Proiecţie şi dezbatere „Prietenul meu Ivan Lapșin“

Georgiana MADIN
25 februarie 2015
Proiecţie şi dezbatere „Prietenul meu Ivan Lapșin“ jpeg

Joi, 26 februarie 2015, de la ora 19, în sala de cinema a UNATC rulează filmul Prietenul meu Ivan Lapșin (URSS 1984, realizat de Alexei Gherman), în cadrul Cineclubului Film Menu. Filmul e subtitrat în limba engleză. Discuţia ulterioară proiecţiei va fi moderată de Georgiana Madin și Raluca Durbacă.

“O declaraţie de dragoste faţă de oamenii cu care am locuit acum 50 de ani, la distanţă de cinci minute de aici”, Prietenul meu Ivan Lapşin (r. Alexei Gherman, 1984) reconstituie, printr-o serie de întîmplări anecdotice bazate pe fapte din realitate şi pe povestirile cu detectivi ale lui Iuri Gherman, atmosfera traiului comunal sovietic dintr-un orăşel de provincie, în anul 1935. Naratorul-copil, cu care regizorul Alexei Gherman se identifică în mod voit, prezintă în rama color a filmului evenimentele ce vor urma ca pe o învălmăşeală de amintiri – de acum neclare, în care el însuşi devine un personaj incidental, strict observator. Povestirea îi menţionează foarte puţin pe narator şi pe tatăl acestuia, medicul Zanadvorov, și pe ofiţerul NKVD Ivan “Pinkerton” Lapşin (Andrei Boltnev) şi pe amicii Okoşkin (Alexei Jarkov) şi Hanin (Andrei Mironov), triunghi animat de sosirea în oraş a unei trupe de actori pentru o reprezentaţie cu specific proletar; cu această trupă soseşte Nataşa (Nina Ruslanova), în relaţie cu care personajele masculine capătă mai mult contur şi relief dramatic.

Despre Ivan Lapşin aflăm că a devenit ofiţer în timpul Războiului Civil, luptînd de partea Armatei Roşii; de atunci datează principalul lucru care îl motivează, şi anume obsesia lui pentru banda de hoţi şi de traficanţi de carne vie a lui Soloviov. E de menţionat că personajul Lapşin vine ca un punct cronologic pe harta anti-eroilor lui Gherman (un răspuns la eroii făuriţi de realismul socialist), trecuţi prin toate ororile istoriei – de la Războiul Civil, la Bătălia de la Stalingrad, la Complotul Doctorilor. În rest, deşi titular al acţiunii, e destul de opac şi de stoic şi invită mai puţin la vizionare decît bufonul Hanin; însă face legea în oraş şi în vieţile celor din jur, promiţînd mereu că va „curăţa pămîntul de scursuri şi va planta o livadă în loc” – o aluzie amară la idealurile utopice ale stalinismului, a căror hidoşenie se reliefează privitorului în contrapunct cu istoria care urmează. Deşi intenţiile lui Gherman nu sînt evidente prin plasa optimistă care înfăşoară personajele, se pare că actorul Andrei Boltnev a fost ales pentru Lapşin tocmai datorită unei impresii de condamnare iminentă degajată de acesta; cu toate că în film nu abuzează de poziţia lui, sugestia e că acesta e profilul-robot al agenţilor Marii Epurări. Alegerea lui Boltnev în sine e un fapt neobişnuit la Gherman, tentat să pună la lucru în roluri tragice actori de comedii muzicale precum Andrei Mironov – a cărui tentativă de suicid e aici atît de şocantă, că trece drept farsă – sau Iuri Nikulin – ridicat la rang de maior taciturn înDouăzeci de zile fără război (r. Alexei Gherman, 1977).

Schema narativă trasată mai sus e însă minimală şi secundară mizei filmului şi, la fel ca în filmele ulterioare realizate de Gherman (şi ele trase în alb-negru puternic contrastant), se extrage destul de dificil din înşiruirea difuză de secvenţe şi personaje. Parte asemănător unui jurnal ficţionalizat, parte unui documentar observaţional, stilul predomină în faţa coerenţei narative şi invită spectatorul la o citire preponderent oblică a acţiunii; mişcarea anxioasă a camerei favorizează o impresie vaporoasă, incertă, imposibil de cuprins în totalitate despre ceea trece prin faţa ochilor, asemenea amintirilor. De altfel, multe predicate narative nici nu caută o finalitate clară, ci se află acolo ca un suport pentru rătăcirea neîncetată a camerei printre chipuri şi gesturi. Spaţiul locuinţei comunale, în care se ciocnesc constant cei şase locuitori certîndu-se cu bătrîna Patricheievna de la zahăr, accentuează impresia de claustrare şi de înghesuială impusă de noua ideologie. Frecvent, în acelaşi cadru au loc transformări de la unghi subiectiv la cadru general, mişcări coregrafice între actori şi intrări bruşte în cadru făcute pentru a deruta (unii critici numesc deruta lui Gherman „hiperrealism”), pentru a pune văluri între percepţie şi acţiunea concretă. Cînd camera se opreşte ocazional pe un personaj, scoate la iveală tăceri tulburătoare cu rol de premoniţie – ca atunci cînd, aflat într-unul dintre multele lui impasuri ascunse, Lapşin caută, privind încordat în cameră, o confirmare.

