Povestaşi pentru un alt imaginar european

3 septembrie 2014
Povestaşi pentru un alt imaginar european jpeg

Cîţiva oameni frumoşi au decis să spună o poveste. O poveste despre Europa. S-au întîlnit la Alba Iulia, într-o seară de vară, din august, şi, în plin Festival Dilema Veche, au început să depene, ca la un foc de iarnă, poveşti. Poveşti despre recunoştinţă, despre temeri, despre lipse de perspective, despre speranţe, despre cărţi şi limbi străine. 

De-o parte, un public adăpostit de umbrele, colorate, dar care refuza să plece din faţa bibliotecii Bathyaneum, pe de altă parte, noi: Angela Filote, şefa reprezentanţei Comisiei Europene la Bucureşti, Doina Biro, directoarea Bibliotecii, Luiza Vasiliu, dilematică ajutîndu-l pe Hugo De Greef (manager cultural, membru în Board-ul „A Soul for Europe”), să nu se piardă în limburile limbii române, Bruno Mazzoni, traducător italian al lui Mircea Cărtărescu şi profesor la Universitatea din Pisa, Mircea Cărtărescu însuşi, Aurel Mitran (manager cultural), subsemnata, şi Mircea Vasilescu, o baghetă magică.

Noi trubaduri moderni? Noi trubaduri moderni. Cuvintele curgeau şi urechile se plecau. Au fost poveşti despre identitatea europeană, cu mult mai importantă decît cea română, despre capacitatea noastră, într-o zi de 23 august, de a fi recunoscători Europei, despre visele şi căutarea unui anume suflet al Europei, ascuns poate într-o excelenţă a festivalurilor, dar şi într-un viitor muzeu al istoriei europene, anunţat la Bruxelles, despre aventura minunată a traducerilor, Ca toate poveştile, ele trebuie să fi lăsat ceva în urmă, dacă au fost spuse cu pasiune şi speranţă. Dacă ele transmit ceva, poate că ceva se va schimba şi în paradigma aceasta, a imenşilor copii care încă sîntem. Chiar dacă ne simţim sau nu europeni, chiar dacă mai credem sau nu în viitorul Uniunii Europene. Recunoştinţa sau speranţa pot fi uneori doar corzi ale unui aceluiaşi instrument utilizat de trubaduri. Sau de emisari, de povestaşi, cum îi numea Mario Vargas Llosa.

Poate că acesta este scopul proiectului "New narrative for Europe". Poate că acesta este şi scopul Festivalului Dilema veche, să ne facă să iubim din nou poveştile. Sau măcar să credem în ele. Sigur, nu este întotdeauna uşor, şi în niciun caz atunci cînd poveştile secolului 21 ne sînt spuse cu ajutorul dicţionarelor financiare, ale limbajului birocratic, al monezilor sau pur şi simplu, al cuvintelor pompoase. "Copiii penalizează rapid poveştile plicticoase, le uită uşor. Trebuie să învăţăm de la ei cum să spunem şi să ascultăm poveşti", a spus la un moment dat Mircea Vasilescu.

Are dreptate. Povestea noastră, despre Europa, noua noastră poveste, trebuie spusă altfel. Trebuie spusă astfel încît să nu plictisească. Mai mult, să insufle speranţă, şi dacă nu nouă, atunci măcar copiiilor noştri. Ei sînt încă vii, deloc blazaţi, gata să aplaude sau să penalizeze. Ei, ca şi generaţia erasmuşilor(“Drojdia care ne va da posibilitatea de a avea o generaţie care gîndeşte altfel”, spunea Bruno Mazzoni, “caci cu ei melcul va ieşi din cochilie”), pot muta munţii. Nu pentru că sînt mai bogaţi sau pentru că au mai multe relaţii, ci pentru că ei cunosc Europa, visul care a stat la baza Uniunii Europene, mai bine ca noi.

De ce nu am începe, de ce nu, prin a le povesti lor cum este şi ce este Europa? De ce nu un manual unic de istorie a Europei, comun tuturor celor 28 de state membre? Şi unul de geografie? Un manual scris nu de birocraţi şi de oameni politici, de interese şi egoisme naţionale, ci de povestaşi, de geografi şi de istorici. Sigur, am putea să-l vedem, poate, ca pe o obligaţie, dar, într-un fel, nu avem cu toţii obligaţia de a crede într-o nouă poveste pentru Europa? Dintr-un anumit punct de vedere, este singura noastră alternativă şi, din multe puncte de vedere, nu este o alternativă rea. Deloc. Doar că ni s-a părut mult timp că este ceva care nu se va schimba orice am face, care ne este dat o dată pentru totdeauna, şi care nu ne va fi luat. Ca orice vis, el poate dispărea, topi. Dacă nu îl hrănim cu inima noastră, cu pasiunea pe care o putem nutri, cu credinţa pe care i-o putem insufla, ca motor. Ca orice vis, el trebuie "gîdilat". 

