Realitatea, stimați fumători, este că nu iese fum, fără foc. Dar principala problemă este focul și arderea!
Ce știm despre fumat? Cît de informați sîntem despre acest obicei care a fost studiat și continuă să fie studiat din toate perspectivele, ale celor care luptă contra fumatului, dar și ale companiilor care produc țigările? De ce „o ultimă țigară, uitată într-un colț pe etajeră” nu este chiar o ultimă țigară? Știm că fumatul este nociv și că renunțarea completă la țigări și chiar și la nicotină este cea mai sigură modalitate de reducere a riscurilor asociate fumatului. Iar pentru fumătorii care nu renunță, folosirea alternativelor fără fum, cum sînt produsele care încălzesc tutunul, este o alegere mai bună decît continuarea fumatului.
Avertizarea „Fumatul dăunează grav sănătății”, reală și foarte de actualitate, a devenit un subiect banal, deși nu e deloc cazul să fie banalizată. E nociv obiceiul, dar e de-ale fumătorilor. Aceștia îi văd pe domnii și pe doamnele de pe pachetele de țigări, dar continuă să își aprindă țigară după țigară. Creierul lor cere nicotină.
Oamenii fumează pentru nicotină, dar inhalează mii de substanțe nocive rezultate în urma arderii tutunului
Atunci cînd fumează, fumătorii își doresc nicotina din tutun. Nicotina este cel mai cunoscut ingredient din planta de tutun și, prin urmare, se găsește în toate produsele din tutun. Știința a dovedit că nicotina creează dependență și este periculoasă mai degrabă în mod indirect, fiindcă dependența de ea predispune fumătorii la fumat și la inhalarea compușilor rezultați din ardere.
Știți însă ce nu se știe? Contrar credințelor multor oameni, nicotina nu este principala cauză a bolilor legate de fumat. Nici una dintre cele trei afecțiuni serioase asociate fumatului – cancerul pulmonar, boala pulmonară obstructivă, adică BPOC-ul, și bolile cardiovasculare – nu este cauzată în primul rînd de nicotină sau de tutun, ci de fumul de țigară inhalat. O spun statisticile, experții, cum sînt cei care au participat și vor mai participa la evenimente în care se discută astfel de subiecte, anume Forumul Global despre Nicotină.
Arderea este problema
Arderea tutunului. Prea multă ardere. Asta au aflat cercetătorii care au studiat problema și asta nu știu mulți dintre cei care au patima fumatului. Procesul de ardere produce peste 6.000 de substanțe, dintre care experții în sănătate publică au identificat aproximativ 100 ca fiind cauzele sau potențialele cauze ale bolilor asociate fumatului.
Ce se poate face? Putem să ne punem mintea la treabă. Să îi dăm informații, fie că sîntem fumător, fie că sîntem nefumător, dar avem un fumător printre cei dragi. Informații despre arderea tutunului, dar și despre faptul că există produse care nu ard tutunul.
Pînă de curînd nu existau aceste alternative la țigări, iar un fumător era expus automat la toate riscurile asociate fumatului, inclusiv la substanțele toxice din fum. Odată cu înțelegerea problemei au apărut și primele alternative la fumatul tradițional, așa numitele alternative fără fum. Acestea se bazează pe eliminarea arderii tutunului, care este înlocuită cu încălzirea acestuia la temperaturi mult mai mici. Această temperatură este suficientă pentru a elibera nicotina, cum este cazul dispozitivelor care încălzesc tutunul, dar nu îl ard, ceea ce reduce semnificativ nivelurile substanțelor toxice.
Chiar dacă există aceste alternative fără fum, cea mai bună opțiune pentru sănătate, în cazul celor care nu fumează, este să nu se apuce de fumat, iar în cazul celor care fumează, să renunțe complet la țigări și nicotină. Pentru cei care, totuși, continuă să fumeze, o informare corectă și echilibrată despre aceste produse, inclusiv despre arderea tutunului și impactul substanțelor rezultate în urma arderii, poate fi în interesul lor în primul rînd, dar și al altor fumători, pentru că îi poate încuraja să utilizeze produse fără fum și să renunțe complet la țigări.
În România sînt peste 5,5 milioane de fumători, iar în toată lumea peste un miliard. Adică mulți, foarte mulți. Vorbiți cu mintea dumneavoastră și arătați-i calea, scoateți-o din fum.
Material realizat cu susținerea Philip Morris România.