Primite la redacţie

26 noiembrie 2018
Primite la redacţie jpeg

Urmare a interviului pe care l-am realizat în numărul 765 din 18-24 octombrie 2018 al revistei noastre, am primit următoarea scrisoare. (S.V.

Stimate domnule Voinescu,

Am citit de curînd interviul realizat de dumneavoastră „Poţi ține alături de părinţi 9 copii din 10 cu aceiași bani“ (Dilema veche, nr. 765, 18-24 octombrie 2018) referitor la închiderea caselor de copii. Nu întrebările pe care le-ați pus m-au tulburat, ci răspunsurile pe care le-ați primit. Poate că dacă aș fi avut altă profesie decît aceea de cercetător în domeniul protecției copilului, aș fost înduioșată pînă la punctul de a face o donație oamenilor cumsecade care se ocupă de copiii unor părinți care nu pot să-i crească. Dar mi-au venit în minte prea multe întrebări care mă împiedică să fac acest lucru. Vi le transmit în speranța că revista va publica pe viitor și în acest domeniu dileme și nu se va limita la promovarea unei organizații.

Întrucît protecția copilului a fost o condiție de aderare a României la UE, instituționalizarea copiilor mici este interzisă prin lege în România din anul 2005. Tot în perioada preaderarii la UE, autoritățile locale au închis peste 100 de instituții, iar altele au fost închise ulteriror.

Ca atare, instituțiile care încă există în România, sînt incomparabile cu cele din anii ’90, nu doar prin numărul lor, ci și prin numărul de copii dintr-o instituție, vîrsta și nevoile acestora. Ele sînt comparabile cu unități rezidențiale similare din Israel, Germania, Olanda, Portugalia, și alte țări europene care nu și-au asumat nici termene și nici nu au politici care să prioritizeze închiderea tuturor instituțiilor rezidențiale. Închei aici preambulul și pun următoarele întrebări:

1. Care sînt cercetările care arată că așa-numitele case de tip familial de 5-10 copiii sînt o forma de plasament mai eficienta si conduc la o bunăstare sporită semnificativ a copiilor comparativ cu cei crescuți în instituții de 50-100 de copii? Precizez că nu mă refer la copii de 0-3 ani.

2. Care este capacitatea reală de a susține servicii alternative de calitate (asistență maternală sau case de tip familial) sau reintegrare în familie într-o țara afectată grav de migrația/lipsa forței de muncă?

3. Dacă închiderea tuturor instituțiilor și plasarea copiilor în familii de asistenți maternali sau case de tip familial conduce la rezultate bune pentru copii, de ce în țări precum Marea Britanie sau SUA care au implementat o astfel de politică în ultimele decenii un număr mare de tineri eșuează atunci cînd ajung la vîrstă de 18 ani și sînt nevoiți să iasă din sistemul de protecția copilului?

În încheiere, adaug faptul că o concluzie a tezei mele de doctorat (Young adults’ perspectives on their experiences of different types of placement în Romania, New College, University of Oxford, 2017) este aceea că rezultatele bune în viață adultă s-au datorat calității îngrijirii, indiferent de formă de plasament (casă de tip familial, centru de plasament, asistentă maternală, adopție) și susținerii de care au avut parte (dacă au avut) atunci cînd au devenit adulți, un alt capitol la care România stă mai bine din punct de vedere legislativ decît multe alte țări. Cercetarea are că sursă principală de date interviuri cu tineri care au experiența diferitelor tipuri de plasament.

Am dedicat munca mea de cercetare pe parcursul doctoratului lui Florin, un tînăr dezinstutionalizat de către organizația pe care o promovați și care s-a sinucis la vîrstă de 20 de ani, cînd a rămas și fără casă și fără speranța.

Mariela NEAGU,
Cercetător în domeniul protecției copilului la Universitatea din Oxford,
fost Secretar de Stat la Autoritatea Națională pentru Protecția Drepturilor Copilului și fost coordinator al Programelor Phare pentru Protecția Copilului

***

Am transmis scrisoarea destinatarului ei de fapt, care a formulat următorul răspuns. (S.V.)

Cunoscînd-o bine pe doamna Mariela Neagu, încă din anul 2000 (e adevărat, fără a mai fi în vreun fel de contact cu dînsa în ultimii zece ani), m-a surprins, în mesajul ei, tendința de „compartimentare”, în funcție de vîrstă, a nevoilor elementare ale copiilor.

