Proiecţie şi dezbatere „Prietenul meu Ivan Lapșin“

Georgiana MADIN
25 februarie 2015
Proiecţie şi dezbatere „Prietenul meu Ivan Lapșin“ jpeg

Joi, 26 februarie 2015, de la ora 19, în sala de cinema a UNATC rulează filmul Prietenul meu Ivan Lapșin (URSS 1984, realizat de Alexei Gherman), în cadrul Cineclubului Film Menu. Filmul e subtitrat în limba engleză. Discuţia ulterioară proiecţiei va fi moderată de Georgiana Madin și Raluca Durbacă.

“O declaraţie de dragoste faţă de oamenii cu care am locuit acum 50 de ani, la distanţă de cinci minute de aici”, Prietenul meu Ivan Lapşin (r. Alexei Gherman, 1984) reconstituie, printr-o serie de întîmplări anecdotice bazate pe fapte din realitate şi pe povestirile cu detectivi ale lui Iuri Gherman, atmosfera traiului comunal sovietic dintr-un orăşel de provincie, în anul 1935. Naratorul-copil, cu care regizorul Alexei Gherman se identifică în mod voit, prezintă în rama color a filmului evenimentele ce vor urma ca pe o învălmăşeală de amintiri – de acum neclare, în care el însuşi devine un personaj incidental, strict observator. Povestirea îi menţionează foarte puţin pe narator şi pe tatăl acestuia, medicul Zanadvorov, și pe ofiţerul NKVD Ivan “Pinkerton” Lapşin (Andrei Boltnev) şi pe amicii Okoşkin (Alexei Jarkov) şi Hanin (Andrei Mironov), triunghi animat de sosirea în oraş a unei trupe de actori pentru o reprezentaţie cu specific proletar; cu această trupă soseşte Nataşa (Nina Ruslanova), în relaţie cu care personajele masculine capătă mai mult contur şi relief dramatic.

Despre Ivan Lapşin aflăm că a devenit ofiţer în timpul Războiului Civil, luptînd de partea Armatei Roşii; de atunci datează principalul lucru care îl motivează, şi anume obsesia lui pentru banda de hoţi şi de traficanţi de carne vie a lui Soloviov. E de menţionat că personajul Lapşin vine ca un punct cronologic pe harta anti-eroilor lui Gherman (un răspuns la eroii făuriţi de realismul socialist), trecuţi prin toate ororile istoriei – de la Războiul Civil, la Bătălia de la Stalingrad, la Complotul Doctorilor. În rest, deşi titular al acţiunii, e destul de opac şi de stoic şi invită mai puţin la vizionare decît bufonul Hanin; însă face legea în oraş şi în vieţile celor din jur, promiţînd mereu că va „curăţa pămîntul de scursuri şi va planta o livadă în loc” – o aluzie amară la idealurile utopice ale stalinismului, a căror hidoşenie se reliefează privitorului în contrapunct cu istoria care urmează. Deşi intenţiile lui Gherman nu sînt evidente prin plasa optimistă care înfăşoară personajele, se pare că actorul Andrei Boltnev a fost ales pentru Lapşin tocmai datorită unei impresii de condamnare iminentă degajată de acesta; cu toate că în film nu abuzează de poziţia lui, sugestia e că acesta e profilul-robot al agenţilor Marii Epurări. Alegerea lui Boltnev în sine e un fapt neobişnuit la Gherman, tentat să pună la lucru în roluri tragice actori de comedii muzicale precum Andrei Mironov – a cărui tentativă de suicid e aici atît de şocantă, că trece drept farsă – sau Iuri Nikulin – ridicat la rang de maior taciturn înDouăzeci de zile fără război (r. Alexei Gherman, 1977).

Schema narativă trasată mai sus e însă minimală şi secundară mizei filmului şi, la fel ca în filmele ulterioare realizate de Gherman (şi ele trase în alb-negru puternic contrastant), se extrage destul de dificil din înşiruirea difuză de secvenţe şi personaje. Parte asemănător unui jurnal ficţionalizat, parte unui documentar observaţional, stilul predomină în faţa coerenţei narative şi invită spectatorul la o citire preponderent oblică a acţiunii; mişcarea anxioasă a camerei favorizează o impresie vaporoasă, incertă, imposibil de cuprins în totalitate despre ceea trece prin faţa ochilor, asemenea amintirilor. De altfel, multe predicate narative nici nu caută o finalitate clară, ci se află acolo ca un suport pentru rătăcirea neîncetată a camerei printre chipuri şi gesturi. Spaţiul locuinţei comunale, în care se ciocnesc constant cei şase locuitori certîndu-se cu bătrîna Patricheievna de la zahăr, accentuează impresia de claustrare şi de înghesuială impusă de noua ideologie. Frecvent, în acelaşi cadru au loc transformări de la unghi subiectiv la cadru general, mişcări coregrafice între actori şi intrări bruşte în cadru făcute pentru a deruta (unii critici numesc deruta lui Gherman „hiperrealism”), pentru a pune văluri între percepţie şi acţiunea concretă. Cînd camera se opreşte ocazional pe un personaj, scoate la iveală tăceri tulburătoare cu rol de premoniţie – ca atunci cînd, aflat într-unul dintre multele lui impasuri ascunse, Lapşin caută, privind încordat în cameră, o confirmare.

