Reconstituirea unei înfrîngeri

14 iunie 2010
Mondialul african by Martin Scorsese jpeg

Într-un oraş de pe Continentul Negru, contrar bunelor maniere, un bărbat european îi pune piedică unui aborigen. Putem adăuga, deşi nu are relevanţă, că gestul se petrece sub privirile a zeci de mii de martori. Cîteva minute mai tîrziu, acelaşi bărbat alb, să-i spunem Lukovici, îl trage inexplicabil de tricou pe un alt cetăţean african. Hector, un sud-american cu spirit civic, observă incidentul. Pentru că Lukovici pare un element perturbator al societăţii, Hector decide să-l imobilizeze pînă la sosirea poliţiei. Din acel moment, europenii încep să-şi facă griji pentru familiile lor, temîndu-se să nu fie expulzaţi din Africa.

În consecinţă, comunitatea sîrbă se solidarizează şi pune serios osul (la treabă) si umărul (la restaurarea imaginii deteriorate). Unii, însă, mai pun şi mîna, aşa cum procedează Kuzmanovici - un ”şuţ” şcolit pe străzile înfloritoare ale Florenţei. Isprava ”toscanului” aruncă oprobriul public asupra enclavei sîrbeşti din Africa de Sud, spre disperarea compatrioţilor lui Emir Kusturica, veniţi cu cele mari speranţe în Capul Bunei Speranţe. Balcanicii sînt aspru sancţionaţi cu o lovitură de pedeapsă în moalele capului, iar acum riscă să revină în patria mama, mult mai devreme decît ar fi anticipat.

Numai că, în cazul în care aceşti bărbaţi dîrji s-ar întoarce în acasă, cu siguranţă n-ar mai găsi uşa (în faţa lor n-ar ţine povestea cu ”ţara se află în şantier”), din moment ce acelaşi Kusturica, prietenul lui Maradona, le-a explicat clar că ”patria este colecţia de abţibilduri cu fotbaliştii Naţionalei, lipită pe frigider”.

Reconstituirea unei înfrîngeri / opţiune 9

Aşa se sfîrşeşte întodeauna. Puţină magie, puţin fum. Ceva plutind în aer. Dar nu merge fără ajutorul necesar. Un cartonaş roşu, un penalty neaşteptat sau un gol ghanez venit prea tîrziu.
S-o luăm de la capăt. La început a fost o echipă favorită pe teren, Serbia. Nu, nu este sigur. Şi totuşi. Acesta este primul pas. Un jucător neatent al ”plavilor” face un fault simplu. Urmează un cartonaş galben. Nimic grav, se mai întîmplă. Timpul trece, apare nervozitatea. Priviţi-i. Nu le iese nimic, iar adversarii sînt tot mai periculoşi.

Putem începe aşa, deşi nu aşa începe. De aceea trebuie să vă uitaţi cu atenţie şi în tăcere. Este important, trebuie să mă credeţi. Ne aflăm în ultimul sfert de oră al meciului Serbia - Ghana. Jucătorul avertizat cu puţin timp în urmă este imprudent. Mai produce un fault şi-şi lasă echipa în zece oameni. Cu toate acestea sîrbii strîng rîndurile şi par mai bătăioşi. Observaţi limbajul de lemn, este singurul care funcţionează. Timpul continuă să fugă de la o poartă la alta.

Şi dintr-o dată se întîmplă ceva urît. Un alt sîrb zăreşte minge frumoasă în aer. O place şi vrea să o atingă uşor cu mîna. În propriul careu. Oare jucătorul sîrb şi mingrea Adidas Jabulani se cunosc? Nu par să se cunoască unul pe altul, dar... e ca şi cum s-ar recunoaşte de undeva. Este acesta începutul sau sfîrşitul? Este ceea ce urmează să vedem. Începutul şi sfîrşitul, pasiune şi durere. Ştiu că nu trebuie să menţionez, dar am să o fac. Serbia – Ghana 0-1. Amintiţi-vă, totul este doar un meci. Un simplu joc.
Oricum, tot doare.

Claudiu BOLOZAN este jurnalist sportiv. De ceva vreme, are şi blog. Îl găsiți la vivir para contarla

