Rănile oraşului. Pisica Pătrată, viaţă unui fost cinematograf

20 noiembrie 2016
Rănile oraşului  Pisica Pătrată, viaţă unui fost cinematograf jpeg

Urmăresc Pisica Pătrată prin oraş de peste opt ani de zile. La fel, îl urmăresc pe Alexandru Ciubotariu în benzile sale desenate şi apreciez enorm modul în care s-a apropiat de-a lungul anilor de această istorie a BD-ului autohton: cercetează în biblioteci, răsfoieşte fără oprire publicaţiile vechi, cît mai vechi, îl întîlneşti la Biblioteca Academiei, la biblioteci universitare din alte oraşe unde ajunge, eventual, pentru un desen în spaţiul public, în arhive personale ori la tîrguri de vechituri, te revezi cu el la tîrguri de carte, în cărţi pentru copii şi înconjurat de copii.

În timp, deşi personaje separate, cu vieţi şi credinţe diferite, Pisica Pătrată şi Ciubi, autorul de BD, au dezvoltat o viaţă împreună. Alexandru Ciubotariu e Pisica Pătrată şi e autorul de benzi desenate ori cel în căutarea continuă a vechilor şi noilor creatori de BD şi romane grafice.

Îi descopăr întîmplător semnătura în oraş – fie el Bucureşti, Constanţa, Sibiu, Arad – şi continuitatea acestei semnături, alături de altele, mi se pare esenţială, pe fundalul unor oraşe nu doar cenuşii, dar în pragul unor veşnice reconfigurări. Pisica Pătrată funcţionează ca o cusătură în spaţiul public. Prezenţa Pisicilor în diferite zone (Magheru cu numeroasele lui clădiri ale căror parteruri stau închise, nu mai au permisiunea să funcţioneze – acelaşi Magheru cu alte parteruri care au reuşit, surprinzător – să se redeschidă; Calea Victoriei prea puţin circulată şi, din păcate, aproape nefuncţională; poduri bucureştene; teatre de vară uitate etc.) transformă oraşul şi într-o reţea invizibilă de amprente artistice, discrete, modeste, lipsite de ostentaţie şi agresivitate. Acolo unde oraşul îşi poartă rănile – mai mult sau mai puţin la vedere, mai mult sau mai puţin exhibate, mai adînci sau, din contră, mai superficiale – Pisica Pătrată apare cu desenul ei.

foto 2 jpg jpeg

După un prim album al Pisicii Pătrate, publicat la Editura Vellant la începutul lui 2010, remarc şase ani mai tîrziu, în octombrie 2016, apariţia, în tiraj limitat, a unui nou album al Pisicii, care documentează cele mai recente intervenţii ale acesteia în toată ţara. O carte-obiect, cu fotografii din cele mai nebănuite locuri.

Dar pe lîngă acest album – care are totuşi nevoie de susţinerea în viitor a unui editor şi de apariţia în mult mai multe exemplare (alături de o bună distribuţie) – îmi doresc să fac o recomandare de Pisică Pătrată nouă în oraş. Nu e graffiti, nu are nimic din vechile proiecte ale Pisicii. E repopularea simbolică a unui cinematograf, e noua viaţă a acestuia. Cinema Dacia, fost Marconi, o clădire construită la începutul anilor '20 şi situată în apropierea Gării de Nord, pe un colţ fragil, un cinematograf închis, dar o clădire încă în picioare, fără acoperiş şi cu o viaţă vegetală înăuntru. Un loc deschis şi pestriţ altădată, azi abandonat şi plasat într-o zonă înghesuită.

Ce face Pisica Pătrată? Nu aş vrea să descriu în multe cuvinte ceea ce vedeţi cu toţii în fotografii şi puteţi, dacă vă aflaţi la Bucureşti sau în trecere pe aici, să trăiţi cu ochii voştri. Cum poţi, cu mijloace artistice, să redai viaţa unei clădiri? Pe un fundal într-o culoare fosforescentă, desene fine, în negru, omuleţi care se perindă parcă prin acest cinematograf, feţe vesele ori neutre, ochi mari, guri mari, priviri uneori la limita grotescului. Desene pe panouri plasate în ferestrele fostului cinematograf.

Gestul Pisicii Pătrate nu aparţine de fapt doar acestui fost cinematograf, ci deschide o discuţie mult mai amplă despre clădiri în pragul demolării, despre clădiri fragile şi care vor dispărea în cazul unui eventual cutremur, despre cinematografe dispărute ori închise, despre cum, dacă nu avem grijă, viaţa se va muta doar la mall, despre puterea unei comunităţi de a aduce schimbarea. Ironic sau nu, acea culoare fosforescentă pe care şi-a dorit-o Alexandru Ciubotariu pentru fundalul desenelor sale la cinematograf se foloseşte pentru colantarea maşinilor de salvare. Salvarea spaţiului public, de data aceasta.

