Puţin adevăr

10 iunie 2011
Cea mai frumoasă gară din lume jpeg

O însemnare din jurnalul „ereticului” D. Ţepeneag, publicat sub titlul Un român la Paris, aduce în dreptul datei de 14 decembrie 1970 (era deci înainte de Tezele din Iulie) următoarea fină observaţie, făcută de Toma Pavel: „în scrisoarea lui Toma Pavel există o foarte convingătoare explicare a «dezamăgirii» celor veniţi din Est; şi ce spunea el despre «sunetul mat» al adevărului în Occident e foarte interesant şi mi-a plăcut, deşi suna ca o «lecţie» moralizatoare la adresa orgoliului meu exhibiţionist. Dar are dreptate, trebuie o baie de umilinţă pentru a cîştiga acea modestie calmă, care e un semn nu numai al echilibrului psihic dar şi al valorii tale umane. Şi pe urmă curajul de a spune cuvintele aşa-zise mari, pe care nu-l avem nici Nemoianu nici eu; iar eu, într-un fel, sînt mai rău, mai exhibiţionist decît Nemo.”. La cîteva luni, pe 13/14 martie 1971, „exhibiţionistul” Ţepeneag, după o noapte întreagă de discuţii cu Matei Călinescu şi Ovidiu Cotruş, trage în plămîni aerul tare al adevărului, atunci cînd este rostit în lagărul socialist: „Matei, glumind, mi-a propus să scriu o carte – J’ai choisi la dictature şi abia pe urmă să mă întorc. La urma urmei nu e o idee de dispreţuit. În 1968, cînd am plecat ca din puşcă din Franţa, plin de elan revoluţionar, cam asta era ideea principală pe care o fluturam ca pe o batistă la despărţire. Acolo, în ţările din Est, simţi cu adevărat că trăieşti, pentru că acolo fiecare gest al unui individ are o mai mare pondere decît aici, unde există libertate, o libertate supravegheată, în care gestul individului pur şi simplu se dizolvă.”

Sub aceste formulări aparent paradoxale stă un... adevăr incontestabil; şi verificabil prin experienţa personală şi comunitară. O dictatură pune monopol pe Adevăr, autolegitimîndu-se ca unic deţinător al acestuia. Orice îndepărtare de la linia prestabilită este sancţionată. Istoria se vede rescrisă: trecutul devine mai imprevizibil decît viitorul, întrucît el este continuu distorsionat în funcţie de comandamentele Partidului unic. Adevărul – ca să revenim la el – e impus de sus în jos, fără obligaţia de a mai intersecta realul. Realitatea însăşi nu mai e văzută decît din unghiul şi în perspectiva Autorităţii sacrosancte care o controlează.

De aceea, dacă nu există frică (dar cum să nu existe frică într-o dictatură? dictatura întreţine şi propagă frica), a lupta pentru adevăr e ceva foarte spectaculos şi răsunător. O fac puţini, şi (re)acţiunea lor se vede imediat. Ei exprimă ceea ce mai toţi cred, în forul lor interior: un adevăr social împiedicat să se difuzeze în social, o valoare politică într-un spaţiu de cenzură ideologică, un reper civic într-o lume închisă în care s-a încercat extirparea civismului. Cîţi l-au susţinut pe un Radu Filipescu? Dar majoritatea a înţeles adevărul acţiunii sale, mutat şi transformat din pasivul conştiinţei publice în activul unui demers individual.

Dar a lupta pentru adevăr într-o democraţie ce mai poate să însemne? Ceva cu mult mai puţine riscuri şi – există o dreptate în toate... – cu un impact pe măsură. Într-o lume democratică există mai multe adevăruri, care se confruntă şi care, în plus, capătă nuanţele fiecărui context şi ale fiecărui moment. Etatizarea şi monopolizarea Adevărului odată distruse, iar fundamentul transcendent al acestuia fiind relativizat de o bună parte a intelectualităţii autohtone (în „lumea bună” românească, dacă crezi în Dumnezeu, eşti suspect de neinteligenţă), totul se fărîmiţează şi pulverizează în mii de adevăruri mici, personalizate şi subiectivate la maximum. Oameni onorabili spun azi una, mîine alta fără să aibă vreo tresărire atunci cînd susţin, cu aceeaşi convingere, lucruri diametral opuse. A fi consecvent denotă naivitate, dacă nu prostie omologată. A avea o suită şi o logică în ceea ce faci pare bizar. Mai rău, dacă te încăpăţînezi să afirmi un adevăr lesne verificabil, lăsînd niţel relativizarea şi zeflemeaua deoparte, eşti considerat excesiv şi exhibiţionist, ca altădată Ţepeneag.