Instituționalizarea copiilor este traumatizantă la orice vîrstă, nu doar pentru copiii pînă în trei ani. Cred că mai ales un cercetător în domeniul protecției copilului ar trebui să știe asta. Da, traumele sînt exponențial mai mari în primii ani de viață, dar schilodirea sufletească și fizică pe care o suferă un copil instituționalizat, la orice vîrstă, este de netăgăduit. Așa e, în perioada preaderării la UE, în România au fost închise peste o sută de instituții, iar altele au fost închise după aderare, dar asta nu neagă realitatea că Hope and Homes for Children a închis, de asemenea, foarte multe instituții. Oricine, mai ales o doamnă care a fost Secretar de Stat la Autoritatea Națională pentru Protecția Drepturilor Copilului, ar trebui să știe că traumele pe care instituționalizarea le sădește în dezvoltarea copiilor nu țin nici de zugrăveala de pe pereții instituțiilor, nici de calitatea mobilierului, nici de așa-zisele ”modulări” ale clădirilor, ci țin de absența cronică, de neînlocuit, a sentimentului de apartenență, de a fi iubit, de lipsa afecțiunii, de certitudinea crescîndă, în convingerea copiilor instituționalizați, că ei sînt nesemnificativi și că existența lor nu înseamnă nimic, pentru nimeni. 

Mariela Neagu – tocmai pentru că are expertiza pe care nu o contestăm, ba dimpotrivă, o respectăm – știe că orice grup de copii mai mare decît grupul care, în mod natural, poate exista într-o familie reală, este un ediu instituțional, pentru că-i lipsește trăsătura fundamentală a ideii de mediu familial. Așadar, chiar dacă instituțiile de azi nu mai sînt, toate, aglomerări de sute de copii (deși multe dintre ele încă sînt), ci doar 40, 50, sau 60 de copii în instituții comparabile cu cele din Israel, Germania, Olanda, Portugalia și alte țări europene, acei copii tot instituționalizați sînt, iar traumele la care sînt expuși îi definesc drept copii instituționalizați, cu toate efectele cumplite pe care le aduce cu sine instituționalizarea.

O fostă coordonatoare a Programelor Phare pentru Protecția Copilului știe că existența unităților rezidențiale care instituționalizează copii în alte țări, unele dintre ele chiar occidentale, nu atenuează, în nici un fel, evidența conform căreia instituționalizarea e o formă cruntă de abuz asupra copilului. Înseamnă doar că, încă, acest tip de abuz e, din nefericire, tolerat și prea puțin recunoscut. Tocmai din acest motiv, pentru Hope and Homes for Children, eliminarea instituționalizării copilului e o misiune globală. Iar faptul că alte țări europene nu și-au asumat politici de dezinstituționalizare e doar o rușine pentru acele țări, nicidecum un motiv prin care să considerăm tema instituționalizării mai puțin relevantă decît este. Acum, răspunzînd punctual întrebărilor:

1. Cercetările pot demonstra și lucruri evidente care țin de natura umană, iar în acest caz vorbim despre existența sau inexistența unui mediu familial și despre rolul acestuia în dezvoltarea copilului. Întrebarea e tendențioasă, fie și doar prin artificiala limitare la copiii de peste trei ani. Așa numitele case de tip familial, de 5-10 copii, reprezintă o formă de plasament cu șanse mult mai mari de replicare a unui mediu cît mai apropiat de cel familial pentru acei copii care nu pot fi plasați, la un moment dat, într-o familie. După 20 de ani, vedem o generație de tineri adulți ieșiți din casele de tip familial care s-au integrat socio-profesional mult mai bine decît tinerii adulți ieșiți din instituții-mamut. Au încredere mai mare în ei înșiși, sînt mult mai bine pregătiți să ia viața în piept și capabili să construiască relații personale pe termen lung. Cu toate acestea, să nu uităm că această formă de plasament, casa de tip familial, e ultima la care Hope and Homes for Children apelează atunci cînd nu e posibilă nici reintegrarea copilului înapoi în familia sa naturală sau extinsă, nici adopția, nici asistența maternală sau plasamentul simplu într-o familie.

2. Realitatea de zi cu zi dovedește că această capacitate există acolo unde există conștientizarea și asumarea susținerii serviciilor alternative de calitate sau reintegrarea familială. Întrebarea poate fi extinsă la orice domeniu, pentru că, în fond, migrația și lipsa forței de muncă sînt teme naționale în România zilei de azi. Ceea ce nu credem că ar trebui să ducă la o abordare fatalistă, defetistă, potrivit căreia nu are rost să facem nimic, pentru că, nu-i așa, „e greu în țara asta”. Întrebarea în sine e un nonsens.

