Preţul păcii

14 octombrie 2012
Încă o mie de miliarde jpeg

Uniunea Europeană a primit Premiul Nobel pentru Pace. Este o surpriză, dar şi un mesaj puternic, aşa cum a subliniat şi Comitetul Nobel. Un mesaj care se adresează tuturor europenilor, de la cei mai puternici pînă la cei mai afectaţi de criză, de la cei cu viziunea cea mai federalistă, pînă la cei mai dezamăgiţi.

Poate părea bizar să acorzi o astfel de distincţie unui proiect politic care încă nu şi-a găsit forma definitivă; este şi mai bizar să acorzi distincţia în momentul în care proiectul european pare să îşi fi atins limitele, demonstrînd că poate eşua în orice moment.

Dar tocmai de aceea Premiul Nobel intervine la momentul potrivit. Mesajul său este simplu: Europa înseamnă pace, iar dificultăţile actuale nu trebuie să conducă la uitarea acestui lucru.

În motivaţiile sale,

afirmă că, “timp de peste şase decenii, UE şi structurile premergătoare au contribuit la avansarea păcii şi la reconciliere, la promovarea democraţiei şi drepturilor omului în Europa”. Comitetul Nobel insistă şi asupra faptului că apartenenţa la UE a făcut “de neconceput” un război între vechi inamici precum Germania şi Franţa, subliniind că extinderea progresivă a UE spre fostele dictaturi – fasciste şi comuniste – “a deschis o nouă eră în istoria Europei”.

Este vorba de un apel la reactivarea valorilor fundamentale aflate la originea coabitării celor 500 de milioane de europeni într-un spaţiu divizat de limbi, culturi şi istorii diferite, chiar conflictuale. Un apel util, în contextul în care cancelarul german Angela Merkel este caricaturizată zilnic drept lider nazist, pe străzi şi pe primele pagini ale ziarelor. Un apel util, mai ales că, pentru noile generaţii, pacea este un ideal aproape abstract, care nu mai poate servi drept argument pentru afirmarea orientării generale a proiectului european şi, cu atît mai puţin, pentru decizii mai concrete precum gestionarea crizei sau succedarea tratatelor europene.

În timp ce vestea acordării Premiului Nobel pentru Pace Uniunii Europene începea să facă înconjurul lumii, unii analişti au ironizat bucuria pe care ar trebui să o simtă grecii sau irlandezii, care suferă de pe urma măsurilor de austeritate impuse de Bruxelles. De altfel, mulţi analişti notează că Europa nu a fost capabilă nici să împiedice, nici să rezolve războiul din Balcani din anii 1990. Cum pot fi contrazişi: Europa, care deja este un gigant economic dar rămîne fără prea mare influenţă politică şi militară, a asistat neputincioasă la reeditarea celor mai grave atrocităţi ale istoriei, chiar la porţile sale.

Iar, de atunci, UE a făcut puţine progrese pentru a se dota cu instrumente care să permită instaurarea păcii: o diplomaţie şi o armată demne de acest nume. Statele membre nu au vrut să îi acorde Înaltului reprezentant UE pentru Afaceri Externe atribuţiile politice pentru o acţiune coerentă.

, corolar indispensabil atunci cînd “puterea soft” îşi atinge limitele.

care ar fi dat naştere unui nou gigant al sectorului, a demonstrat în ultimele zile că Europa nu este pregătită să asume deplin rolul de gardian al păcii şi că, dacă pacea este ameninţată, va trebui să apeleze mereu la aliatul american.

Acest Premiu Nobel este deci un elogiu, o încurajare şi o rechemare la ordin. Ca orice laureat, UE va trebui să demonstreze că este demnă de acest premiu. Imediat după ce apăruseră zvonurile privind identitatea noului laureat al premiului pentru pace, analiştii se întrebau cine va merge la Oslo pentru a primi distincţia:

? Cel al

Titularul preşedinţiei semestriale a Consiliului Uniunii Europene,

Iată o ocazie de a se arăta uniţi.

