ÔÇ×Profesionist, interna┼úional, cu un public de calitate, ├«ntr-un ora┼č unde s-a n─âscut literatura rom├ón─â modern─âÔÇŁ

21 octombrie 2013
ÔÇ×Profesionist, interna┼úional, cu un public de calitate, ├«ntr un ora┼č unde s a n─âscut literatura rom├ón─â modern─âÔÇŁ jpeg

ÔÇô interviu cu Dan LUNGU, managerul FILIT, directorul Muzeului Literaturii Rom├óne Ia┼či ÔÇô

De ce a┼úi hot─âr├«t s─â fie un ÔÇ×festival de literatur─â ┼či traducereÔÇŁ ┼či nu doar un festival ÔÇ×clasicÔÇŁ de literatur─â?

Din mai multe motive. Am pornit de la nevoile reale ale sistemului literar rom├ónesc. Deoarece scriitorii rom├óni se exprim─â ├«ntr-o limb─â de circula┼úie restr├«ns─â, pentru a c─âp─âta recunoa┼čtere interna┼úional─â este absolut necesar s─â fie tradu┼či. ┼×i nu oricum, ci de profesioni┼čti, vorbitori nativi ai limbii str─âine. Succesul ├«n str─âin─âtate al unei c─âr┼úi const─â ├«n egal─â m─âsur─â ├«n calitatea con┼úinutului ┼či cea a traducerii. FILIT ├«┼či asum─â acest rol de ├«ncurajare a traduc─âtorilor din limba rom├ón─â. Apoi, festivaluri ÔÇ×clasiceÔÇŁ de literatur─â s├«nt multe ├«n Europa ┼či ├«n lume, iar pentru a-┼úi construi o identitate trebuie s─â marchezi o diferen┼ú─â, s─â ai ceva specific. Faptul c─â festivalul este dedicat ┼či traducerii ├«i d─â o not─â distinct─â ├«n lumea literar─â european─â.

Pentru c─â este vorba de un festival de literatur─â, unde publicul trebuie ÔÇ×┼úinut ├«n priz─âÔÇŁ, presupun c─â a┼úi ┼úinut cont ┼či de chimia dintre invita┼úi. Dintre cunoscu┼úii dumneavoastr─â care s├«nt invita┼úi la festival, pe cine miza┼úi s─â fie ÔÇ×sufletul petreceriiÔÇŁ?

Desigur, nu cunosc calit─â┼úile de rela┼úionare cu publicul ale tuturor invita┼úilor no┼čtri, dar s├«nt convins, de pild─â, c─â Herta M├╝ller va electriza audien┼úa, poate chiar va intriga prin opiniile sale ferme, ├«ns─â cu siguran┼ú─â nu va l─âsa indiferent─â sala. Mai contez pe ┼čarmul lui ┼×tefan Agopian, pe colocvialitatea ┼či franche┼úea cuceritoare ale lui Andrei Kurkov, pe bursuceala amuzant-poetic─â a lui Emil Brumaru, spiritul analitic ┼či farmecul Gabrielei Adame┼čteanu, inteligen┼úa ┼či umorul spontan ale lui Andrea Bajani sau Gheorghi Gospodinov, impetuozitatea lui Varujan Vosganian ┼č.a.m.d.

Care au fost autorii cei mai u┼čor de convins s─â vin─â la festival ┼či care au fost autorii cei mai greu de convins?

Nu exist─â persoane u┼čor sau greu de convins, ci argumente solide sau slabe. Se pare c─â profesionalismul organiz─ârii festivalului, ideea promovat─â, calitatea echipei ÔÇô ┼či poate alte argumente care ├«mi scap─â acum ÔÇô au func┼úionat destul de bine. A mai contat ┼či faptul c─â destui dintre scriitorii ┼či traduc─âtorii invita┼úi s-au intersectat la multe alte festivaluri europene cu unii din echipa organizatoare, func┼úion├«nd astfel efectul de lume comun─â, de ├«ncredere reciproc─â.

Invita┼úilor care nu cunosc Ia┼čiul, cum le-a┼úi descris festivalul?

