Propuneri de audiţie pentru o vară mai mult sau mai puţin toridă

31 iulie 2015
Propuneri de audiţie pentru o vară mai mult sau mai puţin toridă jpeg

Am ales să trec în revistă cîteva discuri apărute în ultima perioadă: oricare dintre ele este un bun pretext de a petrece momente relaxante într-o după-amiază toridă de vară, fie că ne aflăm în vacanță sau nu. Sînt albume foarte deosebite unul de altul, pentru gusturi și interese deosebite.

Protagoniști români

La Editura Casa Radio au apărut de curînd două discuri ce au în prim plan Orchestra Națională Radio; ambele cuprind lucrări înregistrate în concerte live, ambele cu un repertoriu rus romantic. Unul dintre ele surprinde primul concert susținut de Cristian Măcelaru în România – în 2012, pe scena Sălii Radio, un eveniment care a inclus uvertura operei “Ruslan și Ludmila” de Mihail Ivanovici Glinka și Suita “Șeherazada” de Nikolai Rimski Korsakov. Pentru cine nu știe, Cristian Măcelaru este în prezent dirijor asociat al Orchestrei Simfonice din Philadelphia, una dintre cele mai importante orchestre americane, o performanță formidală pentru acest român de 35 ani plecat să studieze în Statele Unite ale Americii la vîrsta de 17 ani. Cristian Măcelaru este un dirijor cu o carismă neobișnuită, care transpare și din înregistrările de pe discul apărut la Editura Casa Radio; și trebuie menționat și faptul că în noiembrie 2015, Cristian Măcelaru va debuta la pupitrul celei mai importante orchestre americane, cea a Filarmonicii din New York, semn că se îndreaptă cu repeziciune către o carieră internațională de (foarte) mare calibru. Așa că nu pot decît să mă bucur că primul disc din cariera lui Cristian Măcelaru a apărut în România.

Pe al doilea disc semnat de Orchestra Națională Radio regăsim o lucrare mai rar prezentă pe afișele de concert: Simfonia “Manfred” de Piotr Ilici Ceaikovski, interpretată sub bagheta lui Tiberiu Soare în debutul stagiunii 2014-2015. Tiberiu Soare special a ales o lucrare pe care publicul român nu a avut ocazia să o asculte prea des, un opus tulburător inspirat de povestea lui Byron, ce s-a intenționat să fie o Simfonie fantastică a spațiului rus.

În martie 2015, casa britanică Avie Records anunța lansarea noului disc semnat de româncele Laura Buruiană și Alexandra Silocea, lucrări pentru violoncel și pian de Enescu, Prokofiev și Șostakovici. Din creația lui George Enescu, protagonistele au ales singura parte care a supraviețuit dintr-o sonată în fa minor scrisă la 17 ani, descoperită în arhivele Muzeului Enescu de compozitorul Hans Peter Turk. În luna mai 2015, BBC Music Magazine a oferit gratuit spre downloadare abonaților tocmai această sonată neterminată enesciană în fa minor, ceea ce sigur că a asigurat o promovare importantă pentru acest disc realizat de două dintre cele mai talentate muziciene române din diaspora - violoncelista Laura Buruiană este stabilită în Franța, pianista Alexandra Silocea, în Marea Britanie.

Toate aceste albume au fost difuzate la Radio România Muzical și pot fi oricînd reascultate pe pagina proiectului “Votează discul de muzică clasică al anului 2015” de la www.romania-muzical.ro.

Muzică contemporană

Cînd vorbim despre muzica clasică contemporană, nu mulți își declară interesul pentru acest tip de artă, văzută de mulți drept o muzică disonantă, posibil de înțeles doar de către niște inițiați. Totuși, tocmai niște compozitori de muzică clasică contemporană sînt favoriții unor mari case de discuri internaționale și se bucură de vînzări-record: Ludovico Einaudi, Max Richter, Philip Glass sînt numele cele mai cunoscute.

În acest club intră, surpriză poate, și James Horner, cunoscut mai ales pentru coloanele sonore din mega-producții americane – Titanic, Avatar. Am mai scris de altfel despre Concertul “Pas de deux” pentru vioară, violoncel și orchestră de James Horner, prezent pe un disc lansat în 25 mai și rămas drept ultimul album pentru compozitorul stins din viață într-un accident de avion pe 22 iunie 2015. Cum însă argumentul principal rămîne muzica însăși, vreau doar să amintesc că acest album poate fi ascultat la Radio România Muzical luni, 3 august, de la ora 19 sau oricînd pe site-ul campaniei “Votează discul de muzică clasică al anului 2015”.