Gian Paolo Accardo  este un jurnalist italo-olandez născut la Bruxelles în 1969. A lucrat ca redactor la Internazionale şi Courrier international şi a fost corespondent pentru agenţia de presă italiană Apcom. Este redactor şef adjunct al presseurop.eu.

anunt dilema jpg
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul site: www.dilema.ro
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul șițe: www.dilema.ro
telefoane samsung galaxy s23 ultra jpg
Ai nevoie de un nou smartphone? Comandă telefoane Samsung Galaxy S23 Ultra aici!
Pentru a vedea specificațiile telefonului este necesar să alegi brandul, modelul, condiția estetică a produsului, culoarea și spațiul de stocare.
Depresia jpg
Depresia: semne, simptome și cauze
Sperăm ca această problemă de sănătate să stea cît mai departe de tine.
Header anvelope jpg
Cum să-ți alegi corect anvelopele de iarnă
Dacă pneurile au taloanele prea moi pentru greutatea mașinii.
Păcănele pe bani reali și cazinourile online jpg
Păcănele pe bani reali și cazinourile online
Jocurile de noroc sînt legate de speranța unui cîștig online.
ruj rezistent 24 ore jpg
Christmas tree landscape png
Cadouri de Crăciun pentru cei mai buni prieteni. 3 idei pe care o să le adore și Moșul
Dacă în cercul de prieteni aveți iubitoare de beauty, un calendar advent este o idee minunată.
poza2 jpeg
Industria IT în România: Joburi și Tendințe în Tehnologie
În plus, se observă o creștere a numărului de femei angajate în domeniul IT, ceea ce reflectă o schimbare pozitivă în dinamica forței de muncă în acest sector.
dilema jpg
Cu ce se diferențiază casele de pariuri online
Alegînd o casă de pariuri cu un sistem de suport bine pus la punct, vei depăși mai ușor anumite momente dificile iar problemele pe care le vei întîmpina vor fi rezolvate mai rapid.
pexels andrea piacquadio 941555 jpg
Stresul de sărbători. Cum să îi faci față mai ușor
Amintește-ți că cel mai potrivit cadou pentru mama este, de cele mai multe ori, veselia și buna dispoziție din ziua de Crăciun, cu toată familia la masă.
The Veils Poster Web jpg
Finn & Oigăn, solo
Originar din Londra dar relocat în Noua Zeelandă, Finn Andrews este compozitor și multi-instrumentist.
ILUMA Stardrift KV Landscape jpg
Philip Morris International lansează în România prima ediție limitată IQOS ILUMA – descoperă IQOS ILUMA STARDRIFT
Philip Morris International (PMI) lansează la finalul acestei luni IQOS ILUMA STARDRIFT, prima ediție limitată a celui mai inovator produs din portofoliul său de alternative fără fum.
Grand Hotel Europa  poza 1 jpg
Grand Hotel Europa sau adevărul minciunilor la persoana întîi
Cu atît mai puțin unul în vogă ca autoficțiunea, explorat de nume mari ale ultimelor decenii precum Annie Ernaux sau Karl Ove Knausgård.
foto alex galmeanu jpg
dragostea, regim urban
Poate pentru că dimineața am intrat la loc în mine
ce rol are vitamina e jpg
Top 3 cele mai frecvente probleme ale pielii și cum le poți combate
Nu uita să faci schimbări și în alimentație: consumă produse cu indice glicemic mai scăzut și evită excesul de lactate.
featured image (7) jpg
un parfum clasic de barbati jpg
Idei de cadouri pentru bărbații din viața ta - ce să le dăruiești, în funcție de relația dintre voi
Așa că, o idee bună este să notezi fiecare link pe care ți-l trimite amicul tău, pentru a fi mai ușor să îi găsești cadoul ideal.
DilemaVeche (2) (3) jpg
Aproximativ 33% dintre parfumurile masculine sînt folosite de femei! Ce ingrediente au astfel de parfumuri?
Foarte apreciate sînt și parfumurile orientale pentru bărbați, care au note unice, catifelate, arome de vanilie și alte condimente minunate.
alege o crema pentru tenul uscat jpg
6 produse de îngrijire care să nu îți lipsească din trusa cosmetică
Toate acestea au proprietăți extraordinare și te pot ajuta să îți menții pielea tînără și frumoasă pentru cît mai mult timp.
AM jpg
Depresie
Cum să nu fiu mohorît
caserole mancare unica folosinta snick ambalaje jpg
Caserole pentru mîncare de unică folosință disponibile la Snick Ambalaje
Acest concept este unul care reușește să atragă mulți clienți, consumatori totodată.
Bulucz jpg
Relicve, ustensile
Tocmai îmi vin în minte spălarea picioarelor, Ciubotele lui van Gogh
IQOS x DIPLOMA 5 jpg
Omid Ghannadi, creatorul instalației IQOS x DIPLOMA: Apreciez că sînt companii care se implică atît de vizibil în sprijinul comunității
El este omul din spatele instalației imersive IQOS proiectată special pentru ediția de anul acesta a festivalului DIPLOMA.
Eutanasie
Cum ne-ai învățat să fim atenți

Adevarul.ro

image
Cum a luat naștere Partidul Comunist, care urmărea dezmembrarea țării: Dobrogea să fie dată Bulgariei, Ardealul Ungariei, iar Basarabia „măreței Uniuni Sovietice“ VIDEO
La 8 mai 1921, a început la București Congresul Partidului Socialist din România, când s-a hotărât transformarea formațiunii în Partidul Comunist din România. În 1924, formațiunea politică a fost scoasă în afara legii.
image
Ce s-ar întâmpla dacă Rusia ar folosi o armă nucleară. De ce amenințarea nu trebuie ignorată
Cu cât NATO se apropie mai mult de Ucraina, cu atât Putin va flutura mai mult armele nucleare și cu atât mai mare este riscul ca el să le folosească, spune Christopher S. Chivvis, fost ofițerul național de informații al SUA pentru Europa în perioada 2018-2021
image
Gunoiul unora, comoara altora. Cât câștigă, zilnic, un român care adună PET-uri reciclabile din coșurile de gunoi
Gunoiul produs de unii s-a transformat, în ultimele luni, în comoara altora. La nivel național au apărut tot mai multe persoane care colectează PET-uri, din diverse locuri, pentru a obține garanția de 50 de bani în schimbul lor.

HIstoria.ro

image
Noi minciuni de la Moscova: „Motivul foametei din anii 1946-1947, din Republica Moldova, este România”
Purtătorul de cuvânt al MID-ului al Kremlinului, Maria Zaharova, a mai debitat o minciună sinistră. De data asta, oficialul rus a criticat Chișinăul pentru comemorarea victimelor foametei organizate de regimul sovietic în anii 1946-47 în Basarabia, declarând că motivul lipsei de produse alimentare a
image
Au reușit sovieticii să decripteze mesajele Enigma înainte de Bătălia de la Stalingrad?
Dacă despre succesele occidentalilor pe frontul invizibil se cunosc destul de multe aspecte, nu același lucru se poate spune despre reușitele sovieticilor. Au reușit sovieticii să decripteze comunicațiile Enigma?
image
Răscoala de la 1907 - Ieșirea de pe scena politică a Nababului
De-abia se stinseseră ecourile laudative ale Serbărilor din 1906, prilejuite de aniversarea a 40 de ani de domnie ai Regelui Carol I, privite ca o manifestare națională a românilor de pretutindeni, că România se va vedea confruntată cu o mișcare extrem de violentă, proprie Evului Mediu.