Mircea Cărtărescu, scriitorul invitat de onoare al festivalului, spunea în povestea sa de deschidere că Europa nu înseamnă monezi şi instituţii, ci istorie, cultură, cărţi. Că la baza Uniunii Europene stau Isus şi Socrate, pe baza lor s-au ridicat pilonii Uniunii. “Aparținem cu toții conceptului şi valorilor Uniunii Europene, şi daca nu întelegem acest lucru nu avem cum sa înțelegem faptul că sîntem români”. La dezbaterea "New narrative for Europe" a mers mai departe: cultura nu va putea fi menţinută dacă guvernele naţionale nu fac nimic pentru programele de traduceri, pentru transmiterea lor altundeva decît în cochilia naţională. “Statele europene nu sînt pătrăţele pe hîrtie, ca statele americane. Dacă vrem să fim europeni nu trebuie să facem gargară, ci să facem naibii ceva. Pentru pictori, pentru artişti, pentru scriitori, cei care au menirea de a face ceva pentru frumuseţea lumii. Iar promovarea culturii are nevoie de trei lucruri în Europa: bani, bani, bani”. Dar, dacă statele nu fac nimic, de ce nu am cere Uniunii Europene să o facă? Nu cu milogire sau cerşind, ci doar afirmîndu-ne drept ceea ce sîntem de atîtea secole: europeni. “Europa se aşază iar la masa de scris”, a spus Angela Filote. Era şi timpul, Angela, era şi timpul. Hai să.

Courrier International,

Alba Iulia, august 2014

Fotografie de

.

catre mine 50x70 preview jpg
Control N: Ateliere de autocunoaștere prin scris pentru liceeni
În perioada martie – mai 2023 atelierele își propun să abordeze într-o manieră originală trei forme de scriere.
cum alegi cele mai confortabile treninguri de fete pentru fiecare sezon jpg
Cum alegi cele mai confortabile treninguri de fete pentru fiecare sezon?
La școală, prin parc și la locul de joacă, treningul de fete este ținuta preferată ușor de adaptat la fiecare sezon.
specializare sau servicii complete cum alegi abordarea pentru service ul tau auto jpg
Specializare sau servicii complete: cum alegi abordarea pentru service-ul tău auto
Alegerea unei abordări pentru service-ul tău auto poate face diferența între succesul și eșecul afacerii.
vrei sa i surprinzi pe cei dragi du i intr o calatorie in alta tara jpg
Vrei să-i surprinzi pe cei dragi? Du-i într-o călătorie în altă țară
Visezi vreodată să-i duci pe cei dragi într-o călătorie într-o altă țară? Ei bine, acum este șansa ta!
Maia Morgenstern  1200x1200 png
Serile Enayati Medical City continuă cu a IV-a ediție
Serile Enayati Medical City continuă cu a IV-a ediție care va avea loc în 16 martie 2023, începînd cu ora 19.00, în București, în Orașul Medical.
Dilemaveche ro regalfermierul ro jpg
Protejarea serelor de îngheț este preocuparea principală a producătorilor de legume și flori
Serele de legume sînt una dintre cele mai bune modalități de a crește legume proaspete și sănătoase și de a controla condițiile de creștere.
IQOS x RDW Parte din Arte jpg
RE-CONNECT, a celebration of togetherness: Romanian Design Week și IQOS susțin creativitatea în cel mai important eveniment multidisciplinar din România
Creativitatea deschide mintea și imaginația. Ne conectează cu noi înșine și ne hrănește sentimentul de unitate.
Art Safari Constantin Brâncuși jpg
Art Safari îi prezintă pe cei 10 urmași ai lui Constantin Brâncuși
Art Safari anunță prima expoziție temporară a sezonului, în perioada 16 februarie-5 martie, cu ocazia Zilei Naționale Constantin Brâncuși.
Ioan T Morar Foto Digi24 640x404 jpg
Autodafé
Să arzi o carte înseamnă să nu înțelegi de unde vine
RS jpg
Ascunzătoarea
o curățam cu spirt și o dădeam cu parfum așezam piesele ei pe un covoraș
pexels pixabay 270637 jpg
Vrei să îți promovezi afacerea în mediul online? Optimizarea SEO este un pas esențial!
Prin urmare, SEO are ca scop îmbunătățirea poziționării naturale a unui site web în SERP (Search Engine Result Page), făcîndu-l mai vizibil în rîndul utilizatorilor de internet.
woman having painful stomach    Copy jpg
Durerile de stomac: cele mai frecvente afecțiuni care provoacă disconfort gastric
Nu neglijați durerile de stomac, pentru că acestea vă pot perturba activitatea de zi cu zi sau pot ascunde afecțiuni grave.
vitamina c jpg
3 ingrediente miraculoase pentru sănătatea și frumusețea pielii. Și nu numai...
Hrănirea și hidratarea corectă a pielii sînt gesturi esențiale pentru ca aceasta să aibă mereu un aspect sănătos și strălucitor.
protectieficat (2) jpg
În ce fel își pun amprenta asupra sănătății tale ospățurile de sărbători și ce te-ar putea ajuta să-ți recapeți starea de bine
În fiecare an, mesele de sărbători duc la o creștere a numărului de cazuri de anumite afecțiuni, riscurile mai mari fiind mai ales pentru persoanele a căror stare de sănătate este deja fragilă.
Key visual Tur public larg 28 ian jpeg
Open Hearts for Ukraine
Primul tur ghidat al monumentelor create de 24 de tineri refugiați din Ucraina în patru muzee din București
bo popescu4 jpg
de fiecare dată vine iarna
pentru că de fiecare dată vine iarna  cînd avem nevoie de emoții
curs de programare (1) jpg
Cel mai bun curs de programare NU e un curs. Obții primul job în 8 luni, garantat!
O ofertă de nerefuzat, pe care nu o vei mai întîlni în cazul niciunui alt curs de programare.
poster Spoken Word Sessions 15 01 png
SWORDS: Ronin Terente și Lena Chilari în dialog cu Cosmin Perța
Seria de evenimente SWORDS - Spoken Word Sessions continuă la început de an cu doi perfomeri din Republica Moldova.
blonde woman blogger is showing how make up use cosmetics jpg
La ce să fii atentă atunci cînd îți alegi produsele pentru machiaj
Produsele cosmetice au rol foarte important, pe lîngă faptul că ele ajută la conturarea trăsăturilor feței, ele ajută și la regenerarea pielii.
hanorace dama(1) jpg
Hanorace cu glugă fără fermoar pentru femei la modă
Se pare că a decide ce hanorace pentru femei ar trebui să fie în garderoba noastră pare ușor.
IMG 8731 1 jpg
Coșurile cadou, darurile care nu se demodează, indiferent de ocazie!
În primul rînd, coșurile cadou aduc nu unul, ci mai multe bucurii laolaltă. Cînd alegi un coș cadou, nu optezi pentru simple obiecte, ci oferi, de fapt, experiențe memorabile!
infinitul intr o trestie png
vizual toni grecu jpg
Serile Enayati Medical City, ediția a III-a: Terapia rîsului, discuție cu Sever Voinescu și Toni Grecu
Serile Enayati Medical City continuă în 7 decembrie 2022, începînd cu ora 19.00 în cadrul Enayati Medical City!
poster Tess Parks 3 12 jpg
Recomandări de week-end
Artista canadiană Tess Parks concertează în premieră la București.

