Povești din Ţara Papucia

Doina IOANID
9 ianuarie 2017
Povești din Ţara Papucia jpeg

(fragmente) 

Poveste din Țara Papucia: frunzele de mușcate. Femeile de la țară tămăduiesc cu ele. 

Ciorbă de limbă n-am mîncat. Asta-i specialitatea altor femei. Limba mea mi-am ascuns-o, mi-am muşcat-o, pînă a devenit o altă limbă. N-am arătat-o nimănui. Sau poate vreunui doctor care n-a priceput nimic. Limba mea era uşor crăpată. Apoi umflată: cu antibioticele nu m-am înţeles prea bine niciodată. Limba mea se înţelegea cu prea puţini, ei, poate nu chiar așa puțini, deşi nu era chiar o limbă de unică folosinţă. Dar parcă are cineva nevoie de o limbă mică, crăpată, cafeinizată, pe care nici măcar eu nu ştiu ce cuvinte mai stau! Şi de cînd nu-mi mai pasă de ea, limba mea a devenit mai mică, tăcută ca o batistă intrată la apă. 

Poveste, povești din Ţara Papucia. Femeile stau înșiruite. Cele mai multe în papuci sau galoși, cu picioarele umflate de muncă, de robotit. Una pune o lingură de orez sîrbesc pe o frunză de ștevie. Și o întinde trecătorilor. O alta mai încolo dă pîine și pește. Apoi alta, întinde cîte un ardei umplut și o ulcea cu vin. Șirul femeilor șerpuind pe cărările de lîngă mănăstire și cimitir trasează mereu o hartă. O hartă a hranei, a hrănitului, o hartă cu multe straturi, cum e blatul de tort sau cel de musaca, care cuprinde seminții întregi. O hartă din care răzbat nume, glasuri, aleanuri, frînturi de povești reluate ca niște litanii. Și trebuie să am grijă să nu mă ia vertijul. Mă agăț de un nasture de la haină sau de numele meu sau de o șoaptă caldă venită de nu știu unde, chiar în pieptul meu sau de un cîine ce se încurcă printre picioarele mele. 

Uneori, femeile singure își trag baticul peste nasul lor trist sau peste ochii încercănați, cu vedere slăbită, alteori își plimbă cîinii pe lîngă lăzi cu marmeladă, într-un port numai al lor, unde-și spun poveștile fără cap și fără coadă, așteptînd să ajungă altundeva, într-un alt port, cu alte povești. Ce fel de povești nu știu prea bine. Și tot ceea ce li se întîmplă sînt niște virgule,,,,,,,,,,,, niște virgule nesfîrșite spre într-un altundeva. Și, desigur, mîine va fi mai bine. 

Poveste din Țara Papucia: o rază de lună trece prin perdea și se oprește pe covor, lîngă patul meu, în dreptul papucilor. Love for a distance. Privește înger către casă. 

Și mai sînt și altfel de geamuri: geamuri sub care creșteau răsadurile, geamuri peste care trec cîte un chip sau un zîmbet rătăcit din vechime, geamurile givrate ale verandei, geamuri scrise cu creion chimic, din cel violet, cu care-mi făceam unghiile, geamuri pe care continuu să desenez ploile necesare, geamuri în care stau uneori ca într-o fotografie, pînă vine cineva și mă ia de mînă. 

Papuci, papuci pe care s-au imprimat crăpăturile tălpilor crăpate de pămînt. Sînt negri, obișnuiți, ca pămîntul de tari. În fața verandei, lăsați. Sînt negri și obișnuiți ca zilele lungi de muncă. Sînt negri banali și tăcuți. Ei nu tocănesc. Stau doar în fața verandei. Într-o așteptare mută. 

Sînt mii de feluri de a te descălța de papuci. Ei, poate nu chiar mii, dar oricum zeci și zeci de feluri. Îi pui drept și apropiat, în echer, care încotro, pe dos, unul peste altul, unul mai în față decît celălalt, spate în spate.... Și după cum spuneam sînt atîtea și atîtea feluri. Și cît timp pînă potrivești doi oameni care se descalță aproape la fel, ceva mai aproape la fel. Și tot atîtea vieți. Și tot să înveți să potrivești. 

Cu un talger în mînă, singură într-o cameră, o femeie întinde ziua de azi în fața ei. Și apoi o împinge spre ziua de mîine. Și apoi spre poimîine.