3. Și copiii din familii tipice ar eșua, în lipsa sprijinului familial după vîrsta de 18 ani. Unde am pomenit părinți care-și scot afară din casă tinerii adulți, la împlinirea vîrstei de 18 ani? De cele mai multe ori, atunci au mai mare nevoie de părinți, de familie, de înțelegere și sprijin. Soluția, în sistemele de protecție a copilului, la pragul vîrstei de 18 ani, stă în continuumul de servicii sociale adresate tinerilor adulți, pentru că aceștia au nevoie de locuințe sociale, de o perioadă de tranzit în etapa de integrare socio-profesională, de mentorat și de consiliere, de sprijin emoțional. Soluția e într-o politică publică adresată tinerilor care părăsesc sistemul de protecție specială, pentru că ei ies din sistem cu o pătură și-o pernă în mîini și cu ceva mărunțiș în buzunar. Iar în noaptea următoare dorm sub pod, nu au pe nimeni la care să meargă și nu e nimeni care să le dea o mînă de ajutor. Problema nu e în politicile de protecție socială bazate pe conceptul familial pentru cei pînă-n 18 ani, ci în absența acestor politici 18 ani. Sîntem de acord, calitatea îngrijirii, indiferent de forma de plasament și susținerea de care au parte tinerii, este esențială.

Florin e un caz aparte. Doamna Mariela Neagu știe foarte bine asta, fiind nașa surorii lui Florin, al cărei nume nu-l voi divulga, din motive de confidențialitate asupra datelor acestor copii. Îi vom spune Ana. Așa cum celui de-al doilea frate al lui Florin îi vom spune Dan. Florin a crescut într-o familie de asistenți maternali, soț și soție, împreună cu cei Ana și Dan și cu încă un grup de doi frați. Am nășit împreună cu Mariela copiii, eu fiind nașul lui Dan. Florin avea 8 ani cînd a ajuns în asistență maternală, dintr-o instituție pe care Hope and Homes for Children a închis-o. A plecat din familia de asistenți maternali de bunăvoie, în 2009, iar doi ani mai tîrziu s-a sinucis, cel mai probabil din cauza unei povești de dragoste neîmpărtășită. Ceilalți doi frați ai lui Florin sînt bine, Ana este căsătorită și mama unui copil, iar Dan s-a întors în Timiș, de unde e familia lui extinsă. Ceilalți doi frați mai mici sînt ambii studenți și se află și acum tot în casa asistenților maternali. Nici ceilalți trei frați nu au fost scoși din casa asistenților maternali, a fost decizia lor să plece.

Durerea unui tînăr care alege să se sinucidă la 20 de ani trebuie să fie cruntă. Dar nu poate desființa nici munca unei organizații, nici a asistenților maternali, nici faptul evident că orice copil are nevoie să crească într-o familie, sau într-un mediu cît mai apropiat de cel familial. Asta am făcut și pentru Florin. Asta cred și acum că a fost cel mai bun lucru pentru el. Decizia lui de a-și lua viața putea fi decizia oricui. Tragedia e că nu doar copiii din protecție specială își iau viața. O fac și copiii care cresc alături de părinții lor.  

Sîntem deschiși la orice dileme și nuanțări, neavînd deloc impresia că ceea ce facem ar fi perfect. Facem ce putem, cît putem de bine și, mai ales, cu bună credință. Un lucru e limpede, însă. Abordarea doamnei Mariela Neagu e rău-voitoare, limitativă și profund speculativă în argumentare. Nicidecum dilematică. Am fi sperat ca timpul și cercetările dînsei să-i echilibreze perspectivele.  

Ștefan DĂRĂBUŞ,

Ph.D.
Director Regional, Europa Centrală și de Sud,
Hope and Homes for Children

poster Tess Parks 3 12 jpg
Recomandări de week-end
Artista canadiană Tess Parks concertează în premieră la București.
pre ul uniswap cand este cel mai bun moment sa cumperi uni  dilemaveche png
Prețul Uniswap: Cînd este cel mai bun moment să cumperi UNI?
Pur și simplu cumperi monede cînd prețul Uniswap este scăzut și le vinzi cînd prețul este ridicat.
dylan gillis KdeqA3aTnBY unsplash jpg
Scurt ghid despre cultura și structura organizațională
Construirea unei culturi și structuri organizaționale sănătoase și pozitive nu este o sarcină ușoara, dar orice organizație o poate realiza.
floraria online bloomeria livrare flori jpg
Ești o persoană creativă și pasionată de beauty Vezi ce job ți se potrivește! jpg
Proiectul Open Museums Open Hearts jpg
„Rădăcini și visuri” ale tinerilor din Ucraina
De joi, 27 octombrie, pînă la finalul lunii noiembrie, 40 de tineri din Ucraina cu vîrstă cuprinsă între 15-18 ani sînt invitați să participe la etapa a doua a proiectului Open Museums Open Hearts.
Red Bull Dance Your Style 2022 (1) jpg
16 dintre cei mai buni dansatori români se duelează pentru un loc în Finala Mondială din Africa de Sud
O demonstrație în forță, de o energie molipsitoare, Red Bull Dance Your Style este o competiție internațională de all-styles street-dance, cu evenimente în peste 30 de țări.
Masterclass Cronicari Digitali Cine asculta o Casa   Bucuresti 15 octombrie 2022 (17) jpg
Soluții pentru problemele de patrimoniu, indentificate în Masteclass Cronicari Digitali „Cine ascultă o casă?”
La finalul săptămînii trecute, la București, timp de mai bine de șase ore, în patru sesiuni de masterclass, arhitecți, specialiști și profesioniști implicați în restaurarea și valorificarea caselor istorice au luat parte la Masteclass Cronicari Digitali „Cine ascultă o casă?”.
pexels ylanite koppens 744969 jpg
Sugestii de cadouri care pot fi oferite angajaților
Ești om de afaceri, ceea ce înseamnă că ești conștient că fără dedicarea, experiența și profesionalismul salariaților tăi, firma ar fi avut destul de mult de suferit.
Vizual Masterclass Cronicari Digitali Cine asculta o casa 15 octombrie 2022 jpg
Valorizarea clădirilor istorice, în centrul primului Masterclass Cronicari Digitali „Cine ascultă o casă?”
Cine ascultă o casă?”, proiectul care își propune să ofere exemple de bune practici de la cei care „au ascultat o clădire” în beneficiul comunității și al protejării clădirilor istorice, invită experții, autoritățile și pe toți cei interesați de patrimoniu pentru o zi de Masterclass, în București.
 SF 6065 JPG
Karpatia Horse Show 2022: șapte premii pentru România, 15 mii de spectatori și o atmosferă chic!
Un weekend de excepție si un „salt” important pentru Karpatia Horse Show, cu ocazia celei de-a VII-a ediții desfășurate pe Domeniul Cantacuzino din Florești (Prahova).
Scoala de la Piscu la Premiile Europa Nostra 2022 (1) jpg
Premiu Europa Nostra 2022 acordat Muzeului-Atelier Școala de la Piscu
Luni, pe 26 septembrie, în clădirea Operei de Stat din Praga, a avut loc ceremonia de acordare a distincțiilor European Heritage Awards, organizată de Comisia Europeană și Europa Nostra în cinstea cîștigătorilor Europa Nostra Awards 2022.
NEI jpg
NEC: Naționalism, populism, fascism și (in)stabilitate democratică în Europa de Est
Colegiul Noua Europă-Institut de Studii Avansate (NEC) vă invită la workshop-ul „Naționalism, populism, fascism și (in)stabilitate democratică în Europa de Est. Continuitate și transformări istorice”, care va avea loc miercuri, 28 septembrie 2022, ora 9:30, în sala de conferințe a Colegiului.
WhatsApp Image 2022 09 15 at 11 25 55 (2) jpeg
Bucharest International Film Festival 2022: Secțiunea Panorama aduce filme în premieră în România
Bucharest International Film Festival este cel mai longeviv și singurul festival de film din București cu o competiție internațională dedicată lungmetrajului. Ediția a XVIII-a se va desfășura în perioada 29 septembrie – 9 octombrie 2022.
Afis KHS 2022 jpg
Karpatia Horse Show revine în 2022! Sport-entertainment-show-emoții, adrenalină!
Karpatia Horse Show revine “pe cai mari" în 2022! Unul dintre cele mai așteptate evenimente de echitație și lifestyle ecvestru din România și sud-estul Europei va avea loc în weekend-ul 23-25 septembrie pe Domeniul Cantacuzino din Florești, Prahova.
FOTO 1 PRONOSPORT jpg
Istoria pariurilor pe fotbal
Profitînd de dezvoltările tehnologice, grafica și interfața au devenit mult mai rapide, depunerile s-au făcut instant în anii următori, iar retragerile sînt și ele foarte rapide.
afis general web jpg
Bauhaus – Form and Reform, un proiect care oferă publicului 4 evenimente inedite cu intrare gratuită
Elite Art are ca scop promovarea principiilor fundamentale UNESCO prin organizarea unor proiecte culturale complexe care răspund la exigențele societății civile naționale și contribuie la dezvoltarea României din punct de vedere cultural și educațional.
KV Festivalul Povestirilor jpg
„Festivalul Povestirilor de pe Via Transilvanica” concentrează drumul care unește România în trei zile de experiențe la București
Între 9 și 11 septembrie, Via Transilvanica trece prin București! La Muzeul Național al Țăranului Român, Festivalul Povestirilor de Via Transilvanica concentrează experiențele de pe drumul de 1.400Km, care unește România de la Putna la Drobeta Turnu Severin.
MoveMountains jpeg
Reșița aduce României un nou succes la UNESCO
Municipiul Reșița este primul oraș din România care se alătură, începând de astăzi, rețelei globale UNESCO „Learning Cities” („Orașe care învăță”), având astfel șansa accesului la proiecte educaționale de mare anvergură.
happy asian woman smiling having fun beach jpg
7 beneficii uimitoare pe care le are lumina soarelui asupra organismului
Deși controversată, expunerea la soare are o serie importantă de beneficii asupra organismului.
tratamentedentareculaser jpg
3 simptome banale pentru care trebuie să consulți medicul
Este recomandat ca, dacă nu te simți bine, să fii atent la semnalele pe care ți le transmite organismul. Iată mai jos 3 simptome pentru care ar trebui să consulți cît se poate de repede un medic.
make up artist applying eyeshadow woman jpg
Secretele unui makeup fără cusur: ce trebuie să faci pentru un machiaj perfect și rezistent
Iată care sînt pașii pe care trebuie să îi urmezi, pentru un ten perfect și trăsături evidențiate în cele mai bune moduri:
young beautiful blonde girl cares    Copy jpg
Secretele pielii perfecte: ce trebuie să faci pentru o piele frumoasă și sănătoasă
Altfel spus, cel mai bun sfat de frumusețe este să îți asculți corpul și să îi oferi lucrurile de care are nevoie.
Imagine featured jpg
Enola Holmes 2, noul film bazat pe seria autoarei Nancy Springer, se lansează spre finalul anului
Filmele ale căror scenarii sînt inspirate din cărți de succes rămîn o constantă și în lumea actuală a cinematografiei.

