („Orașe care învăță”), având astfel șansa accesului la proiecte educaționale de mare anvergură.
happy asian woman smiling having fun beach jpg
7 beneficii uimitoare pe care le are lumina soarelui asupra organismului
Deși controversată, expunerea la soare are o serie importantă de beneficii asupra organismului.
tratamentedentareculaser jpg
3 simptome banale pentru care trebuie să consulți medicul
Este recomandat ca, dacă nu te simți bine, să fii atent la semnalele pe care ți le transmite organismul. Iată mai jos 3 simptome pentru care ar trebui să consulți cît se poate de repede un medic.
make up artist applying eyeshadow woman jpg
Secretele unui makeup fără cusur: ce trebuie să faci pentru un machiaj perfect și rezistent
Iată care sînt pașii pe care trebuie să îi urmezi, pentru un ten perfect și trăsături evidențiate în cele mai bune moduri:
young beautiful blonde girl cares    Copy jpg
Secretele pielii perfecte: ce trebuie să faci pentru o piele frumoasă și sănătoasă
Altfel spus, cel mai bun sfat de frumusețe este să îți asculți corpul și să îi oferi lucrurile de care are nevoie.
Imagine featured jpg
Enola Holmes 2, noul film bazat pe seria autoarei Nancy Springer, se lansează spre finalul anului
Filmele ale căror scenarii sînt inspirate din cărți de succes rămîn o constantă și în lumea actuală a cinematografiei.

Adevarul.ro

femeie inele de aur mana bijuterii shutterstock 1966151602 jpg
Zodiile care nu trebuie să poarte aur sub nicio formă. Cum alungi ghinionul adus de bijuterii
Deși este unul dintre cele mai iubite metale prețioase, poartă ghinion. Un astrolog celebru spune de ce nu e bine să purtăm aur. Totodată, există și un ritual simplu prin care se alungă spiritele rele.
cum poti avea succes la interviul de angajare jpeg
Noua strategie folosită de angajați pentru a obține măriri de salariu
Tot mai mulți angajați se arată interesați de posturi pe care nu au nicio intenție să le accepte doar ca să își forțeze șefii de la actualul loc de muncă să le ofere o mărire de salariu, arată Business Insider.
Multe localități din Siberia nu au căldură FOTO SHUTTERSTOCK
Rușii din Siberia îngheață în case: „Ucraina supraviețuiește fără încălzire, iar aici, în Hakasia, viața este îngrozitor de grea”
Rușii din regiunile cele mai izolate ale Rusiei sunt lăsați să înghețe, în timp ce președintele țării Vladimir Putin cheltuiește zeci de miliarde de dolari purtând un război de cucerire în Ucraina.

HIstoria.ro

image
Una dintre cele mai spectaculoase descoperiri arheologice ale tuturor timpurilor
Fără îndoială, una dintre cele mai spectaculoase descoperiri arheologice ale tuturor timpurilor a fost scoaterea de sub cenușă a orașului roman Pompeii, redus la tăcere în vara lui 79 de erupția vulcanului Vezuviu.
image
Drumul spre Alba Iulia: Cum au ajuns românii la Marea Adunare Națională
Așa cum se înfățișează din literatura memorialistică, majoritatea delegaților ori participanților sosesc la Alba Iulia cu trenul. Numai cei din așezările aflate la distanțe mici călătoresc cu alte mijloace de transport.
image
Noiembrie 1918: O lume în revoluție
1918, așa cum este creionat de literatura memorialistică, este anul unei lumi în plină revoluție. Desfășurată de la un capăt la celălalt al continentului european, revoluția este inegală și îmbracă diverse forme.