Viaţa redată de Alexandru Ciubotariu acestei clădiri este parte dintr-un proiect mai amplu al Asociaţiei Industrii Cultural Creative, „Marconi playground”, co-finanţat de Arcub şi PMB, în programul „Bucureşti oraş in-vizibil”, în colaborare cu Şcoala Sfinţii Voievozi. Asociaţia, comodatar al clădirii din 2015, îşi propune să renoveze cinematograful şi să transforme acest loc într-un reper cultural pentru oraş.

Albumul Pisica Pătrată, editat în tiraj limitat, se găseşte la Magazinul de prezentare și desfacere Fabrik (strada Ceremușului 3-5). Şi, sper eu, va apărea curînd şi la o editură.

Foto: Daria Ghiu. Atunci cînd am făcut fotografiile, era un vînt puternic care deteriorase parţial una dintre "ferestre". Între timp, lucrarea a fost "reparată" de artist. Dar această "în bătaia vîntului" este, şi ea, o metaforă bună pentru întreaga situaţie. 

foto 3 jpg jpeg
 SF 6065 JPG
Karpatia Horse Show 2022: șapte premii pentru România, 15 mii de spectatori și o atmosferă chic!
Un weekend de excepție si un „salt” important pentru Karpatia Horse Show, cu ocazia celei de-a VII-a ediții desfășurate pe Domeniul Cantacuzino din Florești (Prahova).
Scoala de la Piscu la Premiile Europa Nostra 2022 (1) jpg
Premiu Europa Nostra 2022 acordat Muzeului-Atelier Școala de la Piscu
Luni, pe 26 septembrie, în clădirea Operei de Stat din Praga, a avut loc ceremonia de acordare a distincțiilor European Heritage Awards, organizată de Comisia Europeană și Europa Nostra în cinstea cîștigătorilor Europa Nostra Awards 2022.
NEI jpg
NEC: Naționalism, populism, fascism și (in)stabilitate democratică în Europa de Est
Colegiul Noua Europă-Institut de Studii Avansate (NEC) vă invită la workshop-ul „Naționalism, populism, fascism și (in)stabilitate democratică în Europa de Est. Continuitate și transformări istorice”, care va avea loc miercuri, 28 septembrie 2022, ora 9:30, în sala de conferințe a Colegiului.
WhatsApp Image 2022 09 15 at 11 25 55 (2) jpeg
Bucharest International Film Festival 2022: Secțiunea Panorama aduce filme în premieră în România
Bucharest International Film Festival este cel mai longeviv și singurul festival de film din București cu o competiție internațională dedicată lungmetrajului. Ediția a XVIII-a se va desfășura în perioada 29 septembrie – 9 octombrie 2022.
Afis KHS 2022 jpg
Karpatia Horse Show revine în 2022! Sport-entertainment-show-emoții, adrenalină!
Karpatia Horse Show revine “pe cai mari" în 2022! Unul dintre cele mai așteptate evenimente de echitație și lifestyle ecvestru din România și sud-estul Europei va avea loc în weekend-ul 23-25 septembrie pe Domeniul Cantacuzino din Florești, Prahova.
FOTO 1 PRONOSPORT jpg
Istoria pariurilor pe fotbal
Profitînd de dezvoltările tehnologice, grafica și interfața au devenit mult mai rapide, depunerile s-au făcut instant în anii următori, iar retragerile sînt și ele foarte rapide.
afis general web jpg
Bauhaus – Form and Reform, un proiect care oferă publicului 4 evenimente inedite cu intrare gratuită
Elite Art are ca scop promovarea principiilor fundamentale UNESCO prin organizarea unor proiecte culturale complexe care răspund la exigențele societății civile naționale și contribuie la dezvoltarea României din punct de vedere cultural și educațional.
KV Festivalul Povestirilor jpg
„Festivalul Povestirilor de pe Via Transilvanica” concentrează drumul care unește România în trei zile de experiențe la București
Între 9 și 11 septembrie, Via Transilvanica trece prin București! La Muzeul Național al Țăranului Român, Festivalul Povestirilor de Via Transilvanica concentrează experiențele de pe drumul de 1.400Km, care unește România de la Putna la Drobeta Turnu Severin.
MoveMountains jpeg
Reșița aduce României un nou succes la UNESCO
Municipiul Reșița este primul oraș din România care se alătură, începând de astăzi, rețelei globale UNESCO „Learning Cities” („Orașe care învăță”), având astfel șansa accesului la proiecte educaționale de mare anvergură.
happy asian woman smiling having fun beach jpg
7 beneficii uimitoare pe care le are lumina soarelui asupra organismului
Deși controversată, expunerea la soare are o serie importantă de beneficii asupra organismului.
tratamentedentareculaser jpg
3 simptome banale pentru care trebuie să consulți medicul
Este recomandat ca, dacă nu te simți bine, să fii atent la semnalele pe care ți le transmite organismul. Iată mai jos 3 simptome pentru care ar trebui să consulți cît se poate de repede un medic.
make up artist applying eyeshadow woman jpg
Secretele unui makeup fără cusur: ce trebuie să faci pentru un machiaj perfect și rezistent
Iată care sînt pașii pe care trebuie să îi urmezi, pentru un ten perfect și trăsături evidențiate în cele mai bune moduri:
young beautiful blonde girl cares    Copy jpg
Secretele pielii perfecte: ce trebuie să faci pentru o piele frumoasă și sănătoasă
Altfel spus, cel mai bun sfat de frumusețe este să îți asculți corpul și să îi oferi lucrurile de care are nevoie.
Imagine featured jpg
Enola Holmes 2, noul film bazat pe seria autoarei Nancy Springer, se lansează spre finalul anului
Filmele ale căror scenarii sînt inspirate din cărți de succes rămîn o constantă și în lumea actuală a cinematografiei.
man plugging charger into electric    Copy jpg
5 motive să alegi o mașină electrică sau hibrid
În 2022, autoturismele electrice sau hibrid sînt o alegere tot mai populară în rîndul cumpărătorilor auto.
74907741 afc99f4360 k jpg
Scrisoare deschisă Ministrului Educației
Asociația Profesorilor de Limba și Literatura Română Ioana Em. Petrescu (ANPRO) vă solicită atenția cu privire la următoarele sesizări și propuneri referitoare la Proiectul Legii Învățămîntului Preuniversitar „România educată”, aflat în dezbatere publică:
20220726 185215 jpg
Bătrînii
Text de Diana Popescu, jurnalist cultural, realizatoarea celui mai ascultat podcast cultural – Cronicari Digitali
20220728 210201 jpg
Copii la scoala jpg
Cum poți facilita integrarea copilului în sistemul de învățămînt
Atunci cînd copiii merg la creșă, grădiniță sau școală, activitățile de orientare îi ajută să se familiarizeze cu mediul nou în care își vor petrece o mare parte a zilei.
Palama lui Dumnezeu jpg
Poiana Omului
Text de Toader Păun, jurnalist, căutător de oameni, locuri și experiențe de milioane
G0122246 JPG
Drumul transformării
Text de Toader Păun, jurnalist, căutător de oameni, locuri și experiențe de milioane
Imagine dilemaveche ro jpg
Ce înseamnă expresia „Toate drumurile duc la Roma” și care sînt originile sale
Roma a fost mereu o destinație populară pentru producătorii de filme și jocuri video.
20220724 174033 jpg
Balauri mici, balauri mari, cale ferată fără șină și povestea celor două țări
Text de Alexandra Bumbăcaru, căutătoare de povești alături de Cronicari Digitali
20220722 180510 jpg

