Premier─â editorial─â: Freud Museum

Ioana SCORU┼×
7 februarie 2019
Premier─â editorial─â: Freud Museum jpeg

Dilema veche v─â prezint─â un fragment din volumul de proz─â scurt─â Freud Museum, de Ioana Scoru╚Ö, ap─ârut recent ├«n colec┼úia ÔÇ×Ego. Proz─âÔÇŁ, Editura Polirom.

Aflat ├«n pragul v├«rstei a treia sau chiar ├«n mijlocul ei, fiecare narator din volumul de povestiri al Ioanei Scoru╚Ö face o confesiune, fie autoironic, fie cinic, deseori ├«nfl─âc─ârat, dar mereu ├«nso╚Ťit de o mult mai t├«n─âr─â femeie, c─âci nedreptatea ├«mb─âtr├«nirii poate fi am─âgit─â doar al─âturi de o partener─â ├«n floarea v├«rstei. Uneori, totul se face ╚Ť─ând─âri, precum cupa de cle╚Ötar a unui ├«mp─ârat al Japoniei, p─âstrat─â ├«ntr-un muzeu londonez ╚Öi furat─â pentru a-i oferi iubitei un ceai verde japonez. Alteori, via╚Ťa continu─â chiar ╚Öi ├«n urma unei tragedii: din disperarea mor╚Ťii so╚Ťiei ├«ns─ârcinate se na╚Öte o carte semnat─â de autor cu un pseudonim feminin. Dar ce te faci c├«nd pseudonimul prinde via╚Ť─â ╚Öi afli c─â femeia respectiv─â chiar exist─â? ╚śi ce te faci c├«nd ╚Ötii totul despre Pound, c├«nd regizezi un mare spectacol pentru a-╚Ťi impresiona iubita, ea ├«ns─â╚Öi scriitoare, dar nu ai reu╚Öit s─â-i ├«n╚Ťelegi cartea? Povestire cu povestire, Freud Museum exploreaz─â rela╚Ťia de unu la unu, singura capabil─â s─â revitalizeze interesul pentru via╚Ť─â.

Ioana Scoru╚Ö (n. 1968) este psihanalist. A semnat rubrica ÔÇ×ScriitorniculÔÇŁ din suplimentul cultural LA&I ╚Öi a publicat numeroase articole, interviuri, cronici de carte ╚Öi poezie ├«n revistele Dilema, Rom├ónia literar─â, Convorbiri literare, Timpul etc. A publicat o plachet─â de versuri (Iubiri imperfecte), dou─â romane (Povestea unei sinucideri; Un an din via╚Ťa Liubei B.) ╚Öi o carte de interviuri (Paradoxurile psihanalizei ├«n Rom├ónia). La Editura Polirom a mai publicat, ├«mpreun─â cu Ion Vianu, volumul ├Än definitiv... (2018).

***

ÔÇö E┼čti un membru tipic al genera┼úiei tale, a spus, l─âs├«ndu-m─â cu gura c─âscat─â. Voi, cei crescu┼úi ├«n puf, b─âie┼úii de bani gata a c─âror carier─â este prestabilit─â de p─ârin┼úi boga┼úi care vor numai ┼či numai binele progeniturii, voi, cei care a┼úi avut dintru ├«nceput drumul asigurat, ave┼úi un soi de siguran┼ú─â arogant─â, ca ┼či cum a┼úi fi f─âcu┼úi din granit ┼či ca ┼či cum meritele pentru cariera voastr─â v─â apar┼úin. Pentru voi nimic nu mai e surprinz─âtor, totul face parte din cele pe care crede┼úi c─â este firesc s─â le ob┼úine┼úi. Restul, cei care nu reu┼česc s─â se descurce ├«n via┼ú─â, s├«nt doar o ┼čleaht─â de imbecili care merit─â dispre┼úui┼úi. Voi s├«nte┼úi cei care s├«nte┼úi obseda┼úi de sex, dar nu reu┼či┼úi nici m─âcar s─â rosti┼úi cuv├«ntul sex. Dac─â te admir pentru ceva este pentru c─â ai ┼čtiut s─â-┼úi folose┼čti talentul ├«ntr-un scop util. Felicit─âri pentru proasp─âtul premiu, chiar ├«l meritai.

