Pompierii voluntari

5 mai 2014
Pompierii voluntari jpeg

„Ce este societatea civilă?”; „Avem societate civilă?”; „Ce fac ONG-urile din România?” – sînt doar cîteva întrebări la care rubrica de faţă, o rubrică realizată în parteneriat cu Fundaţia pentru Dezvoltarea Societăţii Civile, va căuta, săptămînal să dea răspunsuri.

Anul trecut în România au avut loc peste paisprezece mii de incendii. Cauzele lor sînt diverse, de la coşuri de fum defecte sau necurăţate, pînă la ţigări lăsate nesupravegheate sau nestinse. Incendiile izbucnesc aproape în egală măsură atît în mediul rural cît şi în urban. Potrivit statisticilor Ispectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă, anual, sute de persoane îşi pierd viaţa în incendii.

Neglijenţă, catastrofă naturală sau rea intenţie, situaţia incendiilor în România e un subiect destul de amplu.

Francisc Giurgiu, de la asociaţia Operaţiunea Satele Româneşti (Operations Villages Roumanians - OVR), spune că unele comune sînt greu de accesat de către serviciile specializate de intervenţie în caz de urgenţă. În mod normal, ar trebui să existe servicii voluntare locale. De cele mai multe ori însă, acestea lipsesc cu desăvîrşire. Asociaţia OSR şi-a propus să înfiinţeze astfel de centre zonale de suport voluntar pentru stingerea incendiilor, în cadrul unui proiect finanţat printr-un grant din partea Elveţiei prin intermediul Contribuţiei Elveţiene pentru Uniunea Europeană extinsă.

Pînă acum au fost deschise centre în comuna Crucea, judeţul Suceava, comuna Deda, judeţul  Mureş, comuna Livezi, judeţul Bacău şi comuna Gherla, judeţul Cluj. Umătoarele două comune pe lista lor sînt Corneşti, din Judeţul Cluj şi Plăieştii de Jos, din Judeţul Harghita. Fiecare centru are cel puţin cinci sau şase sate sub supraveghere. Centrele sînt dotate cu echipamente donate de autorităţi publice din Elveţia. Deşi au fost folosite, acestea sînt în stare bună de funcţionare. Uneori, chiar "mai performante decît cele folosite de serviciile specializate", spune Francisc.

În total, peste patru sute de persoane sînt implicate voluntar în echipele de salvare. În spatele operaţiunii "este o întreagă filosofie". Centrele zonale sînt realizate cu spirijinul primăriilor din comunele respective, unde un angajat răspunde la telefon în situaţii de urgenţă. Incendiile sînt sesizate mai întîi la numărul 112. Dacă nu este un caz foarte grav, aceştia contactează responsabilul din centrul zonal, care sună, indiferent de zi sau oră, voluntarii înscrişi ca voluntari. Echipaţi, aceştia pornesc către locul cu pricina.

Realizarea echipelor de voluntari "este o muncă in sine", recunoaşte Francisc. În unele cazuri majoritatea tinerilor sînt plecaţi la oraş. E dificil atunci să găsească persoane potrivite. Pentru cei rămaşi însă, cea mai mare motivaţie este că sînt priviţi ca "nişte oameni respectaţi în sate". În grupul de pompieri voluntari se poate înscrie oricine. Este bine să fi satisfăcut serviciul militar la serviciul de pompieri. Dar nu obligatoriu. Singurele condiţii sînt să participe la sesiunile de pregătire organizate de asociaţie în fiecare dintre aceste centre şi să îşi asume disponibilitatea, atunci cînd este nevoie de ei. Pînă acum fiecare voluntar a participat la un curs "de bază"susţinut de voluntari din Elveţia. Au învăţat măsurile de prim ajutor şi cum să folosească echipamentele de intervenţie. Stinsul incendiilor cere tehnică. Căci presiunea apei e bine să fie adaptată la situaţie şi tipul de foc.

