Reality check

2 iunie 2010
Artişti, guvernanţi şi ritualul social al finanţării culturii jpeg

Plouă îndărătnic şi la televizor cu litere de o şchioapă este anunţat codul galben de sărăcie. Am ajuns acasă, stau de vorbă cu ai mei, care au feţe lungi şi obosite. Tata spune că nu e optimist, că golăneala s-a extins şi că toţi lucrează după ureche, că se fură ca în codru, că fiecare e preocupat strict de buzunarul propriu şi că nu vede nicio mişcare de rezistenţă. Aud că în Bucureşti e o căldură neplăcută, umedă şi apăsătoare. Îl ascult şi mă gîndesc la întîlnirea de vineri cu reprezentanţii Administraţiei Fondului Cultural Naţional (AFCN) şi la ultimul text pe care l-am scris despre reducerile bugetului Ministerului Culturii. Îmi amintesc despre Carl Menger, care spunea că devin bani acele bunuri care sînt observate de oameni în timp că le pot oferi cea mai puţină bătaie de cap în obţinerea lucrurilor pe care le vor şi pe care trebuie să le obţină negociind şi schimbînd între ei lucrurile de care dispun. Economiștii spun că funcţia banilor este de a evita nevoia coincidenţei dintre lucrurile pe care şi le doresc şi pe care le pot oferi oamenii. 
 
Am scris că bugetul oferit de Minister Festivalului Internaţional de Teatru de la Sibiu în 2010 este doar cu 400.000 lei mai mic decît cel pentru toate proiectele culturale, administrat de AFCN. Mă înşelasem, e mult mai rău de atît. AFCN este o instituţie care îşi obţine veniturile nu doar din banii oferiţi de MCPN, ci în primul rand din colectarea de venituri din diferite surse. În 2010 suma oferită AFCN a fost sub 500.000 lei, deci mai puţin de o treime din banii oferiţi Festivalului de la Sibiu. În 2009 suma era mai mare, dar s-au operat reduceri bugetare de 100.000 în septembrie. Atunci AFCN a început să între în fondurile colectate în ultimii ani din sursele care îi asigură acestei instituţii aşa-numitele venituri propri. A intrat în acest fond anul trecut, pentru a acoperi obligaţiile asumate fată de beneficiarii finanţărilor iar în acest an consumă tot din el. Banii nu mai sînt mulţi, anul următor nu vor mai exista aproape deloc. Ce s-a strîns în cinci ani se consumă în doi. Venituri noi? Mai degrabă lipsă. Sursele acestor venituri? Pe lîngă obişnuitele sponsorizări sau donaţii, există o serie de cote fixe care ar trebui virate de operatorii economici care prestează anumite activităţi în contul AFCN lunar. Ce fel de activităţi? Sînt enumerate în Ordonanţa 2 din 30 ianuarie 2008: organizarea de distracţii de tip ‘luna parc’, activitatea în domeniul impresariatului artistic, furnizarea serviciilor vocale cu conţinut erotic de către operatorii economici din sistemul de telefonie care oferă servicii cu valoare adăugată; devizul general al investiţiilor autorizate să se realizeze de către operatorii economici pentru construcţiile amplasate în spaţiile de protecţie ale monumentelor istorice proprietate publică etc.


Problema este însă cum se colectează aceste fonduri. În lege se spune că operatorii economici trebuie să vireze din proprie iniţiativă banii în contul AFCN. În lege se menţionează că un control al respectării obligaţiilor de plată a contribuţiilor se efectuează de către reprezentanţii organelor cu atribuţii în domeniul controlului fiscal, precum şi de împuterniciţi ai Administraţiei şi/sau ai serviciilor publice deconcentrate ale Ministerului Culturii şi Cultelor, după caz. În lege sînt numite amenzi pentru cei care întîrzie virarea sumelor la timp.