Lipsit de conflict în sensul convenţional, ritmat de întîmplări mărunte, fără ecou, de dialoguri franjurate al căror potenţial umoristic e subminat doar de cunoaşterea a ceea ce urmează, şi, din punct de vedere tonal, mai optimist în aparenţă decît toate filmele lui Gherman la un loc – măcar aici nu ninge şi nu e noapte în permanenţă, Prietenul meu Ivan Lapşin a fost pus la raft la scurt timp după lansarea lui în 1984. Motivul autorităţilor a fost că, deşi aflat în ajunul Marii Epurări lansate de Stalin, anul 1935 a fost totuşi un an bun – poate ultimul în care o Nataşă mai putea visa la superproducţia de şampanie şi primul în care îi putea cere fără remuşcări lui Lapşin o arestare – şi că acest film murdăreşte amintirea lui. Într-adevăr, nu e uşor să asişti la optimismul exacerbat al unor personaje despre care ştii că vor fi anulate, cum nu poţi urmări liniştit căderea unor mituri istorice adînc imprimate în memoria poporului; însă despre demitizarea perioadei sovietice e, în mare parte, filmografia lui Gherman compusă din cinci filme şi jumătate: una făcută fără anestezic, dar cu multe poante.

ILUMA Stardrift KV Landscape jpg
Philip Morris International lansează în România prima ediție limitată IQOS ILUMA – descoperă IQOS ILUMA STARDRIFT
Philip Morris International (PMI) lansează la finalul acestei luni IQOS ILUMA STARDRIFT, prima ediție limitată a celui mai inovator produs din portofoliul său de alternative fără fum.
Grand Hotel Europa  poza 1 jpg
Grand Hotel Europa sau adevărul minciunilor la persoana întîi
Cu atît mai puțin unul în vogă ca autoficțiunea, explorat de nume mari ale ultimelor decenii precum Annie Ernaux sau Karl Ove Knausgård.
foto alex galmeanu jpg
dragostea, regim urban
Poate pentru că dimineața am intrat la loc în mine
ce rol are vitamina e jpg
Top 3 cele mai frecvente probleme ale pielii și cum le poți combate
Nu uita să faci schimbări și în alimentație: consumă produse cu indice glicemic mai scăzut și evită excesul de lactate.
featured image (7) jpg
un parfum clasic de barbati jpg
Idei de cadouri pentru bărbații din viața ta - ce să le dăruiești, în funcție de relația dintre voi
Așa că, o idee bună este să notezi fiecare link pe care ți-l trimite amicul tău, pentru a fi mai ușor să îi găsești cadoul ideal.
DilemaVeche (2) (3) jpg
Aproximativ 33% dintre parfumurile masculine sînt folosite de femei! Ce ingrediente au astfel de parfumuri?
Foarte apreciate sînt și parfumurile orientale pentru bărbați, care au note unice, catifelate, arome de vanilie și alte condimente minunate.
alege o crema pentru tenul uscat jpg
6 produse de îngrijire care să nu îți lipsească din trusa cosmetică
Toate acestea au proprietăți extraordinare și te pot ajuta să îți menții pielea tînără și frumoasă pentru cît mai mult timp.
AM jpg
Depresie
Cum să nu fiu mohorît
caserole mancare unica folosinta snick ambalaje jpg
Caserole pentru mîncare de unică folosință disponibile la Snick Ambalaje
Acest concept este unul care reușește să atragă mulți clienți, consumatori totodată.
Bulucz jpg
Relicve, ustensile
Tocmai îmi vin în minte spălarea picioarelor, Ciubotele lui van Gogh
IQOS x DIPLOMA 5 jpg
Omid Ghannadi, creatorul instalației IQOS x DIPLOMA: Apreciez că sînt companii care se implică atît de vizibil în sprijinul comunității
El este omul din spatele instalației imersive IQOS proiectată special pentru ediția de anul acesta a festivalului DIPLOMA.
Eutanasie
Cum ne-ai învățat să fim atenți
DilemaVeche (2) (2) jpg
10 dintre cele mai importante "remontadas" din istoria fotbalului
FC Barcelona a reușit cea mai impresionantă „remontada” din topul nostru.
IQOS x DIPLOMA 11 jpg
DIPLOMA Show sărbătorește 10 ani. IQOS susține industriile creative ca partener pentru al patrulea an consecutiv
La a X-a ediție a festivalului, vor fi reprezentate 16 specializări, de la arhitectură și peisagistică, arte grafice, design de produs și fashion, pînă la artele clasice - pictură și sculptură.
MS jpg
Soră profet și soldat
Un cîntec acoperă dealuri în Donbas
MCER3 jpg
Muzeul Cărții și Exilului Românesc a fost inaugurat la Craiova
De altfel, una dintre strategiile Consiliului Județean Dolj este de a readuce la viață clădirile de patrimoniu.
Saltele: cheia supremă pentru un somn de calitate și o sănătate excelentă
Pentru a vă păstra salteaua mulți ani de acum înainte, ar trebui să urmați cîteva reguli simple de îngrijire.
Limbă, tehnologie și cultură  Crearea de punți într o lume globalizată png
Limbă, tehnologie și cultură: Crearea de punți într-o lume globalizată
În concluzie, limbă, tehnologie și cultură joacă un rol vital în crearea de punți într-o lume globalizată.
pompa de caldura aer apa monobloc bricolaj market 1 jpg
Cumpără o pompă de căldură aer-apă monobloc de la Bricolaj Market!
Ești pregătit să faci față eficient necesităților tale de încălzire pentru locuință? Verifică ce găsești pe site-ul Bricolaj Market!
unnamed 2 jpg
serile Enayati Medical City png
Serile Enayati Medical City - a VI-a ediție
Continuăm seria evenimentelor Serile Enayati Medical City cu cea de-a VI-a ediție, care va avea loc miercuri, 27 septembrie, ora 19.00, în incinta Enayati Medical City din sectorul 1.
dream prints 1 png
Ce semnificație au culorile în alegerea tapetului și în crearea unei atmosfere de vis?
Nuanțele pe care le alegem pentru a decora locuința au capacitatea de a modela în mod semnificativ stările noastre emoționale.
beneficiile angajarii unui avocat specializat in dreptul muncii1 jpg
Beneficiile angajării unui avocat specializat în dreptul muncii
Dreptul muncii acoperă și protecția împotriva discriminării și abuzurilor la locul de muncă.