În luna iunie s-a lansat și alt disc semnat de un nume foarte rezonant: Pete Townshend, chitaristul trupei The Who. Ce legătura are Pete Townshend cu muzica clasică? Albumul se intitulează “Classic Quadrophenia” și este o versiune cu orchestrație de tip simfonic a operei rock Quadrophenia care s-a bucurat de un enorm succes în 1973. Pete Townshend afirma că noul său “Classic Quadrophenia” (unde evoluează Orchestra Filarmonicii Regale din Londra, cu Billy Idol și Pete Townshend însuși printre protagoniști) poate “revigora publicul de muzică clasică, aducînd la concert oameni care altfel nu ar veni să asculte o orchestră care cîntă fără lumini și focuri de artificii pe scenă”. Unii s-au îndoit deja de acest lucru: albumul nu a fost inclus în topul vînzărilor de muzică clasică din Marea Britanie, considerîndu-se că aceasta nu este muzică clasică. Clasică sau nu, e totuși o experiență pentru cei care au fost sau mai sînt fanii trupei The Who; că va atrage public nou către muzica clasică, rămîne de văzut.

Opera fans

Două veritabile opere clasice, cu nume mari în distribuție, s-au lansat în luna iulie.

 Prima este “Turandot” de Giacomo Puccini, cu Andrea Bocelli, foarte promovatul tenor italian nevăzător pe care l-am putut asculta și la București, care interpretează rolul lui Calaf, eroul masculin care o cucerește pe recea Turandot, prințesa chineză, întruchipată de soprana americană Jennifer Wilson. Andrea Bocelli este însă un tenor care s-a afirmat mai ales în repertoriul light pop, să-l numesc, care i se potrivește foarte bine. A cînta însă “Turandot”, una dintre cele mai dificile opere pucciniene, este cu totul altceva. Doar punînd în comparație celebra arie a lui Calaf din actul al treilea, “Nessun dorma”, interpretată de Bocelli și Pavarotti, și oricine poate constata diferența uriașă între posibilitățile tehnice și expresive ale celor doi (în favoarea lui Pavarotti). Dar rațiunile de marketing sînt importante, așa că înțeleg de ce s-a optat pentru un disc ca acesta, probabil tot în ideea de a atrage oameni noi către muzica clasică. Din nou rămîn cu întrebarea dacă într-adevăr se și întîmplă asta....

Mai curînd eu aș recomanda pentru cei care fac primii pași către muzica clasică o altă operă a cărei înregistrare a apărut în iulie 2015: “Răpirea din serai” de Mozart. În distribuție: soprana germană Diana Damrau (cu o carieră fulminantă pe cele mai importante scene europene și americane), tenorul Rolando Villazon (o super-vedetă a operei de azi, un tenor mexican cu o voce foarte frumoasă și o prezență scenică de veritabil actor) și baritonul german Thomas Quasthoff (o ocazie rară de a-l asculta cîntînd operă pe acest muzician de 1.34 m, cu un defect fizic evident, cu o voce impresionantă și cu discuri mai ales cuprinzînd lieduri, repertoriu vocal-simfonic și ...jazz).

Proiectul i se datorează tenorului Rolando Villazon care și-a propus să înregistreze alături de dirijorul Yannick Nezet Seguin (dirijorul principal al Orchestrei Simfonice din Philadelphia, cu care Cristian Măcelaru, amintit mai sus, colaborează îndeaproape) să înregistreze toate operele lui Mozart. Înaintea “Răpirii din serai” au fost “Don Giovanni” și „Cosi fan tutte”, apărute în 2012 și 2013, plus un album cu arii de concert de Mozart, lansat în 2014.

