Primii refugiaţi în România
Primii refugiaţi din Siria şi Yemen au ajuns în România. Este vorba despre 15 persoane care au venit de la Atena. Pînă le vor fi procesate cererile de azil, ei vor rămîne în Centrul de refugiaţi de la Galaţi. Mircea Mocanu, şeful Biroului Român al Organizaţiei Internaţionale pentru Migraţie, spune într-un interviu la RFI că provocarea cea mai mare pentru România este de a integra aceste persoane.
În următorii doi ani România trebuie să primească, potrivit normelor europene de relocare, aproape 6500 de refugiaţi. Ce se va întîmpla în perioada imediat următoare? Răspunde Mircea Mocanu, şeful Biroului Român al Organizaţiei Internaţionale pentru Migraţiune.
M.M: Ei practic, în perioada imediat următoare, în timp ce aşteaptă răspunsul privind solicitarea lor de azil, beneficiază de ajutor din partea statului constînd în asistenţă psihologică, asistenţă medicală, asistenţă juridică, orice asistenţă materială rezonabilă de care au nevoie în această perioadă. Ulterior vor intra într-un program de integrarea care constă în învăţarea limbii române, în identificarea unui loc de muncă şi identificarea unei locuinţe. Iar cei care au copii vor avea posibilitatea să îşi înregistreze copiii la şcoală, se vor putea înregistra la medicul de familie ş.a.m.d. Acesta este un proces care se derulează în mod normal oriunde în Uniunea Europeană. Pentru ceilalţi, ca să vă dau o perspectivă, pînă acum au fost relocate din Grecia şi Italia 616 persoane. În Germania de exemplu, astăzi au fost relocate 6 persoane. Săptămîna viitoare sînt programate relocarea în Franţa, în Portugalia ş.a.m.d. E un proces controlat, un proces supravegheat atît de autorităţile din ţările care trimit migranţi, respectiv Grecia şi Italia, cît şi din ţările care primesc. România, pentru cele 15 persoane, a demarat proceduri de verificare de securitate, verificarea acestor persoane din punct de vedere al originilor, al documentelor, al unui eventual risc de securitate pe care aceştia l-ar putea ridica. Evident persoanele au fost identificate ca fiind într-adevăr vulnerabile şi acestora, statul român le va asigura în perioada următoare suportul umanitar de care evident au nevoie.
Citiţi şi ascultaţi mai multe pe rfi.ro