Premier─â editorial─â: Arheologia iubirii. De la Neanderthal la Taj Mahal

30 mai 2019
Premier─â editorial─â: Arheologia iubirii  De la Neanderthal la Taj Mahal jpeg

Dilema veche v─â prezint─â ├«n premier─â un fragment din Arheologia iubirii. De la Neanderthal la Taj Mahal de C─ât─âlin Pavel, ap─ârut recent la Editura Humanitas. Lansarea volumului va avea loc vineri, 31 mai, ora 17.30, la Salonul Interna╚Ťional de Carte Bookfest 2019, standul Editurii Humanitas.

C─ât─âlin Pavel (n. 1976) este doctor ├«n arheologie ╚Öi scriitor. A par┬şticipat la s─âp─âturi arheologice ├«n ╚Ťar─â, ├«n Germania, Fran╚Ťa, Anglia, Maroc, Israel ╚Öi ├«n special ├«n Turcia (la Milet, Troia ╚Öi Gordion). Burse doctorale ╚Öi post-doctorale la Universit├ę Paris 1 Panth├ęon-Sorbonne, Universitatea din Oxford, Institutul Arheologic Albright din Ierusalim ╚Öi Colegiul Noua Europ─â din Bucure╚Öti.

ÔÇ×├Än primul an de facultate, am urmat cursul de arheologie al profesorului Radu Florescu. M-a pus s─â ├«nv─â╚Ť, c├«t de c├«t, latine╚Öte ╚Öi m-a luat, ├«n practica de var─â, la Capidava, ╚Öantierul s─âu preferat din Dobrogea. Profesorul a avut generozitatea s─â-mi dea, la sf├«r╚Öitul anului ├«nt├«i (c├«nd cursul lui se ├«ncheia), un sfat p─ârintesc: ┬źOpteaz─â pentru arheologie, c─âci ├«n anii care urmeaz─â o s─â te ├«nha╚Ťe marii profesori Schileru, Frunzetti, H─âulic─â ╚Öi am s─â te pierd!┬╗ Cam a╚Öa s-a ╚Öi ├«nt├«mplat, dar interesul pentru lumea veche (consolidat ╚Öi prin pedagogia lui Constantin Noica) a r─âmas viu ╚Öi divers ├«n continuare. Acum, citind cartea de fa╚Ť─â despre ┬źArheologia iubirii┬╗, mi-am dat seama c─â ÔÇô ╚Öi dac─â r─âm├«neam arheolog ÔÇô a╚Ö fi ilustrat mai cur├«nd uneltele, optica, stilul ╚Öi temele lui C─ât─âlin Pavel. ├Än orice caz, asta mi-a╚Ö fi dorit! Salut, prin urmare, un autor cu care m─â identific admirativ: dac─â l-a╚Ö fi ├«nt├«lnit ├«n primul an de facultate, mi-ar fi devenit, probabil, model.ÔÇť ÔÇô Andrei Ple┼ču

ÔÇ×Uneori nu ne r─âm├«ne dec├«t s─â reconstruim sentimentele plec├«nd de la cultura material─â ÔÇô chiar dac─â asta pare o ambi╚Ťie ne╚Ötiin╚Ťific─â. ├Än preistorie de exemplu, acolo unde sursele scrise lipsesc, arheologia e singura metod─â, bun─â-rea, de a ├«n╚Ťelege ce se ├«nt├«mpla ├«ntr-un cuplu. Cum altfel s─â afl─âm c├«t de str─âin─â (sau nu) ne este o ├«mbr─â╚Ťi╚Öare anonim─â din Epoca Fierului?
Studiile de caz propuse ├«n acest volum arat─â c─â dragostea n-a ap─ârut odat─â cu romanul. Dar ╚Öi c─â obiectele ÔÇô ┼či oasele ÔÇô, oric├«t de fragmentare, spun ceva ce textele despre iubire nu vor putea niciodat─â spune. De la morm├«ntul lui Adam ╚Öi al Evei la cele ale solda╚Ťilor din Primul R─âzboi Mondial, de la papirusul orfic de la Mangalia la inscrip╚Ťiile dintr-un bordel pompeian, cititorul e invitat s─â participe la un experiment neobi╚Önuit ├«n dinamica istoriografic─â a iubirii. Nu prin genealogii culturale, ci prin murd─ârirea sistematic─â a m├«inilor ÔÇô ca ├«n arheologie.ÔÇť ÔÇô C─ât─âlin Pavel