Nu era discursul unei studente, nu erau cuvintele unei fiin┼úe limitate, era un du┼č prea rece pentru care nu eram preg─âtit ┼či pe care nimeni altcineva nu l-ar fi rostit vreodat─â de fa┼ú─â cu mine. Dar nu eram preg─âtit nici s-o ratez. Sim┼úeam c─â mi se ofer─â ┼čansa unic─â de a o prinde ├«n plasa mea de fluturi (eram un Nabokov ├«n devenire, obsedat de lepidoptere?), a┼ča c─â m-am hot─âr├«t s─â schimb strategia. Ce minciun─â este s─â crezi despre tine c─â po┼úi deveni imun la frumuse┼úe doar pentru c─â ai o experien┼ú─â de via┼ú─â de cincizeci ┼či patru de ani ┼či c├«teva sute de c─âr┼úi citite! Ce minciun─â este s─â-┼úi imaginezi c─â nu te-ai mai putea ├«ndr─âgosti niciodat─â doar pentru c─â ai trecut prin trei c─âsnicii care ┼úi-au l─âsat un gust at├«t de amar! ┼×i ce minciun─â este s─â-┼úi ├«nchipui c─â la cincizeci ┼či patru de ani ai mai putea fi la fel ca la treizeci, ├«n ciuda faptului ÔÇô oh, ce oroare ! ÔÇô c─â te sim┼úi chiar ca la treizeci! Era limpede, Chantal ├«mi cercetase biografia mai bine dec├«t m-a┼č fi a┼čteptat. Nu min┼úea cu nimic. Parcursul ├«mi fusese netezit de influen┼úa discret─â a tat─âlui meu, Dumnezeu s─â-l odihneasc─â acolo unde-o fi, ale c─ârui dona┼úii renovaser─â un ├«ntreg corp al universit─â┼úii ┼či a c─ârui bibliotec─â de dou─âsprezece mii de volume trecuse ├«n custodia ┼čcolii. Dar la fel de sigur eram c─â a┼č fi reu┼čit ┼či pe cont propriu, numai c─â lucrul ─âsta nu de mult─â vreme ├«mi devenise o certitudine. A┼ča c─â am adoptat strategia celui c─âruia i se reveleaz─â misterul ├«nsu┼či, f─âc├«nd-o s─â cread─â c─â zeii f─âcuser─â ├«n a┼ča fel ├«nc├«t s-o ├«nt├«lnesc ┼či c─â rostul ei pe lumea asta este s─â-mi deschid─â ochii cu privire la profundele ┼či m─âruntele mele adev─âruri. Probabil c─â am jucat suficient de bine, c─âci a izbucnit ├«n r├«s ┼či, o clip─â, ┼či-a dezvelit din┼úii ─âia mici ┼či incredibil de albi, ca ai unui t├«n─âr animal de prad─â preg─âtit s─â sf├«┼čie, ┼či tot pentru o clip─â am avut impresia c─â v─âd o feti┼ú─â tr─âind o fericire aparte. Ceea ce cred c─â m-a tulburat a fost capacitatea ei de a se transforma at├«t de rapid dintr-o femeie rece, ironic─â ┼či rafinat─â ├«ntr-o feti┼ú─â dezarmant de sincer─â. ┼×i de dulce. Nu o mai voiam doar ├«n patul meu, voiam s-o cunosc. ┼×i asta a ├«nsemnat sf├«r┼čitul, ├«nainte ca orice altceva s─â ├«nceap─â.