Profesionist, interna┼úional, cu un public de calitate, preponderent universitar, ├«ntr-un ora┼č agreabil, unde s-a n─âscut literatura rom├ón─â modern─â, ├«n care se afl─â cea mai veche universitate din ┼úar─â ┼či unde a func┼úionat primul teatru evreiesc din lume.

Aţi avut parte de susţinere din partea autorităţilor locale?

FILIT este organizat de Consiliul Jude┼úean Ia┼či, prin Muzeul Literaturii Rom├óne. A┼čadar, un proiect cu finan┼úare local─â, o ini┼úiativ─â sus┼úinut─â exemplar de Cristian Adomni┼úei, care a demonstrat c─â un proiect cultural poate fi o prioritate ┼či pe plan bugetar, nu doar ├«n declara┼úii de imagine. Ce s─â spun, a fost o surpriz─â pl─âcut─â!

Puteţi să ne spuneţi un buget estimativ al evenimentului?

Bugetul maximal este de 500.000 de euro ┼či c├«nd spun asta m─â g├«ndesc inclusiv la h─â┼úi┼čurile birocratice. Nu vre┼úi s─â ┼čti┼úi c├«t din aceast─â sum─â ├«nseamn─â taxe ┼či impozite care se ├«ntorc la buget. Este mai mic dec├«t al multor festivaluri de aceea┼či talie din Europa, dar cu care ├«n Rom├ónia te po┼úi descurca s─â faci ceva ├«ntr-adev─âr profesionist, care s─â schimbe geografia evenimentelor literare ale Rom├óniei ┼či s─â fie luat ├«n serios ├«n Europa. Bugetul acesta este un efort prin care comunitatea local─â ├«n┼úelege s─â deschid─â Ia┼čiul spre lume ┼či, nu ├«n ultimul r├«nd, spre publicul de literatur─â din Rom├ónia. Cl─âdim practic de la zero un eveniment de o asemenea anvergur─â ┼či desf─â┼čurare ÔÇô cre─âm o logistic─â pe care nu a construit-o nimeni ├«n peste 20 de ani la Ia┼či, investim ├«n accesul publicului din regiune ┼či nu numai, dep─â┼čim barierele unui festival literar prin integrarea ├«ntregului lan┼ú al industriei editoriale mondiale, ne deschidem c─âtre artele spectacolului ┼či viz─âm publicuri extrem de diverse ÔÇô de la cele profesionale, elitiste, p├«n─â la cele de mas─â ┼či ale culturii alternative. Ne dorim s─â oferim o mare s─ârb─âtoare cu care ora┼čul s─â se m├«ndreasc─â. Nu ├«n ultimul r├«nd, consider c─â Ia┼čiul a oferit enorm literaturii rom├óne ┼či promov─ârii acesteia pe plan interna┼úional. De la efortul privat p├«n─â la imaginea construit─â prin munca individual─â a unor scriitori care au ajuns s─â fie unii dintre cei mai tradu┼či autori contemporani din ├«ntreaga ┼úar─â. Comunitatea prime┼čte acum recunoa┼čtere printr-un eveniment care, pe de o parte, r─âspl─âte┼čte o sum─â de eforturi individuale sau private, iar pe de alta, prilejuie┼čte omului obi┼čnuit conectarea la un spirit european, la valori interna┼úionale.

S├«nte┼úi unul dintre cei mai tradu┼či autori rom├óni. Care a fost cea mai memorabil─â ├«nt├«lnire a dvs. cu un traduc─âtor al c─âr┼úilor pe care le semna┼úi?

Probabil c─â prima ├«nt├«lnire este ├«ntotdeauna de neuitat. Eu ├«mi amintesc cum am ajuns pe aeroportul din Paris, eram la banda cu bagaje, iar Laure Hinckel, cu traducerea de la Raiul g─âinilor ├«n m├«na ridicat─â sus de tot, se afla de partea cealalt─â a peretelui de sticl─â. ├Ämi venea s─â las naibii bagajul, nu mai aveam r─âbdare s─â mai a┼čtept, ┼či s─â trec direct prin perete, c─âtre cartea cu copert─â verde ┼či banderol─âÔÇŽ

C├«t de important─â este rela┼úia scriitor ÔÇô traduc─âtor ├«n literatura actual─â?

├Än contextul globaliz─ârii, ea devine vital─â. Nu m-a┼č mira s─â tr─âim momentul c├«nd o editur─â va publica simultan cartea ├«n limba de origine ┼či traducerile ├«n dou─â-trei limbi de mare circula┼úie. ┼×i totu┼či, dincolo de aceast─â leg─âtur─â tot mai puternic─â, c├«nd scrii, ├«n acele momente de singur─âtate, rela┼úia fundamental─â a scriitorului este cu el ├«nsu┼či ┼či cu limba ├«n care scrie.

Sursa: Mediafax

00 cover event facebook (1) jpg
Via╚Ťa la 18 ani
ÔÇ×Am 18 aniÔÇŁ este un proiect, produs de Asocia╚Ťia Art No More ╚Öi cofinan╚Ťat de AFCN, la care au participat ╚Öapte scriitori rom├óni contemporani: Dan Coman, Augustin Cup╚Öa, Andreea C─ât─âlina Dr─âghici, Andrei Do╚Öa, Jean-Lorin Sterian, Cristina ╚śtefan, Mara Wagner.
serileRRM25 landscape 1920x1080 jpg
Serile Radio Rom├ónia Muzical ÔÇô 25. Recital sus╚Ťinut de violonistul R─âzvan Stoica ╚Öi pianista Andreea Stoica
Îndrăgitul violonist Răzvan Stoica, alături de sora sa, pianista Andreea Stoica, vor urca pe scena Sălii Radio joi, 2 iunie, ora 19:00.
Stailer, inspira╚Ťie pentru cei care merg la saloanele de hair and beauty jpeg
Stailer, inspira╚Ťie pentru cei care merg la saloanele de hair and beauty
To╚Ťi cei care au nevoie de serviciile din saloanele de beauty se pot programa online, la doar c├«teva click-uri distan╚Ť─â, la orice salon ├«╚Öi doresc.
4 legende pe care merită să le știi jpeg
4 legende pe care merită să le știi
Anumite legende au intrat deja în folclorul popular și, chiar dacă istoricii nu au reușit să le demonstreze veridicitatea în totalitate și unele par simple fabule, ele au un farmec aparte și sînt foarte interesante.
POLI╚ÜIA ROM├éN─é LANSEAZ─é CAMPANIA DE EDUCA╚ÜIE RUTIER─é PENTRU PIETONI, CONDUC─éTORI DE BICICLETE ╚śI TROTINETE jpeg
POLI╚ÜIA ROM├éN─é LANSEAZ─é CAMPANIA DE EDUCA╚ÜIE RUTIER─é PENTRU PIETONI, CONDUC─éTORI DE BICICLETE ╚śI TROTINETE
Scopul general al proiectului este ca Rom├ónia s─â devin─â o ╚Ťar─â cu un trafic rutier mai sigur, prin┬áreducerea progresiv─â a num─ârului victimelor accidentelor rutiere.
Funda╚Ťia Superbet continu─â s─â fie al─âturi de cel mai cunoscut brand cultural rom├ónesc prin sus╚Ťinerea seriei ÔÇ×Conferin╚Ťele Dilema vecheÔÇŁ jpeg
Funda╚Ťia Superbet continu─â s─â fie al─âturi de cel mai cunoscut brand cultural rom├ónesc prin sus╚Ťinerea seriei ÔÇ×Conferin╚Ťele Dilema vecheÔÇŁ
├Än 2022, Funda╚Ťia Superbet este din nou al─âturi de revista cultural─â, sus╚Ťin├«nd organizarea seriei ÔÇ×Conferin╚Ťele┬áDilema vecheÔÇŁ.
Cum s─â compari jocurile de mas─â la cazino? jpeg
Cum s─â compari jocurile de mas─â la cazino?
S├«nt foarte multe jocuri, foarte multe posibilit─â╚Ťi, iar dac─â e╚Öti ├«ncep─âtor, exist─â riscul s─â te sim╚Ťi pu╚Ťin st├«njenit, s─â nu ╚Ötii exact ce s─â te joci ╚Öi s─â ├«nchei sesiunea cu un gust amar.
Modul ├«n care por╚Ťi geanta poate indica tr─âs─âturi de personalitate pe care le ai  Zevo te inspir─â jpeg
Modul ├«n care por╚Ťi geanta poate indica tr─âs─âturi de personalitate pe care le ai. Zevo te inspir─â
Iubitoarele ╚Öi iubitorii de fashion vor g─âsi la magazinul online Zevo acele accesorii nelipsite din fiecare zi, realizate cu aten╚Ťie la detalii ╚Öi cu designuri inedite - GEN╚ÜILE!
Unde sa iti cumperi uniforme de calitate pentru bucatari jpeg
Unde sa iti cumperi uniforme de calitate pentru bucatari
├Ämbr─âc─âmintea de protec╚Ťie ╚Öi echipamentul personal de protec╚Ťie (EIP) reprezint─â o caracteristic─â de siguran╚Ť─â esen╚Ťial─â ├«n orice loc de munc─â, iar industria alimentar─â nu face excep╚Ťie.
Iat─â o dilem─â nou─â: s─â achizi╚Ťionezi un dulap metalic clasic sau cu u╚Öi glisante? jpeg
Iat─â o dilem─â nou─â: s─â achizi╚Ťionezi un dulap metalic clasic sau cu u╚Öi glisante?
Dulapurile produse din metal sînt structuri solide, foarte sigure și eficiente atunci cînd vine vorba despre depozitarea documentelor, obiectelor vestimentare, dar și a altor obiecte sau accesorii.