Dotarea centrelor este făcută în funcţie de specificul zonei, pentru că şi intervenţiile sînt diferite. Ultima investigaţie, făcută pentru cele două centre ce urmează să fie inaugurate, a durat două săptămîni. "În Deltă sînt mai des întîlnite incendiile de vegetaţie. Aici e nevoie de şalupe sau bărci cu motor pentru intervenţii. În zonele de munte, dacă mergi la o mie patru sute de metri altitudine, cu vegetaţie forestieră ai nevoie de maşină cu tracţiune 4x4." spune Francisc. Oricum, fiecare centru a fost dotat cu cel puţin două maşini de intervenţie şi echipamentele necesare pentru voluntari (costume, măşti de oxigen şi alte echipamente rezistente la temperaturi înalte).

Sînt situaţii cînd se mobilizează mai mulţi oameni din zonă. Există microbuze pentru transportul persoanelor puse la dispoziţie de centre, sape, cazmale şi furtune speciale pentru stingerea incendiilor. Oameni aşa curajoşi şi dedicaţi e bine să fie în orice sat şi oraş din ţară. Şi mai bine e însă, să nu existe situaţii cînd ei să intervină.

anunt dilema jpg
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul site: www.dilema.ro
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul șițe: www.dilema.ro
telefoane samsung galaxy s23 ultra jpg
Ai nevoie de un nou smartphone? Comandă telefoane Samsung Galaxy S23 Ultra aici!
Pentru a vedea specificațiile telefonului este necesar să alegi brandul, modelul, condiția estetică a produsului, culoarea și spațiul de stocare.
Depresia jpg
Depresia: semne, simptome și cauze
Sperăm ca această problemă de sănătate să stea cît mai departe de tine.
Header anvelope jpg
Cum să-ți alegi corect anvelopele de iarnă
Dacă pneurile au taloanele prea moi pentru greutatea mașinii.
Păcănele pe bani reali și cazinourile online jpg
Păcănele pe bani reali și cazinourile online
Jocurile de noroc sînt legate de speranța unui cîștig online.
ruj rezistent 24 ore jpg
Christmas tree landscape png
Cadouri de Crăciun pentru cei mai buni prieteni. 3 idei pe care o să le adore și Moșul
Dacă în cercul de prieteni aveți iubitoare de beauty, un calendar advent este o idee minunată.
poza2 jpeg
Industria IT în România: Joburi și Tendințe în Tehnologie
În plus, se observă o creștere a numărului de femei angajate în domeniul IT, ceea ce reflectă o schimbare pozitivă în dinamica forței de muncă în acest sector.
dilema jpg
Cu ce se diferențiază casele de pariuri online
Alegînd o casă de pariuri cu un sistem de suport bine pus la punct, vei depăși mai ușor anumite momente dificile iar problemele pe care le vei întîmpina vor fi rezolvate mai rapid.
pexels andrea piacquadio 941555 jpg
Stresul de sărbători. Cum să îi faci față mai ușor
Amintește-ți că cel mai potrivit cadou pentru mama este, de cele mai multe ori, veselia și buna dispoziție din ziua de Crăciun, cu toată familia la masă.
The Veils Poster Web jpg
Finn & Oigăn, solo
Originar din Londra dar relocat în Noua Zeelandă, Finn Andrews este compozitor și multi-instrumentist.
ILUMA Stardrift KV Landscape jpg
Philip Morris International lansează în România prima ediție limitată IQOS ILUMA – descoperă IQOS ILUMA STARDRIFT
Philip Morris International (PMI) lansează la finalul acestei luni IQOS ILUMA STARDRIFT, prima ediție limitată a celui mai inovator produs din portofoliul său de alternative fără fum.
Grand Hotel Europa  poza 1 jpg
Grand Hotel Europa sau adevărul minciunilor la persoana întîi
Cu atît mai puțin unul în vogă ca autoficțiunea, explorat de nume mari ale ultimelor decenii precum Annie Ernaux sau Karl Ove Knausgård.
foto alex galmeanu jpg
dragostea, regim urban
Poate pentru că dimineața am intrat la loc în mine
ce rol are vitamina e jpg
Top 3 cele mai frecvente probleme ale pielii și cum le poți combate
Nu uita să faci schimbări și în alimentație: consumă produse cu indice glicemic mai scăzut și evită excesul de lactate.
featured image (7) jpg
un parfum clasic de barbati jpg
Idei de cadouri pentru bărbații din viața ta - ce să le dăruiești, în funcție de relația dintre voi
Așa că, o idee bună este să notezi fiecare link pe care ți-l trimite amicul tău, pentru a fi mai ușor să îi găsești cadoul ideal.
DilemaVeche (2) (3) jpg
Aproximativ 33% dintre parfumurile masculine sînt folosite de femei! Ce ingrediente au astfel de parfumuri?
Foarte apreciate sînt și parfumurile orientale pentru bărbați, care au note unice, catifelate, arome de vanilie și alte condimente minunate.
alege o crema pentru tenul uscat jpg
6 produse de îngrijire care să nu îți lipsească din trusa cosmetică
Toate acestea au proprietăți extraordinare și te pot ajuta să îți menții pielea tînără și frumoasă pentru cît mai mult timp.
AM jpg
Depresie
Cum să nu fiu mohorît
caserole mancare unica folosinta snick ambalaje jpg
Caserole pentru mîncare de unică folosință disponibile la Snick Ambalaje
Acest concept este unul care reușește să atragă mulți clienți, consumatori totodată.
Bulucz jpg
Relicve, ustensile
Tocmai îmi vin în minte spălarea picioarelor, Ciubotele lui van Gogh
IQOS x DIPLOMA 5 jpg
Omid Ghannadi, creatorul instalației IQOS x DIPLOMA: Apreciez că sînt companii care se implică atît de vizibil în sprijinul comunității
El este omul din spatele instalației imersive IQOS proiectată special pentru ediția de anul acesta a festivalului DIPLOMA.
Eutanasie
Cum ne-ai învățat să fim atenți