Foto: Jan H. Mysjkin

Imagine featured jpg
Enola Holmes 2, noul film bazat pe seria autoarei Nancy Springer, se lansează spre finalul anului
Filmele ale căror scenarii sînt inspirate din cărți de succes rămîn o constantă și în lumea actuală a cinematografiei.
man plugging charger into electric    Copy jpg
5 motive să alegi o mașină electrică sau hibrid
În 2022, autoturismele electrice sau hibrid sînt o alegere tot mai populară în rîndul cumpărătorilor auto.
74907741 afc99f4360 k jpg
Scrisoare deschisă Ministrului Educației
Asociația Profesorilor de Limba și Literatura Română Ioana Em. Petrescu (ANPRO) vă solicită atenția cu privire la următoarele sesizări și propuneri referitoare la Proiectul Legii Învățămîntului Preuniversitar „România educată”, aflat în dezbatere publică:
20220726 185215 jpg
Bătrînii
Text de Diana Popescu, jurnalist cultural, realizatoarea celui mai ascultat podcast cultural – Cronicari Digitali
20220728 210201 jpg
Integrarea la scoala jpg
Cum poți facilita integrarea copilului în sistemul de învățămînt
Atunci cînd copiii merg la creșă, grădiniță sau școală, activitățile de orientare îi ajută să se familiarizeze cu mediul nou în care își vor petrece o mare parte a zilei.
Palama lui Dumnezeu jpg
Poiana Omului
Text de Toader Păun, jurnalist, căutător de oameni, locuri și experiențe de milioane
G0122246 JPG
Drumul transformării
Text de Toader Păun, jurnalist, căutător de oameni, locuri și experiențe de milioane
Imagine dilemaveche ro jpg
Ce înseamnă expresia „Toate drumurile duc la Roma” și care sînt originile sale
Roma a fost mereu o destinație populară pentru producătorii de filme și jocuri video.
20220724 174033 jpg
Balauri mici, balauri mari, cale ferată fără șină și povestea celor două țări
Text de Alexandra Bumbăcaru, căutătoare de povești alături de Cronicari Digitali
20220722 180510 jpg
20220721 180351 jpg
Prezent în propria-ți viață
Text de Diana Popescu, jurnalist cultural, realizatoarea celui mai ascultat podcast cultural – Cronicari Digitali
Resita vedere de sus jpg
Cea mai bună dilemă în gama RE
Text de Silvia Teodorescu, coordonator al campaniei Cronicari Digitali
20220719 160815 jpg
Piftii de iulie – jurnalul unui gurmand pe Via Transilvanica
Text de Cosmin Dragomir, jurnalist culinar și autor al cărții „Curatorul de Zacuscă”
20220720 185246 jpg
20220719 170725 jpg
„Rucsacul cu Povestiri de pe Via Transilvanica” concentrează cea mai complexă experiență turistică și culturală din România
Al doilea an de rezidență itinerantă de digital storytelling pune în valoare patrimoniul cultural de pe Via Transilvanica.
Aula magna cairoli jpg
Plagiatul la români: îngrijorări și propuneri
Scrisoare deschisă adresată universităților românești și Ministerului Educației
Rucsacul cu Povestiri de pe Via Transilvanica jpg
„Rucsacul cu Povestiri de pe Via Transilvanica” – Peste 1000 km din România autentică, parcurși în două săptămîni
„Rucsacul cu Povestiri de pe Via Transilvanica” scoate la lumină 50 de obiective de patrimoniu cultural, comunități etnice, antreprenoriate locale, gastronomie, natură, oameni-tezaur și localități uitate.
video poker sanse castig jpg
Are Video Pokerul cele mai bune şanse de cîştig?
În peisajul ofertelor de cazino îşi face apariţia un joc care cel mai adesea este trecut cu vederea de jucători, cel de Video Poker.
imagine (4) jpg
Teorii cu privire la serialul „Stranger Things”, ce ar putea fi confirmate în sezoanele viitoare
Sezonul cu numărul 4 a fost mult timp așteptat de fani, care deja se gîndesc acum la viitorul sezon.
chirilov cover jpg
Mihai Chirilov: „Un festival, dacă nu e construit în jurul comunității, e degeaba”
„Filmul de artă te forțează să devii inventiv în a găsi metode de expunere pentru a ajunge la cît mai mulți oameni.”
ILC jpg
Posteritatea Graziellei
În toți acești (mulți) ani în care l-am recitit, periodic, pe Caragiale, m-am întrebat nu o dată cum se face că opera sa a părut să accepte tot felul de interpretări, unele de-a dreptul stupide, reductive și, în fond, absurde.
jocuri noroc populare jpg
Care sînt cele mai populare jocuri de noroc din străinătate?
Oamenii din diferite țări de pe glob au preferințe specifice în materie de jocuri de noroc, modelate de culturi distincte.
boluri diversificare little prints jpg
Diversificarea, acum o joacă de copii – ce am învățat de la generațiile mai vechi de părinți
Din drag pentru copii, din nevoia de a oferi celor mici tot ce mai bun din tot ce mai bun, au apărut și branduri de lux, cu produse premium.

HIstoria.ro

image
Predica de la Clermont: Chemarea la Prima Cruciadă
În ziua de 27 noiembrie 1095, pe câmpul din fața orașului Clermont, câteva sute de oameni așteptau să audă predica papei Urban al II-lea.
image
Frontul din Caucaz al Războiului ruso-turc din 1877-1878
Războiul din 1877-1878 este cunoscut mai ales pentru frontul din Balcani, la care au luat parte mari unități otomane, rusești și românești în principal, dar și trupe sârbești și muntenegrene.
image
Necunoscuta poveste a raclei în care s-au odihnit osemintele voievodului Mihai Viteazul
Cu ocazia comemorării recente a morții voievodului Mihai Viteazul, Muzeului Militar Național „Regele Ferdinand I” a publicat pe pagina de socializare a instituției povestea inedită a raclei în care, pentru un timp, s-au odihnit osemintele.