Imagine featured jpg
Enola Holmes 2, noul film bazat pe seria autoarei Nancy Springer, se lansează spre finalul anului
Filmele ale căror scenarii sînt inspirate din cărți de succes rămîn o constantă și în lumea actuală a cinematografiei.
man plugging charger into electric    Copy jpg
5 motive să alegi o mașină electrică sau hibrid
În 2022, autoturismele electrice sau hibrid sînt o alegere tot mai populară în rîndul cumpărătorilor auto.
74907741 afc99f4360 k jpg
Scrisoare deschisă Ministrului Educației
Asociația Profesorilor de Limba și Literatura Română Ioana Em. Petrescu (ANPRO) vă solicită atenția cu privire la următoarele sesizări și propuneri referitoare la Proiectul Legii Învățămîntului Preuniversitar „România educată”, aflat în dezbatere publică:
20220726 185215 jpg
Bătrînii
Text de Diana Popescu, jurnalist cultural, realizatoarea celui mai ascultat podcast cultural – Cronicari Digitali
20220728 210201 jpg
Integrarea la scoala jpg
Cum poți facilita integrarea copilului în sistemul de învățămînt
Atunci cînd copiii merg la creșă, grădiniță sau școală, activitățile de orientare îi ajută să se familiarizeze cu mediul nou în care își vor petrece o mare parte a zilei.
Palama lui Dumnezeu jpg
Poiana Omului
Text de Toader Păun, jurnalist, căutător de oameni, locuri și experiențe de milioane
G0122246 JPG
Drumul transformării
Text de Toader Păun, jurnalist, căutător de oameni, locuri și experiențe de milioane
Imagine dilemaveche ro jpg
Ce înseamnă expresia „Toate drumurile duc la Roma” și care sînt originile sale
Roma a fost mereu o destinație populară pentru producătorii de filme și jocuri video.
20220724 174033 jpg
Balauri mici, balauri mari, cale ferată fără șină și povestea celor două țări
Text de Alexandra Bumbăcaru, căutătoare de povești alături de Cronicari Digitali
20220722 180510 jpg
20220721 180351 jpg
Prezent în propria-ți viață
Text de Diana Popescu, jurnalist cultural, realizatoarea celui mai ascultat podcast cultural – Cronicari Digitali
Resita vedere de sus jpg
Cea mai bună dilemă în gama RE
Text de Silvia Teodorescu, coordonator al campaniei Cronicari Digitali
20220719 160815 jpg
Piftii de iulie – jurnalul unui gurmand pe Via Transilvanica
Text de Cosmin Dragomir, jurnalist culinar și autor al cărții „Curatorul de Zacuscă”
20220720 185246 jpg
20220719 170725 jpg
„Rucsacul cu Povestiri de pe Via Transilvanica” concentrează cea mai complexă experiență turistică și culturală din România
Al doilea an de rezidență itinerantă de digital storytelling pune în valoare patrimoniul cultural de pe Via Transilvanica.
Aula magna cairoli jpg
Plagiatul la români: îngrijorări și propuneri
Scrisoare deschisă adresată universităților românești și Ministerului Educației
Rucsacul cu Povestiri de pe Via Transilvanica jpg
„Rucsacul cu Povestiri de pe Via Transilvanica” – Peste 1000 km din România autentică, parcurși în două săptămîni
„Rucsacul cu Povestiri de pe Via Transilvanica” scoate la lumină 50 de obiective de patrimoniu cultural, comunități etnice, antreprenoriate locale, gastronomie, natură, oameni-tezaur și localități uitate.
video poker sanse castig jpg
Are Video Pokerul cele mai bune şanse de cîştig?
În peisajul ofertelor de cazino îşi face apariţia un joc care cel mai adesea este trecut cu vederea de jucători, cel de Video Poker.
imagine (4) jpg
Teorii cu privire la serialul „Stranger Things”, ce ar putea fi confirmate în sezoanele viitoare
Sezonul cu numărul 4 a fost mult timp așteptat de fani, care deja se gîndesc acum la viitorul sezon.
chirilov cover jpg
Mihai Chirilov: „Un festival, dacă nu e construit în jurul comunității, e degeaba”
„Filmul de artă te forțează să devii inventiv în a găsi metode de expunere pentru a ajunge la cît mai mulți oameni.”
ILC jpg
Posteritatea Graziellei
În toți acești (mulți) ani în care l-am recitit, periodic, pe Caragiale, m-am întrebat nu o dată cum se face că opera sa a părut să accepte tot felul de interpretări, unele de-a dreptul stupide, reductive și, în fond, absurde.
jocuri noroc populare jpg
Care sînt cele mai populare jocuri de noroc din străinătate?
Oamenii din diferite țări de pe glob au preferințe specifice în materie de jocuri de noroc, modelate de culturi distincte.
boluri diversificare little prints jpg
Diversificarea, acum o joacă de copii – ce am învățat de la generațiile mai vechi de părinți
Din drag pentru copii, din nevoia de a oferi celor mici tot ce mai bun din tot ce mai bun, au apărut și branduri de lux, cu produse premium.

Adevarul.ro

image
Mărturiile şoferiţei care a omorât patru muncitori la Iaşi. Femeia spune că n-a fost acolo, ci se uita la desene animate
O echipă a firmei Citadin din subordinea Primăriei Iaşi se afla la o lucrare, într-o noapte de iunie, când a fost spulberată de maşina condusă de o femeie în stare de ebrietate. Patru oameni au murit, iar patru au fost răniţi.
image
Paguba unor români care şi-au rezervat vacanţe în Grecia. „O voce răstită a spus că doar turiştii din România fac asta”
Mai mulţi români care voiau să-şi rezerve vacanţa în Grecia au fost victimele unor escroci. Acum, turiştii au pierdut sute şi chiar mii de euro pe care e posibil să nu-i mai recupereze.
image
Dispută într-o grădiniţă făcută cu banii statului ungar: „Pot veni şi copii români, dar educaţia va fi în maghiară”
Biserica Reformată a construit în Huedin (judeţul Cluj) o grădiniţă cu predare în limba maghiară. Un reprezentant al bisericii a precizat că grădiniţa a fost construită cu sprijin din partea  statului ungar, dar că va primi şi copii români.

HIstoria.ro

image
Predica de la Clermont: Chemarea la Prima Cruciadă
În ziua de 27 noiembrie 1095, pe câmpul din fața orașului Clermont, câteva sute de oameni așteptau să audă predica papei Urban al II-lea.
image
Frontul din Caucaz al Războiului ruso-turc din 1877-1878
Războiul din 1877-1878 este cunoscut mai ales pentru frontul din Balcani, la care au luat parte mari unități otomane, rusești și românești în principal, dar și trupe sârbești și muntenegrene.
image
Necunoscuta poveste a raclei în care s-au odihnit osemintele voievodului Mihai Viteazul
Cu ocazia comemorării recente a morții voievodului Mihai Viteazul, Muzeului Militar Național „Regele Ferdinand I” a publicat pe pagina de socializare a instituției povestea inedită a raclei în care, pentru un timp, s-au odihnit osemintele.