Lipsit de conflict în sensul convenţional, ritmat de întîmplări mărunte, fără ecou, de dialoguri franjurate al căror potenţial umoristic e subminat doar de cunoaşterea a ceea ce urmează, şi, din punct de vedere tonal, mai optimist în aparenţă decît toate filmele lui Gherman la un loc – măcar aici nu ninge şi nu e noapte în permanenţă, Prietenul meu Ivan Lapşin a fost pus la raft la scurt timp după lansarea lui în 1984. Motivul autorităţilor a fost că, deşi aflat în ajunul Marii Epurări lansate de Stalin, anul 1935 a fost totuşi un an bun – poate ultimul în care o Nataşă mai putea visa la superproducţia de şampanie şi primul în care îi putea cere fără remuşcări lui Lapşin o arestare – şi că acest film murdăreşte amintirea lui. Într-adevăr, nu e uşor să asişti la optimismul exacerbat al unor personaje despre care ştii că vor fi anulate, cum nu poţi urmări liniştit căderea unor mituri istorice adînc imprimate în memoria poporului; însă despre demitizarea perioadei sovietice e, în mare parte, filmografia lui Gherman compusă din cinci filme şi jumătate: una făcută fără anestezic, dar cu multe poante.

anunt dilema jpg
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul site: www.dilema.ro
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul șițe: www.dilema.ro
telefoane samsung galaxy s23 ultra jpg
Ai nevoie de un nou smartphone? Comandă telefoane Samsung Galaxy S23 Ultra aici!
Pentru a vedea specificațiile telefonului este necesar să alegi brandul, modelul, condiția estetică a produsului, culoarea și spațiul de stocare.
Depresia jpg
Depresia: semne, simptome și cauze
Sperăm ca această problemă de sănătate să stea cît mai departe de tine.
Header anvelope jpg
Cum să-ți alegi corect anvelopele de iarnă
Dacă pneurile au taloanele prea moi pentru greutatea mașinii.
Păcănele pe bani reali și cazinourile online jpg
Păcănele pe bani reali și cazinourile online
Jocurile de noroc sînt legate de speranța unui cîștig online.
ruj rezistent 24 ore jpg
Christmas tree landscape png
Cadouri de Crăciun pentru cei mai buni prieteni. 3 idei pe care o să le adore și Moșul
Dacă în cercul de prieteni aveți iubitoare de beauty, un calendar advent este o idee minunată.
poza2 jpeg
Industria IT în România: Joburi și Tendințe în Tehnologie
În plus, se observă o creștere a numărului de femei angajate în domeniul IT, ceea ce reflectă o schimbare pozitivă în dinamica forței de muncă în acest sector.
dilema jpg
Cu ce se diferențiază casele de pariuri online
Alegînd o casă de pariuri cu un sistem de suport bine pus la punct, vei depăși mai ușor anumite momente dificile iar problemele pe care le vei întîmpina vor fi rezolvate mai rapid.
pexels andrea piacquadio 941555 jpg
Stresul de sărbători. Cum să îi faci față mai ușor
Amintește-ți că cel mai potrivit cadou pentru mama este, de cele mai multe ori, veselia și buna dispoziție din ziua de Crăciun, cu toată familia la masă.
The Veils Poster Web jpg
Finn & Oigăn, solo
Originar din Londra dar relocat în Noua Zeelandă, Finn Andrews este compozitor și multi-instrumentist.
ILUMA Stardrift KV Landscape jpg
Philip Morris International lansează în România prima ediție limitată IQOS ILUMA – descoperă IQOS ILUMA STARDRIFT
Philip Morris International (PMI) lansează la finalul acestei luni IQOS ILUMA STARDRIFT, prima ediție limitată a celui mai inovator produs din portofoliul său de alternative fără fum.
Grand Hotel Europa  poza 1 jpg
Grand Hotel Europa sau adevărul minciunilor la persoana întîi
Cu atît mai puțin unul în vogă ca autoficțiunea, explorat de nume mari ale ultimelor decenii precum Annie Ernaux sau Karl Ove Knausgård.
foto alex galmeanu jpg
dragostea, regim urban
Poate pentru că dimineața am intrat la loc în mine
ce rol are vitamina e jpg
Top 3 cele mai frecvente probleme ale pielii și cum le poți combate
Nu uita să faci schimbări și în alimentație: consumă produse cu indice glicemic mai scăzut și evită excesul de lactate.
featured image (7) jpg
un parfum clasic de barbati jpg
Idei de cadouri pentru bărbații din viața ta - ce să le dăruiești, în funcție de relația dintre voi
Așa că, o idee bună este să notezi fiecare link pe care ți-l trimite amicul tău, pentru a fi mai ușor să îi găsești cadoul ideal.
DilemaVeche (2) (3) jpg
Aproximativ 33% dintre parfumurile masculine sînt folosite de femei! Ce ingrediente au astfel de parfumuri?
Foarte apreciate sînt și parfumurile orientale pentru bărbați, care au note unice, catifelate, arome de vanilie și alte condimente minunate.
alege o crema pentru tenul uscat jpg
6 produse de îngrijire care să nu îți lipsească din trusa cosmetică
Toate acestea au proprietăți extraordinare și te pot ajuta să îți menții pielea tînără și frumoasă pentru cît mai mult timp.
AM jpg
Depresie
Cum să nu fiu mohorît
caserole mancare unica folosinta snick ambalaje jpg
Caserole pentru mîncare de unică folosință disponibile la Snick Ambalaje
Acest concept este unul care reușește să atragă mulți clienți, consumatori totodată.
Bulucz jpg
Relicve, ustensile
Tocmai îmi vin în minte spălarea picioarelor, Ciubotele lui van Gogh
IQOS x DIPLOMA 5 jpg
Omid Ghannadi, creatorul instalației IQOS x DIPLOMA: Apreciez că sînt companii care se implică atît de vizibil în sprijinul comunității
El este omul din spatele instalației imersive IQOS proiectată special pentru ediția de anul acesta a festivalului DIPLOMA.
Eutanasie
Cum ne-ai învățat să fim atenți