Reality check:
● Mecanismul de colectare a fondurilor nu funcţionează, operatorii economici nu virează banii la timp sau nu îi virează deloc;
● Direcţiile Judeţene pentru Cultură, cu care AFCN ar trebui să colaboreze pentru a monitoriza colectarea, au trecut de curînd din subordinea Ministerului în cea a administraţiei locale. Direcţiile Judeţene sînt cele care ar trebui sa fie braţul AFCN în ţară, monitorizînd şi informînd operatorii economici cu privire la obligaţiile financiare pe care le au. De multe ori personalul din aceste Direcţii are dificultăţi de a lucra cu calculatorul, nu reuşesc să acceseze bazele de date;
● Nu există încă o bază de date naţională cu operatorii economici care ar trebui să contribuie la Fondul Cultural Național, Oficiul Naţional al Registrului Comerţului a pus la dispoziţia AFCN un program în care aceştia pot fi indentificaţi după CUI, nu însă şl după codul de activitate CAEN, deci aplicaţia este practic inutilă;
● Ministerul Finanţelor, respectiv ANAF-ul, responsabil de aplicarea amenzilor, nu face acest lucru întrucît penalizările aplicate se virează conform legii direct şi exclusiv în contul AFCN, nu şi la bugetul de stat. Iar cum activitatea inspectorilor ANAF este răsplătită în funcţie de numărul şi cuantumul amenzilor aplicate şi direcţionate către bugetul de stat, motivaţia acestei instituţii de a se preocupa de soarta banilor care ar trebui să ajungă în contul AFCN este minimă;
● AFCN are 5 oameni, din care unul este directorul. Anul trecut avea 13 posturi, dar pentru că în momentul restructurării 7 era vacante, acestea au fost tăiate din organigramă, iar acum nu se mai pot face angajări;
● Ministrul Kelemen Hunor afirma într-un interviu recent oferit veiozaarte că AFCN ar trebui desfiinţat şi apoi reînfiinţat, pentru că de un an de zile acesta nu funcţionează şi că singura lui preocupare în acest an legată de AFCN este organizarea concursului de director.

Interviu Kelemen Hunor - ministrul culturii from veioza arte on Vimeo.


Nu mai plouă şi la televizor cu litere de o şchioapă este anunţat codul galben de sărăcie. Oamenii au feţe lungi şi obosite. Tata spune că nu e optimist, că golăneala s-a extins şi că toţi lucrează după ureche, că se fură ca în codru, că fiecare e preocupat strict de buzunarul propriu şi că nu vede nicio mişcare de rezistenţă.

Raluca Pop este iniţiatoarea banipentruarte, blog şi pagină de Facebook, unde sînt oferite informaţii despre finanţări pentru artişti şi operatori culturali din România şi unde se dezvoltă un spaţiu de reflecţie şi dezbatere despre legislaţia şi politicile culturale din România.

WhatsApp Image 2023 06 02 at 16 31 57 jpeg
Karpatia Pony Show 2023: cinci zile de acțiune și distracție pentru întreaga familie pe Domeniul Cantacuzino, Florești!
Anul acesta, organizatorii extind concursul la patru zile de competiții și show-uri ecvestre.
kam idris hqhx3lbn18 unsplash1 jpg
Dincolo de orele de lucru: Găsirea echilibrului între muncă și timp liber
Iată cîteva strategii practice și sfaturi pentru a găsi un echilibru între viața profesională și viața privată în lumea cu ritmul rapid din ziua de azi
Afis Teoria recapitularii Stefan Ungureanu The H Gallery jpeg
Vernisaj Ștefan Ungureanu – „Teoria recapitulării”, The H Gallery
Vernisajul expoziției va avea loc joi, 8 iunie, de la ora 19:00.
Portret CL jpg
poate nu
Poate nu-i chiar Sfîrșitul, numai că totul se leagă. Dar și pe asta cine s-o înțeleagă?
PHOTO 2023 05 26 14 18 54 jpg
Romanian Design Week, festivalul industriilor creative, readuce la viață spații uitate ale Bucureștiului, alături de IQOS
Industriile creative sau industriile de conținut sînt concepte care au intrat în limbajul comun în ultimii ani
ad3 jpg
Ce adidași se potrivesc cu treningul? Mizați pe confort și stil urban
Dacă preferi o versiune mai sportivă a treningurilor, pariază pe jambiere strîmte cu dungi albe pe laterale
saxinte jpg
Nigredo
Acceptarea ideii că ura poate fi un sentiment creștinesc
 AAA2496 jpg
Importanța reglării unghiurilor direcției
Unul dintre factorii care pot duce cel mai mult la uzura prematură a anvelopelor este reglarea incorectă a unghiurilor direcției.
DilemaVeche (2) (1) jpg
featured image (2) (1) jpg
Istoria transferurilor în fotbal: De la 400 de lire la 222 de milioane de euro
În ultimul deceniu s-au plătit sume amețitoare pentru transferul unor fotbaliști.
index png webp
Serile Enayati Medical City, 26 mai 2023, cu Sever Voinescu si Horia Brenciu
Enayati Medical City are ca prioritate abordarea holistică a problemelor medicale ale pacienților.
pexels andrea piacquadio 3812745 jpg
Migrenele: ce le generează și cum le tratăm
Migrenele reprezintă un tip de durere de cap caracterizate prin dureri intense, pulsatile, resimțite de cele mai multe ori doar pe o parte a capului.
DSC08734 JPG
IQOS și Romanian Design Week te invită să descoperi instalația „Echoes of Presence” între 12-28 mai în Piața Amzei din București
În ultimii 10 ani, Romanian Design Week a devenit cel mai complex eveniment dedicat industriilor creativ-culturale din România.
Killa Fonic png
Vama intră în luptă cu Killa Fonic în bătălia muzicală a anului
Joi, Vama și Killa Fonic intră în cea mai așteptată bătălie muzicală a anului.
image png
Vedere asupra lumii din casele bunicilor
Recunosc o disperare aici, acceptată pe jumătate trupește, pe jumătate  sufletește.
dilemaveche 1 jpg
Cum identifici rapid un nou cazino online și cum să rămîi siguranță
Pe viitor, cu siguranță vor mai apărea jocuri diferite și inovative.
Dilemaveche   nuante de roscat jpg
Ce legătură există între nuanța părului și personalitate – află aici!
Te-ai întrebat vreodată dacă există o legătură între nuanța părului și personalitate?
Echoes of Presence partedinarte jpg
COMUNITATEA A DECIS: CÎȘTIGĂTORUL CONCURSULUI LANSAT DE ROMANIAN DESIGN WEEK ȘI IQOS ESTE PROIECTUL „ECHOES OF PRESENCE”
ÎMPREUNĂ este tema pe care Romanian Design Week și IQOS au propus-o comunității creative din România pentru ediția de anul acesta a concursului.
2nd NEW draft poster FINAL med jpg
Start pentru înscrierile la a doua ediție New Draft. Asociația Control N caută autori de scenarii de film din România
Trei sesiuni de lucru asistat, programate lunar, între lunile iulie și octombrie 2023
icr lbf2023 jpeg
#3 1 jpg
Cititul în familie: De ce este important să citim împreună cu cei mici?
Cititul în familie nu trebuie să fie o activitate plictisitoare, ci poate fi o aventură fascinantă pentru toți membrii familiei.
catre mine 50x70 preview jpg
Control N: Ateliere de autocunoaștere prin scris pentru liceeni
În perioada martie – mai 2023 atelierele își propun să abordeze într-o manieră originală trei forme de scriere.
cum alegi cele mai confortabile treninguri de fete pentru fiecare sezon jpg
Cum alegi cele mai confortabile treninguri de fete pentru fiecare sezon?
La școală, prin parc și la locul de joacă, treningul de fete este ținuta preferată ușor de adaptat la fiecare sezon.
specializare sau servicii complete cum alegi abordarea pentru service ul tau auto jpg
Specializare sau servicii complete: cum alegi abordarea pentru service-ul tău auto
Alegerea unei abordări pentru service-ul tău auto poate face diferența între succesul și eșecul afacerii.