*****

Cea mai veche ├«mbr─â╚Ťi╚Öare din lume a fost g─âsit─â la Valdaro, aproape de Mantova. Cazul a fost f─âcut celebru de pres─â, pentru care combina╚Ťia dintre macabru ╚Öi erotic nu e lipsit─â de oarecare interes. Un arheolog rom├ón nu se va putea ├«mpiedica s─â vorbeasc─â, dat─â fiind datarea scheletelor, despre ÔÇ×dragoste ╚Öi revolu╚ŤieÔÇŁ, chiar dac─â aici ar fi, desigur, vorba de ÔÇ×revolu╚Ťia neolitic─âÔÇŁ. Asta e o etichet─â folosit─â, ├«nc─â de acum o sut─â de ani, de arheologi ca V. Gordon Childe pentru a desemna schimb─ârile uria╚Öe ╚Öi ireversibile din culturile preistorice provocate de sedentarizare. Adic─â de momentul c├«nd v├«n─âtorul-culeg─âtor devine agricultor ╚Öi nu mai cite╚Öte Via╚Ťa ca o prad─â ╚Öi V├«n─âtoarea regal─â, ci Sorgul ro╚Öu ╚Öi De veghe ├«n lanul de secar─â.

├Än februarie 2007, a╚Öadar, s-au f─âcut la Valdaro ni╚Öte s─âp─âturi pentru cercetarea unei villa rustica romane, destul de banale, din secolul 1 p. Chr. E o perioad─â care se ├«ntinde cam de la Augustus la Domi╚Ťian. Lucr─ârile au scos la iveal─â, pe nea╚Öteptate, o necropol─â cu morminte din Neolitic ╚Öi Epoca Bronzului, ├«n mici grupuri pa╚Önice ╚Öi izolate. Tomba 2 cuprindea oasele a doi adul╚Ťi, foarte probabil un b─ârbat ╚Öi o femeie, ├«ngropa╚Ťi ochi ├«n ochi, ├«mbr─â╚Ťi╚Öa╚Ťi ╚Öi cu picioarele flexate (chircite) ╚Öi ├«ntrep─âtrunse. Conform dat─ârii cu C14, asta se ├«nt├«mpla acum ceva mai mult de 5000 de ani. ├Änmorm├«nt─ârile duble s├«nt extrem de rare ├«n neolitic; ├«n Italia, de pild─â, nici 1% din mormintele cunoscute. Chiar ╚Öi ├«n acele pu╚Ťine cazuri e ├«n general vorba de o mam─â ╚Öi un copil, sau de un om ╚Öi un animal. Tot la Valdaro, de altfel, au fost g─âsi╚Ťi un b─ârbat ╚Öi un c├«ine la picioarele sale ├«n morm├«nt, lucru ╚Öi el excep╚Ťional la aceast─â dat─â timpurie. [ÔÇŽ]