Adevarul.ro

image
Diferența dintre zahărul vanilat și zahărul vanilinat. Motivul pentru care au culori diferite
În pragul sărbătorilor căutăm cele mai bune arome pentru desertul special pe care vrem să îl pregătim. Iar atunci când mergem la cumpărături nu lipsește de pe listă zaharul vanilat. Ajunși acasă observăm, însă, că am achiziționat zahăr vanilinat.
image
În interiorul „celui mai scump superiaht din lume“, în valoare de 4,2 miliarde de euro. Este acoperit în aur și os de T-rex FOTO
Iahtul este de peste trei ori mai scump decât cel considerat al doilea ca valoare din lume.
image
Japoneza îndrăgostită de România: „Sunt o româncuță din Extremul Orient. Aici am învățat să fiu fericită” VIDEO
Povestea lui Ayako Funatsu, unul dintre expații din țara noastră, reprezintă una dintre cele mai frumoase declarații de dragoste pe care un străin o poate face României

HIstoria.ro

image
Ce a însemnat România Mare
1 Decembrie 1918 a rămas în mentalul colectiv ca data la care idealul românilor a fost îndeplinit, în fața deschizându-se o nouă etapă, aceea a conștientizării și punerii în aplicare a consecințelor ce au urmat acestui act, crearea României Mari.
image
Trucul folosit Gheorghiu-Dej când a mers la Moscova pentru ca Stalin să tranșeze disputa cu Ana Pauker
Cînd merge la Moscova pentru ca Stalin să tranşeze în disputa cu Ana Pauker, Dej foloseşte, din instinct, un truc de invidiat.
image
Sfântul Andrei și Dobrogea, între legendă și istorie
Îndelung uitate de către establishment-ul universitar românesc, studiile paleocreștine încep să își facă din ce în ce mai clară prezența și la noi. Încurajarea acestor studii și pătrunderea lor în cadrul cursurilor s-au dovedit lucruri absolut necesare. Ultimii ani au dus la noi dezvăluiri arheologice privind primele comunități paleocreștine (paleoeclesii) din Scythia Minor (actuala Dobrogea), conturând două ipoteze și direcții de cercetare pentru viitor: ipoteza pătrunderii pe filieră apostolic