serileRRM25 landscape 1920x1080 jpg
Serile Radio Rom├ónia Muzical ÔÇô 25. Recital sus╚Ťinut de violonistul R─âzvan Stoica ╚Öi pianista Andreea Stoica
Îndrăgitul violonist Răzvan Stoica, alături de sora sa, pianista Andreea Stoica, vor urca pe scena Sălii Radio joi, 2 iunie, ora 19:00.
Stailer, inspira╚Ťie pentru cei care merg la saloanele de hair and beauty jpeg
Stailer, inspira╚Ťie pentru cei care merg la saloanele de hair and beauty
To╚Ťi cei care au nevoie de serviciile din saloanele de beauty se pot programa online, la doar c├«teva click-uri distan╚Ť─â, la orice salon ├«╚Öi doresc.
4 legende pe care merită să le știi jpeg
4 legende pe care merită să le știi
Anumite legende au intrat deja în folclorul popular și, chiar dacă istoricii nu au reușit să le demonstreze veridicitatea în totalitate și unele par simple fabule, ele au un farmec aparte și sînt foarte interesante.
POLI╚ÜIA ROM├éN─é LANSEAZ─é CAMPANIA DE EDUCA╚ÜIE RUTIER─é PENTRU PIETONI, CONDUC─éTORI DE BICICLETE ╚śI TROTINETE jpeg
POLI╚ÜIA ROM├éN─é LANSEAZ─é CAMPANIA DE EDUCA╚ÜIE RUTIER─é PENTRU PIETONI, CONDUC─éTORI DE BICICLETE ╚śI TROTINETE
Scopul general al proiectului este ca Rom├ónia s─â devin─â o ╚Ťar─â cu un trafic rutier mai sigur, prin┬áreducerea progresiv─â a num─ârului victimelor accidentelor rutiere.
Funda╚Ťia Superbet continu─â s─â fie al─âturi de cel mai cunoscut brand cultural rom├ónesc prin sus╚Ťinerea seriei ÔÇ×Conferin╚Ťele Dilema vecheÔÇŁ jpeg
Funda╚Ťia Superbet continu─â s─â fie al─âturi de cel mai cunoscut brand cultural rom├ónesc prin sus╚Ťinerea seriei ÔÇ×Conferin╚Ťele Dilema vecheÔÇŁ
├Än 2022, Funda╚Ťia Superbet este din nou al─âturi de revista cultural─â, sus╚Ťin├«nd organizarea seriei ÔÇ×Conferin╚Ťele┬áDilema vecheÔÇŁ.
Cum s─â compari jocurile de mas─â la cazino? jpeg
Cum s─â compari jocurile de mas─â la cazino?
S├«nt foarte multe jocuri, foarte multe posibilit─â╚Ťi, iar dac─â e╚Öti ├«ncep─âtor, exist─â riscul s─â te sim╚Ťi pu╚Ťin st├«njenit, s─â nu ╚Ötii exact ce s─â te joci ╚Öi s─â ├«nchei sesiunea cu un gust amar.
Modul ├«n care por╚Ťi geanta poate indica tr─âs─âturi de personalitate pe care le ai  Zevo te inspir─â jpeg
Modul ├«n care por╚Ťi geanta poate indica tr─âs─âturi de personalitate pe care le ai. Zevo te inspir─â
Iubitoarele ╚Öi iubitorii de fashion vor g─âsi la magazinul online Zevo acele accesorii nelipsite din fiecare zi, realizate cu aten╚Ťie la detalii ╚Öi cu designuri inedite - GEN╚ÜILE!
Unde sa iti cumperi uniforme de calitate pentru bucatari jpeg
Unde sa iti cumperi uniforme de calitate pentru bucatari
├Ämbr─âc─âmintea de protec╚Ťie ╚Öi echipamentul personal de protec╚Ťie (EIP) reprezint─â o caracteristic─â de siguran╚Ť─â esen╚Ťial─â ├«n orice loc de munc─â, iar industria alimentar─â nu face excep╚Ťie.
Iat─â o dilem─â nou─â: s─â achizi╚Ťionezi un dulap metalic clasic sau cu u╚Öi glisante? jpeg
Iat─â o dilem─â nou─â: s─â achizi╚Ťionezi un dulap metalic clasic sau cu u╚Öi glisante?
Dulapurile produse din metal sînt structuri solide, foarte sigure și eficiente atunci cînd vine vorba despre depozitarea documentelor, obiectelor vestimentare, dar și a altor obiecte sau accesorii.
Leggings, blugi sau pantaloni de jogging? Ce pantaloni s─â alegi cu cizmele de dam─â? jpeg
Leggings, blugi sau pantaloni de jogging? Ce pantaloni s─â alegi cu cizmele de dam─â?
Pentru ca ╚Ťinutele tale s─â arate perfect, merit─â s─â ├«nve╚Ťi arta purt─ârii botinelor ╚Öi cizmelor.
Moda de vară   Ce costume de baie vor fi un succes în acest sezon? jpeg
Moda de vară - Ce costume de baie vor fi un succes în acest sezon?
Noile tendin┼úe ├«n materie de ┼úinute estivale s├«nt extrem de ofertante, d├«ndu-┼úi posibilitatea de a jongla cu creativitatea ┼či de a-┼úi dezvolta ideile vestimentare.
Cum a schimbat inteligen╚Ťa artificial─â joburile din lumea cazinourilor jpeg
Cum a schimbat inteligen╚Ťa artificial─â joburile din lumea cazinourilor
