Probleme de cadre

4 decembrie 2014
Oameni fericiți jpeg

Era firesc, după ce PSD a pierdut alegerile, să asistăm la drastice „restructurări“. Dar o restructurare ratată e mai rea decît amînarea sine die a restructurării. În loc să producă limpezire, în loc să redistribuie competenţele, loialităţile şi vinovăţiile, ea sfîrşeşte prin a spori haosul şi prin a accelera derapajul. În mintea mea, aş fi ales una din următoarele două variante:

Aş fi sancţionat (pînă la excludere) pe cei direct responsabili de bunul mers al campaniei, respectiv pe cei care, prin erorile lor de comportament, de tactică şi de limbaj, au făcut rău. E cazul dnei Gabriela Vrânceanu Firea, agresivă, mediocră şi inadecvată (vezi, de pildă, incriminarea lipsei de urmaşi a candidatului ACL, dar şi multe altele), sau a dlui Mirel Palada, care a reuşit, cu maximă stîngăcie stilistică şi cu un soi de ţîfnă provincială, să-şi pună presa în cap în mai multe rînduri.

La nivel mai înalt, Dl. Liviu Dragnea ar fi trebuit, de asemenea, cum i-a recomandat un coleg, să facă un pas înapoi. Performanţa lui „organizaţională” s-a dovedit – nu pentru prima oară – şubredă. E unul dintre „artizanii” eşecului şi, în mod normal, nu mai are dreptul la o poziţie de leadership. Sancţionabili sunt, de asemenea, toţi cei care au creat marea problemă a votului din diaspora, indiferent la ce nivel. Ancheta în curs ar trebui să se desfăşoare într-un ritm mai vioi. Oricum, dl. Stanoevici ar trebui să plece jenat. N-am cum să ştiu detalii administrative cu privire la acţiunea electorală dintr-un judeţ sau altul, dar probabil că nici abilităţile „tehnice” şi „retorice” ale unor şefi locali, nici legea ruşinoasă a traseismului „legitim” n-au ajutat prea mult. Pe de altă parte, într-o ţară cu tradiţii politice aşezate, primul care demisionează într-o asemenea situaţie e perdantul de la vîrf. Nu poţi rămîne, cu scorul obţinut de dl Victor Ponta, preşedintele partidului învins.

Partidul trebuie reformat din rădăcini. Aş fi exclus, fără „acomodări”, din rîndurile lui, pe toţi cei care au avut, au, sau sunt pasibili de a avea probleme penale. Ei sunt aceia cărora li se „datorează” imaginea partidului corupt, mereu în dialog cu DNA, mereu „salvat” prin votul îndărătnic al parlamentarilor co-interesaţi. Evident, în acest caz, ar fi vorba, practic, de o dizolvare şi o reîntemeiere a partidului, pornindu-se, oarecum, de la zero. Aşadar, curăţenie generală, dar şi recalibrare doctrinară, reangajare de bună credinţă, spor de gîndire. Stînga are nevoie de un partid nou, modern, cuviincios, inteligent. Figuri noi, idei noi, morală nouă. Fără naşi, fini, veri, neveste, pile, impostori.

Ceea ce se întîmplă în realitate nu face, din păcate, decît să confirme năravurile tradiţionale ale partidului. Se ţinteşte alături de ţintă, se iau măsuri pe criterii de gaşcă, de aranjamente lucrative, de camuflaj. Hodoronc-tronc cad capete „colaterale”. Geoană pare distribuit în rolul victimei eterne, Vanghelie se trezeşte „ejaculat” (e expresia lui) fără „preludiu”, iar Şova şi Ghiţă sunt sacrificaţi şmecher pentru a „garanta” obiectivitatea. În rest, rămîne cum am vorbit. Ba nu: brusc apare şi marea problemă Iliescu. N-am motive speciale să fiu avocatul preşedintelui de onoare al partidului. Cîndva, am avut cu dînsul o polemică publică, uitată îndeobşte de cei care se căznesc să-mi facă un portret de oportunist. Dar „onoarea” unui partid care se simte dezonorat de cel care l-a fondat, l-a tractat electoral şi a fost, în consecinţă, numit „preşedinte de onoare”, devine ridicolă. Comunism? Cu Che Guevara şi cu şapca lui Mao la butonieră? Cu discursuri admirative despre partidul comunist chinez? Să avem pardon. Prin comparaţie, dl. Iliescu e un politician mult mai articulat decît puzderia de trepăduşi versatili care pare să constituie, azi, masa partidului. În plus, nu s-a sfiit să critice sever derapajele de ultimă oră ale „colegilor” şi asta în timp ce „adversarul” lui, fostul preşedinte Constantinescu, găsea potrivit să-i cădelniţeze.