Parteneri

banner cristina cioran png
Alex Dobrescu a știut încă de la început de sarcina Cristinei Cioran. Cum a reacționat atunci când a aflat marea veste
Recent, Cristina Cioran și-a surprins fanii din social media după ce a anunțat că este însărcinată. De asemenea, actrița a confirmat că Alex Dobrescu este tatăl copilului, pe care îl dorește, totodată, în viața copiilor ei. În plus, se pare că Alex știa încă de la finalul lunii mai că va deveni tată
iasi accident tramvai captura video png
Momentul în care un șofer din Iași a fost lovit din plin de un tramvai, după ce nu s-a asigurat
Un accident rutier între un tramvai și un autoturism a avut loc în Iași, la intersecția bulevardului Nicolae Iorga. Incidentul a fost surprins de camerele de supravegheri.
image png
Suma uriașă transferată de Bashar al-Assad în Rusia. Anunțul unui fost ofițer de informații al fostului regim sirian
Fostul președinte sirian Bashar al-Assad ar fi transferat, în momentul fugii de la Damasc, nici mai mult, nici mai puțin decât 135 de miliarde de dolari, susține un fost ofițer de informații al fostului regim sirian.
Centura de est a municipiului Arad  Foto DRDP Timișoara (2) jpg
Șosea de centură realizată în jurul unui oraș important din vestul României. Cum arată înainte de deschidere
Noua centură a municipiului Arad, o șosea de legătură cu Autostrada A1, va fi deschisă traficului rutier în vestul României, după ce a fost construită de la zero. Au fost publicate imagini de pe traseul ei, înainte de inaugurare.
ip braila, foto Facebook jpg
Poliţia Brăila rămâne fără şef. Cine sunt cei doi candidaţi la conducerea IPJ care au obţinut de 2,66 și 4,81
Inspectoratul de Poliție Județean Brăila rămâne fără şef, după afişarea rezultatelor la concursul organizat pe 12 decembrie. Cu notele 2,66 și 4,81, ambii candidaţi „au rămas repetenţi”. Cine sunt ei.
bullying
O elevă din Mehedinți a fost bătută de două colege. De la ce a pornit conflictul
O elevă din Mehedinți a fost bătută de colegele sale, geloase pe fată deoarece a câștigat titlul Miss Popularitate, la Balul Bobocilor.
image png
Postul TV care va difuza lungmetrajul „Anul nou care n-a fost” pe 21 decembrie
„Anul nou care n-a fost”, un film regizat, scris şi produs de Bogdan Mureşanu, va fi difuzat în premieră absolută pe micile ecrane, sâmbătă, 21 decembrie, de la ora 21.00, pe TVR 1. Lungmetrajul este difuzat simulcast pe TVR Internaţional şi TVR Moldova.
fructe piata jpg
CE va aloca 132 de milioane de euro în 2025 pentru promovarea produselor agroalimentare în întreaga lume
Comisia Europeană va aloca 132 de milioane de euro în 2025 pentru cofinanţarea activităţilor de promovare a produselor agroalimentare durabile şi de înaltă calitate din UE pe piaţa internă şi la nivel mondial.
Marius Balsa Facebook 1 jpg
Personaj controversat din Deva acuzat de instigare la asasinarea magistraților Curții Constituționale
Deveanul Marius Balșa a fost pus sub învinuire de procurori și plasat sub control judiciar după ce a instigat la violență extremă împotriva reprezentanților Curții Constituționale a României. Ar fi cerut punerea la zid și asasinarea magistraților.