Premiile Superscrieri, ediția a IV-a
Fundația Friends For Friends creează tradiție în premierea jurnalismului narativ și a scrierii creative din România și deschide înscrierile la cea de-a patra ediție a competiției Premiile Superscrieri, non-ficțiuni care schimbă lumea. Fundația invită toți autorii de creative non-fiction să participe cu cele mai bune lucrări de anul acesta, pînă pe 30 septembrie 2014, pe site-ul www.ffff.ro – exclusiv pe baza unui formular online.
Cu un istoric la primele trei ediții de 500 de participanți cu aproximativ 1000 de lucrări înscrise, cu peste 50 de cîștigători și premii în valoare totală de 15 000 de euro, competiția își propune să încurajeze în România acele povești puternice și texte de calitate care informează corect, emoționează, modifică percepții și atitudini.
Materialele pot fi înscrise la cele cinci categorii de concurs (Reportaj, Eseu, Opinie, Portret și Fotojurnalism) și vor fi evaluate de un juriu reprezentat de: Mona Dîrțu - președintele juriului, Ani Sandu, Cătălin Tolontan, Cristian Movilă, Dan Duca, Gabriel Dobre, Liviu Iolu, Luca Niculescu, Marius Chivu, Mihnea Măruţă, Paul Radu, Simona Tache, Teodor Tiță, Vlad Mixich și Vlad Petreanu.
„Superscrieri e un proiect vital, cred eu, pentru jurnalismul românesc - a apărut în cei mai crunți 3-4 ani din istoria breslei și a reușit, cumva, să sune adunarea, să strîngă ceea ce e valoros în zona luminoasă, vie, a unei noi generații de jurnaliști. Așa s-a articulat un fel de confrerie - admirabilă prin fronda ei - a celor cărora nu le e rușine să spună că sînt jurnaliști. Dimpotrivă, mai și cred că non-ficțiunile lor chiar pot schimba lumea.” declară Mona Dîrțu, președintele juriului.
Superscrieri crește de la un an la altul avînd alături prieteni și susținători care se implică activ. În premieră, se bucură de susținerea BRD - Groupe Société Générale, în calitate de patron al acestei ediții, care consideră parteneriatul cu Superscrieri o investiție directă în comunitate și în educație.
Se vor oferi 17 premii, din care: cinci premii I pentru fiecare categorie, în valoare de 500 de euro fiecare (susținute de Orange România, FAN Courier și Friends\TBWA), premiul special Superscrierea Anului în valoare de 1000 euro (susținut de Cercul de donatori/TFN România) și Premiul Special al Juriului.
Lansată în 2011, competiția Premiile Superscrieri își propune să încurajeze în România tipul de scriitură care dă cîștigătorii de premii Pulitzer, prin stimularea unei clase de autori, editori și publisheri cu simț răspundere față de cititori. Superscrieri s-a dezvoltat în 2014 pe încă două direcții majore: Superscrierea Cititorilor, ediția a două susținută de Orange România și programul Bursele Superscrieri, realizat împreună cu Avon România.
„Acest firav (încă) Pulitzer românesc are misiunea declarată de a încuraja şi creşte autori care, prin forţa scriiturii lor, aduc în faţa publicului relatări mai robuste, mai documentate, mai puţin frivole, care în final să poată genera schimbarea unei societăţi tot mai uşor de manipulat şi de antagonizat.“ declară Sorin Trîncă, preşedintele FFFF si iniţiatorul competiţiei.