A cînta Mozart e (foarte) greu, în pofida impresiei de lejeritate și ușurință pe care o lasă muzica. Dar cîntăreții pe care-i puteți asculta pe acest disc trec testul mozartian și recrează cu umor, strălucire și bonomie o poveste orientală foarte la modă în vremea lui Mozart.

anunt dilema jpg
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul site: www.dilema.ro
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul șițe: www.dilema.ro
telefoane samsung galaxy s23 ultra jpg
Ai nevoie de un nou smartphone? Comandă telefoane Samsung Galaxy S23 Ultra aici!
Pentru a vedea specificațiile telefonului este necesar să alegi brandul, modelul, condiția estetică a produsului, culoarea și spațiul de stocare.
Depresia jpg
Depresia: semne, simptome și cauze
Sperăm ca această problemă de sănătate să stea cît mai departe de tine.
Header anvelope jpg
Cum să-ți alegi corect anvelopele de iarnă
Dacă pneurile au taloanele prea moi pentru greutatea mașinii.
Păcănele pe bani reali și cazinourile online jpg
Păcănele pe bani reali și cazinourile online
Jocurile de noroc sînt legate de speranța unui cîștig online.
ruj rezistent 24 ore jpg
Christmas tree landscape png
Cadouri de Crăciun pentru cei mai buni prieteni. 3 idei pe care o să le adore și Moșul
Dacă în cercul de prieteni aveți iubitoare de beauty, un calendar advent este o idee minunată.
poza2 jpeg
Industria IT în România: Joburi și Tendințe în Tehnologie
În plus, se observă o creștere a numărului de femei angajate în domeniul IT, ceea ce reflectă o schimbare pozitivă în dinamica forței de muncă în acest sector.
dilema jpg
Cu ce se diferențiază casele de pariuri online
Alegînd o casă de pariuri cu un sistem de suport bine pus la punct, vei depăși mai ușor anumite momente dificile iar problemele pe care le vei întîmpina vor fi rezolvate mai rapid.
pexels andrea piacquadio 941555 jpg
Stresul de sărbători. Cum să îi faci față mai ușor
Amintește-ți că cel mai potrivit cadou pentru mama este, de cele mai multe ori, veselia și buna dispoziție din ziua de Crăciun, cu toată familia la masă.
The Veils Poster Web jpg
Finn & Oigăn, solo
Originar din Londra dar relocat în Noua Zeelandă, Finn Andrews este compozitor și multi-instrumentist.
ILUMA Stardrift KV Landscape jpg
Philip Morris International lansează în România prima ediție limitată IQOS ILUMA – descoperă IQOS ILUMA STARDRIFT
Philip Morris International (PMI) lansează la finalul acestei luni IQOS ILUMA STARDRIFT, prima ediție limitată a celui mai inovator produs din portofoliul său de alternative fără fum.
Grand Hotel Europa  poza 1 jpg
Grand Hotel Europa sau adevărul minciunilor la persoana întîi
Cu atît mai puțin unul în vogă ca autoficțiunea, explorat de nume mari ale ultimelor decenii precum Annie Ernaux sau Karl Ove Knausgård.
foto alex galmeanu jpg
dragostea, regim urban
Poate pentru că dimineața am intrat la loc în mine
ce rol are vitamina e jpg
Top 3 cele mai frecvente probleme ale pielii și cum le poți combate
Nu uita să faci schimbări și în alimentație: consumă produse cu indice glicemic mai scăzut și evită excesul de lactate.
featured image (7) jpg
un parfum clasic de barbati jpg
Idei de cadouri pentru bărbații din viața ta - ce să le dăruiești, în funcție de relația dintre voi
Așa că, o idee bună este să notezi fiecare link pe care ți-l trimite amicul tău, pentru a fi mai ușor să îi găsești cadoul ideal.
DilemaVeche (2) (3) jpg
Aproximativ 33% dintre parfumurile masculine sînt folosite de femei! Ce ingrediente au astfel de parfumuri?
Foarte apreciate sînt și parfumurile orientale pentru bărbați, care au note unice, catifelate, arome de vanilie și alte condimente minunate.
alege o crema pentru tenul uscat jpg
6 produse de îngrijire care să nu îți lipsească din trusa cosmetică
Toate acestea au proprietăți extraordinare și te pot ajuta să îți menții pielea tînără și frumoasă pentru cît mai mult timp.
AM jpg
Depresie
Cum să nu fiu mohorît
caserole mancare unica folosinta snick ambalaje jpg
Caserole pentru mîncare de unică folosință disponibile la Snick Ambalaje
Acest concept este unul care reușește să atragă mulți clienți, consumatori totodată.
Bulucz jpg
Relicve, ustensile
Tocmai îmi vin în minte spălarea picioarelor, Ciubotele lui van Gogh
IQOS x DIPLOMA 5 jpg
Omid Ghannadi, creatorul instalației IQOS x DIPLOMA: Apreciez că sînt companii care se implică atît de vizibil în sprijinul comunității
El este omul din spatele instalației imersive IQOS proiectată special pentru ediția de anul acesta a festivalului DIPLOMA.
Eutanasie
Cum ne-ai învățat să fim atenți

