Preşedintele OAR despre legile care blochează consolidarea clădirilor
Tragedia de la Clubul Colectiv relansează discuţia privind starea multor clădiri din România. Într-un interviu pentru RFI România Şerban Ţigănaş, preşedintele Ordinului Arhitecţilor din România, crede că numărul clădirilor cu bulină roşie din Capitală e mai mare decît cel de pe lista oficială. Arhitectul deplînge blocajul legislativ care împiedică utilizarea unor fonduri publice în consolidarea clădirilor. O iniţiativă a arhitecţilor a fost respinsă de Parlament. Şerban Ţigănaş speră însă ca "pe fondul absolut dramatic al recentelor evenimente lucrurile să fie regîndite".
Reporter: Guvernul va discuta în şedinţa de astăzi modificarea legislaţiei în aşa fel încît ISU să poată dispune închiderea unor cluburi, baruri sau restaurante care nu respectă normele de siguranţă. Se discută despre impunerea unor amenzi de la 50.000 pînă la 100.000 de lei pentru cei care nu respectă legea. Cît de gravă este situaţia?
Şerban Ţigănaş: Situaţia este extrem de gravă, probabil extrem dificil de apreciat, pentru că ea nu este nici pe departe un caz izolat, această tragedie reprezentînd de fapt un potenţial de dezastru care are dimensiuni nebănuite. Este vorba de o stare a lucrurilor în cultura construirii şi evident că ne pune pe gînduri şi trebuie intervenit de la nivelul conceptual pînă la cel operaţional, pe toate planurile.
Reporter: Ce paşi trebuie parcurşi de cineva care îşi doreşte să ridice o clădire în care să primească public?
Şerban Ţigănaş: Trebuie să vorbim de două lucruri distincte şi importante ambele. Prima categorie fiind construcţiile noi, pentru care există un proces destul de bine definit de proiectare, autorizare, avizare, recepţie şi utilizare. Mai gravă este situaţia cu aceste construcţii existente care au fost gîndite pentru alte funcţionări şi care sînt transformate. Situaţia de la clubul care a ars face parte din această categorie, iar aici nu se respectă legea masiv, pentru că de fapt orice schimbare de destinaţie cu aceeaşi funcţiune care se transformă, trebuie să treacă printr-un proces de autorizare de construire şi acest lucru nu se întîmplă masiv.
Citiţi şi ascultaţi mai multe pe rfi.ro