Redefiniri paralele

26 februarie 2015
Redefiniri paralele jpeg

“Ne ascundem în dormitoare şi ne jucăm de-a spectacolul.” (Farid Fairuz)

A doua ediţie a Festivalului Like CNDB #1, organizat de Centrul Naţional al Dansului în perioada 14 februarie – 21 martie, a fost inaugurată de spectacolul Secvenţe şi profile, creat de coregraful Florin Fieroiu, împreună cu trupa Teatrului Regina Maria din Oradea. Coloana sonoră este semnată de Vlaicu Golcea, iar scenografia de Cristina Milea. În spectacol a fost integrat un element care, pe tot parcursul timpului scenic, a funcţionat ca un contrapunct al conceptului de mişcare şi de fizicalitate din scenă: textul semnat de Farid Fairuz (Mihai Mihalcea).

Nouă prezenţe. Întîlniri şi însingurări. Tandreţe convertită în violenţă. Zbatere, dezechilibru, balans scurtcircuitat. Atracţie ce trece rapid în contrariul ei, într-o violenţă în contratimp cu efectul pe care l-ar putea produce. Corp la corp, privire în privire. Pauză. Relaxare. Aparentă relaxare. Banca de rezeve a unei "istorii care nu se simte bine" (Farid Fairuz). Reluare. Revers. Privire în privire, corp la corp. Efect în contratimp cu violenţa ce trece rapid în contrariul ei. Balans scurtcircuitat, dezechilibru, zbatere. Violenţă convertită în tandreţe. Însingurări. Întîlniri. Prezenţe. Nouă.

Cam aşa ar putea fi schiţat, printr-o simplă coregrafie de cuvinte spectacolul lui Florin Fieroiu, elaborat ca un discurs corporal emanat de prezenţele actorilor. Pe culoare paralele, se instituie întîlniri care converg spre gesturi intenţionat neduse pînă la capăt şi care produc scurtcircuite în percepţia spectatorilor. Acestora nu li se permite, astfel, să apeleze la reprezentări definitive, la comoditatea generată întotdeauna de relaxarea dată de faptul că ai recunoscut, ai înţeles, ai dat sens. Confortul înţelegerii sau al iluziei acesteia nu este facilitat de conceptul spectacolului, care reorganizează orizontul înţelegerii spectatorilor.  În pofida clarităţii gesturilor, al forţei prezenţelor actorilor, nu se instituie nicio clipă tipologii. Nu sîntem tentaţi să corelăm imaginile lor cu identităţi definitive, care ar putea fi prinse în conturul vreunui personaj. Sînt propuse redefiniri permanente, petrecute pe culoare paralele, într-o joacă de-a spectacolul în care coregrafia privirii este esenţială. 

Ruperea recurentă a paralelismului din scenă produce fracturi în linia privirii ce pleacă dinspre public, fracturi perpetuu reconsiderate prin mesajele transmise de textul proiectat dincolo de terenul de manifestare al fizicalităţii. Spectatorul se descoperă supus involuntar unui exerciţiu de reevaluare al propriei modalităţi de a privi mişcarea, al propriei rutine manifestate adesea prin însăşi calitatea de perceptor pasiv al unui spectacol.

trimite cu gîndul la ceea ce am putea numi „mutaţiile privirii” în arta contemporană. Privirea este un element cheie în arsenalul conceptual contemporan, în mod fundamental relaţionat cu ideea de supraveghere. Paralelismul privirilor care se întîlnesc într-o intensitate potenţată şi de forţa mişcării conduce la naşterea, în spectator, a senzaţiei de experimentare a statutului de supraveghetor. Privirea perpendiculară a spectatorului conduce la o intensificare a stării de incomoditate, intenţionat filtrată prin arhitectura spectacolului, finisată la întîlnirea cu universul sonor. Textul proiectat şi scenografia au funcţia unui instrument de virtualizare permanentă a ceea ce se petrece în scenă.

Coregrafierea unor gesturi cotidiene permite stabilirea relaţiei de familiaritate, de recunoaştere, de rudenie socială între actori şi spectatori. Dar nu pentru multă vreme. Reiterarea unor gesturi, mecanica faliilor de stări oprite înainte de atingerea vreunui scop, secvenţialitatea obsedantă a rutinei nu sînt de natură să îi permită spectatorului să se instaleze în vreo zonă de confort psihologic. Muzica împinge mai departe această limită a imposibilităţii fixării între jaloanele tradiţionale ale statutului liniştitor de spectator pasiv. Straturile de sunet alcătuiesc, împreună cu tronsoanele paralele de gesturi, o instalaţie a reconsiderărilor în care geometria privirilor şi a cuvintelor proiectate suspendă sentinţele obişnuite ale acordării de sens.

Structura spectacolului este relevantă pentru această metodologie a reconsiderării modului în care spectatorul percepe un act artistic: tot ce se petrece în prima parte este reluat în revers în partea a doua. Senzaţia de déjà-vu anulează speranţa vreunui fir epic, menit să conducă spre un deznodămînt verbalizabil. Pe de altă parte, este introdusă, pentru perceptor, o nouă posibilitate de a respira. Dacă pînă acum s-a respirat în crescendo, acum se respiră cu un ritm aşezat subtil pe familiaritatea gesturilor recognoscibile.

este un spectacol care, dincolo de conceptul în sine, ce vizează suspendarea mecanismelor obişnuite de acordare de sens, propune o regîndire a poziţiei de spectator, printr-o direcţionare a privirii pe firul regîndirilor trasate prin linii paralele şi prin scurtcircuitări ale semnificaţiilor.

Gina Şerbănescu este critic de artele spectacolului.

SECVENŢE ŞI PROFILE

Spectacol non-verbal cu un text de Farid Fairuz, proiectat.

O producţie: Teatrul "Regina Maria" din Oradea

Regia: Florin Fieroiu

Decorul: Cristina Milea

Costumele: Cristina Milea

Muzica: Vlaicu Golcea

Coregrafia: Florin Fieroiu

Distributia: Georgia Caprarin, Ioana Cheregi, George Dometi, Andreea Gabor, Mihaela Gherdan, Alina Leonte, Alin Stanciu, Radu Tudor, Razvan Vicoveanu

Foto: Alina Uşurelu

pexels andrea piacquadio 941555 jpg
Stresul de sărbători. Cum să îi faci față mai ușor
Amintește-ți că cel mai potrivit cadou pentru mama este, de cele mai multe ori, veselia și buna dispoziție din ziua de Crăciun, cu toată familia la masă.
The Veils Poster Web jpg
Finn & Oigăn, solo
Originar din Londra dar relocat în Noua Zeelandă, Finn Andrews este compozitor și multi-instrumentist.
ILUMA Stardrift KV Landscape jpg
Philip Morris International lansează în România prima ediție limitată IQOS ILUMA – descoperă IQOS ILUMA STARDRIFT
Philip Morris International (PMI) lansează la finalul acestei luni IQOS ILUMA STARDRIFT, prima ediție limitată a celui mai inovator produs din portofoliul său de alternative fără fum.
Grand Hotel Europa  poza 1 jpg
Grand Hotel Europa sau adevărul minciunilor la persoana întîi
Cu atît mai puțin unul în vogă ca autoficțiunea, explorat de nume mari ale ultimelor decenii precum Annie Ernaux sau Karl Ove Knausgård.
foto alex galmeanu jpg
dragostea, regim urban
Poate pentru că dimineața am intrat la loc în mine
ce rol are vitamina e jpg
Top 3 cele mai frecvente probleme ale pielii și cum le poți combate
Nu uita să faci schimbări și în alimentație: consumă produse cu indice glicemic mai scăzut și evită excesul de lactate.
featured image (7) jpg
un parfum clasic de barbati jpg
Idei de cadouri pentru bărbații din viața ta - ce să le dăruiești, în funcție de relația dintre voi
Așa că, o idee bună este să notezi fiecare link pe care ți-l trimite amicul tău, pentru a fi mai ușor să îi găsești cadoul ideal.
DilemaVeche (2) (3) jpg
Aproximativ 33% dintre parfumurile masculine sînt folosite de femei! Ce ingrediente au astfel de parfumuri?
Foarte apreciate sînt și parfumurile orientale pentru bărbați, care au note unice, catifelate, arome de vanilie și alte condimente minunate.
alege o crema pentru tenul uscat jpg
6 produse de îngrijire care să nu îți lipsească din trusa cosmetică
Toate acestea au proprietăți extraordinare și te pot ajuta să îți menții pielea tînără și frumoasă pentru cît mai mult timp.
AM jpg
Depresie
Cum să nu fiu mohorît
caserole mancare unica folosinta snick ambalaje jpg
Caserole pentru mîncare de unică folosință disponibile la Snick Ambalaje
Acest concept este unul care reușește să atragă mulți clienți, consumatori totodată.
Bulucz jpg
Relicve, ustensile
Tocmai îmi vin în minte spălarea picioarelor, Ciubotele lui van Gogh
IQOS x DIPLOMA 5 jpg
Omid Ghannadi, creatorul instalației IQOS x DIPLOMA: Apreciez că sînt companii care se implică atît de vizibil în sprijinul comunității
El este omul din spatele instalației imersive IQOS proiectată special pentru ediția de anul acesta a festivalului DIPLOMA.
Eutanasie
Cum ne-ai învățat să fim atenți
DilemaVeche (2) (2) jpg
10 dintre cele mai importante "remontadas" din istoria fotbalului
FC Barcelona a reușit cea mai impresionantă „remontada” din topul nostru.
IQOS x DIPLOMA 11 jpg
DIPLOMA Show sărbătorește 10 ani. IQOS susține industriile creative ca partener pentru al patrulea an consecutiv
La a X-a ediție a festivalului, vor fi reprezentate 16 specializări, de la arhitectură și peisagistică, arte grafice, design de produs și fashion, pînă la artele clasice - pictură și sculptură.
MS jpg
Soră profet și soldat
Un cîntec acoperă dealuri în Donbas
MCER3 jpg
Muzeul Cărții și Exilului Românesc a fost inaugurat la Craiova
De altfel, una dintre strategiile Consiliului Județean Dolj este de a readuce la viață clădirile de patrimoniu.
Saltele: cheia supremă pentru un somn de calitate și o sănătate excelentă
Pentru a vă păstra salteaua mulți ani de acum înainte, ar trebui să urmați cîteva reguli simple de îngrijire.
Limbă, tehnologie și cultură  Crearea de punți într o lume globalizată png
Limbă, tehnologie și cultură: Crearea de punți într-o lume globalizată
În concluzie, limbă, tehnologie și cultură joacă un rol vital în crearea de punți într-o lume globalizată.
pompa de caldura aer apa monobloc bricolaj market 1 jpg
Cumpără o pompă de căldură aer-apă monobloc de la Bricolaj Market!
Ești pregătit să faci față eficient necesităților tale de încălzire pentru locuință? Verifică ce găsești pe site-ul Bricolaj Market!
unnamed 2 jpg
serile Enayati Medical City png
Serile Enayati Medical City - a VI-a ediție
Continuăm seria evenimentelor Serile Enayati Medical City cu cea de-a VI-a ediție, care va avea loc miercuri, 27 septembrie, ora 19.00, în incinta Enayati Medical City din sectorul 1.

Adevarul.ro

image
Soluția unei femei medic pentru salvarea soțului infectat cu o bacterie mortală: un tratament obscur cu virusuri
Când niciun antibiotic nu a mai funcționat în cazul soțului său infectat cu o bacterie periculoasă, o femeie medic a apelat la un tratament considerat obscur, folosind un inamic natural al bacteriilor pentru a-i salva viața.
image
Ce se întâmplă în timpul unei circumcizii. Care sunt riscurile și beneficiile procedurii
Deși considerată cea mai veche și cea mai frecventă operație din lume, circumcizia - îndepărtarea chirurgicală a prepuțului - este încă o procedură controversată, potrivit Yahoo! Life.
image
Piscină și elicopter pe cel mai mare super-iaht submarin din lume, în valoare de 2 miliarde de dolari
Compania producătoare a lansat, de asemenea, insule unice în felul lor, pe care se poate naviga sau poate acosta super-submarinul.

HIstoria.ro

image
Zguduitoarea dramă amoroasă din Brăila, care a captivat presa interbelică
În anii 1923-1924, numita Anny Bally din Brăila, „de o frumuseţe rară“, a încercat să se sinucidă din dragoste. În 8 noiembrie 1924, tot din amor, şi-a împuşcat iubitul, după care s-a împuşcat şi ea.
image
Importanța stației NKVD de la Londra în timpul celui de-al Doilea Război Mondial
În 1941, stația NKVD de la Londra era cea mai productivă din lume, comunicând Moscovei 7.867 de documente diplomatice și politice, 715 documente pe probleme militare, 127 referitoare la aspecte economice și 51 legate de activități sau operațiuni ale serviciilor de informații.
image
Ce a însemnat România Mare
1 Decembrie 1918 a rămas în mentalul colectiv ca data la care idealul românilor a fost îndeplinit, în fața deschizându-se o nouă etapă, aceea a conștientizării și punerii în aplicare a consecințelor ce au urmat acestui act, crearea României Mari.