Nu mai are nici un chichirez să spui că albul e alb şi că negrul este negru. Oameni atît de diferiţi între ei, dar în a căror structură interioară adevărul este ceva cu greutate – de la H.-R. Patapievici la O. Nimigean şi de la G. Liiceanu la C.T. Popescu – au, pe Dîmboviţa, reputaţia unor inşi dificili, blocaţi, fixişti, maniaci în convingerile lor pe care (formidabil, domnule!) nu şi le schimbă de la un sezon la altul.

Dacă, democraţie fiind, e pe alese, eu cam ca aceşti oameni dificili şi precum exhibiţionistul Ţepeneag vreau să fiu. La atîţia învîrtiţi, carierişti, oameni fără nici un Dumnezeu şi inşi fără cuvînt, intelectuali fără criterii profesionale, amoebe şi cameleoni ce iau forma şi culoarea oricărei situaţii, juni arivişti şi vîrstnici speriaţi de umbra pensiei lor – merge şi-un tînăr încăpăţînat.

Am ajuns, în sfîrşit, şi noi într-o democraţie în care adevărul are un sunet mat, iar gestul solidar al unui om se dizolvă? Las’ să se dizolve...

anunt dilema jpg
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul site: www.dilema.ro
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul șițe: www.dilema.ro
telefoane samsung galaxy s23 ultra jpg
Ai nevoie de un nou smartphone? Comandă telefoane Samsung Galaxy S23 Ultra aici!
Pentru a vedea specificațiile telefonului este necesar să alegi brandul, modelul, condiția estetică a produsului, culoarea și spațiul de stocare.
Depresia jpg
Depresia: semne, simptome și cauze
Sperăm ca această problemă de sănătate să stea cît mai departe de tine.
Header anvelope jpg
Cum să-ți alegi corect anvelopele de iarnă
Dacă pneurile au taloanele prea moi pentru greutatea mașinii.
Păcănele pe bani reali și cazinourile online jpg
Păcănele pe bani reali și cazinourile online
Jocurile de noroc sînt legate de speranța unui cîștig online.
ruj rezistent 24 ore jpg
Christmas tree landscape png
Cadouri de Crăciun pentru cei mai buni prieteni. 3 idei pe care o să le adore și Moșul
Dacă în cercul de prieteni aveți iubitoare de beauty, un calendar advent este o idee minunată.
poza2 jpeg
Industria IT în România: Joburi și Tendințe în Tehnologie
În plus, se observă o creștere a numărului de femei angajate în domeniul IT, ceea ce reflectă o schimbare pozitivă în dinamica forței de muncă în acest sector.
dilema jpg
Cu ce se diferențiază casele de pariuri online
Alegînd o casă de pariuri cu un sistem de suport bine pus la punct, vei depăși mai ușor anumite momente dificile iar problemele pe care le vei întîmpina vor fi rezolvate mai rapid.
pexels andrea piacquadio 941555 jpg
Stresul de sărbători. Cum să îi faci față mai ușor
Amintește-ți că cel mai potrivit cadou pentru mama este, de cele mai multe ori, veselia și buna dispoziție din ziua de Crăciun, cu toată familia la masă.
The Veils Poster Web jpg
Finn & Oigăn, solo
Originar din Londra dar relocat în Noua Zeelandă, Finn Andrews este compozitor și multi-instrumentist.
ILUMA Stardrift KV Landscape jpg
Philip Morris International lansează în România prima ediție limitată IQOS ILUMA – descoperă IQOS ILUMA STARDRIFT
Philip Morris International (PMI) lansează la finalul acestei luni IQOS ILUMA STARDRIFT, prima ediție limitată a celui mai inovator produs din portofoliul său de alternative fără fum.
Grand Hotel Europa  poza 1 jpg
Grand Hotel Europa sau adevărul minciunilor la persoana întîi
Cu atît mai puțin unul în vogă ca autoficțiunea, explorat de nume mari ale ultimelor decenii precum Annie Ernaux sau Karl Ove Knausgård.
foto alex galmeanu jpg
dragostea, regim urban
Poate pentru că dimineața am intrat la loc în mine
ce rol are vitamina e jpg
Top 3 cele mai frecvente probleme ale pielii și cum le poți combate
Nu uita să faci schimbări și în alimentație: consumă produse cu indice glicemic mai scăzut și evită excesul de lactate.
featured image (7) jpg
un parfum clasic de barbati jpg
Idei de cadouri pentru bărbații din viața ta - ce să le dăruiești, în funcție de relația dintre voi
Așa că, o idee bună este să notezi fiecare link pe care ți-l trimite amicul tău, pentru a fi mai ușor să îi găsești cadoul ideal.
DilemaVeche (2) (3) jpg
Aproximativ 33% dintre parfumurile masculine sînt folosite de femei! Ce ingrediente au astfel de parfumuri?
Foarte apreciate sînt și parfumurile orientale pentru bărbați, care au note unice, catifelate, arome de vanilie și alte condimente minunate.
alege o crema pentru tenul uscat jpg
6 produse de îngrijire care să nu îți lipsească din trusa cosmetică
Toate acestea au proprietăți extraordinare și te pot ajuta să îți menții pielea tînără și frumoasă pentru cît mai mult timp.
AM jpg
Depresie
Cum să nu fiu mohorît
caserole mancare unica folosinta snick ambalaje jpg
Caserole pentru mîncare de unică folosință disponibile la Snick Ambalaje
Acest concept este unul care reușește să atragă mulți clienți, consumatori totodată.
Bulucz jpg
Relicve, ustensile
Tocmai îmi vin în minte spălarea picioarelor, Ciubotele lui van Gogh
IQOS x DIPLOMA 5 jpg
Omid Ghannadi, creatorul instalației IQOS x DIPLOMA: Apreciez că sînt companii care se implică atît de vizibil în sprijinul comunității
El este omul din spatele instalației imersive IQOS proiectată special pentru ediția de anul acesta a festivalului DIPLOMA.
Eutanasie
Cum ne-ai învățat să fim atenți

Adevarul.ro

image
Furtuni cu grindină și vânt puternic în mai multe zone din țară. La Tulcea, ISU a emis mesaje RO-ALERT VIDEO
ISU Delta Tulcea a emis un mesaj RO-Alert pentru atenționarea locuitorilor, din Tulcea, Nufărul, Murighiol, Sarichioi, Babadag, Kogălniceanu, Frecăței, Somova și toate localitățile din Deltă Dunării.
image
Se află omenirea în pragul celui de-al Treilea Război Mondial? Ce spun specialiștii
Preocupările legate de izbucnirea unui al Treilea Război Mondial sunt crescânde, având în vedere recentele evenimente petrecute în Orientul Mijlociu, dar și situația din Ucraina.
image
Cum a fost aleasă Dobrogea ca loc de construcție al Centralei nucleare. Proiectul demarat de Nicolae Ceaușescu și inaugurat de Ion Iliescu VIDEO
Specialiștii au identificat și studiat mai mult de 120 de posibile amplasamente pentru centrală şi au fost luate în calcul mai multe bazine: Dunărea, Vişeul de Sus, Someşul Cald, Crişul Negru, Mureşul, Oltul, Siretul, Suceava, Moldova, Prutul Superior. În cele din urmă, a fost aleasă Dobrogea.

HIstoria.ro

image
Femeile din viața lui Lucrețiu Pătrășcanu
Lucrețiu Pătrășcanu a fost un personaj al deceniilor 4 și 5, controversat în timpul vieții, cat și după asasinarea sa în 1954.
image
A știut Churchill despre intenția germanilor de a bombarda orașul Coventry?
Datorită decriptărilor Enigma, aparent, Churchill a aflat că germanii pregăteau un raid aerian asupra orașului Coventry. Cu toate acestea, nu a ordonat evacuarea orașului și nici nu a suplimentat mijloacele de apărare antiaeriană.
image
Căderea lui Cuza și „monstruoasa coaliţie”
„Monstruoasa coaliţie“, așa cum a rămas în istorie, l-a detronat pe Alexandru Ioan Cuza prin lovitura de palat din 11 februarie.