Adevarul.ro

image
Megastructura uriașă pentru care Ceaușescu a plătit 60 de tone de aur pur. Este unicat în România și funcționează și astăzi
La granița de nord a României se află una dintre cele mai impresionante mega-structuri a epocii comuniste. Barajul de la Stânca-Costești este un colos de beton care a costat câteva tone de aur și este al treilea ca mărime din Europa. Acum este un adevărat paradis natural.
image
EXCLUSIV. Elena Lasconi: „Dacă voi fi președintele României, voi fi un președinte pentru popor, din popor și nu din colivie”
Candidată la președinția USR și văzută ca potențial candidat la alegerile prezidențiale, Elena Lasconi a vorbit într-un interviu exclusiv pentru „Adevărul” despre relația cu Dominic Fritz, despre cum s-a decis să candideze la președinția USR și dacă e România pregătită să aibă o femeie-președinte.
image
Ce este sistemul Patriot. Plusurile și minusurile armamentului american cu preț exorbitant
Patriot este unul dintre cele mai avansate sisteme de apărare aeriană disponibile, capabil să intercepteze atât rachete cât și aeronave avansate. Principala provocare a sistemului este costul uriaș - o baterie Patriot nouă ajunge la 1 miliard de euro.

HIstoria.ro

image
Cine au fost agenții dubli din al Doilea Război Mondial?
Cea mai importantă parte a Operațiunii Fortitude a reprezentat-o rolul jucat de agenți dubli.
image
Când au apărut primele bănci din Țara Românească
Pe măsură ce viața economică a Țării Românești se dezvoltă, apar numeroase proiecte și încercări pentru organizarea instituțiilor naționale de credit. Î
image
Iuliu Maniu interceptat de Siguranță la ordinul lui Armand Călinescu
În 1932 Armand Călinescu e subsecretar de stat la Interne. La 5 decembrie el se mărturisește Jurnalului, ținut zilnic și pe ascuns: