Premiul Prinţesa Margriet pentru Lia şi Dan Perjovschi
Artiştii vizuali Lia şi Dan Perjovschi şi dirijorul Yoel Gamzou au fost desemnaţi laureaţii celei de-a cincea ediţii a Premiului Prinţesa Margriet al Fundaţiei Culturale Europene. Ceremonia de decernare a premiilor va avea loc pe 19 martie 2013, la Bruxelles, în prezenţa Alteţei sale Regale Prinţesa Margriet a Olandei.
Premiul Prinţesa Margriet se decernează anual începînd din 2008 artiştilor, intelectualilor şi activiştilor culturali europeni a căror muncă demonstrează importanţa culturii în construirea unei Europe democratice şi cuprinzătoare. Premiul se vrea o platformă pentru sprijinul acordat de Fundaţia Culturală Europeană acelor artişti a căror creaţie poate face într-adevăr diferenţa în cadrul societăţilor europene.
Lia şi Dan Perjovschi (Bucureşti şi Sibiu) sînt artişti vizuali cu o importantă contribuţie la construirea unei scene de artă româneşti şi internaţionale. Cei doi artişti au fost selectaţi de juriu atît pentru rolul activ pe care arta lor l-a jucat în construirea unei comunităţi culturale în România, cît şi pentru relevanţa europeană a acesteia. Lucrînd împreună, soţii Perjovschi şi-au transformat studioul într-un spaţiu accesibil în care acţiunile culturale şi educaţia să fie susţinute, cunoştinţele să fie împărtăşite, iar publicul să devină conştient de importanţa istorică şi culturală a rolului artei în societate.
Yoel Gamzou (Berlin, Germania) este director artistic, dirijor al International Mahler Orchestra, capelmaistru şi director muzical adjunct al Staatstheater Kassel. Juriul Premiului Prinţesa Margriet l-a ales pe Yoel Gamzou pentru excepţionalul său talent şi pentru energia cu care inspiră generaţii de muzicieni şi de spectatori din întreaga Europă. Gamzou provoacă structurile convenţionale ale muzicii clasice, devoalîndu-i astfel potenţialul democratic.
Lia Perjovschi: „Am încercat să am grijă de răniţii de pe cîmpul de luptă (românesc). Am construit cum am putut ceea ce am crezut că-i lipseşte. Oferta mea a devenit utilă şi în Occident. Sînt răsplatită de o fundaţie europeană, nu pot decît să mă bucur. Sper ca nonconformiştii să se simtă inspiraţi şi încurajaţi. Sper să nu mă invidieze nimeni - a fost greu”.
Dan Perjovschi: „Ca artist, pînă la 35 de ani iei burse şi după 50 (dacă rezişti), premii. Banii vin la fix să mai achitam din datoriile pentru casa-atelier-arhivă-centru-de-artă din Sibiu, că de bătăi tandre pe umăr şi de strîngeri de mîini ne-am săturat. E bine cînd primeşti un premiu internaţional. Noi îl primim pentru carierele noastre de artişti, pentru că am rămas cu tot cu ele în România şi pentru activitatea publică grupată sub sigla CAA/CAA (Arhiva de Artă Contemporană, Centrul de Analiză a Artei). În 2010 am fost daţi afară din atelier de UNA (Universitatea de Artă) deşi atelierul nostru din Bucureşti era sediul unde activa CAA/CAA de care beneficiau studenţii şi tinerii (sau mai maturii) artişti, ziarişti sau profesionişti din varii domenii. Am stat în curtea UNA 21 de ani şi n-am fost o dată invitaţi să ne prezentăm activitatea (aia pentru care luăm premiu). Cum este aşa ceva posibil? Să fim bine înţeleşi, nu ne interesează să predăm, nu vrem să fim doctori şi, har domnului, avem unde conferenţia pe tot mapamondul. E bine cînd un premiu internaţional repară miopia naţională. Eu şi Lia nu am cîştigat niciun premiu naţional de artă. Toate premiile şi bursele noastre sînt internaţionale. Premiul ECF-Princess Margriet nu face decît să confirme trendul. De aia stăm aici. Un ghimpe în coastă. O piatră în pantof. O revoluţie la cotitură”.
Premiul Prinţesa Margriet al Fundaţiei Culturale Europene va fi decernat de Alteţa Sa Regală Prinţesa Margriet a Olandei în cadrul unei ceremonii oficiale care se va desfăşura în spaţiul The Egg din Bruxelles, pe 19 martie 2013. Discursul de deschidere va fi susţinut de Alteţa Sa Regală Prinţesa Laurentien a Olandei, preşedinta Fundaţiei Culturale Europene. Valoarea premiului este de 25.000 de euro pentru fiecare laureat.
La ediţiile anterioare, laureaţi au fost teoreticianul Stuart Hall, coregrafii Jérôme Bel şi Pichet Klunchun, dramaturga şi activista Borka Pavićević, regizorul Stefan Kaegi (din Rimini Protokoll), artiştii Kutluğ Ataman şi Šejla Kamerić, regizorul de film John Akomfrah şi curatorul Charles Esche.
Premiul Prinţesa Margriet a fost decernat pentru prima oară în 2008 de către Fundaţia Culturală Europeană şi poartă numele celei care timp de peste 24 de ani a fost preşedinta Fundaţiei. Pentru Prinţesa Margriet cultura este întotdeauna un mijloc de evidenţiere a diversităţii europene. Premiul este un parteneriat între Ministerul Olandez al Educaţiei, Culturii şi Ştiinţei şi Ministerul Olandez al Afacerilor Externe.
Foto:
Yoel Gamzou: © Sebastian Krüger
Lia & Dan Perjovschi la Espai d'art contemporani di Castello 2010: © Angel Sanchez/El Pais