Adevarul.ro

femeie inele de aur mana bijuterii shutterstock 1966151602 jpg
Zodiile care nu trebuie să poarte aur sub nicio formă. Cum alungi ghinionul adus de bijuterii
Deși este unul dintre cele mai iubite metale prețioase, poartă ghinion. Un astrolog celebru spune de ce nu e bine să purtăm aur. Totodată, există și un ritual simplu prin care se alungă spiritele rele.
cum poti avea succes la interviul de angajare jpeg
Noua strategie folosită de angajați pentru a obține măriri de salariu
Tot mai mulți angajați se arată interesați de posturi pe care nu au nicio intenție să le accepte doar ca să își forțeze șefii de la actualul loc de muncă să le ofere o mărire de salariu, arată Business Insider.
Multe localități din Siberia nu au căldură FOTO SHUTTERSTOCK
Rușii din Siberia îngheață în case: „Ucraina supraviețuiește fără încălzire, iar aici, în Hakasia, viața este îngrozitor de grea”
Rușii din regiunile cele mai izolate ale Rusiei sunt lăsați să înghețe, în timp ce președintele țării Vladimir Putin cheltuiește zeci de miliarde de dolari purtând un război de cucerire în Ucraina.

HIstoria.ro

image
Una dintre cele mai spectaculoase descoperiri arheologice ale tuturor timpurilor
Fără îndoială, una dintre cele mai spectaculoase descoperiri arheologice ale tuturor timpurilor a fost scoaterea de sub cenușă a orașului roman Pompeii, redus la tăcere în vara lui 79 de erupția vulcanului Vezuviu.
image
Drumul spre Alba Iulia: Cum au ajuns românii la Marea Adunare Națională
Așa cum se înfățișează din literatura memorialistică, majoritatea delegaților ori participanților sosesc la Alba Iulia cu trenul. Numai cei din așezările aflate la distanțe mici călătoresc cu alte mijloace de transport.
image
Noiembrie 1918: O lume în revoluție
1918, așa cum este creionat de literatura memorialistică, este anul unei lumi în plină revoluție. Desfășurată de la un capăt la celălalt al continentului european, revoluția este inegală și îmbracă diverse forme.