Recesiunea chineză şi "reeducarea" patronilor
Exista oare vreun pericol de recesiune economica în China? Intrebarea revine cu insistenţa în multe analize din presa occidentală, iar unele dintre ele prevad un scenariu apocaliptic daca într-adevar ritmul de creştere economica va continua sa plonjeze spre zero în aceasta ţara, a doua economie a lumii.
Multor economişti le place sa speculeze în privinţa "semnelor" pe care le primesc dinspre zonele-cheie ale economiei mondiale, şi de multe ori analizele lor au ceva dintr-o opera de ficţiune, ca şi cum ar scrie un scenariu de film pentru Hollywood. Jacques Attali, neobosit comentator al actualitaţii, lanseaza în revista L'Express un stirgat de alarma rezumat în felul urmator: "Lumea se apropie de o mare catastrofa economica şi nimeni nu vorbeşte despre acest lucru".
Eseistul şi economistul francez ţine sa transmita un avertisment planetar: daca economia chineza intra în recesiune aceasta va antrena intrarea în recesiune a Braziliei, apoi a Statelor Unite şi inevitabil va urma rîndul Europei.
Acest scenariu trebuie luat în serios, mai scrie Jacques Attali. China nu mai este atît de competitiva ca alta data în inima Asiei unde alte ţari au început sa fie extrem de ofensive pe plan economic. Pe de alta parte, mai spune el, era de aşteptat ca ritmul de creştere economica în China sa scada dupa ce timp de ani şi ani s-a menţinut la 10 la suta. In plus, responsabilii chinezi au comis şi unele greşeli grave, de exemplu nu au ştiut sa creeze, cum au facut-o americanii şi japonezii, mari firme de talie internaţionala pentru a-şi impune marca "made in China". Conducerea chineza a mai îndemnat populaţia sa intre în jocul bursier, ori acum exista pericolul ca 200 de milioane de reprezentanţi ai clasei mijlocii sa-şi piarda economiile. Un alt pericol în China este bula imobiliara, consecinţa a altei politici delirante de urbanizare excesiva.
Ce face însa conducerea chineza în faţa acestei perspective sumbre? Pentru moment, observa un alt expert tot în revista L'Express, partridul unic înţelege sa "strînga" şurubul şi sa-şi amplifice controlul asupra tuturor palierelor sociala şi economice. Citez dintr-un articol scris de Christine Kerdellant: "Într-un moment de turbulenţe economice şi de catastrofe ecologice, preşedintele Xi Jinping reînnoada cu tradiţia maoista de exercitare solitara a puterii. In numele luptei împotriva corupţiei el îşi accentueaza controlul asupra cadrelor şi a responsabililor de partid procedînd la arestari spectaculoase, intenteaza în paralel procese intelectualilor, avocaţilor şi diverşilor militanţi".
Surprinzatoare mai este şi o alta iniţiativa a conducerii de la Beijing: cei mai importanţi patroni ai Chinei, cam 50 la numar, au fost convocaţi recent în vederea unui stagiu de "reeducare" de o luna în spiritul principiilor promovate de partidul unic. Greu de spus ce se ascunde în spatele acestei operaţiuni, lupta împotriva corupţiei sau intimidarea celor care reprezinta spiritul de iniţiativa chinez şi reuşita în afaceri.
Citiţi şi ascultaţi mai multe pe rfi.ro