Adevarul.ro

image
Marea iubire a actorului Traian Stănescu. S-a stins la trei ani după soția sa: „Acum dansează în ceruri amândoi”
Traian Stănescu nu a mai rezistat fără iubita lui soție, cu care a împărțit mai bine de 4 decenii de viață. Actrița Ilinca Tomoroveanu, nepoata marelui poet şi om politic Octavian Goga, a fost dragostea vieții lui.
image
Iarna se întoarce în forță: România, lovită de fenomene extreme. Când scăpăm de valul de aer polar
Iarna se întoarce în forță în România. Se face tot mai frig, iar la munte, pe culmi, va fi viscol puternic. Schimbarea vremii aduce fenomene extreme, în special furtuni violente.
image
Mărturii șocante: Trenurile CFR Călători sunt adevărate bombe cu ceas
Trei locomotive din patru și mare parte dintre vagoanele CFR Călători au durata de exploatare depășită, iar reparațiile industriale ale materialului rulat lipsesc.

HIstoria.ro

image
Basarabia în anul 1917. Atunci când Unirea nu se întrevedea
Colapsul economic cauzat de starea de război, criza alimentară care a debutat în toamna anului 1916 și tensiunea politică crescândă au creat o situație explozivă în Imperiul Rus, care a culminat cu răsturnarea autocrației țariste, în urma Revoluției ruse din februarie 1917.
image
Populația Bucovinei în perioada stăpânirii austriece
În perioada stăpânirii austriece s-au modificat substanțial atât structura etnică, cât și cea confesională a populației din Bucovina, iar efectul cel mai nefast a fost asupra populației românești.
image
Cauza morții lui Ludwig van Beethoven, dezvăluită de un studiu ADN / VIDEO
Examinarea unor mostre de ADN, extrase din câteva șuvițe de păr ale lui Ludwig van Beethoven, a dezvăluit cauza morții legendarului compozitor german.