Razna

12 mai 2014
Cum se ratează o dezbatere jpeg

Unul dintre modurile în care oamenii o pot lua razna este vorbirea la întîmplare, folosirea nechibzuită a cuvintelor, cultivarea frivolă a non-sensului. Lucrurile nu mai sunt numite pe numele lor adevărat, legătura între cuvînt şi realitate e suspendată, conceptele intră în delir. Ideile devin idei deviate şi fixe, asocierea lor devine aleatorie.

Se poate spune orice, pornind de la convingeri şi strategii obsesive, cu tentă maniacală. „A o lua razna“ înseamnă a bate cîmpii, a-ţi pierde cumpătul, „a o lua pe arătură”, a te sminti. Indivizii o iau, uneori, razna şi trebuie trataţi ca atare, adică răbdaţi şi îngrijiţi. Dar naţiunile o pot lua razna? Înclin să cred că nu. O pot însă lua razna conducătorii lor, politicienii lor, iar consecinţele sunt, în asemenea cazuri, devastatoare.

Nu e zi în care, uitîndu-mă, cu o vinovată încăpăţînare la televizor, să nu am sentimentul că „vedetele” scenei noastre publice şi, datorită lor, o parte din populaţia ţării, au luat-o razna. Un inventar al derapajelor, deopotrivă comice şi îngrijorătoare, de care avem parte fără încetare ar atinge dimensiunile unei vaste enciclopedii. Voi enumera, pînă una alta, doar cîteva „mărunţişuri”.

Cu ceva timp în urmă, o remarcabilă jurnalistă contemporană, care s-a distins producînd un serial de televiziune tulburător despre închisorile comuniste şi despre victimele lor, s-a trezit proclamînd că Adrian Năstase e un „deţinut politic” asemenea lui Iuliu Maniu. Cînd auzi o astfel de trăznaie, te întrebi, inevitabil, dacă doamna cu pricina a înţeles ceva din mesajul propriei ei producţii. Căci dacă Maniu a fost un precursor al lui Năstase, toată problematica dictaturii, a stalinismului, a universului concentraţionar devine derizorie. O analogie de acest tip nu poate fi decît rezultatul unui mecanism psihofiziologic care a luat-o razna: bunul simţ s-a deplasat spre viscere, gîndirea s-a instalat în ficat.

Un alt gazetar, căruia nu experienţa îi lipseşte, a comparat-o, de curînd, pe Tiţa lui Dionisie din comuna Nana cu Elisabeta Rizea. O manevră pompoasă, al cărei singur efect e terfelirea imaginii unui impunător martir al securităţii comuniste. Elisabeta Rizea a fost torturată vreme de 12 ani în puşcăriile ţării ei şi s-a comportat ca o sfîntă. Nu stau să judec întîmplarea penibilă de la Nana, a cărei „eroină” se ceartă cu soacra ei „pentru un veceu în curte” şi pe care Florică, bărbatul ei o face „tîmpită” pe un post de televiziune. Dar a cupla îmbrînceala mitocănească de-acum cu destinul Elisabetei Rizea e, pur şi simplu, a o lua razna. „Trei zile dacă mai trăiesc, da' vreau să ştiu că s-a limpezit lumea” – e una din vorbele memorabile ale Lisavetei. „Lasă că ţi-o limpezeşte dom` Cornel!” – îţi vine să reacţionezi, caragialeşte, dinaintea acestei frumoase năzuinţe: „a limpezi lumea” e tocmai a o împiedica să o ia razna. E ceea ce se ştia în lumea ţărănească tradiţională şi nu se mai ştie azi, printre orăşenii prea slobozi la gură din jur.
(...)

Dar cum să le porţi pică, atunci cînd vezi cum o ia razna, cu o rîvnă de stahanovist, prim-ministrul. A devenit un campion al inadecvării, al bramburelii comportamentale. Zice „fascist”, dar nu ştie exact despre ce e vorba. Zice „război” şi rîde. Îi încondeiază pe Patapievici şi Mihăieş, fără să aibă nici cea mai mică idee despre ce-au făcut şi ce au scris. Domnul prim-ministru – se vede cu ochiul liber – n-a citit prea pofticios în viaţa lui. Marea lui performanţă e că, fără să fi citit decît niţeluş şi fără să fi scris nimic, a căpătat titlul de doctor. E Che-Guevarist, dar (ca şi dl. Mazăre, impozantul său amic), nu ştie cine e, de fapt, Che Guevara. E supărat pe „anti-români”, dar nu realizează că tinde să devină o dezonorantă caricatură a ţării pe care se străduieşte, stîngaci, să o reprezinte.

Într-o ţară normală, într-o ţară care n-ar fi luat-o razna, dl. Ponta ar fi rămas, în cel mai bun caz, pînă la adînci bătrîneţi, preşedintele tineretului socialist din frumosul sat Ghizdăveşti. Dar a ajuns şef al întregului popor. Şi se identifică sincer cu acest trist accident. E băşcălios cînd trebuie să fie sobru, sau măcar bine crescut, e burzuluit şi autoritar cînd ar fi de preferat un pic de umor. În principiu, „a o lua razna” nu îngăduie grade de comparaţie. Dar dl. Ponta e dincolo de gramatică. E „mai razna” decît ne-am fi putut închipui. E foarte razna. Am putea însă, dacă-l votăm, să ajungem chiar mai razna decît el!

Citiţi articolul integral pe Blogurile Adevărul.
 

anunt dilema jpg
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul site: www.dilema.ro
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul șițe: www.dilema.ro
telefoane samsung galaxy s23 ultra jpg
Ai nevoie de un nou smartphone? Comandă telefoane Samsung Galaxy S23 Ultra aici!
Pentru a vedea specificațiile telefonului este necesar să alegi brandul, modelul, condiția estetică a produsului, culoarea și spațiul de stocare.
Depresia jpg
Depresia: semne, simptome și cauze
Sperăm ca această problemă de sănătate să stea cît mai departe de tine.
Header anvelope jpg
Cum să-ți alegi corect anvelopele de iarnă
Dacă pneurile au taloanele prea moi pentru greutatea mașinii.
Păcănele pe bani reali și cazinourile online jpg
Păcănele pe bani reali și cazinourile online
Jocurile de noroc sînt legate de speranța unui cîștig online.
ruj rezistent 24 ore jpg
Christmas tree landscape png
Cadouri de Crăciun pentru cei mai buni prieteni. 3 idei pe care o să le adore și Moșul
Dacă în cercul de prieteni aveți iubitoare de beauty, un calendar advent este o idee minunată.
poza2 jpeg
Industria IT în România: Joburi și Tendințe în Tehnologie
În plus, se observă o creștere a numărului de femei angajate în domeniul IT, ceea ce reflectă o schimbare pozitivă în dinamica forței de muncă în acest sector.
dilema jpg
Cu ce se diferențiază casele de pariuri online
Alegînd o casă de pariuri cu un sistem de suport bine pus la punct, vei depăși mai ușor anumite momente dificile iar problemele pe care le vei întîmpina vor fi rezolvate mai rapid.
pexels andrea piacquadio 941555 jpg
Stresul de sărbători. Cum să îi faci față mai ușor
Amintește-ți că cel mai potrivit cadou pentru mama este, de cele mai multe ori, veselia și buna dispoziție din ziua de Crăciun, cu toată familia la masă.
The Veils Poster Web jpg
Finn & Oigăn, solo
Originar din Londra dar relocat în Noua Zeelandă, Finn Andrews este compozitor și multi-instrumentist.
ILUMA Stardrift KV Landscape jpg
Philip Morris International lansează în România prima ediție limitată IQOS ILUMA – descoperă IQOS ILUMA STARDRIFT
Philip Morris International (PMI) lansează la finalul acestei luni IQOS ILUMA STARDRIFT, prima ediție limitată a celui mai inovator produs din portofoliul său de alternative fără fum.
Grand Hotel Europa  poza 1 jpg
Grand Hotel Europa sau adevărul minciunilor la persoana întîi
Cu atît mai puțin unul în vogă ca autoficțiunea, explorat de nume mari ale ultimelor decenii precum Annie Ernaux sau Karl Ove Knausgård.
foto alex galmeanu jpg
dragostea, regim urban
Poate pentru că dimineața am intrat la loc în mine
ce rol are vitamina e jpg
Top 3 cele mai frecvente probleme ale pielii și cum le poți combate
Nu uita să faci schimbări și în alimentație: consumă produse cu indice glicemic mai scăzut și evită excesul de lactate.
featured image (7) jpg
un parfum clasic de barbati jpg
Idei de cadouri pentru bărbații din viața ta - ce să le dăruiești, în funcție de relația dintre voi
Așa că, o idee bună este să notezi fiecare link pe care ți-l trimite amicul tău, pentru a fi mai ușor să îi găsești cadoul ideal.
DilemaVeche (2) (3) jpg
Aproximativ 33% dintre parfumurile masculine sînt folosite de femei! Ce ingrediente au astfel de parfumuri?
Foarte apreciate sînt și parfumurile orientale pentru bărbați, care au note unice, catifelate, arome de vanilie și alte condimente minunate.
alege o crema pentru tenul uscat jpg
6 produse de îngrijire care să nu îți lipsească din trusa cosmetică
Toate acestea au proprietăți extraordinare și te pot ajuta să îți menții pielea tînără și frumoasă pentru cît mai mult timp.
AM jpg
Depresie
Cum să nu fiu mohorît
caserole mancare unica folosinta snick ambalaje jpg
Caserole pentru mîncare de unică folosință disponibile la Snick Ambalaje
Acest concept este unul care reușește să atragă mulți clienți, consumatori totodată.
Bulucz jpg
Relicve, ustensile
Tocmai îmi vin în minte spălarea picioarelor, Ciubotele lui van Gogh
IQOS x DIPLOMA 5 jpg
Omid Ghannadi, creatorul instalației IQOS x DIPLOMA: Apreciez că sînt companii care se implică atît de vizibil în sprijinul comunității
El este omul din spatele instalației imersive IQOS proiectată special pentru ediția de anul acesta a festivalului DIPLOMA.
Eutanasie
Cum ne-ai învățat să fim atenți

Adevarul.ro

image
image
O mamă a dezvăluit cinci lucruri pe care le interzice copiilor săi după ce a lucrat la o unitate de terapie intensivă pediatrică
Mamă a patru copii, femeia a împărtășit lista celor cinci lucruri care nu trebuie făcute de copii, după ce a lucrat într-o unitate de terapie intensivă pediatrică (ICT).
image
Motivul inteligent pentru care centrele comerciale nu au ferestre
Există mai multe explicații pentru care mall-urile limitează ferestrele.

HIstoria.ro

image
Care a fost singurul trofeu european câștigat de o echipă națională de fotbal a României?
Pe 29 aprilie 1962, aproape 80.000 de spectatori au ținut să fie prezenți la finală, pe „23 August”.
image
Cine au fost agenții dubli din al Doilea Război Mondial?
Cea mai importantă parte a Operațiunii Fortitude a reprezentat-o rolul jucat de agenți dubli.
image
Când au apărut primele bănci din Țara Românească
Pe măsură ce viața economică a Țării Românești se dezvoltă, apar numeroase proiecte și încercări pentru organizarea instituțiilor naționale de credit. Î