Adevarul.ro

image
Românul care a descoperit secretul câștigului la loterie. Din cauza lui s-au schimbat legile în SUA și Canada
Un matematician român a descoperit secretului câștigului la loterie. Ştefan Mandel a reușit printr-o formulă personală să ia de 14 ori premiul cel mare. Norocosul a fost însă urmărit de ghinion, fiind anchetat de CIA și FBI.
image
Cum să pari mai deștept când porți o conversație banală. Ce spun cercetătorii de la Harvard
Dacă până acum ai crezut că menționarea funcției sau a studiilor te va „ridica“ în ochii partenerului de conversație, ar fi bine să te mai gândești o dată.
image
Presa britanică despre vizita Regelui Charles în țara noastră: „Are România în sânge“ VIDEO
Publicația britanică Daily Mail a publicat un amplu fotoreportaj dedicat vizitei de cinci zile a Regelui Charles al III-lea în țara noastră. Jurnaliștii au constatat că monarhul „are România în sânge“.

HIstoria.ro

image
Cine au fost cele trei soții ale lui Ștefan cel Mare? Familia și copiii domnului Moldovei
Ștefan cel Mare al Moldovei a fost căsătorit de trei ori, de fiecare dată luându-și de soţie o reprezentantă a unei mari familii aristocrate, de confesiune ortodoxă. Mai întâi, Ștefan s-a căsătorit, în vara anului 1463, într-un context în care plănuia organizarea unei cruciade ortodoxe împotriva Imperiului Otoman, cu Evdochia, care descindea după tată din neamul marilor duci ai Lituaniei. Tatăl ei, Alexandru al Kievului, era văr primar cu Cazimir al IV- lea, regele Poloniei și marele duce al Lit
image
Drumul României către Tratatul de la Trianon
Nimeni nu s-ar fi putut gândi la începutul anului 1918 la o schimbare totală în doar câteva luni a condițiilor dramatice în care se găsea România.
image
Tancurile în timpul Războiului Rece
Conflictul ideologic izbucnit între Uniunea Sovietică și aliații occidentali a dus la acumularea unor cantități enorme de material militar și la dezvoltarea inevitabilă a armei tancuri.