Adevarul.ro

CTP
CTP, atac dur la adresa lui Alexandru Arșinel: „Atârnat în meserie de fusta marii actrițe Stela Popescu, nu făcea să râdă decât curcile“
Jurnalistul Cristian Tudor Popescu a transmis, într-o postare pe Facebook, un mesaj dur la adresa actorului, după ce acesta a încetat din viață.
fostul sanatoriu scos la licitatie de CJ Olt   foto theodora trusca jpeg
Fost sanatoriu TBC, chilipir scos la licitație. Povestea spitalului, impresionantă
Consiliul Județean Olt a scos din nou la licitație o clădire în care a funcționat sanatoriul TBC din Slatina. Prețul stabilit de evaluator pentru clădire și pentru terenul de 3.000 mp este un chilipir.
Atac cu rachete rusesti in Ucraina FOTO Twitter jpg
LIVE TEXT | Război în Ucraina. Cel puțin 26 de civili uciși în atacuri cu rachete: Zelenski le cere rușilor să se revolte împotriva lui Putin
Atacurile cu rachete împotriva civililor s-au reluat în Ucraina, cel puțin 26 fiind uciși și 39 răniți în ultimele 24 de ore. Volodimir Zelenski le cere rușilor să se revolte împotriva lui Vladimir Putin, a cărui popularitate este în scădere după decretarea mobilizării parțiale.

HIstoria.ro

image
„Historia Special”: 100 de ani de la încoronarea regilor României Mari
„Historia Special”: 100 de ani de la Încoronarea de la Alba Iulia
image
Care este importanța strategică a Insulei Șerpilor?
De mici dimensiuni, având doar 17 hectare, Insula Șerpilor are cu toate acestea o importanță geostrategică semnificativă. Controlul insulei și al apelor înconjurătoare afectează toate rutele de navigație care leagă Ucraina de restul lumii.
image
Cum era la ora de istorie ținută de I.L. Caragiale?
Ca mulţi alţi literaţi, Ion Luca Caragiale a avut o pasiune pentru istorie, inclusiv pentru cea naţională. Blamat de unii încă din timpul vieţii pentru că, în scrierile sale, s-ar fi relevat drept anti-român, el a avut, uneori, o viziune romantică (dacă nu chiar idilică) asupra trecutului neaoș.