Parteneri

BeFunky collage (2) jpg
Cel mai delicios salam de biscuiți cu fructe uscate și gust magic de Crăciun. Rețeta care a făcut furori pe internet
Salamul de biscuiți este cu siguranță unul dintre deserturile memorabile ale copilăriei. E consistent, dulce și absolut savuros. Iată o rețetă ceva mai deosebită decât cele clasice, specială pentru sărbătorile de iarnă sau zilele în care avem poftă de ceva dulce.
Isu Smurd
Octogenari atacați în propria casă pentru a fi jefuiți de trei tineri și doi copii. Bătrânii au ajuns la spital
Doi octogenari, frate şi soră, din județul Gorj au fost atacaţi în propria locuinţă, în noaptea de 14 spre 15 noiembrie. Cinci tineri au intrat forțat în locuința acestora și ar fi lovit cu obiecte din lemn pe unul dintre bătrâni.
surse ap racheta cazuta in polonia lansata de fortele ucrainene impotriva unei rachete rusesti 18809622 webp
Două rachete rusești ar fi survolat spațiul aerian al Republicii Moldova în timpul atacului masiv de azi asupra Ucrainei
Două rachete rusești ar fi survolat ilegal spațiul aerian al Republicii Moldova, fiind observate în dimineața zilei de astăzi în nordul țării de către unii localnici, scrie presa locală.
toaleta publica pixabay jpg
De ce tinerii din Generația Z evită să folosească toaleta de la serviciu
Generația Z pare să aibă o mulțime de probleme și de ciudățenii, după cum arată unele studii, dar unul dintre ele le întrece pe toate. Presa americană vorbește despre o cercetare care relevă un aspect nebănuit.
adriana bahmuteanu
Adriana Bahmuțeanu, apel disperat către Marcel Ciolacu. Jurnalista vrea să își recupereze copiii după moartea lui Silviu Prigoană: „Vă scriu în numele tuturor părinților”
După ce Silviu Prigoană s-a stins din viață, Adriana Bahmuțeanu a solicitat emiterea unei ordonanțe președințiale prin care să îi ia pe cei doi copii minori la ea, deoarece domiciliul lor trebuie să fie la mamă. Jurnalista are și o avocată care o ajută în acest sens.
Cartofi dulci  jpg
Cartoful dulce, tot mai căutat și în România! Cât costă un kilogram
În ultima perioadă, cartofii dulci sunt tot mai căutați. Au devenit nelipsiți de pe mesele românilor. Dacă în trecut, un kilogram costa zeci de lei, în prezent, în piaţă, un kilogram se cu 15 lei.
shutterstock 2163066657 jpg
Val de agresiuni în Rusia, provocat de deținuții întorși de pe front: „Sunt veteran al operațiunii militare speciale, o să te ucid!”
Deținuții recrutați din închisori pentru a lupta în Ucraina în schimbul libertății și care se întorc teferi din război provoacă probleme acasă. În prima jumătate a acestui an, numărul militarilor condamnați pentru diverse infracțiuni s-a dublat față de aceeași perioadă a anului trecut.
Oleg Ozerov Foto Arise tv jpeg
Chișinăul îl acuză pe ambasadorul rus că face propagandă împotriva Republicii Moldova
Ministerul Afacerilor Externe al Moldovei îl acuză pe ambasadorul rus la Chișinău, Oleg Ozerov, să înceteze propagandă și să se concentreze pe „soluții reale în beneficiul cetățenilor din ambele țări”. Solicitarea MAE vine după ce diplomatul a acordat un interviu în care a vorbit despre mai multe as
luna 800x450 jpg
Oamenii de știință propun o nouă teorie șocantă pentru originea Lunii. Populara „teorie a coliziunii” ar fi greșită
Oamenii de știință s-au confruntat cu misterul originii lunii de sute de ani. Un nou studiu sugerează că așa-numită teorie a „coliziunii” poate să nu fie cea corectă.