Din c├«te ╚Ötiu, la Valdaro nu s-au f─âcut analize ADN, care ├«ntre altele ar fi tran╚Öat ╚Öi problema sexului. Italienii s-au ├«ntrebat ├«n primul r├«nd altceva, ╚Öi anume cam ce m├«ncau cei doi, a╚Öa c─â au cercetat, de pild─â, propor╚Ťia de zinc ╚Öi de stron╚Ťiu din oase, esen╚Ťial─â pentru ├«n╚Ťelegerea regimului alimentar. Analizele pe mangan ╚Öi magneziu (care presupun consumul de legume) ╚Öi cupru (care indic─â la r├«ndul lor consumul de carne), nu arat─â nimic deosebit fa╚Ť─â de alte morminte contemporane cu cei doi aman╚Ťi preistorici. M─âcar afl─âm astfel c─â faptul c─â se iubeau mai tare dec├«t vecinii nu se reflect─â ├«n diferen╚Ťe de regim sau de metabolism al cuprului. Nici ├«ntre cei doi ├«ndr─âgosti╚Ťi nu s├«nt de altfel mari diferen╚Ťe din punctul ─âsta de vedere, de╚Öi ├«ntotdeauna unul iube╚Öte mai mult. Singura diferen╚Ť─â remarcabil─â pe care o g─âsesc ├«n tabelele cu rezultate ╚Ťine de concentra╚Ťia de plumb ├«n tibiile lor (├«n femur ╚Öi ├«n coaste e cam la fel). Mai exact, tibia b─ârbatului are o concentra╚Ťie de 5 ori mai mare de plumb dec├«t tibia femeii. Or, plumbul nu vine aproape niciodat─â dintr-o surs─â alimentar─â. El ajunge ├«n oase de obicei prin expunerea omului la plumb ├«n alt mod, s─â zicem din cauza unor conducte de plumb, pe care preistoria, desigur, nu ╚Öi le permite. ├Än 1998 s-au analizat ├«n Japonia oase din perioada Edo (secolele 17ÔÇô19), apar╚Ťin├«nd unor samurai ╚Öi unor pescari ╚Öi agricultori, dovedindu-se c─â samuraii aveau concentra╚Ťii mult mai mari ├«n oase, datorit─â utiliz─ârii cosmeticelor de lux cu plumb ÔÇô din nou, absente ├«n preistorie. Plumbul mai poate ajunge ├«n oase dup─â moarte, din sol; dar atunci de ce, dat─â fiind ├«nmorm├«ntarea simultan─â, tibiile b─ârbatului au o concentra╚Ťie de plumb mai mare dec├«t cele ale femeii? O tez─â de doctorat recent sus╚Ťinut─â ├«n Italia, care prezint─â analizele, nu ridic─â, din p─âcate, tocmai aceast─â ├«ntrebare care m─â chinuia pe mine. Multe publica╚Ťii arheologice de altfel s├«nt bine c─âptu╚Öite cu date furnizate de ╚Ötiin╚Ťele conexe, date a c─âror abunden╚Ť─â e ├«ns─â absurd s─â o glorifici ├«n absen╚Ťa unei interpret─âri.

├Än ansamblu, tot ce se poate spune ├«n registru culinar despre acest amor neolitic este c─â cei doi m├«ncau multe legume, dar cam pu╚Ťine proteine. Oase de animale din acea vreme nu s-au g─âsit la Valdaro, ca s─â poat─â fi folosite ca referin╚Ť─â, cum ar fi fost ideal. Concluzia final─â a unuia din rapoartele specializate nu e lipsit─â de lirism: dieta lor era ÔÇ×departe de a fi optim─âÔÇŁ din punctul de vedere al aportului de magneziu ╚Öi cupru.

├Än pres─â, bine├«n╚Ťeles, s-a adus mereu vorba de Romeo ╚Öi Julieta. Cum altfel? Verona se afl─â la nici o or─â de mers cu ma╚Öina, iar Mantova e locul exilului lui Romeo. ├Än plus, v├«rstele celor doi s├«nt foarte aproape de v├«rstele eroilor lui Shakespeare, de╚Öi ar trebui s─â le calibr─âm pentru Neoliticul t├«rziu, unde speran╚Ťa de via╚Ť─â trebuie s─â fi fost sub 30 de ani. Mai potrivit ar fi s─â invoc─âm aici poezia augustan─â. ├Äntr-una din elegiile lui Proper╚Ťiu, umbra iubitei, Cynthia, ├«i spune: mox sola tenebo/mecum eris, et mixtis ossibus ossa teram (ÔÇ×cur├«nd te voi ├«mbr─â╚Ťi╚Öa doar eu, cu mine vei fi, ╚Öi-mi voi amesteca oasele cu ale taleÔÇť)..

serileRRM25 landscape 1920x1080 jpg
Serile Radio Rom├ónia Muzical ÔÇô 25. Recital sus╚Ťinut de violonistul R─âzvan Stoica ╚Öi pianista Andreea Stoica
Îndrăgitul violonist Răzvan Stoica, alături de sora sa, pianista Andreea Stoica, vor urca pe scena Sălii Radio joi, 2 iunie, ora 19:00.
Stailer, inspira╚Ťie pentru cei care merg la saloanele de hair and beauty jpeg
Stailer, inspira╚Ťie pentru cei care merg la saloanele de hair and beauty
To╚Ťi cei care au nevoie de serviciile din saloanele de beauty se pot programa online, la doar c├«teva click-uri distan╚Ť─â, la orice salon ├«╚Öi doresc.
4 legende pe care merită să le știi jpeg
4 legende pe care merită să le știi
Anumite legende au intrat deja în folclorul popular și, chiar dacă istoricii nu au reușit să le demonstreze veridicitatea în totalitate și unele par simple fabule, ele au un farmec aparte și sînt foarte interesante.
POLI╚ÜIA ROM├éN─é LANSEAZ─é CAMPANIA DE EDUCA╚ÜIE RUTIER─é PENTRU PIETONI, CONDUC─éTORI DE BICICLETE ╚śI TROTINETE jpeg
POLI╚ÜIA ROM├éN─é LANSEAZ─é CAMPANIA DE EDUCA╚ÜIE RUTIER─é PENTRU PIETONI, CONDUC─éTORI DE BICICLETE ╚śI TROTINETE
Scopul general al proiectului este ca Rom├ónia s─â devin─â o ╚Ťar─â cu un trafic rutier mai sigur, prin┬áreducerea progresiv─â a num─ârului victimelor accidentelor rutiere.
Funda╚Ťia Superbet continu─â s─â fie al─âturi de cel mai cunoscut brand cultural rom├ónesc prin sus╚Ťinerea seriei ÔÇ×Conferin╚Ťele Dilema vecheÔÇŁ jpeg
Funda╚Ťia Superbet continu─â s─â fie al─âturi de cel mai cunoscut brand cultural rom├ónesc prin sus╚Ťinerea seriei ÔÇ×Conferin╚Ťele Dilema vecheÔÇŁ
├Än 2022, Funda╚Ťia Superbet este din nou al─âturi de revista cultural─â, sus╚Ťin├«nd organizarea seriei ÔÇ×Conferin╚Ťele┬áDilema vecheÔÇŁ.
Cum s─â compari jocurile de mas─â la cazino? jpeg
Cum s─â compari jocurile de mas─â la cazino?
S├«nt foarte multe jocuri, foarte multe posibilit─â╚Ťi, iar dac─â e╚Öti ├«ncep─âtor, exist─â riscul s─â te sim╚Ťi pu╚Ťin st├«njenit, s─â nu ╚Ötii exact ce s─â te joci ╚Öi s─â ├«nchei sesiunea cu un gust amar.
Modul ├«n care por╚Ťi geanta poate indica tr─âs─âturi de personalitate pe care le ai  Zevo te inspir─â jpeg
Modul ├«n care por╚Ťi geanta poate indica tr─âs─âturi de personalitate pe care le ai. Zevo te inspir─â
Iubitoarele ╚Öi iubitorii de fashion vor g─âsi la magazinul online Zevo acele accesorii nelipsite din fiecare zi, realizate cu aten╚Ťie la detalii ╚Öi cu designuri inedite - GEN╚ÜILE!
Unde sa iti cumperi uniforme de calitate pentru bucatari jpeg
Unde sa iti cumperi uniforme de calitate pentru bucatari
├Ämbr─âc─âmintea de protec╚Ťie ╚Öi echipamentul personal de protec╚Ťie (EIP) reprezint─â o caracteristic─â de siguran╚Ť─â esen╚Ťial─â ├«n orice loc de munc─â, iar industria alimentar─â nu face excep╚Ťie.