├Än ultimii cinci ani, tot mai mul╚Ťi pasiona╚Ťi de jocuri de noroc au mutat distrac╚Ťia ├«n online, beneficiind de avantajele oferite de acest mediu.
ÔÇ×Via╚Ťa dup─â AuschwitzÔÇŁ de Eva Schloss ╚Öi Karen Bartlett ÔÇô C├«nd suferin╚Ťa are chip de femeie jpeg
ÔÇ×Via╚Ťa dup─â AuschwitzÔÇŁ de Eva Schloss ╚Öi Karen Bartlett ÔÇô C├«nd suferin╚Ťa are chip de femeie
S├«nt c─âr╚Ťi care ├«╚Ťi schimb─â total viziunea despre lume, iar ÔÇ×Via╚Ťa dup─â AuschwitzÔÇŁ este una dintre ele.
Produsele Olaplex: ce reprezintă și de ce ar trebui să le folosești jpeg
Produsele Olaplex: ce reprezintă și de ce ar trebui să le folosești
Unul dintre principalele obiective ale producătorilor a fost să creeze produse cît mai naturale și au reușit.
Iat─â o dilem─â nou─â: cum s─â nu cheltui o avere pe accesorii de motocoas─â? jpeg
Iat─â o dilem─â nou─â: cum s─â nu cheltui o avere pe accesorii de motocoas─â?
Pentru a-╚Ťi u╚Öura munca, ai nevoie de instrumente specializate, care s─â te ajute s─â toaletezi elementele de vegeta╚Ťie ├«n siguran╚Ť─â ╚Öi f─âr─â eforturi fizice prea mari.
De ce sînt video urile cu unboxing atît de populare? jpeg
De ce sînt video-urile cu unboxing atît de populare?
Cel mai mare succes îl au prezentările de gadget-uri, cum ar fi ultimele tipuri de telefoane.
Cînd nu se poate produce alăptarea jpeg
Cînd nu se poate produce alăptarea
Există situaţii în care alăptarea nu se poate produce, din varii motive, fie aparţinînd mamei, fie nou-născutului.
Cum s─â economisi╚Ťi bani ├«n mod corespunz─âtor jpeg
Cum s─â economisi╚Ťi bani ├«n mod corespunz─âtor
Cu un plan financiar scris ╚Öi elaborat, va fi mai u╚Öor s─â v─â planifica╚Ťi rambursarea banilor pe care trebuie s─â-i ├«mprumuta╚Ťi.
Revelion cu bun gust: b─âuturi rafinate, ├«n func╚Ťie de preparate jpeg
Revelion cu bun gust: b─âuturi rafinate, ├«n func╚Ťie de preparate
Este important s─â asociem corect preparatele festive cu licorile care le poten╚Ťeaz─â aroma.
Lista cu rezolu╚Ťii de Anul Nou trebuie s─â includ─â cursuri de dezvoltare personal─â jpeg
Lista cu rezolu╚Ťii de Anul Nou trebuie s─â includ─â cursuri de dezvoltare personal─â
╚śtiai c─â exist─â┬ácursuri de dezvoltare personal─â┬áconcepute special pentru adolescen╚Ťi?
Cum po╚Ťi s─â reduci consumul de energie electric─â? jpeg
Cum po╚Ťi s─â reduci consumul de energie electric─â?
Pentru a te asigura c─â de fiecare dat─â c├«nd faci plata factura electrica online pl─âte╚Öti sume c├«t mai mici de bani, este bine s─â respec╚Ťi o serie de reguli.
Nu e prea tîrziu să cumperi pompe de căldură! Iată ce trebuie să știi! jpeg
Nu e prea tîrziu să cumperi pompe de căldură! Iată ce trebuie să știi!
Acest echipament pentru ├«nc─âlzirea locuin╚Ťei se remarc─â prin faptul c─â produce c─âldur─â f─âr─â s─â utilizeze combustibil, ci folosind pur ╚Öi simplu resurse din natur─â, precum apa, aerul ╚Öi solul.
Cum func╚Ťioneaz─â un cazino online? jpeg
Cum func╚Ťioneaz─â un cazino online?
Platformele online permit o dinamic─â mai accentuat─â ╚Öi un ritm de joc mai rapid, deoarece nu exist─â nici o interac╚Ťiune ├«ntre juc─âtori ╚Öi sistemele tehnologice.
Cum func╚Ťioneaz─â centrala pe pele╚Ťi ╚Öi ce avantaje are pentru mediul ├«nconjur─âtor ╚Öi pentru buzunarul t─âu jpeg
Cum func╚Ťioneaz─â centrala pe pele╚Ťi ╚Öi ce avantaje are pentru mediul ├«nconjur─âtor ╚Öi pentru buzunarul t─âu
Aleg├«nd o central─â pe pele╚Ťi nu doar c─â vei face economii substan╚Ťiale ├«n buget, ci vei ajuta ╚Öi la protec╚Ťia mediului ├«nconjur─âtor.

Adevarul.ro

image
Implica┼úiile distrugerii cruci┼č─âtorului Moskva, nava amiral a flotei ruse la Marea Neagr─â | adevarul.ro
Atacul asupra crucisatorului Moskva", nava-amiral a flotei ruse la Marea Neagra, are valoare simbolica si militara, spune profesorul Michael Petersen, citat de BBC. Nava ...
image
Topul celor mai valoroase monumente istorice lăsate în ruină. De ce nimeni nu le-a îngrijit VIDEO | adevarul.ro
O multime de monumente istorice faimoase din judetul Hunedoara nu au mai fost ingrijite si restaurate de mai multe decenii.