Leggings, blugi sau pantaloni de jogging? Ce pantaloni s─â alegi cu cizmele de dam─â? jpeg
Leggings, blugi sau pantaloni de jogging? Ce pantaloni s─â alegi cu cizmele de dam─â?
Pentru ca ╚Ťinutele tale s─â arate perfect, merit─â s─â ├«nve╚Ťi arta purt─ârii botinelor ╚Öi cizmelor.
Moda de vară   Ce costume de baie vor fi un succes în acest sezon? jpeg
Moda de vară - Ce costume de baie vor fi un succes în acest sezon?
Noile tendin┼úe ├«n materie de ┼úinute estivale s├«nt extrem de ofertante, d├«ndu-┼úi posibilitatea de a jongla cu creativitatea ┼či de a-┼úi dezvolta ideile vestimentare.
Cum a schimbat inteligen╚Ťa artificial─â joburile din lumea cazinourilor jpeg
Cum a schimbat inteligen╚Ťa artificial─â joburile din lumea cazinourilor
├Än ultimii cinci ani, tot mai mul╚Ťi pasiona╚Ťi de jocuri de noroc au mutat distrac╚Ťia ├«n online, beneficiind de avantajele oferite de acest mediu.
ÔÇ×Via╚Ťa dup─â AuschwitzÔÇŁ de Eva Schloss ╚Öi Karen Bartlett ÔÇô C├«nd suferin╚Ťa are chip de femeie jpeg
ÔÇ×Via╚Ťa dup─â AuschwitzÔÇŁ de Eva Schloss ╚Öi Karen Bartlett ÔÇô C├«nd suferin╚Ťa are chip de femeie
S├«nt c─âr╚Ťi care ├«╚Ťi schimb─â total viziunea despre lume, iar ÔÇ×Via╚Ťa dup─â AuschwitzÔÇŁ este una dintre ele.
Produsele Olaplex: ce reprezintă și de ce ar trebui să le folosești jpeg
Produsele Olaplex: ce reprezintă și de ce ar trebui să le folosești
Unul dintre principalele obiective ale producătorilor a fost să creeze produse cît mai naturale și au reușit.
Iat─â o dilem─â nou─â: cum s─â nu cheltui o avere pe accesorii de motocoas─â? jpeg
Iat─â o dilem─â nou─â: cum s─â nu cheltui o avere pe accesorii de motocoas─â?
Pentru a-╚Ťi u╚Öura munca, ai nevoie de instrumente specializate, care s─â te ajute s─â toaletezi elementele de vegeta╚Ťie ├«n siguran╚Ť─â ╚Öi f─âr─â eforturi fizice prea mari.
De ce sînt video urile cu unboxing atît de populare? jpeg
De ce sînt video-urile cu unboxing atît de populare?
Cel mai mare succes îl au prezentările de gadget-uri, cum ar fi ultimele tipuri de telefoane.
Cînd nu se poate produce alăptarea jpeg
Cînd nu se poate produce alăptarea
Există situaţii în care alăptarea nu se poate produce, din varii motive, fie aparţinînd mamei, fie nou-născutului.
Cum s─â economisi╚Ťi bani ├«n mod corespunz─âtor jpeg
Cum s─â economisi╚Ťi bani ├«n mod corespunz─âtor
Cu un plan financiar scris ╚Öi elaborat, va fi mai u╚Öor s─â v─â planifica╚Ťi rambursarea banilor pe care trebuie s─â-i ├«mprumuta╚Ťi.
Revelion cu bun gust: b─âuturi rafinate, ├«n func╚Ťie de preparate jpeg
Revelion cu bun gust: b─âuturi rafinate, ├«n func╚Ťie de preparate
Este important s─â asociem corect preparatele festive cu licorile care le poten╚Ťeaz─â aroma.
Lista cu rezolu╚Ťii de Anul Nou trebuie s─â includ─â cursuri de dezvoltare personal─â jpeg
Lista cu rezolu╚Ťii de Anul Nou trebuie s─â includ─â cursuri de dezvoltare personal─â
╚śtiai c─â exist─â┬ácursuri de dezvoltare personal─â┬áconcepute special pentru adolescen╚Ťi?
Cum po╚Ťi s─â reduci consumul de energie electric─â? jpeg
Cum po╚Ťi s─â reduci consumul de energie electric─â?
Pentru a te asigura c─â de fiecare dat─â c├«nd faci plata factura electrica online pl─âte╚Öti sume c├«t mai mici de bani, este bine s─â respec╚Ťi o serie de reguli.
Nu e prea tîrziu să cumperi pompe de căldură! Iată ce trebuie să știi! jpeg
Nu e prea tîrziu să cumperi pompe de căldură! Iată ce trebuie să știi!
Acest echipament pentru ├«nc─âlzirea locuin╚Ťei se remarc─â prin faptul c─â produce c─âldur─â f─âr─â s─â utilizeze combustibil, ci folosind pur ╚Öi simplu resurse din natur─â, precum apa, aerul ╚Öi solul.
Cum func╚Ťioneaz─â un cazino online? jpeg
Cum func╚Ťioneaz─â un cazino online?
Platformele online permit o dinamic─â mai accentuat─â ╚Öi un ritm de joc mai rapid, deoarece nu exist─â nici o interac╚Ťiune ├«ntre juc─âtori ╚Öi sistemele tehnologice.

Adevarul.ro

image
Implica┼úiile distrugerii cruci┼č─âtorului Moskva, nava amiral a flotei ruse la Marea Neagr─â | adevarul.ro
Atacul asupra crucisatorului Moskva", nava-amiral a flotei ruse la Marea Neagra, are valoare simbolica si militara, spune profesorul Michael Petersen, citat de BBC. Nava ...
image
Topul celor mai valoroase monumente istorice lăsate în ruină. De ce nimeni nu le-a îngrijit VIDEO | adevarul.ro
O multime de monumente istorice faimoase din judetul Hunedoara nu au mai fost ingrijite si restaurate de mai multe decenii.

HIstoria.ro

image
Victimele stalinismului, investigate de un medic român incoruptibil
lexandru Birkle a participat la investigarea gropilor comune cu victimele stalinismului, găsite de administraţia germană a Ucrainei în orașul Viniţa, precum și în localitatea Tătarca de lângă Odessa.
image
Una dintre cele mai crude ╚Öi spectaculoase metode de execu╚Ťie
C─âlcarea sau strivirea de c─âtre un elefant este o metod─â de execu╚Ťie sau de tortur─â mai pu╚Ťin cunoscut─â de-a lungul istoriei, de╚Öi a fost practicat─â p├ón─â ├«n secolul al XIX-lea.
image
Graffiti: art─â sau vandalism?
De-a lungul istoriei sale zbuciumate, acest gen artistic a reprezentat mereu un subiect fierbinte, pus la zid și supus dezbaterilor din societate. Este bun sau rău graffiti-ul?