Iat─â o dilem─â nou─â: s─â achizi╚Ťionezi un dulap metalic clasic sau cu u╚Öi glisante? jpeg
Iat─â o dilem─â nou─â: s─â achizi╚Ťionezi un dulap metalic clasic sau cu u╚Öi glisante?
Dulapurile produse din metal sînt structuri solide, foarte sigure și eficiente atunci cînd vine vorba despre depozitarea documentelor, obiectelor vestimentare, dar și a altor obiecte sau accesorii.
Leggings, blugi sau pantaloni de jogging? Ce pantaloni s─â alegi cu cizmele de dam─â? jpeg
Leggings, blugi sau pantaloni de jogging? Ce pantaloni s─â alegi cu cizmele de dam─â?
Pentru ca ╚Ťinutele tale s─â arate perfect, merit─â s─â ├«nve╚Ťi arta purt─ârii botinelor ╚Öi cizmelor.
Moda de vară   Ce costume de baie vor fi un succes în acest sezon? jpeg
Moda de vară - Ce costume de baie vor fi un succes în acest sezon?
Noile tendin┼úe ├«n materie de ┼úinute estivale s├«nt extrem de ofertante, d├«ndu-┼úi posibilitatea de a jongla cu creativitatea ┼či de a-┼úi dezvolta ideile vestimentare.
Cum a schimbat inteligen╚Ťa artificial─â joburile din lumea cazinourilor jpeg
Cum a schimbat inteligen╚Ťa artificial─â joburile din lumea cazinourilor
├Än ultimii cinci ani, tot mai mul╚Ťi pasiona╚Ťi de jocuri de noroc au mutat distrac╚Ťia ├«n online, beneficiind de avantajele oferite de acest mediu.
ÔÇ×Via╚Ťa dup─â AuschwitzÔÇŁ de Eva Schloss ╚Öi Karen Bartlett ÔÇô C├«nd suferin╚Ťa are chip de femeie jpeg
ÔÇ×Via╚Ťa dup─â AuschwitzÔÇŁ de Eva Schloss ╚Öi Karen Bartlett ÔÇô C├«nd suferin╚Ťa are chip de femeie
S├«nt c─âr╚Ťi care ├«╚Ťi schimb─â total viziunea despre lume, iar ÔÇ×Via╚Ťa dup─â AuschwitzÔÇŁ este una dintre ele.
Produsele Olaplex: ce reprezintă și de ce ar trebui să le folosești jpeg
Produsele Olaplex: ce reprezintă și de ce ar trebui să le folosești
Unul dintre principalele obiective ale producătorilor a fost să creeze produse cît mai naturale și au reușit.
Iat─â o dilem─â nou─â: cum s─â nu cheltui o avere pe accesorii de motocoas─â? jpeg
Iat─â o dilem─â nou─â: cum s─â nu cheltui o avere pe accesorii de motocoas─â?
Pentru a-╚Ťi u╚Öura munca, ai nevoie de instrumente specializate, care s─â te ajute s─â toaletezi elementele de vegeta╚Ťie ├«n siguran╚Ť─â ╚Öi f─âr─â eforturi fizice prea mari.
De ce sînt video urile cu unboxing atît de populare? jpeg
De ce sînt video-urile cu unboxing atît de populare?
Cel mai mare succes îl au prezentările de gadget-uri, cum ar fi ultimele tipuri de telefoane.
Cînd nu se poate produce alăptarea jpeg
Cînd nu se poate produce alăptarea
Există situaţii în care alăptarea nu se poate produce, din varii motive, fie aparţinînd mamei, fie nou-născutului.
Cum s─â economisi╚Ťi bani ├«n mod corespunz─âtor jpeg
Cum s─â economisi╚Ťi bani ├«n mod corespunz─âtor
Cu un plan financiar scris ╚Öi elaborat, va fi mai u╚Öor s─â v─â planifica╚Ťi rambursarea banilor pe care trebuie s─â-i ├«mprumuta╚Ťi.