L-am văzut, în ultima săptămînă, pe Marian Vanghelie mitraliind nemilos metehnele partidului şi ale membrilor lui notorii. Se sparie gîndul! Dar nu poţi să nu te întrebi cum a trăit dl. Vanghelie cu asemenea „adevăruri”, în lungii ani de dinaintea excluderii sale? Şi cum ar fi trăit cu ele dacă n-ar fi fost exclus? Sunt mistere strategice şi morale la care noi, muritorii de rînd, nu avem acces.

Scurtă anexă dîmboviţeană.  Dl. Tudor Gheorghe, în marea sa conferinţă de presă ţinută la Roman, suferă că stăm sub blestemul unui preşedinte care „chinuie limba română”. Cînd mă gîndesc prin ce suferinţe va fi trecut rapsodul trăind, o viaţă, sub alintul limbii de lemn din Scînteia, sau ascultînd, la senectute, discursurile parlamentarilor şi miniştrilor noştri post-revoluţionari, nu pot să nu mă umplu de compasiune. Dar să nu dispere: să stea cu ochii pe televizor şi să se scalde în talentele lingvistice ale doamnei Grapini, în fineţurile neaoşe ale dlui Palada, în farmecul trans-gramatical al dlui Tăriceanu. Încet-încet, îşi va regăsi seninătatea!

Articol aparut pe Blogurile Adevărul.

dilema jpg
Cu ce se diferențiază casele de pariuri online
Alegînd o casă de pariuri cu un sistem de suport bine pus la punct, vei depăși mai ușor anumite momente dificile iar problemele pe care le vei întîmpina vor fi rezolvate mai rapid.
pexels andrea piacquadio 941555 jpg
Stresul de sărbători. Cum să îi faci față mai ușor
Amintește-ți că cel mai potrivit cadou pentru mama este, de cele mai multe ori, veselia și buna dispoziție din ziua de Crăciun, cu toată familia la masă.
The Veils Poster Web jpg
Finn & Oigăn, solo
Originar din Londra dar relocat în Noua Zeelandă, Finn Andrews este compozitor și multi-instrumentist.
ILUMA Stardrift KV Landscape jpg
Philip Morris International lansează în România prima ediție limitată IQOS ILUMA – descoperă IQOS ILUMA STARDRIFT
Philip Morris International (PMI) lansează la finalul acestei luni IQOS ILUMA STARDRIFT, prima ediție limitată a celui mai inovator produs din portofoliul său de alternative fără fum.
Grand Hotel Europa  poza 1 jpg
Grand Hotel Europa sau adevărul minciunilor la persoana întîi
Cu atît mai puțin unul în vogă ca autoficțiunea, explorat de nume mari ale ultimelor decenii precum Annie Ernaux sau Karl Ove Knausgård.
foto alex galmeanu jpg
dragostea, regim urban
Poate pentru că dimineața am intrat la loc în mine
ce rol are vitamina e jpg
Top 3 cele mai frecvente probleme ale pielii și cum le poți combate
Nu uita să faci schimbări și în alimentație: consumă produse cu indice glicemic mai scăzut și evită excesul de lactate.
featured image (7) jpg
un parfum clasic de barbati jpg
Idei de cadouri pentru bărbații din viața ta - ce să le dăruiești, în funcție de relația dintre voi
Așa că, o idee bună este să notezi fiecare link pe care ți-l trimite amicul tău, pentru a fi mai ușor să îi găsești cadoul ideal.
DilemaVeche (2) (3) jpg
Aproximativ 33% dintre parfumurile masculine sînt folosite de femei! Ce ingrediente au astfel de parfumuri?
Foarte apreciate sînt și parfumurile orientale pentru bărbați, care au note unice, catifelate, arome de vanilie și alte condimente minunate.
alege o crema pentru tenul uscat jpg
6 produse de îngrijire care să nu îți lipsească din trusa cosmetică
Toate acestea au proprietăți extraordinare și te pot ajuta să îți menții pielea tînără și frumoasă pentru cît mai mult timp.
AM jpg
Depresie
Cum să nu fiu mohorît
caserole mancare unica folosinta snick ambalaje jpg
Caserole pentru mîncare de unică folosință disponibile la Snick Ambalaje
Acest concept este unul care reușește să atragă mulți clienți, consumatori totodată.
Bulucz jpg
Relicve, ustensile
Tocmai îmi vin în minte spălarea picioarelor, Ciubotele lui van Gogh
IQOS x DIPLOMA 5 jpg
Omid Ghannadi, creatorul instalației IQOS x DIPLOMA: Apreciez că sînt companii care se implică atît de vizibil în sprijinul comunității
El este omul din spatele instalației imersive IQOS proiectată special pentru ediția de anul acesta a festivalului DIPLOMA.
Eutanasie
Cum ne-ai învățat să fim atenți
DilemaVeche (2) (2) jpg
10 dintre cele mai importante "remontadas" din istoria fotbalului
FC Barcelona a reușit cea mai impresionantă „remontada” din topul nostru.
IQOS x DIPLOMA 11 jpg
DIPLOMA Show sărbătorește 10 ani. IQOS susține industriile creative ca partener pentru al patrulea an consecutiv
La a X-a ediție a festivalului, vor fi reprezentate 16 specializări, de la arhitectură și peisagistică, arte grafice, design de produs și fashion, pînă la artele clasice - pictură și sculptură.
MS jpg
Soră profet și soldat
Un cîntec acoperă dealuri în Donbas
MCER3 jpg
Muzeul Cărții și Exilului Românesc a fost inaugurat la Craiova
De altfel, una dintre strategiile Consiliului Județean Dolj este de a readuce la viață clădirile de patrimoniu.
Saltele: cheia supremă pentru un somn de calitate și o sănătate excelentă
Pentru a vă păstra salteaua mulți ani de acum înainte, ar trebui să urmați cîteva reguli simple de îngrijire.
Limbă, tehnologie și cultură  Crearea de punți într o lume globalizată png
Limbă, tehnologie și cultură: Crearea de punți într-o lume globalizată
În concluzie, limbă, tehnologie și cultură joacă un rol vital în crearea de punți într-o lume globalizată.
pompa de caldura aer apa monobloc bricolaj market 1 jpg
Cumpără o pompă de căldură aer-apă monobloc de la Bricolaj Market!
Ești pregătit să faci față eficient necesităților tale de încălzire pentru locuință? Verifică ce găsești pe site-ul Bricolaj Market!
unnamed 2 jpg

Adevarul.ro

image
Fiara de plastic. Povestea Daciei „Lăstun“ Maxi, un Fiat 500 al românilor, care nu a mai ieșit pe poartă
Dacia 500 „Lăstun“ ar fi trebuit să fie pentru români cam ce a fost Fiat 500 pentru italieni, Renault 5 pentru francezi, WV pentru germani. O mașină din gama mini, mai degrabă pentru tineret. O maşină de oraş, potrivită pentru transportul urban. A fost ideea și dorința lui Nicolae Ceaușescu
image
SPECIAL Elvira Popescu: de la actriță la contesă, devenită „Notre Dame du Théâtre“ FOTO/VIDEO
Cum a ajuns o româncă din București să devină o actriță contesă mai cunoscută în Franța decât celebra Greta Garbo.
image
Lista celor mai periculoase alimente din lume. Cinci alimente la care nu te-ai aștepta să fie incluse
În întreaga lume, există anumite alimente periculoase care pot provoca de la intoxicații alimentare ușoare până la deces, în cazuri extreme.

HIstoria.ro

image
Un posibil caz de braconaj arheologic în Moldova, în secolul al XVII-lea
Un posibil caz de braconaj asupra unui tumul din Moldova istorică este consemnat într-un document de la 1635, notează arheologul Vasile Diaconu, pe pagina sa de Facebook.
image
Moartea lui Aurel Vlaicu. Concluziile anchetei
În cursul anchetei în cazul accidentului aeronautic în care și-a pierdut viața Aurel Vlaicu (31 august/13 septembrie 1913) s-au conturat două ipoteze, pe care locotenentul av. Gheorghe Negrescu le prezintă astfel:
image
Zguduitoarea dramă amoroasă din Brăila, care a captivat presa interbelică
În anii 1923-1924, numita Anny Bally din Brăila, „de o frumuseţe rară“, a încercat să se sinucidă din dragoste. În 8 noiembrie 1924, tot din amor, şi-a împuşcat iubitul, după care s-a împuşcat şi ea.