Revelion cu bun gust: b─âuturi rafinate, ├«n func╚Ťie de preparate jpeg
Revelion cu bun gust: b─âuturi rafinate, ├«n func╚Ťie de preparate
Este important s─â asociem corect preparatele festive cu licorile care le poten╚Ťeaz─â aroma.
Lista cu rezolu╚Ťii de Anul Nou trebuie s─â includ─â cursuri de dezvoltare personal─â jpeg
Lista cu rezolu╚Ťii de Anul Nou trebuie s─â includ─â cursuri de dezvoltare personal─â
╚śtiai c─â exist─â┬ácursuri de dezvoltare personal─â┬áconcepute special pentru adolescen╚Ťi?
Cum po╚Ťi s─â reduci consumul de energie electric─â? jpeg
Cum po╚Ťi s─â reduci consumul de energie electric─â?
Pentru a te asigura c─â de fiecare dat─â c├«nd faci plata factura electrica online pl─âte╚Öti sume c├«t mai mici de bani, este bine s─â respec╚Ťi o serie de reguli.
Nu e prea tîrziu să cumperi pompe de căldură! Iată ce trebuie să știi! jpeg
Nu e prea tîrziu să cumperi pompe de căldură! Iată ce trebuie să știi!
Acest echipament pentru ├«nc─âlzirea locuin╚Ťei se remarc─â prin faptul c─â produce c─âldur─â f─âr─â s─â utilizeze combustibil, ci folosind pur ╚Öi simplu resurse din natur─â, precum apa, aerul ╚Öi solul.
Cum func╚Ťioneaz─â un cazino online? jpeg
Cum func╚Ťioneaz─â un cazino online?
Platformele online permit o dinamic─â mai accentuat─â ╚Öi un ritm de joc mai rapid, deoarece nu exist─â nici o interac╚Ťiune ├«ntre juc─âtori ╚Öi sistemele tehnologice.
Cum func╚Ťioneaz─â centrala pe pele╚Ťi ╚Öi ce avantaje are pentru mediul ├«nconjur─âtor ╚Öi pentru buzunarul t─âu jpeg
Cum func╚Ťioneaz─â centrala pe pele╚Ťi ╚Öi ce avantaje are pentru mediul ├«nconjur─âtor ╚Öi pentru buzunarul t─âu
Aleg├«nd o central─â pe pele╚Ťi nu doar c─â vei face economii substan╚Ťiale ├«n buget, ci vei ajuta ╚Öi la protec╚Ťia mediului ├«nconjur─âtor.

Adevarul.ro

image
Colosul cenu┼čiu. Ce ascunde muntele de zgur─â, una dintre cele mai mari halde din Rom├ónia VIDEO
În vecinătatea combinatului siderurgic din Hunedoara, se află una dintre cele mai mari halde de zgură din România.
image
Un ┼čofer a r─âmas f─âr─â permis ┼či a fost amendat dup─â ce a sunat la 112 ca s─â anun┼úe c─â este ┼čicanat ├«n trafic
Un apel la 112 a luat o turnur─â nea┼čteptat─â pentru un b─ârbat de 37 de ani. Acesta apelase serviciul de urgen┼ú─â ca s─â anun┼úe c─â un ┼čofer ├«l ┼čicaneaz─â ├«n trafic, pe raza comunei br─âilene Viziru.
image
Afacere de milioane de euro l├óng─â un radar ce comunic─â direct cu baza Deveselu. ÔÇ×Nu s-a cerut avizul MApNÔÇŁ
MApN a dat in judecată Consiliul Judeţean Dolj după ce a autorizat construirea unui depozit in zona radarului din localitatea Cârcea. Instalaţia militară este importantă pentru apărarea aeriană a României. În spatele afacerii stă chiar primarul din Cârcea.